De eerste uitwedstrijd van het seizoen gaat vandaag tegen Go Ahead Eagles uit Deventer. Circa 110 Sittardse fans willen erbij zijn en reizen per bus en auto naar het Oosten des lands. Helaas gaan ze aan het eind van de avond zonder punten weer naar huis.


18 Augustus 2006

Eagles maatje te groot voor Fortuna

Go Ahead Eagles 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 16. Taiwo 0-1; 67. Ars 1-1; 73. Jongen 2-1; 78. Ars 3-1
Opstelling: Christianen, Dassen, Voigt (90. S.Güvenc), Paridaans, Van Driel, Bouhadan (79. Grabovac), Simone, El Hammouchi, Van Barneveld (76. Garritsen), Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 4.000
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Christianen, Voigt, Van Driel
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 18 augustus 2006, de eerste uitwedstrijd van het nieuwe seizoen voert ons vandaag naar Deventer. Vorige week behaalde Fortuna een verdiend punt tegen FC Zwolle. De Eagles daarentegen zorgden voor een redelijke verrassing door bij kampioenskandidaat De Graafschap met 0-1 te winnen.

De gok van het buscomité om een tweede bus in te leggen, blijkt geen verkeerde. Als we even na half vijf vanaf het stadion vertrekken, zijn er slechts enkele plaatsen onbezet. Daarnaast zijn er nog een 15-tal losse kaarten verkocht, waardoor er uiteindelijk zo’n 110 Fortunezen ‘on tour’ gaan. Een zeer respectabel aantal, zeker gezien de sportieve prestaties van de afgelopen seizoenen. Oudgediende Ivo is weer eens van de partij en dat zorgt altijd voor een aantal vermakelijke verhalen uit de oude doos. Zo ook nu en voor we het weten passeren we de stadsgrenzen van Deventer.

Het stadion van de Eagles wordt verbouwd en de verplaatsing van het uitvak is daar een onderdeel van. Waar we voorgaande jaren achter de goal zaten, staan we nu naast de fanatieke tribune van de thuisploeg op de lange zijde. Eigenlijk is het uitvak nog niet gereed, maar de KNVB wilde niet meewerken aan het verplaatsen van deze wedstrijd naar een latere datum. Uitwijken naar een ander stadion was voor de Eagles geen optie en dus wordt er vandaag gewoon in Deventer gevoetbald. De voorzieningen bij het uitvak zijn op zijn zachtst gezegd karig. De keuze voor de Goodyear-commissie was altijd al beperkt en daar is geen verandering in gekomen. Na de nodige zakken chips en een bescheiden hoeveelheid snoep laten we onze witte jassen in de bus. Een ster zou er sowieso niet in hebben gezeten, daar er geen servetten beschikbaar zijn. Daarbij komt dat er geen programmaboekjes worden verkocht en dat de dik honderd fans het moeten doen met twee Dixi-toiletten. Ook bij de veiligheid in het stadion plaatsen we vraagtekens. De plexiglas-wanden zijn nog niet geplaatst, waardoor we het vandaag moeten doen met Heras-hekjes. Het ziet er vrij gammel uit. Hierover later meer.

Trainer Körver kiest vandaag voor dezelfde elf namen die tegen Zwolle een punt uit het vuur sleepten. Christianen verdedigt het doel, voor hem staan Dassen, Voigt, Paridaans en Van Driel. Het middenveld wordt bezet door Bouhadan, Simone, Van Barneveld en El Hammouchi. Voorin moeten Taiwo en Olondo voor het nodige gevaar gaan zorgen.

De eerste twintig minuten zijn duidelijk voor Fortuna. Na een dik kwartier resulteert dit zowaar in de 0-1. Bouhadan ziet El Hammouchi naast zich opstomen. Deze geeft een perfecte voorzet af die door wie anders dan Wasiu Taiwo beheerst wordt binnengeknikt. De vreugde in het uitvak is groot, aan de Eagles-zijde des te minder. Het gevoel dat dit nog wel eens tot problemen kan leiden wordt er in ieder geval niet minder op.

De Eagles zetten nu aan en Fortuna komt er nog maar mondjesmaat aan te pas. Reddingen van Olondo, Dassen, Taiwo en Christianen voorkomen echter dat de Deventenaren voor rust tot scoren komen. Na ruim een half uur slaat ons even de schrik op het lijf. Goalgetter Taiwo blijft liggen na een kopduel en heeft verzorging nodig. In feite is alle hoop op treffers op hem gericht. We zitten niet breed in de spitsen (deze week komen Anonam en Bright op proef) en een blessure van Taiwo kunnen we daar al helemaal niet bij gebruiken. Gelukkig kan hij verder.

Na rust zal er iets moeten veranderen aan het Sittardse spel. Doordat het middenveld en de aanval vrijwel geen bal vast houden, is de druk op de verdediging en de keeper te groot. Het moet al heel gek lopen willen we dit nog vijfenveertig minuten vol gaan houden.Zoals gezegd laten we de catering voor wat het is. Trainer Körver denkt hetzelfde over de wissels en na de pauze verschijnen dezelfde elf matadoren aan de aftrap.

De gewenste ommekeer in het spelbeeld komt er helaas niet. Het spel blijft zich afspelen op de Sittardse helft en meer nog in de buurt van het doel van Christianen. Deze maakt vandaag overigens al een zekerdere indruk dan vorige week. Ook voor hem is het wennen aan een andere competitie, meer druk, andere collega’s, etc. We zijn in ieder geval tevreden over zijn prestaties tot dusver.

Na een uur spelen gebeurt dan toch waar voor gevreesd werd. Aan onze linkerkant daagt een groepje jonge Eagles-fans de Fortuna-supporters uit. Van Sittardse kant komt er een bescheiden reactie en nu gaat de tribune aan onze rechterkant zich ermee bemoeien. De spreekwoordelijke poppen zijn nu aan het dansen. De Deventenaren pretenderen ons vak in te willen klimmen, maar tot een concrete inval komt het niet. Door kordaat ingrijpen van enkele agenten en een groep stewards wordt erger voorkomen. Nu blijft het bij over en weer gescheld. Tevens worden er wat muntjes, drank en enkele aanstekers ons vak ingegooid. De meeste Fortunezen kunnen er nog wel om lachen, de 0-1 stand staat namelijk nog steeds op het scorebord. Dit verandert echter zeer snel. Binnen elf minuten kijken we tegen een 3-1 achterstand aan.

Eerst is het Ars die van dichtbij onder keeper Christianen doorschiet. De tot dan toe rustige Adelaarshorst ontwaakt en meer tegentreffers lijken onvermijdelijk. Zes minuten later wordt een voorzet doorgekopt en bij de tweede paal binnengetikt door Jongen. Weer vijf minuten later komt de genadeklap als wederom Sjoerd Ars scoort. Hij komt goed voor zijn man en tikt van dichtbij de 3-1 binnen. Bij alledrie de tegentreffers ziet de verdediging er niet geweldig uit. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat binnen zo’n korte tijd een tegenstander drie keer binnen het vijfmetergebied vrij mag inschieten. Aan de andere kant werd door het constante balverlies van onze middenvelders en aanvallers de druk op een gegeven moment zo groot dat tegentreffers niet uit konden blijven.Een terechte nederlaag dus die meteen aangeeft waar de pijnpunten momenteel liggen. Reden tot paniek is er uiteraard nog niet. We zijn pas twee wedstrijden onderweg en de spelers moeten wennen aan elkaar en aan de nieuwe trainer.

Maandag wacht in Eindhoven een niet te onderschatten tegenstander. Na gelijke spelen tegen VVV en RBC zullen de Brabanders met veel vertrouwen naar Sittard afreizen.

Na afloop bedanken de spelers de fans en de fans de spelers. De politie begeleidt ons zonder problemen naar de autoweg en om 01.00 uur bereiken we het Wagner & Partners-stadion.