We schrijven vrijdag 12 augustus 2005. Het Bal Dansant van de Gouden Gids Divisie, seizoen 2005-2006 mag door Fortuna geopend worden tegen Go Ahead Eagles.


12 Augustus 2005

Revanche Tommie Daemen brengt Fortuna overwinning

Fortuna Sittard 3 Go Ahead Eagles 2
Doelpuntenmakers: 7. Parnela 0-1; 9. Loval 0-2; 18. Taiwo 1-2; 83. Daemen 2-2; 85. Taiwo 3-2
Opstelling: Budziak, Simone (75. Grabovac), Akerboom, Hermans, Van Driel, Dassen (46. Daemen), Meszaros, Garritsen, Taiwo, Van Barneveld (46. Lord), Moutawakil.
Toeschouwers: 2.700
Scheidsrechter: Koopman
Geel (Fortuna): Simone
Rood (Fortuna): –

Alvorens tot namen en feiten over te gaan, eerst twee mededelingen van huishoudelijke aard. Allereerst mijn excuses voor het gedateerd online verschijnen van dit feuilleton. Door fysiek malheur en arbeidsverplichtingen mijnerzijds, heeft de verslaglegging enige vertraging opgelopen. Voor mensen die de webmaster adoreren inzake zijn wedstrijdverslaggeving heb ik minder goed nieuws. De zeergewaardeerde webmaster verblijft voorlopig ergens anders ter wereld en kan dientengevolge geen wedstrijden bijwonen en daarom ook geen wedstrijdverslagen produceren. Ondergetekende en enkele overige redactieleden zullen ‘for the time being’ hun beste inzet aan de dag leggen om dit hiaat op te vullen.

De dagschotel: namen en feiten. Uiteraard is ondergetekende weer aan de late kant en wordt Eppo verordonneerd om zich te schikken in een rol van grégario en op zoek te gaan naar een wedstrijdopstelling. Het dreigt een dag van Murphy te gaan worden als ik bij het oprijden van de A2 constateer dat ik mijn gebruikelijke appel ben vergeten, verdomme, slecht voor het bijgeloof. Normaliter gebeurt dit gemiddeld één keer per seizoen, we zitten dus goed op het gemiddelde. Maar het kan nog erger. Hoewel ik ruim op tijd bij het stadion arriveer, moet ik nog even wachten op mijn vaste medesupporter bij de thuiswedstrijden, dat is geen probleem. Tijd om even een round up te maken bij Eppo en laat die nou geen wedstrijdopstelling hebben meegenomen….

Het is 19.54uur lokale tijd, geen tijd meer om zelf te gaan, een licht drama tekent zich af. Gelukkig bezorgt de beste steward van het Noordelijk Halfrond mij een programmaboekje. Het zou Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden dan ook niet misstaan als zij naast de Fortunahater met fierljepstok ook deze loyale man eens zou bedanken voor zijn ruime diensten. Een weinig later nemen we plaats op de tribune. Alvorens de aftrap wordt genomen eerst nog een minuut stilte wegens het overlijden van de vader van Gino Facenna. Het leven is ongenadig. Gino en naasten, vanaf deze plaats namens de redactie onze oprechte deelneming.

Als we de opstelling van de beide teams in ogenschouw nemen, zien we dat bij Fortuna Joep Op den Kamp het veld heeft geruimd ten faveure van Angelo Simone. Het zal toch niet zijn dat Joep een ‘practical joke’ heeft uitgehaald met de trainer, een ander vergrijp kunnen we ons niet voorstellen voor het verwijzen van Joep naar de reservebank. Aanvoerder Ronald Dassen keert weder ten nadele van Sala Aitjdag. Bij onze opponenten zien we een heleboel redelijk onbekende namen in het veld. Een ons wel bekend in de oren klinkende naam is zeker Johan “de beul” Pater. Over hem is een hoop gezegd en geschreven, dat hij kan voetballen staat echter buiten kijf. Zijn ware pijn door de minder rechte lijn, hebben wij niet gevoeld. Bovendien meen ik mij te herinneren dat zelfs hij in het door Jacques Opgenoord, Cor Nijpels en wanorde gekenmerkte tijdperk ooit eens bij ons in beeld was.

Nee, niet op de video in het kantoor van één van de toenmalige directeuren dan wel managers, nee, heus. Verder zien we dat de shirts van de Deventenaren van alle schoonheid worden ontnomen door de reclame-uiting van één of ander merk beesterijartikelen. Nee, dan zijn wij vele malen beter af met onze shirtsponsor SUPERGAME. Geld moet immers wel eens rollen en als de spelers deze sponsornaam nu ook eens eer aandeden… Alvorens de aftrap genomen wordt, laat de BVO Fortuna Sittard speaker Maurice Gorissen nog maar eens een olifant met een theelepeltje begraven door hem orde-instructies van de voetbalbond te laten opdreunen. Kortom: lief zijn voor elkaar op de tribunes en vooral ook voor de mannen op het veld. Kan iemand deze onzin eindelijk een halt toe roepen? Waar was de stem van de club, toen er vanuit het uitvak vuurwerk werd afgestoken tegen AFC Ajax uit Amsterdam? Nee, er mocht uiteraard geen Jiddisch gejammer worden veroorzaakt, Ajax zonder bevoorrechte positie is als George W. Bush zonder terrorismebestrijding, maar helaas kwam het onheil toch nog uit onverwachte (?) hoek. Niet dat ik hier ga juichen over het gedrag van onze “groeie groep” en de daaropvolgende politionele acties na Ajax thuis, maar vandaag is er nog geen enkel onvertogen woord gevallen en kan er dus ook niemand geraakt zijn, laat staan dat er ook nog maar sprake is van iets gelijkende op een “goeie groep”….

Alom païs en vree, zo ook op het veld. Dat dat in de sport niet hoeft uit te monden in een compromisvolle patstelling laten de Deventenaren ons eventjes voelen. Eerst mag Tuhuteru vrij voor Guido Budziak verschijnen, maar met zijn chocolade rechterbeen raakt hij dan ook nauwelijks de bal. Een weinig later kunnen de groen-gele reddingsboten te water. Een corner wordt nog uitverdedigd, de daaropvolgende voorzet belandt op het hoofd van de vrijstaande aanvoerder Parnela, de 0-1 kan in de boeken.

Nog geen minuut later mag Johan “de beul” Pater een voorzet vrij oppikken, maar hij ramt de bal over. Uit de opbouw van Fortuna wordt er balverlies geleden op het middenveld, Brugge mag al dan niet in buitenspelpositie voorzetten op Loval, vrijwel de gehele verdediging gaat dan ook uit van buitenspel en doet niets behalve appelleren, Budziak twijfelt ook en komt te laat om Loval van de 0-2 af te houden.


Aki en Budziak zijn geklopt…

Hallo heren Fortunezen: Wakkerrrrrrrrrrr worrrrrrrrrrrrrrrrrrden!!!! Het duurt een kleine 10 minuten eer Fortuna enigszins is bekomen van de zwakke start, maar uit de eerste de beste fatsoenlijke aanval is het direct raak. Joos van Barneveld diep op Wasiu Taiwo, kaats naar Koen Garritsen, via aanvoerder Dassen en Van Barneveld naar Wonderful Wasiu, schuiver in de lange hoek, Rahkamaa is kansloos: 1-2!! Een combinatie via Mels van Driel, Garritsen, Wonderful Wasiu, László Mészáros en Aziz Moutawakil wordt door laatsgenoemde in vrije positie op de buitenkant van de paal afgesloten. We spelen de Eagles nu het snot voor de ogen.


Sterkhouder László

Wie anders dan onze sterkhouder Mészáros speelt twee tegenstanders uit en zet vervolgens wederom Moutawakil vrij voor Rahkamaa, maar deze redt bekwaam. Garritsen laat ook nog eens zien wat zijn specialiteit van het huis is: De vrije trap. Ditmaal weet Rahkamaa redding te brengen.


Wunderful Wasiu schermt de bal af

Het slotakkoord van het eerste luik is maar weer eens voor het wendbare duo Mészáros en Moutawakil. Een voorzet van Aziz belandt bijna bij Wonderful Wasiu, maar deze raakt vooral het achterhoofd van tegenstander Göbel, beiden kunnen na medische assistentie de wedstrijd vervolgen. Rust.

Tijdens de onderbreking haast ik mij naar de receptie om mezelf plichtsgetrouw alsnog een wedstrijdopstelling te verschaffen. Dit doe ik met een behoorlijke snelheid, aangezien één en ander op het veld staat te gebeuren. Ik keer terug, passeer in één vloeiende beweging en op volle snelheid Nepbèlsj én Eppo en haast mij terug naar mijn plaats. Op het veld staat inmiddels een juffrouw in een onberispelijk zwart pakje. Is dit:

1. De zus van Miss Limburg;
2. Een vertegenwoordigster van de FIOD die ditmaal en tevergeefs op zoek is naar Pierre Wolk;
3. Zangeres Saskia oét Mestreech, wiens hart vol is met leefde?

U raadt het al, het is optie 3. Het gaat de goede kant op met het entertainment in de rust, al vrees ik dat ik niet de algemene opinie van de aanwezigen vertegenwoordig. Mijn hoop is nu erop gevestigd dat Fortuna in het kader van gevoel voor cultuur en traditie Angelina weet te contracteren voor de Wedstrijd van Jaar op 30 september aanstaande. Misschien dat ene J.M., bij de redactie bekend onder het pseudoniem “De Overloper”, dan ook de befaamde “Kleeblatt Mädels” kan meenemen.

Tot zover het diverterende deel. Op het veld zien we dat zowel Tommie Daemen als Lionel Lord zich ontdaan hebben van hun trainingspakken en gereed zijn om hun opwachting te maken. Van Barneveld (geblesseerd) en Dassen mogen douchen. De tweede helft begint met slecht nieuws. Simone vloert zijn tegenstander met een perfecte heupworp, scheids Koopmans weet dit met geel te waarderen.


Koen Garritsen houdt zich staande

De Eagles hebben weer vleugels en Gilissen demonstreert dit met een vlammend schot uit de tweede lijn na een afgeslagen corner, hetgeen slechts voor opschudding op rij twee op Noord zorgt. Maar zoals gezegd, Tommie Daemen is ingevallen en dat zullen we en vooral de Eagles gaan weten. Een eerste maal met een interceptie, een halve Zidane en een fantastische stift die echter via de onderkant van de lat het veld instuitert, een wondermooie actie! Moment twee van Tommie komt uit een vrij trap die via-via en met veel geluk voor de tegenstander tot bij Rahkamaa belandt. Uit de counter van de Eagles leidt Mészáros zeldzaam balverlies na aanvankelijk te hebben geïntervenieerd, Loval denkt Tommie Daemen te kunnen evenaren, maar diens stift gaat net over Budziak alsook het doel.

Hierna en met behulp van een zeer matig optreden van de grensrechter aan mijn kant van het veld dreigt Go Ahead Eagles de wedstrijd te beslissen. De grens ziet een situatie van duidelijk buitenspel over het hoofd maar twee vrijstaande Deventenaren hinderen elkaar en bezorgen alsnog de bal tot bij Budziak. Dat we de weg even kwijt zijn, leidt vervolgens tot een vrije koppans voor Parnela die blijkbaar niet gewend is tweemaal in een wedstrijd te scoren en gelukkig voor ons over kopt. Beide partijen wisselen vervolgens: bij Fortuna Zarko Grabovac voor Angelo Simone en bij de Eagles Oosthout voor Tuhuteru.

Het wordt dus alles of niets… Johan “de beul” Pater gaat voor alles. Hij mag door na een onbesuisde actie, in geheel vrijstaande positie ontvangt hij ook nog eens de bal, alwaar hij echter volledig overheen maait. De grensrechter had ook al gevlagd voor buitenspel, hij kan het dus toch….


Volle overgave bij Zarko Grabovac

Nog acht minuten. Fortuna speelt vooral de hoge bal op Grabovac. Zo ook deze keer. Door slecht uitverdedigen komt de bal bij Tommie Daemen die een actie inzet en vallend Rahkamaa in de verre hoek kansloos laat. Driemaal is scheepsrecht voor Tommie, 2-2!


Het orgelpunt van Tommie: 2-2

Tommie Daemen, een apart verhaal. Een jongen die veel talent bezit, maar ook af en toe een (kleine) terugval kent, geheel inherent aan zijn nog bijzonder jeugdige leeftijd van nauwelijks 20 jaar. Maar als speler ook iemand die zijn gevoelens niet onder stoelen of banken kan steken. Laten we vooral blij zijn dat we nog een soortgelijke gevoelsmatige speler hebben. Een insider, ik reken me deze gradatie geheel voor het gemak even toe, kan dan ook al snel aan zijn spel aflezen hoe hij zich voelt. Zo dus ook afgelopen dinsdag in Etten-Leur (Unitas ’30 – Fortuna Sittard). Een invalbeurt van een dik kwartier, hangend op rechts, absoluut niet zijn plaats. En dat was ook aan zijn houding af te lezen. Gezicht op onweer, verbeten gelaatsuitdrukking, soms licht apatisch. Dat mag ook, want een speler van zijn échelon behoort niet te verworden tot bankzitter. Maar even zo vaak als hij een terugvalt kent, is zijn rentree legendarisch.

Ik wil mijn positie dan ook gelijk nog maar eens misbruiken om voor een beschermde rol voor deze jongen bij het publiek te pleiten. Sorry voor deze opkomende oprisping van populisme, maar het moest er effe uit. Soit. De ontlading op zowel het veld als de tribunes is fantastisch. Fortuna is niet meer af te remmen, Kuiper doet onreglementair en ontvangt geel. Tommie Daemen staat inmiddels klaar voor de zoveelste hoekschop, Marcel Akerboom kopt snoeihard binnen, ik tel de 3-2, maar de bal wordt van de lijn gehaald.


Rahkamaa keert Aki’s snoeiharde kopbal

Bij de tweede paal staat echter Wonderful Wasiu Taiwo die de rebound doorheen een woud van spelers in het net werkt, 3-2! Go Ahead Eagles probeert het in de resterende tijd nog via ‘Sturm und Drang’ werk in de richting van Pater en de ingevallen Van der Padt Trofee protagonist Bartels (gezien het francofone gehalte binnen de redactie mag Loval alvast de borst gaan natmaken inzake dit felbegeerde kleinood, maar dit vomt nog geen certitude voor het eindresultaat), maar met name Akerboom ontpopt zich in deze situatie als reddende engel.

Fortuna krijgt zowaar nog twee kansen: allereerst Man of the Match Tommie Daemen besluit met links over. Zarko Grabovac speelt de pijlsnelle Lionel Lord vrij, Rahkamaa brengt weer redding. Arbiter Koopmans vindt het welletjes, de ouverture is geslaagd, Fortuna wint verdiend met bij tijd en wijle goed spel, bijna een SUPERGAME dus.


Aziz, Sten en Mels danken de North Side

Tommie Daemen neemt op klinkende wijze revanche voor zijn plaats op de bank en glundert na aflloop, en terecht! Fortuna ligt op koers en laat dit nou de koers van Koen Garritsen zijn, want Koen wilde voor het kampioenschap gaan…. En dat niemand waagt om hem nu te gaan uitlachen, ik ben bloedserieus! Mijn brandstof is op, de bokaal Westmalle Dubbel leeg. We worden kampioen, cheers!

Gegroet,

TMD