Vrijdag 21 oktober: Fortuna-FC Zwolle. Een avond die bol zou moeten staan van geuite frustraties en akties dit die zouden inkleuren. Waarover straks meer. Voor mij persoonlijk bleef het toch vooral een “gewone” vrijdagavond, een avond waarop Fortuna doorgaans pleegt te spelen. Vanvond was het dus niet anders.


21 Oktober 2005

Roelof, man van alle omstandigheden

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 2
Doelpuntenmakers: 68. Van Dinteren 0-1; 90. Kolk 0-2
Opstelling: Budziak, Meszaros, Facenna (84′ Op den Kamp), Hermans (75. Grabovac), Van Driel, Daumantas, Dassen, Garritsen (53′ Van Barneveld), Moutawakil, Aitjdag, Taiwo.
Toeschouwers: 2.437
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): Dassen
Rood (Fortuna): –

Maar eerst werd middels een tankbeurt voor mijn auto de Belgische economie dus gestimuleerd, alvorens we naar Sittard togen. Bij het stadion aangekomen, constateer ik dat er behalve een windstilte en een ietwat lauwe temperatuur een ook enigszins lugubere stilte rondom het stadion hangt. Waardoor we dus bij het kernpunt acties komen. Middels het onvolprezen Fortunahome.com mochten we deze week kennis nemen van het feit dat er acties werden voorbereid. Acties om het massale ongenoegen jegens met name onze hoofdtrainer Chris Dekker en de spelers te uiten, in woord en geschrift en conform het advies ook door stilte tijdens de wedstrijd en het niet dragen van clubkleuren- c.q. attributen.

Als volleerde imams van de goede orde hadden de heren kermisliefhebbende webmasters van Fortunahome zich opgeworpen. Er kwam een poll, waaruit bleek dat iedereen (Dus ook de supporters?) schuldig is aan de huidige malaise. Maar “iedereen” is natuurlijk een vaag begrip. Iets meer duidelijkheid was op zijn plaats geweest in de keuzeopties. Als het te oppervlakkige “iedereen” bij de keuzemogelijkheden nu eens was vervangen door bijvoorbeeld “Lee” (Naar: Lee is alles schuld) of “Fortunahome” (Ik neem aan dat er ook bij de heren webmasters een spiegel aan de wand hangt), had dat een grotere duidelijkheid geschapen. Maar goed, het is hun handelwijze. Net zoals de heren op één ander spandoek zelfs Groen Links aan een podium menen te moeten helpen. Groen Links, een volstrekt zinloze politieke groepering die stand kwam door samensmelting van restanten communisme, pacifisme en milieubehoud. Nou ja, het vloekt van alle kanten. Een partij die zich in Sittard-Geleen redelijk hypocriet opstelt ten aanzien van Fortuna via een standpunt als “Een sterk verlieslijdende en gemeenschapsgeld opsouperende BVO moet verdwijnen, maar haar jeugdopleiding moet toch ten koste van alles gered worden, want de jeugd mag niet doelloos over straat slenteren”. Op andere vlakken voeren ze naar hun doel politieke correcte oppositie, maar voorgaande stelling doet de wagen toch kraken. Maar een paar keer lekker gezamenlijk pils drinken vergoelijkt natuurlijk ook wel weer erg veel en een referentie middels een spandoek is dan ook vast op zijn plaats.


De N-Side is behangen met spreekbanden…

De Lateral Boys op hun beurt maken sinds bijna een jaar gebruik van het medium spreekband, maar zij kiezen ervoor om vooraf zo min mogelijk ruchtbaarheid aan vorm en inhoud te geven. Ik preek hier ten dele weer voor eigen parochie, maar deze wijze spreekt mij vele malen meer aan. Bovendien is er zoiets als een spreekwoord dat zegt “Veel geschreeuw, weinig wol”. Maar er werd toch ook vooral een wedstrijd gespeeld. Maar vooraleer we dat mochten meemaken, mochten we nog luisteren naar een artiest die overigens live gezongen “You’ll never walk alone” ten gehore bracht. In het geheel niets mis mee. Maar ook dit kon weer geen genade vinden bij een deel van de N-Side. Met name bij de mensen die deelname aan de acties en zich als geijkte Farizeeërs en Schriftgeleerden ten dele verscholen achter door hen vastgehouden spreekbanden met bijvoorbeeld klinkende teksten als “Lamzakken”. Na twee opeenvolgende, in het geheel waren het er wel meer, erbarmelijke (uit)wedstrijden, heeft de frustratie hen blijkbaar volledig overmeesterd. Als het zo diep zit, zou ik hen dan ook het advies willen geven voortaan thuis te blijven of voor alternatieve tijdsbesteding op de vrijdagavond te kiezen. Verder ontwaar ik zelfs een spandoek dat de hulp van Bjørn Oostra inroept om Dekker buiten te werken. Domheid ten top, want niet Oostra maar normaliter Rob Sporken en vandaag dus Hans Goossen zijn degenen die de wedstrijdverslagen van Fortuna voor de twee regionale dagbladen publiceren. Oostra houdt zich sinds jaar en dag in het schemergebied van de catacomben en zal zich niet diepgaand interesseren in het individu Dekker. Oostra zoekt vooral het hogere podium.

Maar zoals gezegd: Er werd gevoetbald. Bij de gasten van FC Zwolle niemand met een aantoonbaar Fortunaverleden. Ja, Ivar van Dinteren was ten tijde van regeerperiode Opgenoord-Nijpels ooit in beeld (Wie niet?!), maar brak toen zowat alles wat breekbaar was, hetgeen zijn loopbaan van gelukkig voor hem nog meer ellende verstoken hield. Hij bleef weerhouden van Jackie, Cor en nog meer ellende. Bij Fortuna wel wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd in Oss. Grabovac en Simone zijn geslachtofferd, Hermans keert terug van een schorsing en Sala Aitjdag start in de basis. Hij vormt de aanval, samen met Taiwo en de vermeende hoogverrader Moutawakil. Dit houdt in dat we met een aanval starten van drie jongens die Ramadan houden. Het is dus afwachten hoe groot hun krachtenarsenaal zal zijn. Verder ontbreken vandaag de geblesseerden Lionel Lord en Tommie Daemen (hamstring). De wedstrijd staat vandaag onder leiding van de nog immer populaire Roelof Luinge. Roelof verkeert, gezien zijn leeftijd, in de late herfst van zijn carrière. Laten we er vandaag dus nog maar goed voor gaan zitten.

We schuiven voor eerst iets op als Moutawakil ervandoor gaat richting Zwolsch strafschopgebied. Aldaar aangekomen gaat hij bij een lichte aanraking dankbaar naar de graszoden. Maar Luinge is noch van gisteren noch eergisteren en wuift de actie weg, geen strafschop voor Aziz. Zwolle heeft echter het betere van het spel. Kolk passt diep op Jansen, Gino Facenna gaat pardoes onder de bal door, maar weet dat te herstellen. Hermans kopieert het recept van Kolk op Taiwo. Die gaat vooral op handigheid langs Hooiveld, zijn schot wordt gestopt door Boer, Aitjdag mist net de rebound.


Diederik Boer stompt de bal boven Wasiu’s hoofd weg.

Nog geen minuut later krijgt Taiwo zijn tweede kans op aangeven van Moutawakil, dit keer schiet hij met zijn mindere rechter recht op Boer (zoekt vrouw?). Een paar minuten later voltooid Taiwo zijn kansendrieluik. Uit een vrij trap van Garritsen kopt hij naast. Zwolle vindt het nu wel welletjes. Kolk dreigt aan te zetten voor een solo, maar bedenkt zich als Budziak ruim voor zijn doel ziet staan. Kolk probeert het met een geplaatst schot, maar hij is gelukkig voor ons geen Hamming en het schot gaat over. Hoewel Zwolle orde op zaken heeft gesteld, komt het even niet meer tot iets wat op een kans lijkt. Garritsen mag nog een achter het kanon en pegelt een vrije trap net over het doel van Boer. Na de hervatting van dezelfde Boer vindt Jochemsen het even niet meer zo leuk dat Daumantas geregeld in balbezit is en schopt hij de Litouwse Belg hardhandig tegen de vlakte. Luinge is resoluut en toont geel voor Jochemsen.

Zwolle heeft echter een serieus slotakkoord voor de eerste helft. Dat begint als Zandstra diept speelt op Van Dinteren. Deze speelt de bal langs de uitgekomen Budziak, Facenna redt voor de lijn. Uit de hieropvolgende hoekschop kopt Almeida over. Op slag van rust passeert Korf László Mészáros. Lásló talmt niet en haalt de doorgebroken Korf neer, geel. Even later krijgt Van Dinteren nog een serieuze kans via Hermans, maar Budziak is op tijd om erger te voorkomen. 0-0, een terechte ruststand.


Enorme kans, maar Van Dinteren besluit naast…

De rust wordt vandaag opgeluisterd door een Zaat Herremenieke, een blijkbaar krasse tegenactie van de BVO Fortuna Sittard tegen de uitingen van de supportersacties. De tweede helft is een minuut of vijf oud wanneer Zwolle countert. Kolk zet vanaf rechts voor, Jansen neemt de bal halfvolley, maar zijn poging gaat naast. Dan slaat de pechduivel toe. In een duel om de bal knallen Moutawakil en Garritsen op elkaar. Moutawakil is redelijk snel weer ter been, maar Garritsen is groggy en kan niet verder. Joos van Barneveld vervangt hem.


Past ‘Boem-boem’ Van der Werff eerste hulp toe bij Koen Garritsen?

Fortuna biedt FC Zwolle ondanks de tegenslag nog goed weerwerk. Via Daumantas krijgen we op rechts een vrije trap. Deze belandt op het hoofd van Dassen, maar de bal gaat over. Zwolle antwoordt middels een botsend schot van Van Dinteren dat door Budziak met moeite wordt gepakt. Het lijkt erop dat FC Zwolle rustig meehobbelt in het tempo van Fortuna en blijft wachten op fouten van de thuisploeg.


Een geconcentreerde Taiwo houdt controle over de bal…

En de eerste komt er in de 68e minuut, halverwege de tweede helft dus. Fortuna valt op rechts aan via Aitjdag. Sala probeert in volle aanval de bal via een hakje bij een medespeler te bezorgen maar dat mislukt volledig. Zijn directe tegenstander Bischop neemt over en speelt de bal naar de tot dan onzichtbare Korf, net als overigens de gehele Zwolsche aanval. Korf speelt Mészáros uit, hij kan voorzetten naar de tweede paal, alwaar de vrijstaande Van Dinteren “dankjewel” zegt en de bal in de lange hoek kopt, Budziak kan er niet meer bij, 0-1.

Fortuna schraapt de laatste restanten moed bijeen en trekt ten aanval. Dat levert een aantal hoekschoppen op en uit eentje van Moutawakil krijgt de vrijstaande Dassen de bal bij de tweede paal. Onze aanvoerder bedenkt zich niet en neemt de bal vol op de pantoffel, via de paal en doelman Boer gaat de bal naast.


László haalt Van Dinteren vakkundig naar de grond…

Dassen laat even later opnieuw van zich spreken. Zwolle kan counteren en dat oogt gevaarlijk, zeker als de ingevallen Fafiani Dassen op snelheid voorbij gaat. Dassen opent de gereedschapskist en vindt deze keer de zaag, welke hij vol in de benen van Fafiani zet. Zoals de hele wedstrijd al het geval is, ontgaat Luinge helemaal niets en heeft hij ook Dassen’s charge opgevangen. Uiteraard sanctioneert hij deze met geel. Zwolle krijgt een vrije trap en deze belandt bij invaller Esajas. Die passeert Mészáros en Facenna. Laatstgenoemde houdt Esajas vast, de Zwollenaar gaat dankbaar neer in het strafschopgebied, maar zoals al de hele wedstrijd het geval, is Luinge ook nu weer barmhartig voor Fortuna.


Aziz herstelde zich enigszins na zijn wanprestatie in Oss…

Fortuna mag counteren en doet dat via Moutawakil. Die gaat alleen door, maar Boer keert zijn schot. Maar de wedstrijd is nog niet voorbij en daarmee ook niet de wekelijks portie ellende. Korf gaat op eigen helft langs Facenna. Gino wil hem tot staan brengen via een tackle, maar het resultaat is dat hij zichzelf blesseert. Verzorger Peter Brune helpt onze Benjamin op de been, maar bij de eerstvolgende actie gaat het weer mis, Gino kan naar de kant.

Zwolle mag inmiddels een corner nemen, Almeida kopt de bal in de handen van Budziak. Joep Op den Kamp kan dan eindelijk het veld in voor Gino Facenna en prompt breekt een geweldige hoosbui uit. Joep’s optredens gaan niet bepaald vergezeld van veel geluk dit seizoen. Ondanks het harde werken van met name de eveneens ingevallen Zarko Grabovac voorin, krijgt Fortuna geen kans meer om iets aan de stand te veranderen. In de blessuretijd maakt Kolk in het karwei voor Zwolle helemaal af, 0-2. Niet veel later besluit Roelof Luinge de wedstrijd.


‘Van de regen in de drup’, of andersom???

Met Luinge is tevens de beste man van het veld genoemd. Zelfs het slechte weer van de avond heeft zijn humeur niet aangetast. Tijdens de wedstrijd ging hij, zoals bij hem gebruikelijk is, de interactie met het Sittardse publiek aan. Op de van hem bekende wijze wist hij de wedstrijd toch nog enigszins te kleuren. Niet bepaald in het nadeel van Fortuna. Roelof is een man van alle omstandigheden. Na afloop spreken we nog met Gino Facenna (“Mijn enkel is verzwikt”) en preses Emmo Meijer (“Er is geen nieuws en verder niets aan de hand”). Oh ja, en wat de acties betrof: Spandoeken o.k., zwijgen nee! Of het op korte termijn allemaal het beoogde doel haalt (Betere sportieve resultaten, Dekker buiten), waag ik in twijfel te trekken.

Gegroet,

TMD