Maandagavond speelde Kaapverdië zijn laatste duel in de groepsfase van de Africa Cup of Nations. Kaapverdië was na zeges op Ghana en op Mozambique al zeker van groepswinst in groep B.

Het gaf bondscoach Pedro Brito ‘Bubista’ de mogelijkheid om zijn eerste keuze te sparen in het slotduel tegen Egypte. Een mogelijkheid waar Bubista gretig gebruik van maakte.

Acht spelers die in het vorige duel tegen Mozambique aan de aftrap verschenen, kregen rust. Een van hen was Deroy Duarte, die tegen Egypte niet in actie kwam (ook niet als invaller).

Dat laatste had waarschijnlijk ook te maken met de gele kaart die hij in het eerste duel kreeg. Een tweede gele kaart levert een uitsluiting op en dat risico wilde Bubista, met het oog op de achtste finales, vast niet lopen.

Een gele kaart opgelopen in de groepsfase, die niet tot een uitsluiting leidt, vervalt in de groepsfase. Duarte kan dus zonder ballast de knockout-fase in.

Goed, en wat presteerde de tweede keuze van Kaapverdië tegen een van de titelfavorieten? Ze hielden zich kranig, want het duel eindigde in 2-2. Lange tijd leek het duel in een 1-1 gelijkspel te eindigen na treffers van Gilson Tavares (SL Benfica) voor Kaapverdië kort voor en Trezeguet (Trabzonspor) voor Egypte kort na rust.

Drie minuten in de blessuretijd leek Egypte er met de winst vandoor te gaan via een treffer van Mostafa Mohamed (FC Nantes), maar Kaapverdië had tien minuten in de blessuretijd het laatste woord via Bryan Texeira (SK Sturm Graz).

Vanwege het gelijke spel tussen Mozambique en Ghana, bleek die treffer niet dodelijk voor Egypte dat via drie gelijke spelen ook verder gaat.

Kaapverdië speelt maandag in de achtste finales tegen een van de beste nummers drie die verder gaan. Wie dat is, wordt vandaag duidelijk als de groepsfase van de Afrika Cup eindigt.