Deze interlandperiode is er eentje van groot belang voor het Afrikaanse continent. Want deze dagen vallen beslissingen met betrekking tot kwalificatie voor de eindronde van CAN 2023, de Afrika Cup. Het eindtoernooi start op 13 januari 2024 in Ivoorkust. Fortuna Sittard-middenvelder Deroy Duarte heeft, samen met zijn collega ‘Blauwe Haaien’, goede vooruitzichten op deelname aan de eindronde.

Tijdens het laatste groepsduel spelen Burkina Faso en Eswatini met 0-0 gelijk, waardoor ‘Os Tubarões Azuis’ bij winst zowaar de koppositie kunnen pakken in Groep B.

En naar die koppositie zijn ze hard op weg als na een kleine vijf minuten Kevin Pina een voorzet van João Paulo Fernandes in doel schiet. Een kwartier later is het opnieuw raak als Gilson Benchimol de score verdubbelt. Vlak voor rust doen ‘Les Éperviers’ iets terug via Cercle Brugge-aanvaller Kévin Denkey. Hij schiet de bal vanaf de strafschopstip achter doelman Josemar Jose Evora Dias ‘Vozinha’. Na de gelijkmaker ontvangt Duarte nog een gele kaart, maar gescoord wordt er niet mee. Met 1-2 gaan beide ploegen rusten.

Tijdens de tweede helft gaat de thuisploeg, die geen kans meer maakt op deelname aan de eindronde, verwoed op zoek naar de gelijkmaker. De Kaapverdiaanse bondscoach probeert halverwege de tweede helft het roei om te gooien door meer snelheid in de ploeg te brengen. Het kost Deroy Duarte zijn plek. Hij wordt vervangen door Kenny Santos, maar ook Liandro Semedo komt in het veld.

Duarte ziet vanaf de zijlijn dat de Togolezen via Denkey op gelijke hoogte komen. Kaapverdië wisselt opnieuw tweemaal, maar het gaat van kwaad tot erger. In de slotfase kopt Abdou Ouattara Togo zelfs naar een 3-2 voorsprong en daar blijft het bij.

Togo sluit de kwalificatiereeks met een positieve noot af, terwijl Kaapverdië in het stof bijt en met een 3-2 nederlaag Lomé weer verlaat.

Door het verlies moeten ‘De Blauwe Haaien’ groepswinst aan Burkina Faso laten die zich daardoor kwalificeren voor de eindronde in Ivoorkust. Dat geldt, ondanks het verlies in Lomé, ook voor Kaapverdië. Het betekent dat Fortuna, mocht bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ Duarte oproepen, hem in januari en (afhankelijke van de resultaten) februari voor enkele weken kwijt zal zijn.

Bron: Arsène Konditamdé (Bf1 Télévision)