De Kaapverdische voetbalbond heeft zojuist zijn selectie prijsgegeven voor de Africa Cup of Nations, die in januari en februari wordt afgewerkt in Ivoorkust.

Bondscoach Pedro Brito ‘Bubista’ heeft een plekje in de selectie ingeruimd voor Fortunees Deroy Duarte (en ook voor zijn broer Laros die bij FC Groningen speelt).

Kaapverdië (FIFA rang 73) zit in een poule met Ghana (61), Mozambique (111) en Egypte (33) en speelt de respectievelijke groepswedstrijden op 14, 19 en 22 januari (alle drie duels in Stade Félix-Houphouët-Boigny in Abidjan).

Duarte gaat dus sowieso het competitieduel tegen Sparta (13 januari) en de twee duels tegen Almere City (17 januari [beker] en 20 januari [competitie]) missen.

De nummers een en twee van elke groep en vier van de zes nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Is Kaapverdië daarbij, dan speelt het op 27/28/29 januari zijn achtstefinaleduel en mist Duarte ook Fortuna’s competitieduel bij FC Volendam (28 januari).

Stoot Kaapverdië door richting kwartfinales, dan speelt het op 2 of 3 februari. In dat geval mist Duarte ook het competitieduel thuis tegen SC Heerenveen (3 februari).

Reikt Kaapverdië tot in de halve finales, dan heeft Duarte verplichtingen in Ivoorkust tot 10 (troostfinale) of 11 februari (finale). In dat geval kan er ook een streep door Duarte’s beschikbaarheid voor het competitieduel bij FC Utrecht (11 februari).

De voorbereiding op het Afrikaanse eindtoernooi begint voor Kaapverdië op 31 december in Portugal. Op 10 januari speelt Kaapverdië nog een oefenduel in en tegen Tunesië voordat de selectie naar Ivoorkust reist voor het echte werk.

We wensen Deroy Duarte veel succes in Ivoorkust.

Bron: Federação Cabo-verdiana de Futebol