Een van de problemen van Fortuna op het veld is het gebrek aan scorend vermogen, zeker als Dirk Jan Derksen niet in vorm is. In die omstandigheden is het toch bijzonder jammer dat Fortuna weinig rendement (dit seizoen 1 treffer) haalt uit vrije trappen rond het strafschopgebied. Tijd dus om dat eens (dood) te analyseren.

Een vrije trap dus rond het strafschopgebied. Daarvan krijgt Fortuna er elk duel wel een stuk of vier van. Als je er daar al eens één van benut per drie duels wordt het al een stuk makkelijker om een wedstrijd te winnen. Bovendien zullen tegenstanders minder snel een overtreding rond het strafschopgebied maken als ze weten dat je uit dat soort situaties gevaarlijk bent. En dat zou goed nieuws zijn voor Aziz Moutawakil.

De vrije trap dus. Wat zijn de mogelijkheden? In feite zijn er twee varianten. De keeper stelt namelijk een muur op en dan blijven er twee varianten over. Je gaat voor het gedeelte van het doel dat door de muur wordt afgedekt of je gaat voor het gedeelte dat de keeper bewaakt.

Variant 1: het doelvlak achter de muur. Om dat gedeelte te bereiken zijn er drie opties.

A: Je draait de bal over de muur de hoek in. Dat noem ik de ‘Daemen’ optie. Ervan uitgaande dat Tom Daemen de basisspeler is die dat het beste kan (wellicht is Edwin Hermans beter, maar hij is vaak geblesseerd dit seizoen, dus we moeten het met Daemen doen), mogen we na twee seizoenen toch wel constateren dat dit een weinig succesvolle optie is. Daemen scoorde ooit eens tegen Sparta vanuit zo’n positie maar zijn talloze daarop volgende pogingen hebben nooit succes gehad. Rendement: 0,0.

B: Je schiet de bal keihard richting muur en hoopt dat die niet goed staat of wijkt. Dat noem ik de Dassen optie. Gaat de bal door de muur, dan is het een gegarandeerd doelpunt. Helaas, hebben de talloze pogingen van Dassen dit seizoen niet kunnen aantonen dat de muur slecht staat of wijkt. Rendement: 0,0.

C: Je tikt de bal breed zodat je de bal langs de muur kunt schieten. Deze mogelijkheid heeft in Sittard geen naam, want wordt nooit toegepast (of toch, afgelopen vrijdag zagen we hem voor het eerst uitgevoerd worden door Dassen). Het grote probleem van deze optie is de uitlopende speler die het schot kan breken. Rendement: onbekend.

Variant 2: het doelvlak verdedigd door de keeper.

Deze variant is weinig populair. Niemand in Sittard probeerde het dit seizoen. De waarschijnlijke reden is dat het in strijd is met de voetballogica. ‘Dat is namelijk de hoek van de keeper en daar kan de bal er dus niet in’, of zoiets. Leuk en aardig, maar de voetballogica kan me gestolen worden als de statistieken anders uitwijzen. Wie wekelijks de beelden van SBS6 ziet, weet beter. Iedere week vliegt er weer een vrije trap richting keeper die dan weer ‘blundert’ (afgelopen vrijdag ging Eindhoven keeper Jurgen Hendriks de fout in). Niemand schijnt in de gaten te hebben dat het geen blunders zijn, maar structurele tekortkomingen van keepers in de eerste divisie. Het niveau van de keeper in de eerste divisie is zo laag dat variant 2 de kansrijkste optie is bij een vrije trap rond het strafschopgebied, als je niet over een type Zidane beschikt in je selectie (en wie heeft er een type Zidane in zijn selectie in de eerste divisie?). Zullen we de Sittardse vrije trappen er even bijhalen die er de afgelopen twee seizoenen in gingen?

02/03 Fortuna Sittard – HFC Haarlem: Paul Janssen schiet de bal dwars door de muur (Variant 1B);

02/03 Fortuna Sittard – VVV Venlo: Paul Janssen schiet de bal door Kevin Begois heen (Variant 2);

03/04 Fortuna Sittard – FC Den Bosch: Paul Janssen schiet de bal door Martijn van Strien heen (Variant 2);

03/04: Fortuna Sittard – Excelsior Rotterdam: Paul Janssen schiet de bal door Cor Varkevisser heen (Variant 2).

04/05: Fortuna Sittard – FC Zwolle: Edwin Hermans krult de bal in het doel (variant 1A)

De heren Begois, Van Strien en Varkevisser zijn alom gewaardeerde keepers in de eerste divisie en zeker geen vliegenvangers en toch gingen ze alle drie voor de bijl. Kortom, wat is nu wijsheid? Hou op met gezeur over voetballogica. Ga voor de statistieken en ram die bal gewoon richting keeper. Of gaan we liever rustig verder op de huidige heilloze weg…

Riccardo Welters