Ruim tweeëneenhalf jaar geleden speelden De Graafschap en Fortna Sittard in competitieverband een laatste keer tegen elkaar. Met een 4-1 eindstand mochten we toen onze handjes dichtknijpen. Na al die tijd is er nauwelijks iets veranderd. Fortuna moddert nog immer een beetje aan en De Graafschap zit nog altijd tussen servet en tafellaken in. Het zal de reden zijn waarom in de bus iedereen zich opmaakt voor een slachtpartij…


18 September 2009

Verlies op Vijverberg

De Graafschap 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 52. Bargas 1-0; 85. Rose 2-0.
Opstelling: Wintjens, Simone, Grabovac, Nys, Ocal (83. Geenen), Voorn, Taktak (80. Halim), Van den Ouweland, Di Lallo, Traore, Rychlik (72. Voss).
Toeschouwers: 9.789
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Grabovac, Ocal, Voorn
Rood (Fortuna): –

In een grijs verleden heb ik me wel eens laatdunkend uitgelaten over de Graafschap. Maar, ik heb inmiddels meer jaren achter dan voor de boeg en ben de Superboeren wel enigszins leren waarderen. Een beetje zoals het drinken van wijn. Goedgemutst, maar wel vermoeid door de afgelopen werkweek stap ik dan ook in de bus. LB zijn vandaag wederom met drie vertegenwoordigd en dat is louter te danken aan de slabakkende vleesindustrie van Balthazar Boma en kornuiten.

Eenmaal op post in de bus kom ik er achter dat coach JC mij niet rechtback heeft gezet, maar centraal in de verdediging sta geposteerd. Eppo staat rechtsback en ik besluit een oogje in het zijl te houden. Zodoende lees ik een stukje mee in de Oor. De redactie heeft een prachtig diepte-interview voor elkaar gebokst met Mika. Nee, het gaat niet over de Mika die jarenlang furore maakt in de Formule Körver, maar over de in Libanon geboren zanger die trouwens niet tot Eppo’s favorieten behoort. Van mij evenmin.

Als ik naar buiten kijk, zie ik dat de route ons over de Napoleonsbaan voert. Niks A73. West Side Ultra Camiel Eurlings heeft namelijk de tunnels gesloten, dus haalt de buschauffeur een streep door de A73. Excuses aan het adres van de Christendemocraat waarmee ik het hart van de verdediging vorm, maar dit is wel een heel kinderachtige plagerij van Camiel.

Op tv zien we het betere duw- en trekwerk. Een beetje zoals Abdülkerin Öcal voetbalt, maar dan op straat. De muziek die onder het stukje film is gemonteerd schijnt erg goed te zijn, aangezien Eppo heupwiegend door zijn Oor bladert. Nu nog een bloemetjeshemd aan en een zonnebankkuur nemen en Nelson Mandela heeft een opvolger.

Na een paar uur door Oost-Nederland toeren bereiken we de Achterhoek. De TomTom kan worden uitgeschakeld, aangezien een aantal veldwachters op brommers ons de weg wijzen. Mooi op tijd draaien we door het deurtje en maken we ons op voor de tweewekelijkse fouillering. ‘Wat moet je met een batterij voor je digitale camera, makker?’ Ja, inderdaad, prima vraag! Ja, wat moet je daar nu mee? Vermoedelijk heeft deze steward op het Graafschap College gezeten, maar is voor het bereiken van de bovenbouw afgehaakt.

Snel door naar de opstellingen. Aan de kant van Fortuna geen mensen met een verleden in de Achterhoek. Wel staat Tom ‘Grootears’ op het wedstrijdblad. De volgende keer toch een kijken of Tom ècht zulke grote oren heeft. Verder heeft Roger Reijners geen verrassingen in petto. Nico Vanek en Dino Peljto liggen afzonderlijk van elkaar in bed met de griep en Gino Facenna herstelt nog van een beenbreuk. Hierdoor heeft Marcus Rychlik zijn basisstek terug. Angelo Simone mag depanneren op rechtsback. Öcal speelt weer op links en Pieter Nys en Zarko Grabovac centraal. Voor de rest regelen Ramon Voorn en Charlie Van den Ouweland het middenveldspel. Samen met Rychlik spelen Demba Traoré en Anthony di Lallo in de voorhoede. Taner Taktak completeert het geheel.


In deze prachtige omgeving warmen de spelers zich op

Aan de zijde van De Graafschap louter ronkende namen. Purrel Fränkel, Martijn Meerdink, Peter Jungschläger, Joep van den Ouweland, Jhonny van de Beukering, Yuri Rose, Berry Powel; alsof je een emmer omschudt. Het kan niet anders of het gaat een leuk avondje worden! Trainer Roger Reijners hoop dat het een spannende wedstrijd zal worden, zo lees ik in het programmaboekje. Daar hoop ik persoonlijk niet. Ik hoop op een droge 0-3 overwinning. Dat zal nodig worden, want Emmen-spits Wesley Wakker is aan het ontwaken. Elke week kijkt iedereen met angst en beven naar de onderste plaatsen. Willen we daar niet eindigen, dan zal er ooit toch eens ergens een punt moeten worden gehaald?


Als we aankomen is het vak nog leeg

In het uitvak 78 personen, waaronder TOF-kopstukken Wil & Wil. In al die jaren heb ik nog nooit een bestuurder in het uitvak gezien, maar dat kan ook aan het feit liggen dat ik brildragend ben. In ieder geval chapeau! Een mooie geste.
De stadionspeakers’ stem lijkt trouwens iets minder zwoel dan in eerdere seizoenen. Ook haar stem is tweeëneenhalf jaar ouder geworden en de geluidsinstallatie ook. Desondanks wenst ze ons veel ‘stoeven, angaon en d’ran’. Kan een avond beter beginnen?


Bonkende beats begeleiden de spelers naar het veld

Meteen na de aftrap worden de intenties van De Graafschap duidelijk. Fränkel wordt prompt diep gestuurd en brengt de bal voor doel. Het levert gelukkig niks op. Het is wel een sein voor Fortuna om ook iets te tonen. De broederstrijd op het middenveld wordt voorlopig in het voordeel van Charlie Van den Ouweland beslecht en hij stuurt Rychlik diep. Dat wordt gewaardeerd in het uitvak, want de capo van dienst drukt op de play-knop.

We wrijven ons even door de ogen, want Fortuna doet zeker niet onder voor de Superboeren. De ruimte die Voorn en Van den Ouweland weten te vinden wordt keer op keer benut om de snelle spitsen aan het werk te zetten. Zonde dat Joost Volmer niet meespeelt, want daar had Traoré wel raad mee geweten.

De wedstrijd is ongeveer 10 minuten oud als Traoré wordt aangespeeld en op Joost Terol schiet. De afgeslagen bal eindigt bij een verdediger van De Graafschap die de bal terugspeelt op Terol. Natuurlijk kan deze niet voetballen, iets wat Taktak perfect in de gaten heeft. Hij jaagt door op de doelman, die de bal pardoes in de tribune schiet. Inderdaad, zoveel mogelijk druk zetten, dan volgen de mogelijkheden vanzelf! Goed dat de ploeg dat na zeven wedstrijden in de gaten heeft.

Aan de andere kant eindigt een vrije trap in de handen van Danny Wintjens, na een overtreding van Öcal op Berry Powel. Van een studieronde is geen sprake en de ploegen spelen flink op de aanval. Het spelt golft op en neer.

De beste mogelijkheden lijken voor Fortuna, want als Taktak na dik 20 minuten goed doorzet, is er weer paniek achteraan. De bal komt in de voeten van Anthony di Lallo en deze draait behendig weg van Vito Wormgoor. Een open schietkans volgt, maar de bal rolt langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Ondertussen wordt in het uitvak nog even aan de volumeknop gedraaid als het ‘yellow-green-army’ wordt aangeheven.

Maar ook de Superboeren krijgen dikke kansen. Zo eindigt een voorzet vanaf links in de voeten van Powel. De spits die als een soort rechtsbuiten speelt, mist onbegrijpelijk. Hij zit (gelukkig) nog niet goed in zijn vel.Traoré daarentegen speelt wèl goed. Een aanval via di Lallo wordt door een verdediger van de Graafschap ternauwernood over het eigen doel geschoten, hiermee een 100% kans voor de Zweed voorkomend. Die kan even later wederom scoren, maar deze kas wordt door een medespeler de nek om gewrongen. Als di Lallo niet zou hebben gekopt, was de bal voor Traoré geweest.

Erg zonde, in een uitwedstrijd moet je efficiënter zijn voor doel. Als je opgelegde kansen mist en de scheidsrechter is van hetzelfde niveau als Gözübüyük, belooft dat weinig goeds. Voorn heerst op het middenveld en stuurt de ene naar de andere bal diep op de drie spitsen. Ook Charlie Van den Ouweland is in zijn sas; hij lijkt ongrijpbaar.

Tijdens één zo een aanval weet Rychlik een corner uit het vuur te slepen en dus een teken voor Grabovac om eens mee naar voren te trekken. Nys past dan wel even op de winkel achteraan en doet dat eigenlijk erg goed. Hij is fysiek zeker niet de sterkste, maar zijn inzicht en rust zorgt ervoor dat hij altijd wel op de goede plek staat. Het zal nog een hele kluif worden voor de nog niet geheel wedstrijdfitte Sven Verdonck om hem uit de ploeg te spelen.

Met een 0-0 stand gaan we rusten. Hopelijk is de catering van éénzelfde niveau als het Fortuna-spel in de eerste helft. Tijdens de voorgaande ontmoeting werd een wannabe-Unox-worst verorberd, maar dat was geen succes. Vandaar dat een broodje frikadel aan een test wordt onderworpen. Liever zou ik een gehaktbal willen testen, maar ik vermoed het ontbreken van vorkjes voor links- of onhandigen.


19 bekers cola staan te popelen om van eigenaar te veranderen

De snotneus van dienst weet de fikadel in een rond broodje te persen en dit te overgieten met curry. Net als in Veendam ontbreken servetten zodat ik ongegeneerd voor de leeuwen wordt geworpen. Gaat het lukken dit naar binnen te werken zonder te knoeien? Aangekomen op de tribune zit er een levensgrote curryvlek in mijn broek. Die is niet te wijten aan mijn (of het ontbreken van) tafelmanieren, maar aan de overdaad curry op de frikadel. Je product kan nog zo goed van kwaliteit zijn, als de kok annex verkoper geen maat kan houden, ‘hoort het op’, om met de wijze woorden van Frans Körver te spreken.

Snel terug naar de wedstrijd, want de spelers zijn er weer klaar voor. Hopelijk zien we een even snedig Fortuna in de tweede helft als in de eerste.Na een paar minuten valt er een levensgrote opening in de verdediging. Inderdaad, levensgroot, anders zou Van Beukering er niet doorheen passen. Slechts met het vasthouden van de aanvaller kan een kans worden voorkomen, maar dat gaat dan wel ten koste van een vrije trap. Wintjens zet zijn muur op, maar deze houdt geen stand. Hugo Bargas schiet onberispelijk binnen en het staat 1-0.

De achterstand is het sein voor Reijners om invallers te laten opwaren. Hopelijk verandert hij sneller dan gebruikelijk iets in de ploeg, want je kunt niet van invallers verwachten dat ze in zes minuten wonderen verrichten.

Di Lallo heeft er nog flink zin in, gezien zijn schot op doel dat een metertje naast het doel gaat. Ondertussen speelt ook de tijd de Sittardenaren parten en dat heeft de scheidsrechter in de gaten. Keer op keer fluit hij voordeel af, waardoor hij tot vervelends toe de snelheid uit het spel haalt.

Na ruim 70 minuten mag Paul Voss invallen; de moegestreden Marcus Rychlik moet plaatsmaken. Doordat er meer naar voren wordt gespeeld, wordt er veel ruimte weggegeven, maar voorlopig lossen de verdedigers dit prima op. Ook Angelo Simone speelt degelijk, al lijkt me rechtsback niet meteen zijn beste positie. Öcal heeft zich vastgebeten in Powel, die eigenlijk nauwelijks in het spel voorkomt.

Ook De Graafschap krijgt zijn kansen, maar mag van geluk spreken dat het geen tegentreffer moet incasseren. Een puntertje van Voorn eindigt in de handen van Terol. Als hier meer kracht achter had gezeten, had het 1-1 gestaan, en dat zou terecht zijn geweest.

Inmiddels heeft Van Beukering het veld verlaten en is Steve de Ridder hem komen vervangen. De snelle Belg dolt de eveneens ingevallen Rick Geenen en de voorzet wordt door Yuri Rose hard binnengekopt. 2-0 en einde verhaal. Zonde, want als gekregen kansen waren benut, had er misschien een gelijkspel ingezeten.

Tegen beter weten in raapt de ploeg zich nog een keer bijeen en dat resulteert nog in een doelpunt van Traoré. Echter, de assistent-scheidsrechter heeft gevlagd voor buitenspel en de treffer wordt geannuleerd. Een paar minuten voor tijd wordt nog extra zout in Van den Ouwelands wonde gestrooid door Joep als ‘man van de wedstrijd’ uit te roepen. Niet veel later fluit scheidsrechter Diks een laatste keer op zijn fluit. Hopelijk definitief voor de laatste keer, maar veel hoop daarop heb ik niet.


De spelers druipen teleurgesteld af

De spelers komen nog een laatste keer afscheid nemen van het uitvak en dat was het dan. De ingecalculeerde afstraffing is uitgebleven. Meer nog, er is zelfs heel goed gespeeld. Echter, om aanspraak op een punt te mogen maken is nog iets meer nodig. Dat stukje ‘meer’ mogen de spelers volgende week zondag laten zien, als Danny Schreurs op visite komt.


Geen Mexicaanse koorts in de bus, maar Cupkoorts

Tussendoor speelt Fortuna nog voor de beker in Dordrecht, maar dat zal een formaliteit worden. Iets zegt me dat op het einde van het seizoen iets te vieren hebben.

Nadat we De Vijverberg hebben verlaten, stomen we op richting Gaanderen. Als we door het centrum rijden dat Gaanderen feitelijk niet heeft, licht een bordje ‘pizza’ in blauwe neonverlichting op. In de bus wordt het refrein van het bekende ‘pizza-lied’ tweemaal aangeheven. De nederlaag zal dus wel zijn weggespoeld.

Een paar uur later stoppen we aan de rand van Eindhoven en worden de laatste beslommeringen van de familie Pfaff doorgenomen. Nog een uur en dan zijn we thuis. Als we aankomen bij het Fortuna Stadion worden we verwelkomd door een overmacht aan kit. Van een rossige boswandelaar vernemen we dat iemand het alarm van het stadion niet heeft ingeschakeld. Beetje vreemd, want hoe kan een meldkamer ooit een melding ontvangen van een niet-werkend alarm?

Het werkelijke verhaal horen we even later per gsm als we de tandjes een poetsbeurt geven (ook wel eens als ‘bekschrobben’ betiteld). Het zal allemaal wel…

Dinsdag wacht de bekerwedstrijd tegen Dordrecht, maar dat zal Reijners wel afdoen als ‘geneuzel’. Zondag dan de wedstrijd tegen Zwolle en het halen van drie punten zal broodnodig zijn!

Michel Hennen