Vrijdagmiddag 16.30, na drie minuten wachten klinkt het signaal van de combi magnetron. De ingevroren zelfgemaakte paella is gereed voor consumptie. Na de snelle maaltijd in combi met een blikje ijskoude cola, is het zaak een snelle douche te nemen in de combi badkamer. 20 minuten later zit ik fris gewassen te wachten op de combi auto voor de auto combi naar Eindhoven. Hoezo is een combi geen alledaags verschijnsel?


9 Oktober 2009

Fortuna baggert punt uit kelderduel in Eindhoven

FC Eindhoven 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 33. 0-1 Geenen; 80. 1-1 Nelemans; 81. 1-2 Rossen (e.d.); 89. 2-2 N’koyi-Kiabu.
Opstelling: Wintjens, Geenen (75. Verdonck), Grabovac, Nys, Vanek, Voorn, Simone, Van den Ouweland, Di Lallo, Traore (90. Peljto), Voss (65. Rychlik).
Toeschouwers: 1.700
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Geenen, Nys, Traore
Rood (Fortuna): Rychlik

Aangekomen in Sittard, worden de omwisselbiljetten geruild tegen drie toegangskaartjes voor de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Daar krijgen we te horen dat er ondanks de volledig zinloze bus/auto combi naar EHV, toch maar liefst 340 tickets over de toonbank zijn gegaan. Waarlijk een mooi aantal, iets wat maar weinig JL deelnemers ons zullen nadoen.

Na een bliksemstop bij het buscomité wordt koers gezet richting het Brabantse land. Dit keer geen fileleed op onze weg en om 19.00 uur arriveren we bij het Jan Louwers stadion van onze opponent. Aangezien het nog wat vroeg is om al naar binnen te gaan, doen we een succesvolle uitbraakpoging door het cordon ordehandhavers en begeven we ons richting de kantine van hockeyclub Oranje-Zwart. Daar worden we aanzienlijk gastvrijer ontvangen dan door de burgemeester van Eindhoven en het omzeilen van duidelijk niet 100% sluitende auto combi, wordt gevierd met de slogan: “Zo, nu eerst een Bavaria!”

25 Minuten voor aanvang verlaten we de gastvrije hockeyclub (1.800 leden, contributie € 275 per seizoen), waar Jay Stacy ooit furore maakte en begeven ons richting uitvak van het Jan Louwers stadion. Na de body search door de stewards van dienst, betreden we de Henk Bloemers tribune en worden de meegenomen vlaggen en spandoeken bevestigd aan de hekken. Aangezien het momenteel erg rustig is bij de catering, is het besluit om de Goodyear test voorafgaande aan de wedstrijd uit te voeren snel genomen.

Na het aantrekken van de witte jas begeef ik me naar het verkooppunt voor het jaarlijkse broodje worst. Tot mijn verbazing is de menukaart echter drastisch gewijzigd en is datzelfde broodje worst daar het voornaamste slachtoffer van geworden. Bij de jonge, doch uitermate vriendelijke en charmante bediening, bestel ik daarom maar een broodje hamburger met mayo. Tijdens het bereiden van de bestelling kan ik de conversatie over het rookverbod op de Eindhovense scholen perfect volgen en valt vooral het gebrek aan respect voor het gezag van de jongedames in kwestie op.

Echter, aangezien de Goodyear commissie niet in het leven is geroepen om te letten op het naleven van de normen en waarden, zal dit verder ook niet meewegen in het eindoordeel over de catering. De hamburger ziet er goed verzorgd uit. Het broodje is vers en netjes opengesneden in plaats van het vaak voorkomende openscheuren. Helaas is de hamburger niet bepaald op ideale temperatuur en is men iets te kwistig geweest met de mayonaise. Het eindoordeel is dan ook onverbiddelijk. Geen Goodyearster dit seizoen, maar de potentie is (op alle vlakken) duidelijk aanwezig om daar in de toekomst verandering in te brengen.

Terug naar de hoofdzaak van deze avond dan weer. Bij tegenstander Eidhoven geen bekende gezichten meer. Verdediger Sjors Paridaans verruilde FC Eindhoven afgelopen zomer transfervrij voor FC Emmen. Geen onverdeeld succes tot dusverre overigens, gelet op de ranglijst. Voormalig toptalent van Fortuna, Joos van Barneveld werd ook bij de Eindhovense ploeg achtervolgd door blessureleed en vertrok met bestemming onbekend. Assistent trainer Roland Vroomans tenslotte, vertrok op verzoek van de Russische bondscoach Guus Hiddink richting Rusland. Daar is hij tegenwoordig actief voor de Konopolev Football Academy in Togliatti.

Fortuna begint ten opzichte van het gewonnen thuisduel tegen Volendam, ongewijzigd aan de wedstrijd. Dat houdt dus in: Wintjens, Geenen, Grabovac, Nijs, Simone, Van den Ouweland, Voorn, Di Lallo, Traoré en Voss. Vanaf het eerste fluitsignaal is het duidelijk dat het hier een duel betreft tussen twee laagvliegers in de Jupiler League. Het niveau is bedroevend, als men al van enig niveau mag spreken. De thuisploeg heeft vanaf het begin een overwicht en zal dat gedurende de gehele wedstrijd niet meer afgeven. Bij Fortuna lukt werkelijk niets en de bekende laffe en geestdodende tactiek van Roger Reijners, lijkt wederom averechts uit te pakken. Tot overmaat van ramp blijkt het schoeisel van vele Fortuna spelers niet geschikt voor de ondergrond, wat vele val en glijpartijen tot gevolg heeft.

Gelukkig hebben de voorwaartsen van de Brabantse ploeg het vizier allerminst op scherp staan en doet VDP’er Tim Nelemans zijn reputatie alle eer aan. Nee, er zijn weinig aanknopingspunten die de massale away support van de Sittardse ploeg dusverre rechtvaardigt.

Zoals gezegd lukt er bij de geel/groenen deze avond bar weinig en het wachten is dan ook op de openingstreffer van de thuisploeg. Dat dan uiteindelijk Fortuna op een voorsprong komt en niet FC Eindhoven mag alleszins verrassend worden genoemd. Na een dik half uur spelen, krijgen de Sittardenaren ten hoogte van de achterlijn een ingooi toegewezen. Deze ingooi van Charlie van den Ouweland wordt weggewerkt door de Eindhovense verdediger, maar onderschept door diezelfde Van den Ouweland. Zijn inzet belandt via de aanvoerder voor de voeten van rechtsback Rick Geenen, die de bal achter doelman Swinkels prikt, 0-1.

Degene die verwacht dat de voorsprong de Sittardse ploeg meer vertrouwen en rust zal brengen, komt bedrogen uit. Het geboden treurspel blijft van een abominabel slecht niveau en werkt absoluut tenenkrommend. Liefde maakt blind, anders valt de reden voor het steeds maar weer opnieuw nareizen van de firma bagger & co niet te verklaren. Dankzij de aanvallende onmacht bij de tegenstander bereiken we de rust met een alles behalve verdiende 0-1 voorsprong op het scorebord.

Daar waar ik eerst nog nadacht over een herkansing voor de Eindhovense catering, doet de lange rij wachtenden aldaar me daar van afzien. Volgend seizoen dus hopelijk beter. De rust wordt daarom maar doorgebracht met het bijkletsen met wat mede Vak C’ers. Qua amusementswaarde is de rust zoals wel vaker dit seizoen hoger dan de speeltijd. Laten we dit in de toekomst dan ook maar uitroepen tot Sittards kwartiertje.Beide ploegen verschijnen ongewijzigd aan de aftrap, net zoals het spelbeeld overigens. Fortuna trekt zich nog steeds massaal terug rond eigen strafschopgebied en dwingt Eindhoven om het spel te maken. Gelukkig toont de Brabantse ploeg zich daar allerminst bedreven in en komen de Sittardenaren er voorlopig zonder kleerscheuren vanaf.

Toch krijgt de Sittardse ploeg wederom de grootse kans van de wedstrijd, maar het schot van de Demba Traoré ketst uiteen op de handen van doelman Swinkels. Even later is het Paul Voss die de bal ontvangt op de helft van Eindhoven en een gouden kans krijgt Traoré alleen op de keeper af te sturen. Een totaal gebrek aan balcontrole doet deze kans echter ontmaskeren als zijnde van onzuiver bladgoud.In de 80e minuut gaat het dan toch fout. Eindhoven aanvaller Tim Nelemans doet precies dat wat men van een rasechte Van der Padt’er mag verwachten. Juist ja, Fortunezen in het hart treffen. Op knappe wijze weet hij zich vrij te spelen na een dieptepass en laat vervolgens Danny Wintjens volstrekt kansloos, 1-1.

Voor de zoveelste maal dit seizoen faalt de angsthazen en loopgraventactiek van trainer Reijners en krijgt men wederom het verdiende loon.Vanaf de aftrap wordt de bal richting het strafschopgebied van Eindhoven gepompt. Demba Traoré gaat het betere trek en duwwerk aan met twee verdedigers van de thuisploeg en alle drie storten ter aarde. De scheidsrechter wijst naar het midden. ‘Schwalbe van onze Zweedse spits’, denk ik en hoop dat hij daarvoor niet zijn tweede kaart krijgt. Om me heen bemerk ik plotseling een hoop gejuich en geschreeuw. Nog steeds is me niet duidelijk waarom. Dan zie ik een van de Eindhoven spelers opeens met de bal richting middencirkel stappen. Correctie, geen schwalbe, maar een doelpunt voor de Sittardse ploeg. Totaal gemist door het slechte zicht op het speelveld gedurende dat moment. Een eigen doelpunt van verdediger Rossen, zo zal later blijken. Wederom een voorsprong, het moet niet gekker worden.

Even later krijgt de slecht ingevallen Marcus Rychlik een rode kaart, na een onschuldig duel met een tegenstander. Met weemoed denk ik steeds vaker terug aan de acties van Cédric Olondo, die ondanks alle kritiek die hij kreeg, tenminste de basistechnieken onder controle had en daarnaast beschikte over een persoonlijke actie. Maar naar wat ik begrepen heb, zijn zijn opvolgers Marcus Rychlik en Anthony Di Lallo van een veel hoger niveau. We zullen er maar in meegaan, want kritiek geven op het nieuwe Fortuna is immers not done.

Met een man meer gaat FC Eindhoven op zoek naar de gelijkmaker. Fortuna dreigt geheel overlopen te worden en moet alle zeilen bijzetten. Het regent hoekschoppen aan de overkant van het veld en de gelijkmaker is welhaast een zekerheid. Een scenario dat Fortuna overduidelijk over zichzelf heeft afgeroepen. De ploeg is net zo onzeker als de tactiek van hoofdverantwoordelijke Roger Reijners. Zelfs bij een corner blijven tegenwoordig maar twee man in het strafschopgebied hangen, terwijl de rest terugzakt rond de middencirkel.

In de 90e minuut krijgt Eindhoven loon naar werken en scoort via het hoofd van Nkoyi-Kiabu de meer dan verdiende gelijkmaker. In het uitvak krijgt trainer Reijners de volle laag te verwerken en wordt hardop verwenst. Deze reageert op de gelijkmaker, door de enig overgebleven aanvaller Demba Traoré naar de kant te halen ten faveure van Peljto. Gelukkig voor de Sittardse ploeg komt men de blessuretijd door zonder verdere kleerscheuren en mag men zich in de handen knijpen met een schamel puntje na een beschamende vertoning, Fortuna onwaardig. En we zijn in de loop der jaren toch redelijk veel gewend geworden.

Ook bij het nieuwe Fortuna geldt nog steeds dat alles eraan leuk is, behalve de wedstrijden. Als TOF meer publiek op de tribunes wil hebben, zal men toch eens kritisch moeten gaan kijken naar het geboden spel. Met deze tactiek jaagt men de mensen eerder van de tribune, dan men aan klantenbinding doet. De belofte van Reijners voor een opportunistischere spelstijl blijkt tot dusverre een loze belofte te zijn. Persoonlijk heb ik op deze manier zeer weinig vertrouwen in een behoud van de profstatus aan het eind van dit seizoen.

Na afloop blijkt wederom de nutteloosheid van de opgelegde auto combi, aangezien iedereen vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Lijkt dan ook meer op supportertje plagen dan op een weldoordachte actie van de lokale overheid. Ook dit is het moderne voetbal, anno 2009.

Helaas ditmaal geen foto’s bij het wedstrijdverslag. Wij zijn net zo principieel als andere sites en boycotten geen combi, omdat de club te allen tijden op de eerste plaats komt. Ieder zijn eigen principes zullen we maar zeggen. Helaas bleek de camera van dienst deze wedstrijd wel te boycotten. Tot de volgende keer, hopelijk heel wat minder slaapverwekkend vertoning dan.

Guido Erens