Recent heeft het jaarlijkse L1 ‘Voorzittersdiner’ plaatsgevonden. Het is inmiddels een traditie geworden dat de Limburgse omroep de bestuurders van de vier Limburgse profclubs uitnodigt om (gezellig) te gaan tafelen.

Normaliter is dat eerder een leutig evenement met beperkte nieuwswaarde, maar Algemeen Directeur Ivo Pfennings heeft deze jaargang met die traditie gebroken. Immers, Pfennings heeft bekendgemaakt dat Fortuna opnieuw de beschikking krijgt over een dameselftal.

Initiator van het dameselftal is mede-eigenaar Azerion. Het software- en technologiebedrijf nam dit jaar een belang van 20% in de club en legt met de introductie van een dameselftal een eerste troef op tafel. Het is de bedoeling dat Fortuna vanaf komend seizoen gaat deelnemen aan de ‘Pure Energie Eredivisie Vrouwen’ en heeft een plan gesmeed waarbij voor drie seizoenen financiële zekerheid is geborgd.

Het moment om in te stappen is niet zomaar gekozen: de KNVB laat clubs nog relatief makkelijk toe, terwijl de voetbalbond in de toekomst een veel strikter beleid gaat voeren en de hoogste klasse van het vrouwenvoetbal gaat aansluiten op de voetbalpyramide.

De kogel is nog niet helemaal door de kerk. Fortuna dient de komende periode haar plannen in waarna de KNVB deze gaat toetsen. Er zal nog wel enige tijd overheen gaan vooraleer er groen licht komt vanuit de Zeister bossen.

Fortuna is niet aan haar proefstuk toe. In het verleden verdedigde al een damesteam de kleuren van Fortuna, maar na drie seizoenen gaat het team zelfstandig door onder de naam Fortuna ’54.


Toen waren pyrotechnische hulpmiddelen nog heel gewoon

Het is voor het dameselftal te hopen dat ze op eenzelfde populariteit kunnen rekenen als waarop Fortuna’s dameselftal aanvankelijk ook kon rekenen.

Bron: 1Limburg