Fortuna verliest de inhaalwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden met 2-1. Weer een totaal onnodige nederlaag in de competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen. Met een te verdedigende instelling zal je echter nooit de drie punten meer naar huis nemen. Bijna een jaar zonder uitoverwinning, hoe lang zal dat nog duren?


1 Maart 2010

Iedereen kan van iedereen winnen

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 23. De Vries 1-0; 55. Van der Heide 2-0; 88. Verdonck 2-1.
Opstelling: Wintjens, Nys•, Verdonck, De Boer, Vanek, Simone (89. Garlisi), Linssen, Voorn, Di Lallo (54. Rychlik), Grabovac, Gommans (50. Traore).
Toeschouwers: 7.742
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel (Fortuna): Nys, Verdonck
Rood (Fortuna): –

Omstreeks twee uur meld ik mij bij de pas gerenoveerde McDonalds aan de Lissabonstraat. Daar wachten al zes hondstrouwe supporters op hun te fabriceren hamburgers en kipstukjes. De eerste zinloze gesprekken zijn al in volle gang en ik voel me al meteen helemaal thuis. Over de wedstrijd zijn we het allemaal eens. We zijn tevreden met een 2-0 nederlaag. Nadat we onze magen hebben gevuld (al  hoopten sommige supporters op een goed tankstation onderweg) gaan we richting de Trendwork Arena. Daar komt na even wachten de bus met een noodgang door de bocht gereden.

We nemen onze plaatsen in de bus en aangezien er slechts 27 personen in de bus naar Leeuwarden reizen hebben we voldoende plaats. Iedereen neemt een tweezitter voor zijn rekening. Alleen ik heb de eer om naast The Monk te mogen zitten. Kans om te ontsnappen heb ik niet aangezien hij zich altijd aan de regeltjes houdt en zijn gordel netjes omdoet. De gesprekken gaan ondertussen weer op het oude vertrouwde niveau verder. Ze verstommen echter als we langs een bedrijfspand rijden met nogal wat stormschade. Wie komt er ook op het idee om een gebouw half open te laten en de andere helft al met glas vol te bouwen. Wij weten wel wie, maar hierover verder geen commentaar.

In de bus feliciteren we Michel met zijn 32ste verjaardag. Hij heeft cake meegenomen die hij zelf in plakjes snijdt op een snijplank. De redactie van Fortuna Online, op alles voorbereid. Ook voor de muziek hebben we gezorgd. Een oude Mega Dance 1994 cd, de bus en zijn passagiers kent zijn klassiekers. Onderweg komen we nog een regenboog tegen, maar deze vervaagt al snel. De pot met goud is dan ook verder weg dan ooit. Verder ontdekken we nog een nieuwe generatie aan pokerspelers in een magazine, die vooral bij The Monk en Thieske veel bijval vinden. Fatima heeft dan ook veel meer ‘talenten’ dan alleen hockeyen.

De busreis verloopt erg voorspoedig en we bereiken rond vijf uur ons eerste rustpunt. Net voor Zwolle kiest de buschauffeur voor het kleinste tankstation in Nederland. Wij zijn echter niet de enige voetbalsupporters die hier verzeild raken. Ook twee bussen vol FC Eindhoven supporters komen aangereden. Zij kunnen vanavond de derde periode winnen als ze minimaal gelijk spelen bij FC Veendam. Ik wist persoonlijk niet eens dat FC Eindhoven zoveel supporters heeft en dat de afdeling merchandise zoveel wedstrijdshirts in de omloop heeft.


Eindhoven on tour

Gek trouwens dat de politie dit zomaar toelaat. Bij de verplaatsing naar Eindhoven kregen we nog een verplichte combi aan onze broek en nu komen we elkaar gewoon tegen op een verlaten tankstation. Nadat we de FC Eindhoven supporters vriendelijk hebben uitgezwaaid kunnen we weer verder. Er worden nog wat schaatsanalyses op los gelaten waar Bart Veldkamp en Ria Visser bij verbleken. De buschauffeur heeft ondertussen zo hard gereden dat hij te vroeg dreigt aan te komen. Geen paniek, er is altijd een plan B (geen plan J) in het handboek der buschauffeurs. Men neme de eerstvolgende verkeerde afslag en gaat via een binnenweg verder rijden. Missie geslaagd! Rond kwart over zeven zien we de stadionlampen branden en weten we zeker dat de wedstrijd doorgaat. De buschauffeur slaagt met vlag en wimpel voor de cursus achteruit inparkeren en dan kunnen we eindelijk het uitvak in.Het uitvak is echter flink veranderd. Het ligt niet meer aan de korte zijde, maar aan de lange zijde in de hoek. Met flink wat tralies en hekwerken is het zicht op het voetbal onmogelijk gemaakt.


Niet dat we iets misten…

Verder valt de slechte afwerking op. Mocht hier een grote supportersschare op bezoek komen heeft Cambuur gewoon een gigantisch probleem.Aangezien er nog wat tijd te doden is besluit de Goodyear commissie om al aan te treden. We treffen een houten keet aan die meer aan een kerstmarkt doet denken. Op het menu staat een broodje hamburger (en eventueel een braadworst of rookworst) met gebakken ui. Waar maak je dit tegenwoordig nog mee, dat je gebakken ui bij een broodje hamburger krijgt?


Haute cuisine in Leeuwarden

Liefhebbers daarvan dienen een keer naar Racing Genk te gaan (de beste die ik heb gehad bij een voetbalwedstrijd). Als we het op het punt staan om een Goodyear ster uit te reiken en een stap vooruit willen doen blijven we steken in de modder. Een minpuntje, evenals de toiletten die op één meter van de keet neergezet zijn.


Komt dit rechtstreeks uit de Wc?

Verder lopen de kabels door het natte gras en komen we tot de conclusie dat dit eigenlijk een hachelijke onderneming is. Geen ster voor de chef van Cambuur, maar hier zit zeker potentie in.


Risico op snorharen in je eten…

Fortuna begint de wedstrijd met een vertrouwde negatieve opstelling. Demba Traore mag op de bank plaats nemen aangezien trainer Roger Reijners slechts ruimte heeft voor één spits, Harry Gommans. Di Lallo moet hier dan wat omheen zwerven, maar dat doet hij toch elke wedstrijd al.

De toss gaat weer eens verloren en dus mogen we de tweede helft richting de fanatieke kern van Cambuur spelen. De negatieve opstelling heeft als resultaat dat we nauwelijks tot een grote kans komen in de eerste helft. Ons enige gevaar komt uit enkele vrije trappen vanaf de zijkant.


Zou dit iets opleveren? Nee…

De helft van deze vrije trappen wordt echter voortijdig afgefloten vanwege een aanvallende overtreding. Niet heel erg slim als je al zo weinig in de buurt van het doel van Cambuur komt. Cambuur weet zelf wel enkele goede kansen te creeren. Het lijkt dan ook uitstel van executie tot de 1-0 valt. Nadat Danny Wintjens weer eens de bal tot corner heeft verwerkt, gaat deze corner er wel in. Fortuna krijgt de bal niet goed weg en Mark de Vries scoort voor Cambuur. Na de 1-0 zet Fortuna zowaar een beetje aan en dan blijkt dat Cambuur ook maar een zwakke ploeg heeft. De paniek slaat toe en Cambuur begint met het pakken van twee gele kaarten. Bij een vrije trap krijgt Yoann de Boer nog een grote kopkans, maar kopt deze helaas naast. Aan de andere kant van het veld is er nog een hoop geschreeuw over een mogelijke penalty voor Cambuur, maar scheidsrechter Kamphuis besluit anders.


Gemor op de tribune

Tijdens de rust vindt er nog een officiële telling plaats voor het aantal Fortunezen On Tour. Er zijn nog drie personen met de auto aan komen rijden en dus tellen we dertig fanatieke supporters in het uitvak.


Ze zijn er toch maar weer!

Ook zien we zowaar dat Demba Traore zich opmaakt voor een wissel. Hij valt dan ook in de tweede minuut na rust in voor de weer half geblesseerde Harry Gommans. Het verschil is meteen te merken want Traore wint zijn eerste kopduel. Jammergenoeg heeft hij nog altijd nauwelijks medespelers om zich heen staan. Na tien minuten mag ook de zwervende Di Lallo het veld verlaten. Markus Rychlik, de maker van de belangrijke 1-1 in Oss, mag de aanval komen versterken. Het is echter Cambuur dat met de 2-0 het slot op de deur gooit. Wintjens kan een bal niet voldoende stoppen en als dan ook nog Sven Verdonck de bal niet goed wegwerkt is het een koud kunstje voor Sander van der Heide om de bal binnen te werken. Weer een totaal onnodig doelpunt wat met een beetje oplettendheid voorkomen had kunnen worden.

In het half uur dat resteert, probeert Fortuna wel wat, maar verder dan wat gejaag op de bal kan het niet komen.


Cambuur heeft geen haast meer

David Meul is zelfs even in slaap gevallen en trapt de bal vol tegen Traore aan. Met vrouwe Fortuna aan je zijde valt die bal uiteraard niet gunstig en blijft het 2-0. Traore krijgt hierna nog een grote kans nadat Rychlik de buitenspelval heeft omzeild. Hij komt echter net tekort. Het spel blijft nu wel op en neer golven. Nico Vanek moet nog een bal van de lijn halen en Sven Verdonck verschalkt bijna David Meul met een van richting veranderd schot. Het is zelfs Fortuna dat de aansluitingstreffer weet te maken. Een vrije trap van Sven Verdonck wordt keihard door het midden van de goal geschoten. Een mooie goal, alleen helaas te laat. Fortuna probeert nog wel tot een slotoffensief te komen, echter het is Cambuur dat de grootste kans krijgt. Zarko Grabovac moet zelfs nog ingrijpen op de achterlijn, maar scheidsrechter Kamphuis wuift alle penalty aanvragen weg. Na drie minuten blessuretijd fluit hij wel, maar dan voor het einde van de wedstrijd.


Zoveelste nederlaag is een feit…

Teleurgesteld in de negatieve instelling van onze trainer stappen we weer de bus in. Enkele Cambuur supporters zwaaien ons uit en we denken met weemoed terug aan de tijd dat we nog gewoon in de woonwijk parkeerden en vanuit die hachelijke positie weer veilig terug moesten komen. De gesprekken van de heenreis worden weer moeiteloos voortgezet. Er gaat nog even een discussie over Fortuna, of we het wel of niet in eigen hand hebben. Maar de terugreis gaat toch vooral over Eva Jinek, Melkunie vlaggen en vrouwen die zich opdirken. Oftewel ons oude vertrouwde lage niveau. Dat hebben we dan wel weer gemeen met Fortuna.

Evert Bos