Na twee dik verdiende thuisoverwinningen verliest Fortuna ook haar twee uitduel. Na het eerdere verlies tegen Sparta is ditmaal Cambuur Leeuwarden met 3-1 te sterk. Fortuna komt nog wel op voorsprong na een geweldig doelpunt van Harrie Gommans, maar laat in de tweede helft het initiatief teveel aan de tegenstander. Resultaat, een terechte, maar onnodige nederlaag.


26 augustus 2011

Cambuur Leeuwarden 3 Fortuna Sittard 1

40. Gommans 0-1, 62. Bakker 1-1 (penalty), 68. Türk 2-1, 88. Dissels 3-1
Opstelling: Wintjens, Wagemakers (82. Nieuwland), De Boer, Dreesen, Shakison, Geenen, Scheelen, Stolte, Hoesen (63. Voorn), Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 5.369
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): De Boer, Geenen
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag, half drie in de middag. Voor de Trendwork Arena staat een hele lading fanatieke supporters bepakt en bezakt te wachten op de bus van Hanneman De Toerist. De reis gaat vandaag naar Leeuwarden en dat is op Veendam na de verste uitwedstrijd van het seizoen. Als het om verre uitwedstrijden gaat wordt de gemiddelde Fortuna supporter steeds inventiever. Vandaag is er zelfs een heuse pokertafel geregeld. Een plank, aangekleed met een groen stuk stof, moet ervoor zorgen dat de fiches en kaarten netjes kunnen worden neergelegd. JC heeft tevens enkele kratten meegenomen waarop zijn knutselwerk mag rusten. Dit leidt uiteraard wel tot enige ongemakken in de bus, het voorste gedeelte bovenin de bus is namelijk onbereikbaar geworden. Dit mag echter de pret niet drukken en gedurende de eerste twee uur van de reis wordt er met zes spelers een toernooitje gespeeld. Uiteindelijk is het de wijk L’veld dat de buit met zijn tweeën mag verdelen.


Let the games begin!

Nadat het toernooi voorbij is blijkt de tafel nog een hele goede tweede rol te kunnen vervullen. Er is namelijk ook gezorgd voor een heus buffet met voorgesneden stokbroden, kruidenboter, paté, droogworst en vers gemaakte eiersalade. Het kan gewoon niet op, van een doorsnee busreis is allang geen sprake meer. In de buurt van Zwolle wordt er voor een half uur een tussenstop ingelast. Bij het plaatselijke pannenkoekenrestaurant proberen enkele supporters de magen te vullen. Vanwege het tijdgebrek zit er echter niks anders op dan dat de eigenaar van de toko een veertig frikandellen in het frituurvet gooit. De mosselman regelt alles en verzorgt ook de rekening. Naar eigen zeggen heeft hij er zelfs muntgeld aan over gehouden wat hij later nog naar de grensrechter kan gooien. Een paar andere supporters zijn naar het piri piri restaurant aan de overkant van de straat gelopen en hebben wat vertraging opgelopen. Dit leidt tot onvrede bij een enkel bestuurslid van de SV, de vrees om te laat aan te komen in Leeuwarden is wel erg hoog. Er is echter geen enkele reden tot paniek en ongeveer een half uur voor de wedstrijd komen we aan bij het stadion.


De Sittardse versie van het Preuvenemint is een feit

De 81 Fortunezen On Tour nemen plaats in het uitvak, maar niet voordat iedereen streng gefouilleerd is en elke vlag goed bekeken is. Er is nog tijd over voor de Goodyear Commissie. De witte jassen kunnen echter bij voorbaat al in de kast blijven hangen. Bij het aanzien van de keet blijkt dat Cambuur zich niks heeft aangetrokken van ons advies. Vorig jaar was de vers gebakken ui al vervangen door rauwe uitjes, en dit was in het verkeerde keelgat geschoten van de commissie. Vandaag geen enkele positieve verandering, en wederom geen ster voor Cambuur.

Als we door de tralies in het uitvak kijken zien we dat Fernando Ricksen vandaag geen deel uitmaakt van de basiself. Hij is licht geblesseerd en wordt vervangen door Rick Geenen. De andere tien namen zijn hetzelfde als in de gewonnen thuiswedstrijden tegen AGOVV en Emmen. Dat het team beter in elkaar zit dan vorig seizoen blijkt al bij de toss. Vorig jaar werd de toss gewonnen en werd ervoor gekozen om de tweede helft richting de fanatiek MI-side van Cambuur te spelen. Deze grote fout wordt deze keer niet gemaakt en de spelers wisselen van kant. Cambuur mag dus aftrappen en begint met frisse moed aan de wedstrijd. Van een onzeker team is niks te merken, en ook het gemis van stormram Mark de Vries breekt de Friezen niet op. Danny Wintjens moet enkele keren handelend optreden en met ander kunst en vliegwerk blijft het 0-0. Als de scheidsrechter zelfs geen penalty geeft aan Cambuur als Geenen een licht duwtje uitdeelt in het strafschopgebied krijgen steeds meer supporters vertrouwen in een goed resultaat. Zeker na een kopbal van Danny Hoesen die via de keeper en lat overgaat. De support is overigens geweldig gedurende de eerste helft. Er worden weer enkele nieuwe songs ingezet en er wordt zelfs met de ruggen naar het veld gesprongen. Als de Lateral Boys dan ook nog een spreekband onthullen met “Groeten uit Harkema” zijn de rapen gaar op de MI-side. Er wordt wat goedkoop maar erg onorigineel gereageerd.


Ons staaltje huisvlijt werd met wisselend commentaar ontvangen

Ondertussen ligt de bal aan de andere kant van het veld in het net. Niemand anders dan Harrie Gommans heeft met een schitterende volley voor de 0-1 voorsprong gezorgd. Een mooie voorzet van Marc Wagemakers, net iets achter de man, was geen enkel probleem voor de routinier.  Nadat Timothy Dreesen de kunst van het verdedigen een paar keer etaleert gaan we rusten. Een onverdiende voorsprong, maar in het Sittardse kamp maalt niemand daarom.

De tweede helft begint voor Fortuna erg gunstig. Cambuur lijkt een beetje van slag en weet elkaar nauwelijks meer te vinden op het veld. Fortuna weet hier echter geen gebruik van te maken en begint ondertussen steeds verder achteruit te lopen. Als Geenen dan Sandor van der Heide onnodig licht vasthoudt in het strafschopgebied is scheidsrechter Bekebrede onverbiddelijk. De strafschop wordt via de binnenkant van de paal ingeschoten door Erik Bakker. Meteen na de 1-1 besluit Wim Dusseldorp om Danny Hoesen naar de kant te halen. Hoesen kon voor geen enkel gevaar zorgen, maar is natuurlijk een momenten voetballer. Ramon Voorn mag hem vervangen en er heerst vooral onbegrip in het uitvak. Later leren we dat Hoesen een lichte blessure aan de lies had, dat zou al heel veel verklaren. Terwijl Fortuna nog verder aan het teruglopen is, besluit Yoann de Boer om een ommetje te gaan maken met de bal. Hij zorgt hiermee voor veel liefdesverdriet bij de supporters in het uitvak. Hij verliest de bal en aangezien Danny Wintjens ook niet goed staat opgesteld in de goal, kan Oguzhan Türk de bal makkelijk in het doel plaatsen.

Een heel aantal supporters hebben ondertussen niks van de 1-1 en 1-2 gezien. Een voornaam lid van de Sittard Youth wordt namelijk opeens meegenomen door de stewards. Blijkbaar heeft Cambuur een poging gewaagd om schade aan het uitvak op die persoon, of zelfs de club zelf, te verhalen. Er zou aan de buitenkant van het uitvak schade zijn ontstaan omdat er tegen aan getrapt zou zijn. Na latere controle door de meegereisde politie blijkt echter dat het om een al bestaande breuklijn gehad, die door Cambuur zelf al verschillende keren gekit is. Die kit was losgekomen. Een grote schande dat Cambuur dit dan op Fortuna en een onschuldige supporter probeert te verhalen. Hierbij zou de veiligheidscoördinator van Fortuna ook wel wat meer voor de Fortuna supporters mogen opkomen in plaats van meteen het verhaal van Cambuur te geloven. De hekel aan Cambuur begint zo wel grote proporties aan te nemen. Natuurlijk hebben ze Fortuna een keer gesteund in de tijd dat TOF opkwam, maar voor de rest probeert het Fortuna alleen maar te naaien. We herinneren ons nog de wedstrijd Cambuur-Zwolle in 2009 waarin Cambuur bij winst of een gelijkspel ervoor kan zorgen dat Fortuna de periode kan winnen, of de kans om Roda te laten degraderen in 2009. Nadat de rust weer is teruggekeerd in het uitvak zien we dat Fortuna geen moment meer in de wedstrijd komt. Er zijn geen aanvallende impulsen meer, al wordt wel nog Thijs Nieuwland nog ingebracht voor Wagemakers.  Een kans levert dit niet meer op. Sterker nog, na een voorzet van Türk kopt Charles Dissels de 3-1 op het scorebord. De supporters in het uitvak staan gedesillusioneerd voor zich uit te kijken. Na de 0-1 had menigeen meer van deze uitslag verwacht, maar het zat er eigenlijk de hele avond niet in. Een terechte, maar weer onnodige nederlaag, want dit Cambuur was wel degelijk een te kloppen ploeg. Misschien moet de ploeg uit Sittard meer uitgaan van haar eigen kracht, en niet achteruit gaan lopen, ook al is het een uitwedstrijd. De MI-side besluit dat dit een mooie tijdstip is voor een unicum in de Nederlandse voetbalstadions, Vakje C (zingt niet meer mee) wordt namelijk voor het eerst toegezongen. De spelers komen nog naar het uitvak om de supporters te bedanken en alle vlaggen worden weer ingeladen.

Bij het wegrijden van het stadion worden we nog uitgezwaaid door de plaatselijke Cambuur hooligans. Ook weer typisch iets wat alleen in Leeuwarden kan. De enige club waar iedere tegenstander een verplichte combi heeft omdat het haar eigen supporters niet in bedwang kan houden.  De terugreis is erg lang en wordt hoogstens nog opgeluisterd door een bezoek aan een tankstation waar een paar vrouwen iets teveel gesnoven hebben. Mosselman probeert nog een gesprek aan te gaan, en een groep Fortuna supporters gaat nog verhaal halen, maar krijgen hoogstens wat gebrabbel terug te horen. Een spaarzaam hoogtepunt van een verder gemoedelijke reis terug. Rond half drie bereiken we de Trendwork Arena. Een vermoeiende maar wederom erg vermakelijke uitwedstrijd. MVV is de volgende, wie weet wat daar allemaal gaat gebeuren.

Evert