Machteloos, fantasieloos en inspiratieloos, veel meer valt niet te maken van  het uitstapje van Fortuna naar Friesland. Cambuur heeft in haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen negentig minuten lang geen kind aan de Sittardenaren. Een bestuurlijke puinhoop naast het veld en een stuurloze ploeg binnen de lijnen. Het belooft wederom een loodzwaar seizoen te worden in het Sittardse…


17 augustus 2012

Fortuna machteloos in Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 22. Dijksta 1-0, 28. Hemmen 2-0.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Dreesen, Hendrickx; Voorn, Ricksen, Çevik (59. Briels; 78. N’Koyi) ; Diaz (6. Nieuwland), Rajcomar, Khalouta.
Toeschouwers: 5.125.8
Scheidsrechter: R. Bekebrede.
Geel: Khalouta, Voorn.
Rood: -.

Het is even na half drie als we stoppen voor de Trendwork Arena, de thuisbasis van de geel-groenen. Hoe lang we dat nog kunnen zeggen is hoogst onzeker, gezien het conflict tussen het Fortuna bestuur enerzijds en de eigenaar van het stadion Dhr. Wessels anderzijds. Nog meer negatieve publiciteit voor de club die de laatste maanden gebukt ging onder een ordinaire loopgravenoorlog, die uiteindelijk de kop koste van algemeen directeur Jos Alberts. Voorlopig blijft in Sittard alles bij het oude. Het Old Boys Network heeft nog steeds alle macht, blijft vooral bezig met de eigen ego’tjes te masseren en van alle beloofde open- en eerlijkheid bij de start van het nieuwe Fortuna is nog maar heel weinig over. Over luchtkastelen gesproken!

Als we de koelboxen met verfrissende Juup hebben ingeladen, zoeken we onze plaatsen op in de bus. Firma Hanneman heeft ons vandaag verrast met een zeer ruime dubbeldekker. Genoeg bewegingsruimte dus voor de 54 Cambuurgangers van vandaag. Als even later ook traiteur Corvers arriveert met de ambachtelijk bereide salades zijn we klaar voor vertrek. Na een korte tussenstop ter hoogte van Echt voor het oppikken van de alcoholische tempobeul Martijn, gaat het met meer met goede zin dan goede moed richting Friesland.


Naast de salades toverde JC ook zelfgemaakte pizza uit zijn koksmuts

De Juupkes sneuvelen in een hoog tempo en de twee extra aangeschafte kratten zijn dan ook al bij de eerste tussenstop soldaat gemaakt. Tijd dus om het rantsoen van het buscomité gaan aan te spreken. Als we het stadion van één van de meest overschatte voetbalclubs van Nederland passeren, blijkt de jongere generatie perfect opgevoed te zijn. Het rolmodel voor de FC Limburg aanbidders kan op bitter weinig sympathie rekenen bij de inzittenden van deze bus.

Friezen hebben een reputatie van norse en stugge mensen. De stewards van SC Cambuur doen alvast geen enkele moeite om verandering in dat beeld aan te brengen. De PVC buizen voor de zwaaivlaggen mogen niet mee naar binnen. Als er om uitleg wordt gevraagd komt plotseling één of andere hoofdsteward aangestormd en begint een heel verhaal af te ratelen tegenover ‘De Mosselman’. Als iemand anders zich in het gesprek mengt, verliest het driftkikkertje zijn geduld en bijt verschillende Fortunezen toe: ‘Ik spreek hier met hem en niet met jou, niet me jou en ook niet met jou. Hierbij kijkt hij in mijn richting.’ Heel fijn mafkees, ik heb je namelijk ook niets gevraagd is mijn weerwoord. ‘Thank God it’s Friday’, de stewards scoren een welverdiende en hoogst verwachte vette nul.

Als de vlaggen in de Leeuwardse vogelkooi zijn opgehangen, anders kan je dit zeer supportersonvriendelijke knutselwerk echt niet noemen, proberen we onze blik te richten op het speelveld, maar worden daarin vakkundig afgeleid door een Friese schone in een roze jurkje op de MI-Side. Ook Friesland heeft dus wel enkele pluspunten.


Dramatisch zicht vanuit het bezoekersvak

Wil  Boessen heeft drie veranderingen in zijn opstelling aangebracht ten opzichte van de wedstrijd tegen AGOVV. Timothy Dreesen verdringt Roel Janssen weer naar de bank en de afgelopen week met enorm veel inzet en doorzettingsvermogen speelgerechtigd gekregen Belgen Hendrickx en Çevik maken hun debuut voor de geel-groenen. Jonathan Hendrickx doet dat op de plaats van de geschorste Joeri Schroyen en Ramazan Çevik vervangt Jordie Briels.

Het verwachte stormachtige openingsoffensief van Cambuur blijft vanavond uit. De thuisploeg laat Fortuna het iniatief, maar behoudt volledig de controle. Het gebrek aan creativiteit en stootkracht aan Sittardse zijde is al snel pijnlijk duidelijk. Khalouta komt wel tot twee keer toe tot een doelkansje, maar de aanvaller toont zich niet effectief genoeg.

In de 22e minuut mag het tot dan toe nauwelijks hoorbare thuispubliek voor de eerste keer juichen als een schot van zo’n dertig meter van Mart Dijkstra achter keeper Ferhat Kaya verdwijnt. Wetende dat de thuisaanhang onze spitsvondigheid altijd weer op waarde weet te schatten, ontrollen we een spreekband met de tekst, ‘Ssst … de reus ontwaakt’. Interactie met de MI-Side is er ontegenzeggelijk.


Silence, s’il vous plaît!

Enkele minuten later is het eigenlijk al over en sluiten voor Fortuna. Een inzet van Melvin de Leeuw bereikt Michiel Hemmen. Doelman Kaya komt uit maar mist de bal volledig, waardoor Hemmen de bal over hem in een leeg doel weet te koppen. Fijn, 26 minuten gespeeld en nu al weten dat het een kansloze missie betreft. Iedereen in het uitvak houdt al rekening met het ‘worst case scenario’, een regelrechte pandoering in het hoge noorden

Dat blijft voorlopig nog uit, Cambuur heeft nu het volledige iniatief en duikt enkele malen gevaarlijk op voor Ferhat Kaya. De opvolger van Wintjens kwijt zich voorlopig echter uitstekend van zijn taak en bewijst tot nu toe een meer dan waardige opvolger van Danny Wintjens te zijn. Danny die overigens een contract heeft getekend bij PEC Zwolle. Via deze weg wil ik Danny dan ook heel veel  succes toewensen bij zijn nieuwe club. Als scheidsrechter Bekebrede voor rust fluit, is het rampscenario in de de hoofden van de away support nog uitgebleven. Al teveel illusies voor de tweede helft maken we ons echter niet.

Beide teams komen ongewijzigd uit de kleedkamer en het spelbeeld heeft veel overeenkomstem met de eerste twintig minuten, met het verschil dat Cambuur het nu wel gelooft en zichtbaar niet al te veel inspanningen meer wil leveren op deze warme zomeravond. Fortuna is aanvallend machteloos en weet de thuisploeg eigenlijk geen moment in verlegenheid te brengen. Dit heeft tot gevolg dat het kijkspel tot een bedenkelijk niveau zakt.


Eenrichtingsverkeer in Leeuwarden

In de 57e minuut wordt Ramazan Çevik naar de kant gehaald ten faveure van Jordie Briels. In het uitvak wordt die beslissing niet geheel begrepen. Twintig minuten voor tijd krijgt Fortuna via Prince Rajcomar haar grootste kans van de wedstrijd. De nog altijd niet geheel wedstrijdfitte spits weet de geboden kans echter niet te benutten. Enkele minuten later wordt Jordie Briels alweer naar de kant gehaald door Wil Boessen. We mogen hopen dat het hier een blessure betreft, anders valt deze beslissing niet te verklaren.

Na het aanschouwen van 90 minuten geploeter van de uitploeg besluit scheidsrechter  Bekebrede het voor gezien te houden en fluit voor het einde van de wedstrijd. Het is te hopen dat de technische commissie, of  wat daar in Sittard ook voor door mag gaan, voor 31 augustus nog de broodnodige versterkingen weet binnen te halen, anders belooft het een loodzwaar seizoen te worden.


Een wederzijds bedankje kon er uiteraard nog wel vanaf

Dan rest nog de beoordeling van SC Cambuur in de nieuwe ‘Thank God it’s Friday’ rubriek.

Resultaat: Helaas een nederlaag, dus dat betekend 0 punten.
Uitvak: 54 Fortunezen reisden hun clubje achterna. Aangezien het een buscombi betrof een zeer net aantal, 4 punten.
Stadion: Bouwkundig kan ons het Cambuurstadion uitstekend bevallen, het heeft zonder meer zijn charme. Het uitvak is echter ronduit schandalig, 3 punten.
Thuispubliek: Altijd goede toeschouwersaantallen en fanatieke aanhang die we echter vaak eerst moeten wakker schudden. Interactie met thuissupport is op weinig plaatsen zo goed, 8 punten.
Catering: Redelijk warme hamburger, en redelijk vers broodje, daarnaast ook uien aanwezig. Én Hela Curry Ketchup, de exta scharf variant. Persoonlijk weet ik dat uitermate te waarderen, 6 punten.
Randvoorwaarden: Stewards hadden we al behandeld. In een woord: waardeloos. Lager dan 0 punten kunnen we echter niet gaan. Programmaboekje aanwezig, 3 punten. Spandoeken ophangen is improviseren, iets waar we natuurlijk wel aan gewend zijn. Desalniettemin 0 punten.

Dat brengt het puntenaantal op een Grand Total van 24. Niet echt een resultaat om trots op te zijn.

De terugweg verloopt vooralsnog voorspoedig en de Jupiler vindt weer gretig aftrek. Na de tussenstop gaat het echter fout. De chauffeur van dienst neemt de verkeerde afslag en rijdt daardoor Duitsland in. Na een nachtelijke sightseeing tour vinden we de weg richting vaderland gelukkig weer terug. Inmiddels bereikt ons het bericht dat het bier op is en dus eindigt de eerste reis van het nieuwe seizoen op dezelfde manier als de laatste van vorig seizoen. Juist, met good old Wil als stralend middelpunt.

G. Erens