Fortuna Sittard heeft ook haar tweede oefenwedstrijd niet winnend kunnen afsluiten. In eigen stadion werd kansloos verloren van AZ met 0-5.

Rond 16.00 uur trappen Fortuna en AZ af voor de eerste serieuze oefenwedstrijd voorafgaande aan het seizoen 15/16. Aan de zijde van Fortuna geen Ferry de Regt in de basisopstelling. Ook Tim Janssen is niet van de partij. Zijn (her)keuring zal komende week pas plaatsvinden. Wel nieuw is proefspeler Lars Hutten. Hij bestrijkt de rechterzijde van het speelveld. Verder valt op dat Souhail Belkassem een basisplaats heeft gekregen van trainer Peter van Vossen.

In de beginfase gebeurt er maar bitter weinig op een kans voor Roel Janssen na. Na twee minuten ontvangt hij de bal aan de tweede paal, maar schiet deze wild in de tribunes. AZ heeft voortdurend de bal, maar doet daar bitter weinig mee. Fortuna kan niet veel doen, want heeft de bal bitter weinig.

Meest aanwezig aan de zijde van AZ is rechtsbuiten Steven Berghuis. Hij zet samen met Markus Henriksen de lijnen uit en op dat tweetal heeft eigenlijk niemand grip. Meest opvallend is de foto van Sem de Wit in Cambuur-shirt die opduikt op Facebook. Hij ruilt Fortuna voor de Friese eredivisionist.

Verder komt Roel Janssen onzacht in aanraking met een speler van AZ en moet geblesseerd het veld verlaten. Na ruim een half uur voetballen geraakt AZ dan toch aan haar eerste doelpunt. Een diepe bal wordt door Henriksen gecontroleerd, waarna Vincent Janssen beheerst afrondt. Amper een handvol minuten later is het bijna 0-2 als Thom Haye de bal vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings naast het doel van Ferhat Kaya schiet.

Vlak voor rust verdubbelen de Alkmaarders de score. Hendriksen passt over de verdediging van Fortuna richting Dos Santos die simpel voor 0-2 zorgt.

Tijdens de rust brengt Van Vossen Muhammed Mert, Donny de Groot en Glenn Daniëls in de ploeg en dat gaat ten koste van Bob Vankan, Gökhan Lekesiz en Ferhat Kaya. Na een kleine 10 minuten in de tweede helft is het al 0-3 wanneer Vincent Janssen zijn tweede van de (voor)avond scoort.

Niet veel later denkt hij ook zijn derde te scoren, maar Daniëls voorkomt een nog grotere achterstand. In de rebound weet Joris van Overeem alsnog voor 0-4 te zorgen.

Na een uur begint aan beide zijde het wisselen en ontstaat een compleet andere wedstrijd. Fortuna heeft meer overwicht en drukt het dan jeugdige AZ tijdens een paar fases terug op eigen helft. Toch weet Derrick Luckassen nog voor een vijfde AZ-treffer te zorgen en dat is ook de eindstand.

Meest opmerkelijke feit doet zich voor na affluiten als Martin Masset in het veld de microfoon van Maurice Gorissen neemt en in woede ontsteekt over het gedrag van een deel van de Sittardse aanhang. Aan de zijde van AZ speelt gedurende de tweede helft voormalig Roda JC-speler Guus Huppertz mee en de verwensingen aan zijn hoofd zijn door het hele stadion te horen. En daarmee komt er een even verrassend als opmerkelijk einde aan de avond.

Fortuna Sittard – AZ 0-5:
35. Janssen 0-1 , 44. Dos Santos 0-2, 52. Janssen 0-3, 55. Van Overeem 0-5, 79. Luckassen 0-5.

Fortuna Sittard basisopstelling:
Kaya; Dengering. De Man, Janssen, Schroyen; Loen, Vankan, Briels; Hutten, Lekesiz, Belkassem.