Het komt niet vaak voor dat een (voormalig) speler of trainer van Fortuna Sittard een boek schrijft. We kennen natuurlijk “Vechtlust” van Fernando Ricksen. In april presenteert oud Fortunatrainer Sunday Oliseh zijn boek, getiteld ‘Audacity to Refuse’.

Oliseh volgde in de winterstop van het seizoen 16/17 de ontslagen Ben van Dael op bij Fortuna Sittard. Fortuna stond destijds zeventiende in de eerste divisie, maar als je een aanstaande puntenstraf van negen punten al meetelde, voorlaatste, vier punten boven slotlicht Achilles’29. Onder leiding van Oliseh klom Fortuna dat seizoen uiteindelijk naar plek dertien.

Het volgende seizoen zou Fortuna’s opmars doorzetten. Op het moment dat Fortuna Sittard Oliseh ontsloeg stond Fortuna derde in de ranglijst vijf punten achter koplopers NEC Nijmegen en Jong Ajax. In de 43 eerstedivisieduels onder leiding van Oliseh pakte Fortuna 1,72 punt gemiddeld. Alleen zijn opvolger Claudio Braga (2,43 punt) en Pim Verbeek (2,18 punt) deden ooit beter met Fortuna Sittard in de eerste divisie.

In een vooraankondiging van zijn boek, stelt Oliseh dat hij verantwoordelijk is voor de opmars van Fortuna Sittard, maar laat onvermeld dat de selectie ook de nodige kwaliteitsimpulsen onderging gedurende zijn periode bij Fortuna. In zijn boek zal Sunday Oliseh zijn ontslag bij Fortuna wijten aan discriminatie van Fortuna’s zijde. De Fortunaleiding had (en heeft) daar een andere kijk op, die toch wel behoorlijk onderbouwd was.

Hoe dan ook, het boek komt medio april uit. Het kost 19,50euro en je kunt het hier bestellen.

Bron: The Nation