Op het ongebruikelijke tijdstip van 16u30 mag Fortuna Sittard het in de Flevopolder opnemen tegen Almere City FC. Na jarenlang geroepen te hebben in potentie een club te zijn voor de top van de Jupiler League, lijken de Polderjongens dit seizoen de daad bij het woord te voegen. Met Jong Oranje-klant Vincent Janssen in de spits werd het een heel eenvoudige overwinning voor ‘City’. Ondanks dat het verdict pas in de slotfase viel had Fortuna eigenlijk de hele wedstrijd nergens aanspraak op en verliet het Almere met drie tegendoelpunten, één rode kaart en nul punten…


6 december 2014

Niets te vertellen in Flevoland

Almere City FC 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 43. Mamedov 1-0, 82. Janssen 2-0, 85. Janssen 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Linssen, Voorn, Kis (57. Marveggio); Ter Borgh, Briels, Overhof, Vankan, Baur (34. Waalkens), Conneh
Toeschouwers: 1.068
Scheidsrechter: A. Lindhout
Geel (Fortuna): Ter Borgh, Linssen
Rood (Fortuna): Voorn

Het is geen probleem te starten met dezelfde zin waarmee Ralf zijn verslag van de verplaatsing naar Waalwijk begon: ‘Ik ben inmiddels immuun voor resultaten geworden, waardoor niet afreizen naar Waalwijk geen moment door mijn hoofd heeft gespookt’. Vervang ‘Waalwijk’ door ‘Almere’ en het ijs is gebroken.  Samen met mij denken nóg ongeveer 30 personen er hetzelfde over en even na 12u30 vertrekt de bus vanaf de voorzijde van onze ‘Tweede Huiskamer’.

Onderweg naar Almere wordt iedereen getrakteerd op een kopje thee of koffie en op een chocolade letter. Het supporterscomité bulkt blijkbaar van de centjes en stelt voor iedereen een traktatie beschikbaar. Of ze waren over van de Sinterklaasmiddag, dat sluit ik niet uit.

De eerste stop vindt plaats ter hoogte van tankstation De Lucht. Omdat we ontzettend vroeg zijn vertrokken stoppen we hier maar liefst 30 minuten. Voor bijna iedereen het sein om onder de autosnelweg door te lopen en aan de overkant een versnapering te scoren. Voor mij het sein om even bij te komen van een lesje bedrijfseconomie van onze welbekende bloemist uit Midden-Limburg, want tijdens dat lesje duizelden de cijfers mij voor mijn ogen.

Na een half uur vertrekt de bus weer en zetten we koers richting Flovoland. Maar juist voordat we de Flevopolder inrijden stoppen we wéér. Net voorbij Huizen dienen we verplicht te wachten op het sein van de dienstdoende kit teneinde de Stichtse Brug op te rijden. En ook hier dienen we ongeveer een half uur te wachten. Maar daarna gaat het ook vlot en 17 kilometer verder zijn we waar we moeten zijn: bij Almere City Football Club.

Na een korte fouillering drukt de welbekende steward ‘Bassie’ ons een programmaboekje in onze handen; hoe attent! Nadat we hem tegenkwamen bij Telstar en in Volendam heeft hij blijbaar emplooi gevonden bij ‘City’.

Eenmaal binnen zijn de selectiespelers al volop bezig aan hun opwarming. Ondanks dat zowat alle selectiespelers zich op het artificiële veld bevinden, is het toch mogelijk een opstelling te ontwaren. Uiteraard staat Ferhat Kaya in doel. Kevin Kis staat aan de linkerkant, Fatih Turan op rechts. Centraal spelen Sjoerd Linssen en kapitein Ramon Voorn.

Het middenveld wordt gevormd door Jordi, Jordie & Jordy en Tomas Overhof. En eigenlijk ook door Bob Vankan. Seku Conneh staat eenzaam op een eiland en dus in de spits. Deze verdedigende tactiek heeft de afgelopen weken geloond en voor Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra dus geen reden om van strijdplan te veranderen.

almere01

Afronden op doel om het goede gevoel te krijgen

Aan de zijde van Almere City geen bekende spelers. Marco Heering assisteert Fred Grim aan Almeerse zijde met coaching en hij heeft weliswaar een verleden in de Westelijke Mijnstreek, maar de tijd dat hij de suikerbieten uit het Sittardse gras liep lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden.

Daarentegen lopen aan Sittardse zijde heel wat spelers rond met een verleden in de Flevopolder. Naast zoon Jordy en pa René Ter Borgh zijn dat kletskous Christopher Van der Aat, het trainersduo Van Vossen-Kooistra, Mitchell Elshot en Seku Conneh. Zonder de inspanningen van wie dan ook tekort te doen, denk ik dat laatstgenoemde sportief nog het meest rendeert. Zij zullen ongetwijfeld met revanchegevoelens rondlopen en ‘City’ iets willen laten zien.

Maar daar komt in de openingsfase nauwelijks iets van terecht. Ter Borgh toont wederom aan dat alles een stapje te snel voor hem gaat, terwijl Conneh tegen het verdedigingsduo Cees Toet en Sander Keller moet opboksen. En dan helemaal alleen…

Voor ‘City’ is er verdedigend dan ook geen vuiltje aan de lucht en geroutineerd tikt men de bal achterin rond. Omdat Fortuna zich heel ver laat inzakken heeft rechtsback Thijs Bouma zelfs tijd om zich met aanvallen te bemoeien. Maar zijn prima schot kan tot corner worden verwerkt.

Hiermee krijgt Bouma de hoon van een deel van het uitvak over zich heen. Niet alleen vanwege zijn mislukte schot, maar vooral omdat hij een opvallende verschijning is met zijn blonde manen bijeengeknoopt in een knotje.

almere03

Almere City dwingt heel wat corners af

Toch is het meteen duidelijk dat er maar één ploeg speelt en dat is Almere. Hun linkerzijde lijkt niet zo sterk, maar vooral op rechtsbuiten Norair Mamedov en spits-in-vorm Vincent Janssen heeft Fortuna’s verdediging amper grip.

Vooral Janssen blijkt een handenbindertje. Eerst kogelt hij de bal op de vuisten van Kaya, meteen daarna dolt hij met Voorn, maar kan Kaya nog redding brengen.

almere02

Fortuna trekt uiterst voorzichtig naar voren

Maar ondanks dat Almere voortdurend in de aanval is, leidt dat niet tot doelpunten. Kaya blijkt tot dusver een flinke sta in de weg en hij weet zelfs zittend nog ballen te keren. Toch is Almere met enkele vrije trappen behoorlijk gevaarlijk en kan een tegendoelpunt haast niet uitblijven.

almere04

De ondergegane zon ziet niet meer dat Ferhat Kaya zijn muur opstelt

Vlak voor het rustsignaal is het dan toch zover. Aan Fortuna’s linkerzijde glipt Mamedov door de buitenspelval en trapt hard op doel. Sjoerd Linssen weet er nog net een been tussen te krijgen, maar geeft aan Mamadovs schot ongewild een richtingscoëfficiënt waardoor de bal over Kaya in doel belandt. In de twee resterende minuten gebeurt er hoegenaamd niks meer.

Wat hebben we gezien van Fortuna? Aanvallend bijna niks. Geen snedige aanval, geen schot tussen de palen, niks. Veel meer dan middenveldspel hebben we niet kunnen ontwaren. Maar met een 1-0 achterstand gaan rusten betekent eigenlijk ook nog niks.

Voorafgaande aan de wedstrijd heb ik een broodje kroket gegeten en dat smaakte best goed. De vriendelijke water-en-zeep-schoonheid in het cateringhokje vergeet alleen te zeggen dat de kroketten en hamburgers tijdens de rust al vóór de wedstrijd zijn gebakken en dus ijskoud zijn. Slechts een puntje voor de vriendelijke bediening.

Na een kwartier komen de spelers weer het veld op en gaat Almere door op de ingeslagen weg. Het lijkt er steeds meer op dat Fortuna onder Van Vossen-Kooistra ook een weg is ingeslagen, maar dat is eerder een doodlopend straatje. Aanvallend niets, verdedigend houdt het niet over. Op het middenveld komt de ploeg ook nog één en ander tekort, waardoor het elftal als los zand aan elkaar hangt.

Ik blijf het doodzonde vinden dat een speler als Ramon Voorn in de verdediging ballen staat weg te trappen. Juist spelers die wat extra’s kunnen brengen zou ik op het middenveld posteren, zodat je er op het middenveld profijt van hebt, maar ook in de verdediging en in de aanval voor ondersteuning kunnen zorgen. Mais bon, wie ben ik?

almere05

Almere weer in de aanval

Fortuna blijft het moeilijk vinden het tempo van ‘City’ bij te benen en kan dat slechts door het maken van overtredingen. Nu is het Ter Borgh die aan de noodrem trekt en een gele kaart ontvangt. De door Almere genomen vrije trap gaat gelukkig voorlangs, zodat Fortuna nog quasi in de wedstrijd blijft zitten.

Vlak daarna is het eindelijk Fortuna dat gevaarlijk wordt. Aan de rand van het strafschopgebied komt de bal voor de voeten van Tomas Overhof en hij besluit keeper Marco van Duin onder vuur te nemen. En ondanks dat de bal recht op de doelman afkomt, kan hij de bal niet klemmen, geeft hiermee een rebound weg, maar er is helaas niemand gevolgd.

almere06

Jordie Briels werkt keihard, maar het levert niet veel op

Toch probeert Fortuna het wel, maar zonder al te veel overtuiging. Conneh kan het niet bolwerken tegen twee controletorens en dus misschien een opportuniteit voor Donny de Groot? Hij loopt warm en warm en warm, maar valt uiteindelijk niet in.

Na een goed schot van Overhof is het Ter Borgh die probeert de gelijkmaker te scoren, maar zijn kopbal is krachteloos en kan makkelijk worden gevangen door Van Duin.

almere07

Fortuna neemt een vruchteloze vrije trap

Nadat eerder al Ter Borgh een overtreding maakt, is het nu Linssen die te driest een duel aangaat. Geel voor hem, maar gelukkig geen goal voor Almere City.

Nummer drie die een kaart ontvangt is Ramon Voorn. Hij gaat aan de rand van de 16 een duel aan, maar zijn tegenstander draait handig van hem weg. Hij houdt hem vast, waarmee hij zijn tegenstander ten val brengt. Scheidsrechter Lindhout is resoluut en haalt de rode kaart boven. Exit Voorn, al is de straf wel erg zwaar.

Met 11 was het bijna onmogelijk iets af te dwingen, met 10 zal dat nog lastiger worden. Toch blijft het maar 1-0 omdat Kaya een vrije trap van Ricardo Kip schitterend wegbokst. Maar even later is het dan toch raak. Vanaf rechts gooit Almere de bal in het strafschopgebied waar Janssen tegendraads inkopt.

Vervolgens probeert Fortuna nog wel iets terug te doen, maar als Linssen de bal mist bij een cruciale sliding kan Janssen alleen op doel aflopen. Hij heeft zijn vizier op scherp staan en prikt 3-0 binnen.

Er resteert geen tijd meer om at terug te doen en daartoe is Fortuna eigenlijk ook helemaal niet in staat. Na een paar minuten extra time fluit Lindhout af en wenst de vrouwelijke stadionspeaker, gezegend met een zwaar Mokums accent, ons een goede terugreis.

almere08

De spelers klappen voor de meegereisde supporters

De spelers bedanken de aanwezige away support en ook Thijs Bouma doet een duit in het zakje. Daarna is het tijd de opgewarmde bus weer op te zoeken.

Terwijl Dominique Cup-a-Soup serveert laat ik de feiten van vanavond toe nog even door mijn hoofd te spoken. Almere City is er afgelopen zomer succesvol in geslaagd door te selecteren en staan op de drempel van een periodekampioenschap. Bij Fortuna is men afgelopen seizoen opnieuw begonnen en het lijkt erop dat dit komende zomer opnieuw kan beginnen (op alle gebieden). Triest maar waar. Natuurlijk was en is er geen geld, maar de geluiden die vanuit de club doorsijpelen beloven weinig beterschap voor de nabije toekomst. En het aanvallende voetbal waar velen zo tuc op waren, wat is daar nog van over? Van Vossen-Kooistra bouwen begrijpelijk zekerheden in.

Maar goed, vrijdag a.s. komt Willy Boessen met FC Oss op bezoek en misschien dat we tegen die ploeg wel punten kunnen rapen.

COYS,

Michel Hennen

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Niks gecreëerd, dus 0 punten.
Uitvak: Ongeveer 70 fans zijn goed voor vier punten.
Stadion: Stadion? 0 punten…
Thuisfans: Wel aanwezig, maar niet gehoord. 2 punten.
Catering: Het broodje kroket vóór de wedstrijd was te doen, maar datzelfde broodje kroket lag er tijdens de wedstrijd en in de rust óók nog. IJskoud dus. Zo behandel je je fans niet en dus geen punten. De serveerster krijgt dat wel een bonuspunt. Dus uiteindelijk tóch 1 schamel punt.
Randvoorwaarden: Een handvol programmaboekjes, voldoende ruimte voor vlaggen en over de stewards kunnen we geen kwaad woord kwijt. 9 punten.