Ook in de derde uitwedstrijd van het seizoen is Fortuna Sittard ongeslagen gebleven. Op bezoek bij Almere City FC boekte de formatie van Peter van Vossen een prima 0-3 zege door doelpunten van Joeri Schroyen, Muhammed Mert en Lars Hutten. Fortuna mist in de tweede helft een groot aantal kansen, maar slaat uiteindelijk in de slotfase van het duel ongenadig hard toe. En daarmee wint Van Vossen weer een klein beetje krediet terug na de desastreuse 0-6 tegen FC Volendam.


28 augustus 2015

Fortuna blijft ongeslagen in uitduels

Almere City FC 0 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 16. Schroyen 0-1, 88. Mert 0-2, 90. Hutten 0-3.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Ter Borgh, Loen, Briels, Mert (90. Vlijter); Lekesiz, Hutten.
Toeschouwers: 994.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Ter Borgh, Briels, Mares, Lekesiz
Rood (Fortuna): –

Het moet zo ergens in de tweede helft van de oefenwedstrijd Fortuna Sittard – AZ zijn geweest toen het oudste lid van de redactie ondergetekende vroeg bij hoge uitzondering zorg te dragen voor het wedstrijdverslag van deze site. Onder invloed van de zon en bier wordt dat toegezegd. Weken gaan er voorbij zonder te denken aan de uitwedstrijd die er op het programma staat in dat stukje Nederland waarvan niemand vrolijk kan worden. Tot datzelfde redactielid een appbericht verstuurt en nogmaals vraagt: ‘jij doet het wedstrijdverslag toch?’. Oh ja. Na de 0-6 tegen de Palingboeren is er weinig goesting om af te reizen naar Almere, maar het gezelschap van Joodse Jan en de belofte aan de seniorenafdeling van LB03 blijken toch sterker dan de gezonde afkeer tegen opnieuw een wedstrijd van de geel-groenen.

Omdat ondergetekende en zijn reisgezelschap niet in het Limburgse resideren moet er creatief worden omgesprongen met het aankopen van de wedstrijdkaarten. Nu staat de wedstrijd tussen de wannabe-Ajacieden en Fortuna nou niet bepaald bekend om de hoogoplopende spanning, toch is er gemeend te moeten kiezen voor een bus- en autocombi. Nu zijn de Fortuna-medewerkers meestal niet de moeilijkste, maar toch is het een irritante maatregel. Nadat trein en bus ons hebben afgezet in de nabijheid van het stadion zien we op onze looproute richting uitvak een paar vluchtelingen tegen de rand van het stadion zitten. Blijkbaar is dat ook de club opgevallen, want niet veel later staat oom agent al bij het tweetal. De twee blijken de wifi-verbinding van Almere City af te tappen. Als de alsmaar groeiende vluchtelingenstroom al het stadion van Almere heeft bereikt weet je dat het vluchtelingenvraagstuk echt uit de hand loopt.

Maar daarvoor zijn we niet naar Almere afgereisd. Het gaat om Fortuna Sittard! Vanavond zijn er toch weer 102 supporters in het uitvak, waarvoor hulde. De getrouwen hebben bij aankomst in het uitvak allemaal een muntje ontvangen waarmee een gratis hamburger kan worden afgehaald. Een geste van Rene ter Borgh, waarvoor hulde. Dat de hamburgers een gevaar voor de volksgezondheid opleveren en de muntjes nog de opdruk hebben van FC Omniworld doet verder niets af aan de gastvrijheid.

Het is dan ook tijd om de blik te werpen richting speelveld. Te zien is dat Van Vossen heeft gekozen Dennis Dengering en Raymond Fafiani niet op te stellen. In hun plaats spelen de van een blessure teruggekeerde aanvoerder Roel Janssen en spelmaker Muhammed Mert. Luc Mares verhuist naar de rechtsback-positie, waardoor de Venlonaren Janssen en De Regt voor het eerst samen het centrale duo vormen. Bij de gasten herkennen we in de voorhoede Jasper Waalkens. Die viel in Sittard niet echt op, en mocht zodoende in de winterstop vertrekken naar NEC. Daar mocht hij een kampioensmedaille in ontvangst nemen, maar zijn aandeel daarin was nihil.

Niet lang nadat de scheidsrechter heeft gefloten voor het eerste fluitsignaal is diezelfde Waalkens bijna beslissend. Hij legt aan voor een vrije trap en de kopbal die daaruit voortkomt kan maar net door the one and only Ferhat Kaya worden gepakt. Fortuna is dus gewaarschuwd, maar neemt al snel het initiatief over. Na een minuutje of 10 zetten Loen, Hutten en Mert een uitstekende combinatie op via de linkerkant. De voorzet van Mert moet eigenlijk worden afgemaakt door Loen, maar zijn inzet is te slap en kan gemakkelijk worden gekeerd door de keeper van Almere. Toch moet doelman Etemadi niet veel later de bal uit zijn doelnet rapen. Linksback Joeri Schroyen verschijnt maar weer eens in vijandelijk gebied. Daar kapt hij eerst eenvoudig rapper Mitchell Burgzorg uit, om de bal vervolgens voor zijn linker te leggen en verwoestend uit te halen.

De 0-1 leidt tot grote vreugde in het uitvak en gezang voor Schroyen. Na zijn twee eigen treffers is dit een mooie manier om revanche te nemen. Dat hij met zijn handen gebaren maakt die erop wijzen dat het geroddel en gelul van allerlei soort mensen over zijn persoon maar eens over moet zijn, vergeven we hem direct. Na de 0-1 wil Fortuna direct doorpakken en via Gökhan Lekesiz krijgt het die kans ook, maar Etemadi kan ditmaal wel keren. Mooi om te zien hoe Lekesiz op iedere bal blijft doorlopen. Die mentaliteit voegt veel toe aan dit elftal en daar was ook de aanhang na een jaar slap spel wel aan toe.

Ondertussen is de sfeer in het uitvak opperbest. In de dagen voorafgaande aan het duel had JC al een aantal supporters gewezen op een nieuwe song die moest worden ingezet. Tekst en melodie zijn kennelijk goed bestudeerd door de Fortuna-aanhang, want deze avond is er eigenlijk maar een song die door het verder sfeerloze onderkomen van Almere schalt

Everywhere we go
Everywhere we go
It’s the Sittard boys
Making all the noise
Everywhere we go

De rust wordt bereikt met een 0-1 voorsprong, al hadden Jason Oost namens Almere en Hutten namens Fortuna kansen om er 1-1 of 0-2 van te maken. In de rust praat iedereen even met elkaar bij over huwelijksaanzoeken en baby’s in aantocht. De gratis hamburgers vinden gretig aftrek en als het uitvak ziet dat Rene ter Borgh naast het uitvak zit wordt de redder van Fortuna nog even vriendelijk toegezongen. Een vriendelijk handgebaar is het uitvak’s deel.

Na rust wil Almere stormen. En dat lukt bijna, maar Kip weet het te presteren om vanaf een metertje of twee de bal te missen waardoor Fortuna de voorsprong blijft behouden. Almere heeft meer balbezit in de eerste minuten na rust, maar gaat daar slordig mee om waardoor Fortuna er steeds snel en venijnig uit kan komen. Lekesiz ontsnapt bijvoorbeeld aan zijn directe bewaker nadat hij de buitenspelval ontglipt, maar zijn poging strandt weer op Etemadi. Niet veel later pikt de jonge back Mares de bal handig op en plaatst de bal maar net langs de verkeerde kant van de paal. Het regent kansen maar steeds ontbreekt het stukje geluk waardoor Almere nog steeds gelooft in een resultaat.

Zoals een oude voetbalwet tamelijk duidelijk stelt is de ploeg die de kansen niet afmaakt de pineut. Het uitvak, steeds fanatieker in haar aanmoedigingen, ziet de slotfase dan ook met angst en beven tegemoet. Fortuna vergeet de score te vergroten en laat Almere daarna steeds dichter op het doel van Kaya voetballen. De ploeg van Maarten Stekelenburg, en dat is inderdaad niet de voormalige keeper van Oranje, zet de Sittardenaren meer en meer onder druk. Tot grote kansen leidt dat niet, te meer ook omdat het centrale duo achterin sterk en attent staat te verdedigen. Fortuna moet het alleen nog hebben van snelle uitbraken en precies zo’n uitbraak zorgt ook voor de beslissing.

Op het middenveld verspeelt Almere kort voor tijd knullig een bal en de sterk spelende Mert onderschept deze en trapt hem in een tijd diep richting de alweer in de diepte sprintende Lekesiz. Die ontfutselt de bal aan de verdediger en snelt richting doel. De meegesprinte Mert schreeuwt om de bal en krijgt, net op tijd, de bal in de voeten aangespeeld. Etemadi komt nog wel zijn doel uitgespurt, maar ziet de bal rechts van hem tegen het net spatten: 0-2 en de wedstrijd is beslist. Mert viert het feestje voor het uitvak en wordt uitvoerig geknuffeld door zijn teamgenoten. In het uitvak is de feeststemming dan compleet, maar die zal nog groter worden als Lars Hutten richting doel komt gesprint en besluit maar eens uit te halen. Etemadi kijkt de bal nog na en ziet vervolgens de kruising bewegen en hoort het uitvak wederom ontploffen. Niet veel later fluit de scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd. De derde uitwedstrijd betekent de tweede uitzege en daarmee zet Fortuna de prima uitreeks van dit seizoen voort.

De uitzinnige spelers laten zich uitgebreid feteren door het uitvak en na de feestelijkheden en het opruimen van de vlaggen maakt iedereen zich weer op voor de terugreis richting huis, waar dat dan ook moge zijn. Een fijne uitzege, al wordt het ook eens tijd voor een overwinning in eigen stadion.


Een verdiend applaus van spelers richting publiek en vice versa!

Tot slot de eerste beoordeling voor het Thank God it’s Friday klassement van dit seizoen.

Resultaat: Mooie en ruime overwinning buiten eigen stadion betekent 9 punten.
Uitvak: 102 fans, dat kan beter. 7 punten.
Stadion: Vreselijk. En de ‘harde kern’ blijft maar verplaatsen. 5 punten
Thuisfans: Nog geen 1000 mensen volgens de officiële statistiek. Sorry, 4 punten.
Catering: Een 5, maar dat zijn drie bonuspunten voor het gratis muntje.
Randvoorwaarden: Zeer gastvrije stewards en ruimte zat voor vlaggen. De Amsterdamse speaker is dan weer een minpunt, althans, voor het overgrote merendeel van de uitfans. 7 punten.

37 Punten in totaal. Het belooft een spannend seizoen te worden, want dat is hetzelfde totaal als FC Den Bosch en Helmond Sport!

YT