Vrijdag 17 februari, Koning Winter lijkt zijn ijzige grip op de Jupiler League verloren te hebben na een periode van sneeuw en barre temperaturen ver onder het nulpunt, waar men alleen in Friesland een natte droom aan overhoudt. Daar waar ook die droom uiteindelijk bedrog bleek te zijn, staat de droom van menig Fortuna-aanhanger vandaag op het punt uit te gaan komen. De langverwachte return van de verloren zoon, Danny Schreurs. It giet oan!


17 Februari 2012

‘We’re Fortuna Sittard, we score when we want’

Almere City 1 Fortuna Sittard 4
Doelpuntenmakers: 1. Geenen 0-1, 48. Friebel 0-2 (e.d.), 51. Van Zaanen 0-3, 61. Schreurs 0-4, 74. Rosheuvel 1-4.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Dreesen, Usta, Schroyen, De Boer, Voorn, Scheelen, Hoesen (66. Gommans), Schreurs (80. Wagemakers), Van Zaanen (87. Secerovic).
Toeschouwers: 1.324
Scheidsrechter: Otto
Geel (Fortuna): Scheelen, Schroyen
Rood (Fortuna): –

Om half vier verzamelen we ons bij de voorkant van de Trendwork Arena. Een gedeelte van het reisgezelschap uitbundig, omdat deze uitwedstrijd een uitgelezen kans biedt om de Vastelaovend te ontvluchten. De andere helft omdat men rechtstreeks van het scholierencarnaval op de Sittardse markt, de bus komt inrollen. Kan toeval zijn of juist niet, maar de ingezetenen van Vak C behoren overduidelijk tot die eerste categorie.

Als iedereen zijn plekje heeft bemachtigd in de bus, de ene zitplaats wat minder comfortabel dan de andere, komt de bezorger van www.wittebroodje.nl de bus binnen. De jongeman levert keurig al de online bestelde broodjes af bij zijn klanten en besluit gezien de gezellige sfeer in onze rijdende huiskamer zijn werkzaamheden voor vandaag te staken en de reis naar Almere mee te maken. Het stokbroodje ‘pittige heks’ ziet er niet uit, is nauwelijks fatsoenlijk te verorberen, maar smaakt uitstekend. Het stokbroodje met spek smaakt ook uitstekend, maar lijkt verdacht veel op de variant met beenham. Waarschijnlijk een vergissing van de bezorger?

Onder het genot van een Jupiler verloopt de reis voorspoedig. Ook vandaag doen weer de meest onzinnige verhalen de rondte in het achterste gedeelte van de bus. Bart besluit dit keer zijn maaginhoud eens in de omgekeerde richting te lozen en ‘De Dokter’ laat ook nu weer blijken over een levendige fantasie te beschikken. Marc, a.k.a. ‘Monk(ey)’ a.k.a. ‘Mak Lammetje’ en tevens vreselijk bang voor de Moffen, blijkt vandaag officieel beëdigd te zijn tot de El Presidente van de SV Nao Veure. Namens Fortuna Online een succesvolle regeerperiode toegewenst.

Ruimschoots op tijd arriveren we bij het ‘stadion’ van Almere City. Daar worden we welkom geheten door een aanzienlijk legertje ordebewaarders die blijkbaar niets anders te doen hebben op een vrijdagavond dan het nodeloos irritatie opwekken bij voetbalfans van de uitclub. Een alcoholcontrole voor de poorten van het uitvak. Voor alles is blijkbaar een eerste keer. Voetbal in de polder anno 2012. Is er daadwerkelijk iemand die dit gedrocht zou missen in het betaalde voetbal?

Nadat we al onze attributen uit de laadruimte van de bus hebben gehaald begeven we ons richting uitvak. Welkom in de hel van Almere, staat er in een paar rubberen tegels. Inderdaad, heb me de hel altijd al voorgesteld als een groot shithole. Welkom voel ik me allerminst daarentegen.


Almere City gaat voor elke kans om ons bang te maken

Na het ophangen van de spandoeken en het klaarmaken van de  étendards en banners, is het tijd voor de Goodyearcommissie. Niet iets waar ik bepaald naar uitkijk en ik ben er ook niet rouwig om dat Michel zich meldt met een net aangeschaft broodje kroket met ketchup. Volgens het deskundige oordeel van ‘De Dokter’ ziet het broodje eruit als een ingescheurde bevalling. Niet bepaald een vlijende aanbeveling voor het verkrijgen van een Goodyearster als even later ook Ralf zich meldt, eveneens met een vernietigend oordeel. ‘Broodje te hard, hamburger gortdroog’, en de zaak is bekeken. Almere City FC kan fluiten naar een Goodyearster. Niet dat de Official Partner van Ajax een gebrek aan sterren heeft natuurlijk.


Typisch geval van een keizersnede

Tijd om ons gaan bezig te houden met de wedstrijd. Fernando ‘the commando’ Ricksen is geblesseerd achtergebleven in Sittard. Evenals de van een langdurige kwetsuur herstellende Randell Shakison en Richard Stolte plus de zieke Kévin Diaz. Een en ander houdt in dat Rowin van Zaanen vanavond zijn debuut zal maken voor de Sittardse club en de langverwachte rentree van publiekslieveling Danny Schreurs in het geel/groen een feit is.


Kaarten voor deze tribune zijn allemaal gratis weggegeven… Triest!

Danny Hoesen wordt vanavond door trainer Tini Ruijs in de spits geposteerd. Dit gaat ten koste van Harrie Gommans, die op de bank zal plaatsnemen. De volledige opstelling luidt: Wintjens; Geenen, Usta, Dreesen, Schroyen; Voorn, De Boer, Scheelen; Schreurs, Hoesen en van Zaanen.


In een zoutloze ambiance warmen de doelmannen zich op

De term ‘flitsend uit de startblokken’ komen is vanavond een understatement voor het wedstrijdbegin van Fortuna. Vanaf de aftrap wordt de bal teruggespeeld op Suat Usta, die de bal naar voren pompt. Via een verdediger van Almere komt de bal in de voeten van Wouter Scheelen, die de bal richting Van Zaanen speelt. Dion Malone tikt de bal voor Van Zaanen over de achterlijn. De corner van Danny Hoesen bereikt Danny Schreurs, wiens inzet wordt gekeerd door doelman Friebel. De bal komt vervolgens voor de voeten van Rick Geenen, die de bal al na 33 seconden in het dak van het Almere doel knalt, 0-1.

Enkele minuten later is Danny Hoesen dicht bij de 2-0, maar zijn schot wordt door doelman Friebel met veel moeite over de dwarsligger getikt. Toch is het de thuisploeg die de wedstrijd schijnbaar controleert, maar is Fortuna met zijn razendsnelle en beweeglijke voorhoede levensgevaarlijk bij uitvallen. Almere daarentegen weet zich nauwelijks echte kansen te creëren en bij de Fortuna aanhang begint de sfeer er steeds beter in te komen.

De derde grote kans van de wedstrijd komt weer op naam van Danny Hoesen. Op snelheid en techniek ontdoet hij zich van zijn tegenstander, maar mist vervolgens het overzicht om Schreurs of Van Zaanen aan te spelen en zijn inzet verdwijnt in het zijnet. De enige speler bij Almere waar tot dan toe een constante dreiging vanuit gaat is Mikhail Rosheuvel. De snelle en behendige buitenspeler is een ware plaag voor zijn cipier Joeri Schroyen. Als de jonge linksback dan ook tegen een snelle gele kaart aanloopt, vreest men in het uitvak voor het ergste. Uiteineindelijk ten onrechte, want Youri herstelt zich knap in het restant van deze wedstrijd.

Gescoord wordt er in de eerste helft niet meer en onder een luid applaus van de 103 meegereisde Fortuna aanhangers verlaat de ploeg van Tini Ruijs het veld. Fortuna staat voor in een uitwedstrijd en ook nog eens op kunstgras. Kan niet zeggen dat ik echt gerust ben op een goede afloop.

Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft. Ook nu komen de geel/groenen weer flitsend uit de startblokken. In de 48e minuut krijgt de Sittardse ploeg een corner te nemen. De voorzet van Danny Hoesen wordt door Timothy Dreesen doorgekopt. De bal komt terecht bij Yoann de Boer, die de bal afspeelt op Wouter Scheelen. Die probeert de bal ter hoogte van de achterlijn voor te brengen. Zijn inzet lijkt een makkelijke prooi voor doelman Friebel, maar die verkijkt zich volledig op de bal. De sluitpost laat de bal los en stapt achteruit over de doellijn. Rick Geenen maakt aan alle onzekerheid een einde door de bal tegen de netten te tikken. 0-2 in een uitwedstrijd en Fortuna lijkt eindelijk af te gaan rekenen met het ‘uitsyndroom’.


Wieërt groetj Fortuna

Dat lijkt drie minuten later nog zekerder te worden. Een dieptepass van Suat Usta wordt door Danny Hoesen onderschept. Deze ontdoet zich van zijn bewaker Dennis Hollart en trekt de bal voor. Wouter Scheelen geeft de bal bij de eerste paal een tikje richting Rowin van Zaanen, die zich dit buitenkansje niet laat ontnemen en de bal in een volledig vrij doel schuift, 0-3. De meegereisde aanhang gelooft haar ogen niet en gaat volledig uit haar dak. Maandenlang gaat men gebukt onder een soort vloek die schijnt te rusten op verplaatsingen en deze avond valt opeens alles op zijn plaats en wordt de thuisploeg volledig stuk gespeeld.

Het meest briljante moment van de avond moet echter nog komen. Tijdens ons laatste verblijf in Engeland waren we getuige van de arrogantie van de Manchester City aanhang in de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion.

We’re Manchester City, we score when we want,
We score when we want,
We score when we want,
We’re Manchester City we score when we want!

Helaas voor de City aanhang kon men dat sterk staaltje arrogantie niet waarmaken en eindigde de wedstrijd op 0-0. Bij een 0-3 tussenstand, brengt de Sittardse away support diezelfde song op sarcastische wijze ten gehore. De uitvoering van de matadoren op het veld is echter niet op zijn Citizens, maar lijkt meer op de uitvoering van een Barcelona op haar grootse avonden. Alleen heet het tandem Xavi-Iniesta-Messi vanavond De Boer-Hoesen-Schreurs.

De Boer wint de bal op het middenveld en geeft af op Schreurs, die speel af op Hoesen, die de bal voor een volledig lege goal weer aflegt op Schreurs die beheerst binnenschuift, 0-4. Danny laat vanavond al meteen zien waarom hij op handen wordt gedragen door de Fortuna aanhang. Op ruim 20 kilometer van Sittard hebben zich ongeveer 120.000 Sjengen verzameld onder een gouden ster. De felst blinkende ster van Maastricht speelt echter sinds de winterstop weer in de geel/groene kleuren van Fortuna Sittard.


En Danny Schreurs luistert zijn come back op met een doelpunt

Goed, tijd om nog wat meer zout in de Almeerse wonden te strooien. Na het ‘I wanna go home’ en ‘We score when we want to’ word nu het ‘We’re winning away, we’re winning away. How shit must you be, we’re winning away’ ten gehore gebracht. Ach, om subtiliteit hebben we nooit bekend gestaan zullen we maar zeggen.

In de 74e minuut krijgen de Polderjongens een kans om wat terug te doen. Door middel van een regelrechte Schwalbe van Gianluca Nijholt krijgt men een penalty. Die wordt door  Mikhail Rosheuvel onberispelijk binnengetrapt, 1-4.

Fortuna neemt nu gas terug en na de al eerder gewisselde Hoesen, mogen nu ook Rowin van Zaanen en Danny Schreurs gaan genieten van een welverdiende rust. Beide spelers kunnen terugkijken op een geweldig debuut, ofwel rentree en het vertoonde aanvalsspel biedt vertrouwen voor de toekomst. Daarnaast stond ook de verdediging vanavond als een huis.

De laatste kans van de avond komt op naam van Suat Usta, die een inzet van Scheelen maar voor het inschieten heeft. Helaas mist zijn schot alle zuiverheid en verdwijnt over de achterlijn. Desondanks is men in het uitvak ervan overtuigd dat Suat Usta beter is dan zijn broer. Zonder ervoor betaald te worden overigens.

Na het laatste fluitsignaal nemen de spelers afscheid van de meegereisde fans,. In het spontane feestje dat volgt, kan ik zelfs Ramon Voorn de rode clownneus vergeven. Met dit resultaat kan zelf een notoire vasteloavend hater als ondergetekende vol goede moed de ‘Drie Dolle Daag’ tegemoet treden.

Op de terugweg wordt wederom halt gehouden bij De Lucht en brengen we een bezoekje aan de plaatselijke Burger King. Even later komt ook het ‘los vervoer’ binnenvallen en wordt het startsein gegeven voor een Sittards feestje. Toegegeven, het geeft wat meer rotzooi dan op een doorsnee vrijdagavond, maar het is goed voor de omzet. In een tijd van recessie geen overbodige luxe.

Tegen één uur bereiken we het thuisfront en nemen we afscheid van onze medereizigers. Op naar de mooiste carnaval sinds jaren.

Guido