Kaapverdië startte afgelopen donderdag de kwalificatiecampagne, die moet leiden naar het WK in 2026.

Kaapverdië is ingedeeld in een poule met zes ploegen (Kameroen, Libië, Angola, eSwatini en Mauritius) en startte de campagne met een thuisduel tegen Angola.

In Estadio Nacional de Cabo Verde had bondscoach Bubista een basisplek ingeruimd voor Fortunees Deroy Duarte.

De eerste helft leverde geen doelpunten, maar wel kansen op. Vooral voor Angola, dat via Mabululu en Fredy Ribeiro goede kansen kreeg. Roberto Lopes miste een mooie kans voor Kaapverdië.

Na rust opende Duarte de debatten met een hard schot dat vlak naast het Angolese doel ging, maar een echt vervolg kreeg dat niet. De wedstrijd sleepte zich naar een terechte 0-0. Duarte maakte de negentig minuten vol.

Luxemburg O21 speelde vrijdag voor zijn laatste kans op kwalificatie voor het EK in 2025 in Slowakije. Daarvoor was een overwinning op Oekraïne O21 noodzaak.

Bondscoach Dan Huet had in Estadio Nueva Condomina in Murcia een basisplek ingeruimd voor Fortunees Leon Elshan. De andere Fortunees Roni Klisurica begon op de bank.

Klisurica kwam al snel het veld in als vervanger van Fabio Cerqueira die na een klein kwartier geblesseerd het veld verliet.

Elshan en Klisurica moesten in de eerste helft lange tijd toekijken hoe doelman Eldin Latik Luxemburg op de been hield. Na een dik half uur was ook hij kansloos op een intikker van Vladyslav Vanat (Dynamo Kyiv): 1-0. Het was tevens de ruststand.

Luxemburg smeedde plannen in de rust om het tij te keren. Klisurica kwam niet in die plannen voor. De jonge Fortunees werd in de rust gewisseld, waardoor zijn inzet slechts een half uur duurde.

Die plannen konden overigens al snel de prullenbak in. Rayan Berberi liep na drie minuten tegen zijn tweede gele kaart aan.

Daarna was er geen houden aan. Oekraïne liep uit naar een 4-0 overwinning, dankzij doelpunten van Arseniy Batahov (Zorya Luhansk), Nazar Voloshyn (Dynamo Kyiv) en Ihor Krasnopir (FK Obolon Kyiv).

Leon Elshan speelde 75 minuten mee.

Servië O21 ten slotte, kreeg de kans revanche te nemen op Engeland dat vorige maand in Nottingham met 9-1 won van de jonge Serviërs. In tegenstelling tot eerdere duels had bondscoach Dušan Đorđević geen basisplek ingeruimd voor Fortuna-huurling Marko Lazetić.

Lazetić begon op de bank en zag dat Engeland opnieuw de sterkere ploeg was. James McAtee (Sheffield United) scoorde al snel tweemaal. De middenvelder had geluk bij zijn eerste treffer (een afgeweken schot), maar met zijn uithaal voor de 2-0 was weinig mis. Het was tevens de ruststand, want Servië kon er weinig tegenover zetten.

Na rust viel er weinig te beleven in de TSC Arena in Bačka Topola. Engeland scoorde nog een derde treffer, opnieuw van afstand. Ditmaal stond Harvey Elliott (Liverpool FC) aan het kanon. Servië kon er opnieuw weinig tegenover stellen. Ondanks de achterstand, bleef Marko Lazetić negentig minuten op de bank.

Komende week hebben Deroy Duarte, Leon Elshan, Roni Klisurica en Marko Lazetić opnieuw interlandverplichtingen. Datzelfde geldt voor Sadik Fofana en Nathan Markelo.