De winterstop is begonnen. Tijd voor de spelers om de sportieve wonden te likken. En wij? Ach, wij kijken eens terug op de manier waarop de nationale en regionale media Fortuna Sittard hebben beoordeeld tijdens de eerste competitiehelft, met als voorbeelden Studio Sport en Dagblad De Limburger.

Als je zo objectief mogelijk een beoordeling wilt geven, heb je een referentiekader nodig. Dat referentiekader moet een club zijn die vergelijkbare problemen doormaakt als Fortuna (de ambities niet waarmaken), dezelfde maatregelen heeft getroffen (ontslag trainer) en door beide media (Studio Sport, Dagblad De Limburger) op de voet gevolgd wordt. En daar voldoet zowaar één Nederlandse club aan: Ajax Amsterdam.

Laten we de problemen van Fortuna Sittard eens doornemen. Het is vrij simpel. Fortuna Sittard heeft de ambitie om in de eredivisie te spelen, maar heeft daartoe de middelen (begroting) niet. Je hebt minimaal 22 miljoen gulden nodig en Fortuna heeft slechts 13 miljoen. Dan kun je door slim inkopen of slim opleiden een paar jaren boven je stand leven, maar het houdt een keer op. Daarnaast had de club een trainer in dienst die een kadaverdiscipline oplegde waar de honden geen brood van lustten.

Dan de problemen van Ajax. Ook die zijn vrij simpel. Ajax heeft de ambitie om een topclub te zijn in Europa, maar heeft daartoe de middelen (begroting) niet. Je hebt minimaal 180 miljoen gulden nodig en Ajax heeft slechts 115 miljoen. Dan kun je door slim inkopen of slim opleiden een paar jaren boven je stand leven, maar het houdt een keer op. Daarnaast had de club een trainer in dienst die een kadaverdiscipline oplegde waar de honden geen brood van lustten.

Je ziet het, bij de vergelijking tussen beide clubs kwam er nogal wat “knippen” en “plakken” om de hoek kijken. Oplossing? Grofweg zijn er twee mogelijkheden. Ambities bijstellen of fuseren en ambitie handhaven. In het geval van Fortuna Sittard betekent ambities bijstellen: streven naar eredivisievoetbal, maar realiteitszin betrachten en eerste divisie niet uitsluiten. Fusie betekent FC Limburg, een subtopper in de Nederlandse eredivisie.

In het geval van Ajax betekent ambities bijstellen: streven naar Europese top, maar realiteitszin betrachten en “slechts” nationale top niet uitsluiten. Fusie betekent FC Randstad (een fusie tussen Ajax en Feyenoord), een topper in Europa met een begroting ruim boven de 200 miljoen gulden.

Beide clubs werden de afgelopen maanden met de neus op de harde feiten gedrukt. Fortuna staat stijf onderaan en degradatie naar de eerste divisie dreigt. Ajax verloor in de UEFA-cup van het nietige FC Kopenhagen, waardoor de Europese ambities weer een jaar in de koelkast kunnen. Tevens ontsloegen beide clubs hun trainer. In beide gevallen waren het niet de sportieve argumenten die de doorslag gaven (en dan met name in Sittard). Beide trainers lagen overhoop met de spelersgroep, hetgeen een verdere samenwerking onmogelijk maakte.

Tot zover de feiten, wat maakten beide media ervan? Bij Studio Sport vatten Jack van Gelder en Wim Jonk het als volgt samen:

Van Gelder: “Fortuna ontsloeg Verel, maar dat heeft niet veel geholpen, Wim?”

Wim Jonk: “Nee, zeker niet. Fortuna is gewoon veruit de zwakste ploeg in de eredivisie en om dan nog de trainer te ontslaan, heeft weinig zin.”

Van Gelder: “Ajax ontsloeg Adriaanse, maar dat is een geheel ander verhaal.”

Wim Jonk: “Dat is een heel ander verhaal, want daar speelde ook nog andere zaken op de achtergrond een rol.”

De desinteresse van Studio Sport voor datgene wat er in Sittard gebeurt, is en blijft fascinerend. Als er ergens niet-sportieve redenen de doorslag gaven voor een ontslag was het wel in Sittard. Maar dat is de heren ontgaan, het zij zo. Ik kan er niet meer wakker van liggen, jammer alleen dat ik er belastinggeld aan kwijt ben…

En Ajax dan? Zijn de diepere redenen van de malaise bij Ajax het afgelopen halfjaar besproken door Studio Sport? Is het woord FC Randstad gevallen? Volgens mij niet. Studio Sport heeft er nooit op gewezen dat de ambities van Ajax niet te koop zijn voor 115 miljoen. Zal ik eens een voorspelling doen? Ronald Koeman gaat het ook niet lukken om die ambities waar te maken.

En dan de regionale pers: Dagblad De Limburger. DDL had goed in de gaten waar de schoen wringt in Sittard. Te weinig geld voor eredivisievoetbal, dus bleef er maar één optie over: FC Limburg. De optie “ambities bijstellen” was vreemd genoeg dan weer geen optie voor DDL. Supporters die identiteit (behoud Fortuna Sittard) verkiezen boven sportieve zekerheid (subtop eredivisie) worden als onbenullen aan de kant gezet. Een krant dus die de lezer voorschrijft wat hij/zij moet denken in plaats van een krant die objectief nieuws verstrekt op basis waarvan de lezer (gegeven zijn preferenties, die voor alle duidelijkheid losstaan van verstandelijke vermogens) zijn mening vormt. Het is ver gekomen.

Dat werd nog vreemder als we de analyse van DDL omtrent Ajax volgen. Heeft iemand DDL over FC Randstad horen spreken? Heb ik de enquête die DDL hield onder alle Nederlanders die wisten dat Ajax in rood/wit speelt over de wenselijkheid van FC Randstad gemist? Nee, die is er nooit geweest. Vreemd want iedereen die tegen FC Randstad is, is in termen van DDL een onbenul die het allemaal niet heeft begrepen.

Nee, de conclusie mag duidelijk zijn, ik kan niet vrolijk worden van beide media. Had ik iets anders verwacht? Om eerlijk te zijn niet en dat – realiseer ik me, nu ik nadenk over deze conclusie – is een angstaanjagende slotsom.

RW