De tweede buscombi van het seizoen zit erop. De reis voerde ons naar Den Haag, waar tegen het plaatselijke ADO werd aangetreden. Vandaar dat niemand maalde om de combi, ondanks dat de reis ongeveer zes maal zo lang duurde als destijds naar Maastricht. Maar goed, Den Haag is Den Haag en dat staat te boek als ‘Hors Catégorie’ in het betaalde voetbal. Iedereen stapte goedgemutst in de bus… en eigenlijk nog beter gemutst uit de bus…


19 Oktober 2007

‘Los Galácticos’ overklast in Hofstad

ADO Den Haag 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 35. Immers 1-0; 59. Teixeira 2-0; 75. Rankovic 3-0.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Voorn, Van den Ouweland (83. Paridaans), Heinrichs, Van Driel (68. E. Guvenc), Derksen (56. Olondo), Cornelia
Toeschouwers: 5.367
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag en de werkweek zit er bijna op. Zo ook voor de zon, die de Westelijke Mijnstreek nog een klein beetje probeert te verwarmen. Ondanks dat er een buscombi op het programma staat, zijn toch weer 100 mensen bereid gevonden Fortuna in de Hofstad te ondersteunen. Overigens zal deze busreis weinig verschillen van andere busreizen. Wil en Annette begeleiden het gebeuren, waarbij de taken keurig zijn verdeeld tussen beiden. Daar waar Wil zich met de boekhouding bezighoudt en enkele dubieuze debiteuren in de kraag vat, vult Annette de mondjes met tal van vleselijke geneugten. Dat zijn wel hele andere (vleselijke) geneugten dan waar we later op de avond mee geconfronteerd worden; we komen nog immer uit het Katholieke Zuiden…

Nadat we fileparadijs Eindhoven zijn gepasseerd en een smoorpauze achter de rug hebben, rijden we via Rotterdam richting Den Haag. Ondertussen wordt via sms nog geïnformeerd bij Arie van der Padt of hij vanavond van de partij zal zijn, maar hij zit tot over zijn oren in het werk.Bij het Forepark aangekomen bemerken we prompt dat het Burgemeester Wim Deetman menens is. Begeleid door een bataljon politiemotoren rijden we de ommuurde parking van het uitvak op. Via een akelig smal poortje mogen we dan een eerste keer het nieuwe ADO Den Haag-stadion betreden.

Eenmaal binnen worden we direct gelokt door de geur van kroketten, worsten, frikadellen en verse broodjes. De Goodyear-commissie mag haar jassen aantrekken! Voor de schappelijke prijs van € 2,- wordt gekozen voor een broodje kroket.


A-merk: einde test

Daar waar in Limburg steevast de kroket met curry wordt overgoten, moeten we het bij deze gelegenheid stellen met ketchup. En als die ketchup dan ook nog door een A-merk blijkt te zijn gefabriceerd is de maat vol. Géén ster, helaas. Het broodje is nochtans vers, de temperatuur van de kroket goed. ADO is dus goed op weg, maar heeft toch nog enkele katjes te geselen voordat er een ster kan worden uitgereikt.

Als we het stadion binnentreden zien we dat er toch wel een mooi stadion uit de grond is gestampt. Jammer dat er zo weinig toeschouwers zijn, maar daarmee hebben we in Sittard ook te maken. De stoeltjes zijn alvast groen en niet blauw: chapeau! Het is fonkelnieuw en dat is eraan af te zien. Ach, we kunnen weer een stadion aan ons lijstje toevoegen en dat primeert.


“Als die stoeltjes maar niet gaan verbleken”, zou Jacques zeggen

Op het veld is Fortuna bezig aan haar opwarming. Dezelfde mensen die tegen Haarlem een 1-2 uitoverwinning behaalden staan vanavond wederom aan de aftrap. Dus met Ramon Voorn als schokbreker op het middenveld. Cédric Olondo is fit en zit bij de selectie maar start aldus op de bank. Bij Fortuna spelen geen mensen met een verleden in Den Haag. Andersom ook niet. Kennen we dan helemaal niemand bij die andere geel-groenen? Jawel hoor. Op de bank zit Wiljan Vloet, de man die drie jaar werkzaam was in de Oostelijke Mijnstreek, daar drie prachtige seizoenen meemaakte en daar door de Lateral Boys uitgebreid mee werd gefêteerd. Verder kennen we Stefan Postma, maar dan vooral van YouTube.

Bij de opkomst zien we dat Fortuna vanavond in het maagdelijk wit zal aantreden. Een vermakelijke parodie op het Madrileense gezelschap dat jarenlang als ‘Los Galácticos’ door het leven stapte? Het bevalt ons wel. Als de scheidsrechter voor een eerste maal op zijn fluit blaast zijn de bedoelingen van Vloet direct duidelijk. Druk naar voren en beletten dat Fortuna aan voetballen toekomt. Dat lukt ADO uitstekend, want binnen vijf minuten noteren we de eerste kans. Vanaf de linkerkant wordt de bal ingebracht en op een haar na gemist aan de tweede paal. Een eerste waarschuwing.

Nadien verandert het spelbeeld nauwelijks. Dirk-Jan Derksen wordt slechts ter hoogte van de middenlijn bereikt en Florencio Cornelia komt niet los van zijn bewaker. De wedstrijd grossiert hierdoor in middenveldspel. Fortuna kan een enkele keer dreigen, maar veel heeft dat niet om het lijf. Jürgen Heinrichs steekt het middenveld over, kijkt om zich heen en ziet dat geen enkel wit shirt is gevolgd. Zijn schot van ver gaat weliswaar maar juist naast het doel, het kan Postma nauwelijks in verlegenheid brengen. Verder weet Mels van Driel nog te dreigen met een vrije trap, maar de doelman reageert gevat. Van Midden-Noord trouwens nog niks gehoord. Van het uitvak des te meer: er is aardig aan de volumeknop gedraaid.

De wedstrijd kabbelt zo voort. Nico Vanek heeft grote moeite met de moordende dribbels van woelwater Hursut Meriç, al leveren voorzetten vanaf links de meeste problemen op voor de Fortuna-defensie. Bij één van de voorzetten geeft Arjan Christianen een corner weg door de bal via de deklat over zijn doel te tillen. Bij een volgende voorzet is hij kansloos. Een kapitale dekkingsfout stelt Lex Immers in staat de 1-0 binnen te knikken en dat is verdiend. Met deze stand wordt ook de rust gehaald. En Midden-Noord? Nog steeds niks van gehoord.

Omdat de Goodyear-commissie al heeft afgerekend met ADO, staan we toe dat de opgetrommelde cheerleaders ons tijdens de rust mogen verwarmen. Dat lukt niet echt, waarna we onszelf maar verwarmen aan enkele fijnbesnaarde deuntjes. Waardering alom; een duim van ‘de keeper van Den Haag’ is meer dan waar we vooraf op durfden hopen. De gezangen baten eigenlijk nauwelijks, het spelbeeld uit de eerste helft houdt aan. Fortuna met de rug tegen de muur en mogelijkheden te over voor ADO om de score te verdubbelen. Dat lukt de Haagse kapitein Virgilio Texeira: na een uur spelen is het 2-0.

Ondertussen wisselt Henk Wisman Derksen nog ten faveure van Cédric Olondo en komt dondersteen Emmo Güvenç voor Captain Mels in het veld. Als Aleksandar Rankovic vervolgens de wedstrijd in het slot gooit, is het duidelijk. In Den Haag valt niks te rapen. In de slotfase komt Fortuna eigenlijk tot haar eerste grote kans als Zarko Grabovac van dichtbij over het doel van de geviseerde Postma kopt. Veel had dat allemaal niet gescheeld. Het is te danken aan Christianen dat de score uiteindelijk bij 3-0 eindigt. De Sittardse doelman voorkwam zeker twee haast zekere doelpunten en voorkwam daarmee een afstraffing.Nadat de ref een einde aan de match heeft gemaakt komen de spelers ons bedanken voor de vocale steun die er absoluut was. Slechts een enkeling die zijn adem spaarde. Het enige dat eraan ontbrak was het ‘Boeren, shut up!’, dat ons tijdens ons vorige bezoek aan Den Haag ten deel viel. Maar Midden-Noord dan? Vrij weinig van gehoord dus.

Met een nauwelijks aangetast humeur wordt de terugreis aangevat. Doordat links en rechts nog wat mensen worden beschuldigd van pintenpikkerij blijft het enigszins onrustig in de bus. Nadat plotseling de in bruikleen genomen blikken boven water komen kunnen we ons weer richten op het aanheffen van enkele kaskrakers. Dat inspireert vervolgens de in Heerlen geboren Anja Bovendeaard om voor te dragen uit eigen repertoire. Zoals Ajax-preses John Jaakke al ooit verklaarde dat Ajax geen koorknapenvereniging is, zo
is Fortuna dat evenmin. Zo snel als Anja’s ster leek te rijzen in de bus, zo snel verdwijnt ze ook weer van het toneel.

Hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld de ode die er wordt gebracht aan Panagiotis Vouis. Tijdens een stop waarbij op aandringen van chauffeur Jo Golsteijn chips bij een tankstation wordt ingeslagen komen we Panos tegen bij datzelfde tankstation. Het ‘Pa-nos Vouis, jalalalalalala’ schalt minutenlang door het tankstation. Onze Griekse middenveld-strateeg realiseert zich op zulke momenten dat hij er goed aan heeft gedaan om FC Amberg voor Jong Fortuna te ruilen. Hij bijt eens in zijn aangekochte Twix en verdwijnt, samen met Bouha, als een dief in de nacht, en route naar de Westelijke Mijnstreek.

We doen vervolgens hetzelfde en zonder problemen halen we de eindstreep. Als we ter hoogte van de Belgische grens ook nog eens vernemen dat onze vlaggen in veilige handen zijn, kunnen we opgelucht ten tafel. Volgende week komt de rechterhand van Ruud Gullit met zijn RKC Waalwijk op bezoek. Benieuwd wie er dan in doel staat…

Michel Hennen