Fortuna bleek niet in staat om 10 Hagenezen te verslaan. Sterker nog, we mochten blij zijn met een punt. Maar ach, op de tribune heerste een opgewekte stemming want de shirts moeten weer gewassen worden.


13 September 2002

11 Fortunezen niet opgewassen tegen 10 Hagenezen

Fortuna Sittard 1 ADO Den Haag 1
Doelpuntenmakers: 24. Hamming (pen) 1-0; 64. Hofstede 1-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld (84. Tychon), Brusselers (77. Cagnazzo), Hamming, Gommans (67. Rajcomar).
Toeschouwers: 4.700
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): Akerboom, Hamming
Rood (Fortuna): –

Op deze mooie zomeravond in september maken we ons op voor de vierde competitiewedstrijd van Fortuna Sittard. De vorige drie leverden geen winst op en vandaag komt de koploper op bezoek. Dat ziet er dus ook niet al te best uit.

Ondanks dat het voetballend nog niet echt wil lukken zijn er toch weer zo’n 3.500 Fortunezen naar het W&P Stadion gekomen. Blijkbaar is de veronderstelling dat er geen publiek afkomt op iets wat niet geclassificeerd kan worden als “goed voetbal” ietwat voorbarig geweest.

De goede prestaties van ADO tot dusverre vertalen zich ook in de drukte in het uitvak. Menige eredivisieploeg nam de afgelopen jaren geen 350 man mee. Leuk die geel/groene vlaggen trouwens.

Kijken we naar de warming-up dan zien we daar één nieuw gezicht in de basisopstelling: Paul Janssen. Met al zijn ervaring moet hij voor de nodige rust in de verdediging gaan zorgen en hopelijk ook voor een fatsoenlijke opbouw van achteruit.

Verder zien we ook dat Gommans een basisplek heeft afgedwongen. Tychon ruimt voor hem het veld en dat laatste geldt ook voor Cagnazzo. Koning’s proefballonnetje met Cagnazzo als linksback is dus al vrij snel geknapt. Steegs mag het nu proberen op de linksback positie.

De tegenstander is ADO Den Haag. Als we naar de selectie kijken zien we dat onze geel/groene tegenhanger een aardig elftal op de been kan brengen. Een hoop ervaren spelers die wellicht ook in de eredivisie nog wel mee zouden kunnen. Eén van deze spelers had in Sittard kunnen spelen: Gijs Cales. Hij wilde naar Sittard komen, Fortuna wilde hem hebben en toch ging het mis. Maar wat er mis ging is altijd onduidelijk gebleven.

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna trapt af en na een minuutje of tien is duidelijk dat de Fortunezen zeer geconcentreerd spelen. Met name de felheid van Steegs en Thomas Janssen valt op. Hun tegenstanders krijgen echt geen centimeter ruimte. Daarnaast tonen Paul Janssen en Brusselers aan het spelletje nog niet verleerd te zijn. Kortom, Fortuna is gewoon de betere ploeg in de beginfase en dat is mooi meegenomen.Steegs speelde zeer gedreven

Maar ja, net als in de vorige drie wedstrijden, blijkt het ook vandaag weer erg lastig om kansen te creëren. Vandaag is er in de persoon van Gommans dan wel een aanspeelpunt, maar echt balvast is Gommans nog niet.

Het eerste echte doelgevaar voor de goal van ADO noteren we pas na een kwartier en het komt uit een vrije trap van een meter of 25. Paul Janssen poeiert de bal langs de muur recht in de handen van doelman Janssen. Maar die bal is zo hard dat de keeper er behoorlijk wat moeite mee heeft.

Die vrije trap is het startsein van een enerverend half uur, want ook ADO gaat nu meedoen. Met spitsen als Van der Laan en Hofstede wordt het dan ook meteen gevaarlijk. Baart moet een aantal malen handelend optreden en doet dat naar behoren. Na een zwak begin van Baart tegen Gemert heeft hij zich toch behoorlijk herpakt, want in de competitie moet hij zijn eerste blunder nog maken.

De wedstrijd golft aardig op en neer en zo belanden we in de 24ste minuut aan de linkerflank waar zich een duel tussen Brusselers en Heerkens ontvouwt. We bevinden ons in het strafschopgebied en Brusselers dreigt met bal en al over de achterlijn te lopen.

Gelukkig is Brusselers geen jonkie die net komt kijken, maar een ervaren rot die precies weet hoe je het maximale uit zo’n situatie kunt halen. Hij voelt Heerkens aankomen zetten en tikt de bal net weg voor de voet van Heerkens. En dus raakt die laatste niet de bal, maar de voet van Brusselers, die gezien de kansloze positie waarin hij zich bevindt gewillig naar de grond gaat.Dat was erg handig, Geert!

Is zoiets een penalty? Striktgenomen wel, want Heerkens maakt een overtreding. Maar van de andere kant, de situatie waarin Brusselers zich bevond was wel erg uitzichtloos en zijn duik was wel erg gretig.

Wat een gelul allemaal, Van Dongen wijst naar de stip en dat is het enige wat telt: penalty dus.

Enkele Hagenezen willen over de ontstane situatie toch nog even van gedachten wisselen met de scheids. Zouden ze werkelijk denken dat voor het eerst in de lange historie van het mondiale voetbal een scheidsrechter een beslissing tot het geven van een penalty gaat terugdraaien?

Geen idee, maar met name de heer Den Turk stort zich met verve op de scheidsrechter. Dat doet ie zelfs zo goed, dat de scheidsrechter hem er een beloning voor geeft: een rode kaart.Yip, die bal gaat er dus in!

Penalty dus en dat is tegenwoordig een klusje voor Hamming. Gelukkig is zijn schot niet alleen redelijk zuiver, maar vooral hard. Janssen komt er namelijk nog met zijn handen aan, maar de bal uit het doel houden is teveel gevraagd: 1-0!!

 Hmm, 1-0 voor en de tegenstander gereduceerd tot 10. Het leven van een Fortunees ziet er ineens een stuk rooskleuriger uit. Het karwei routinematig klaren zal wel niet lukken, maar toch: dit biedt perspectief.

Fortuna speelt nog steeds zeer geconcentreerd. De tackles vliegen door de lucht, maat het moet gezegd: vandaag treffen de Fortunezen slechts de bal, niet het luchtledige.

Bij ADO beginnen ze langzamerhand een beetje geprikkeld te raken. Wat een eenvoudig klusje had moeten worden, blijkt een wespennest. En de paar ervaren spelers die Fortuna nog rijk is, ruiken bloedt. Zo loopt daar bijvoorbeeld ene Hamming over het veld die best bereid is om als laatste druppel te fungeren in de door frustraties volgelopen emmer die Jeffrey van As heet.

Meneer van As heeft er schoongenoeg van en als Hamming in een duel “toevallig” met zijn noppen op zijn been terechtkomt, speelt Van As voor eigen rechter. Hamming’s gezicht wordt nu enigszins verbouwd en die gaat natuurlijk gretig neer. De scheids heeft het gezien en het kan niet anders of dat wordt een rode kaart voor Van As. Nog voordat de scheids iets kan doen strompelt trainer Schoenmaker ook maar gewoon het veld op. Wat ie gaat doen is onduidelijk, maar dat ook hij recht heeft op een rode prent ligt voor de hand.Drie keer raden waar dat rechterbeen van Hamming gaat eindigen

Dit soort taferelen mogen we natuurlijk graag zien. Dan mag ons elftal wel worden afgeschilderd als onervaren en dat van ADO als zeer ervaren. Maar als dat zo is, waarom laten de Hagenezen zich dan zo kinderlijk eenvoudig uit de tent lokken en niet wij?Hofstede moet nota bene zijn eigen coach komen bedaren….

Wat we minder graag mogen zien is de reactie van Van Dongen. In plaats van rood voor Van As en Schoenmaker noteren we geel voor Van As en voor Hamming. Wie het begrijpt, mag het zeggen…

De wedstrijd gaat dan weer rustig verder, maar aan het spelbeeld verandert niet veel. Fortuna controleert, maar kan zelf niets creëren. Ruststand: 1-0.

In de rust gebeurt er niet veel. En dat is toch wel opvallend. Geen (vage) voetbalspelletjes meer?

Snel door dan maar naar de tweede helft. ADO trapt af en gaat opzoek naar de gelijkmaker. En ondanks het feit dat we een man meer op het veld hebben, slaagt ADO erin ons vast te zetten. Hoe langer die tweede helft duurt, hoe lastiger enkele Fortunezen het krijgen. Het lijkt niet echt een conditioneel verhaal, maar meer concentratieverlies. Negentig minuten lang 100% geconcentreerd spelen blijkt niet zo simpel. En als je niet 100% geconcentreerd bent, dan geef je je tegenstander net dat beetje meer ruimte. En ruimte moet je ADO niet geven, want voetballen kunnen ze wel.

En dat krijgen we dus voorgeschoteld: een voetballend ADO dat Fortuna vastzet. Fortuna heeft het lastig met 11 tegen 10 en dan kun je (zoals vorig seizoen) wel gaan zitten zeiken op de tribune over slecht voetbal, maar je kunt ook uitzoeken of het met 12 tegen 10 wel lukt. Kortom de fans gaan erachter staan in de hoop dat dat Fortuna over het dooie punt heen helpt.

Ijdele hoop zo blijkt, want ADO is echt veel beter dan Fortuna. Met name die linksback van ADO kan doen en laten wat ie wil. Eén van zijn voorzetten blijkt in de 64ste minuut dodelijk. Hofstede knikt binnen: 1-1.

Tja en dan? Dan is het eigenlijk maar hopen dat het daar bij blijft, want het ziet er niet echt naar uit dat wij die man meer situatie nog gaan uitbuiten. Maar ja, er zijn nog 25 minuten te spelen en ADO gaat onverstoord verder. Met zijn tienen vallen ze frank en vrij aan, daarbij zeeën van ruimte achterlatend. En wat doen wij daarmee? Snik, helemaal niks…

Niet getreurd, de supporters gaan er maar weer achter staan en hopen er maar het beste van. Dat doen de Fortunezen op het veld ook maar. De strijdlust is ongekend, maar dit is geloof ik wat ze bedoelen met kunst- en vliegwerk.David en Goliath in beeld…

Rajcomar komt erin, in de plaats van Gommans in de hoop een vuist te kunnen maken in de spits. Maar ook dat lukt niet. En ook Cagnazzo en Tychon die invallen voor Brusselers en Van Barneveld kunnen aan het spelbeeld niets veranderen.

In de laatste twintig minuten zijn we aangewezen op Rein Baart en het houtwerk. Beiden moeten driemaal in actie komen en beiden blijken van uitstekende kwaliteit! En dus eindigt deze wedstrijd in een gelijkspel.

De spelers komen het publiek bedanken dat ondanks alles weer genoten heeft van de ploeg. De mentaliteitsverandering op het veld slaat dus duidelijk aan in Sittard.