Met een voorsprong van twee punten op de enig overgebleven concurrent Cambuur gaat Fortuna over een week de zinderende finale van de strijd om de zestiende plaats in. De mannen van Reijners hebben zichzelf dankzij het gelijkspel tegen ADO een voortreffelijke uitgangspositie bezorgd en kunnen volgende week met vertrouwen naar Waalwijk afreizen. Daar volstaat een minimale overwinning om plaats zestien definitief de onze te kunnen noemen.

11 April 2008

Amusante tweede helft levert punt op

Fortuna Sittard 2 ADO Den Haag 2
Doelpuntenmakers: 38. Verhoek 0-1; 55. Op den Kamp 1-1; 82. Verhoek 1-2; 84. Olondo 2-2
Opstelling: Christianen, Ocal, Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Simone (90. Van den Ouweland), El Hammouchi, Heinrichs, Olondo, Boymans, Guvenc (63. Jacobs)
Toeschouwers: 5.679
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Ocal, Bejas, Olondo

Ook deze week werd de voorbereiding op de wedstrijd weer ernstig verstoord door zichzelf supporter noemende onverlaten die niet wensen te handelen in het belang van de professionaliteit en gezelligheid van het Nederlands voetbal. Zij meenden een door onze club zorgvuldig voorbereide Internetverkiezing van de Speler van het Jaar te moeten frustreren door met meer dan drieduizend man op Panagiotis Vouis te stemmen. Een terechte blijk van waardering voor onze Griekse God, die Fortuna op het einde van dit seizoen om onverklaarbare redenen moet verlaten. Maar algemeen directeur Hans Erkens toonde zich ‘not amused’, omdat deze verkiezing ook een motie van wantrouwen voor de technische staf inhoudt. Die hebben Panagiotis Vouis na zijn proeftrainingen immers nooit meer op waarde weten te schatten, zodat de Griek meestentijds op de bank danwel de tribune verwijlde. De stemmen op Panagiotis Vouis zijn daarom door Erkens ongeldig verklaard, een laatste schoffering die de Griek zichzelf in Sittard moet laten welgevallen. Hoe dan ook, de redactie van Fortuna Online is Panagiotis dankbaar voor de mooie zestien maanden (met als onbetwist hoogtepunt de schitterende treffer uit tegen SVM) en wenst hem voor volgend seizoen veel succes in de Duitse Verbands- dan wel Kreisliga.

De vertrouwenscrisis tussen trainer en supporter rond Panagiotis Vouis is niet de enige kopzorg voor Roger Reijners. Hij kan vanavond geen beroep doen op de geschorste backs Geenen en Vanek, terwijl Ramon Voorn door griep geveld is. Roy Bejas is de logische vervanger van Vanek op links. Op rechts mag Abdul Öcal zijn opwachting maken. Verder geen verrassingen in de opstelling die er als volgt uitziet: Christianen in de goal; Öcal, Op den Kamp, Grabovac en Bejas in de achterhoede; Simone, Heinrichs en El Hammouchi op het middenveld; Olondo, Boymans en Güvenc in de voorhoede. Bij tegenstander ADO Den Haag zien we een grote hoeveelheid pseudovedetten op het veld staan dan wel op de bank zitten. De naam met de grootste weerklank in onze contreien is echter die van trainer Wiljan Vloet, die ooit bij een club ergens in de buurt actief was. Vierduizend toeschouwers, verrassend veel, bevolken de tribunes voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen.

Den Haag is nog in de race voor een plaats bij de eerste vijf, een klassering waarmee de eerste ronde van de play-offs vermeden kan worden. De ploeg zet Fortuna in het begin van de wedstrijd stevig vast op eigen helft en creëert een paar halve kansjes. Fortuna loert op de counter en weet daaruit na zeven minuten voor het eerst gevaarlijk te worden. Ruud Boymans wordt goed aangespeeld, vindt knap de open ruimte, maar schiet vervolgens over.

Boymans zoekt het vijandelijk doel

De leuke openingsfase van de wedstrijd krijgt echter geen vervolg. Na een kwartier spelen zakt de wedstrijd volledig in. Dit mede door toedoen van scheidsrechter Van der Roest, die na bijna ieder duel fluit voor een overtreding en bovendien in korte tijd drie spelers van Fortuna een gele kaart geeft. Daarvan is alleen die voor Roy Bejas terecht. Bejas heeft amper grip op de handige rechtsbuiten Meric. Wanneer hij de zeis hanteert, ziet hij terecht geel. De gele kaarten voor Öcal en Olondo lijken echter sterk overdreven.

Olondo wordt door twee man overmeesterd

We lijken af te stevenen op nul-nul bij rust, maar zeven minuten voor tijd slaat Den Haag toch toe. Na een afgeslagen corner komt de bal terecht bij Wesley Verhoek. Die heeft op de rand van het strafschopgebied alle tijd om aan te nemen en plaatst de bal vervolgens met een fraaie krul in de rechterhoek boven Christianen. De 0-1 is gezien het veldoverwicht van de Hagenaars niet onterecht te noemen.

De rode panter is verslagen

Na rust komt Fortuna aanvankelijk aarzelend uit de startblokken. Na tien minuten gooit het echter alle schroom van zich af. De spelers beseffen dat alleen het nodige opportunisme tot een fatsoenlijk resultaat kan leiden.

Een rush van El Hammouchi

De beloning laat niet lang op zich wachten. Doelman Zwinkels schat een hoge bal in het strafschopgebied helemaal verkeerd in. Hij komt geheel onnodig uit en raakt na een spurt van een meter of dertien niet de bal, maar het hoofd van teamgenoot Bosschaert. De vrije bal is een prooi voor Joep op den Kamp, die hem feilloos in het lege doel kopt.

Fortuna ruikt dat er meer inzit en gaat op zoek naar een tweede treffer. Angelo Simone ontpopt zich als de grote gangmaker, terwijl Jürgen Heinrichs in zijn laatste thuiswedstrijd nu wel een keer het nodige inzicht aan zijn dadendrang koppelt. Het resultaat is dat onze aanvallers én voldoende ruimte én de nodige aanvoer vanuit het middenveld krijgen. Helaas is de laatste pass vaak net iets te onnauwkeurig, zodat hele grote kansen uitblijven. Met Bas Jacobs voor Emmo Güvenc hoopt Reijners nog wat meer dreiging in het strafschopgebied tot stand te brengen, maar onze Parel van de Parkstad valt vooral op doordat hij Ruud Boymans geregeld in de weg loopt.

ADO Den Haag realiseert zich inmiddels dat het kostbare punten in de strijd om plaats vijf dreigt te verspelen. De laatste twintig minuten gaat de ploeg weer wat meer op de aanval spelen, maar dat doet ze met een ontstellend gebrek aan nauwkeurigheid. Bovendien heeft Roy Bejas de gevaarlijke Meric in de tweede helft veel beter onder controle.

Meric passeert onze hele verdediging, maar vindt het doel niet

De zwakke plek van Fortuna ligt nu meer op rechts, waar Öcal regelmatig overlopen wordt en bovendien af en toe de steun van de naar voren jagende Simone ontbeert. Negen minuten voor tijd profiteert de Haagse uitblinker Verhoek daarvan. Hij begint aan een lange rush, breekt op links ons strafschopgebied binnen en verschalkt de uitkomende Christianen simpel: 1-2.

Wij vrezen dat we vanavond met lege handen komen te staan, want onze eigen aanvalsdrift is de laatste minuten verstomd. Maar drie minuten later brengt een snelle uitval onverwacht de gelijkmaker. Halverwege de eigen helft verovert Heinrichs op links de bal. Hij brengt met een diepe bal Jacobs in stelling, die op zijn beurt de bal bij Olondo bezorgt. De Congolees zoekt in het strafschopgebied de combinatie met Boymans. Die vindt hij niet, maar via de kluts krijgt hij de bal terug van een Haagse verdediger. Olondo staat nu op de rand van het strafschopgebied iets ter linkerzijde van de goal. Op rechts komt Angelo Simone aanstormen. Een eenvoudig passje zou hem vrij voor een lege goal zetten. Maar Olondo doet het niet eenvoudig. Hij schiet de bal met een fraaie krul langs een verdediger en langs keeper Zwinkels in de linkerbovenhoek.

Cedric viert een schitterende treffer

De 2-2 is volkomen verdiend. In de laatste minuten proberen beide ploegen nog het vijandelijk doel te vinden, maar tot grote kansen leidt dat niet. Alleen Youri Cornelissen doet nog van zich spraken. Hij raakt Angelo Simone vol
op de enkels en mag blij zijn dat hij met niet meer dan een gele kaart ontsnapt.

Reijners toont zijn afkeuring…

Simone moet met de draagbaar van het veld, Charly van den Ouweland is zijn vervanger. Een paar minuten later fluit Van der Roest af.

…na de charge van Cornelisse op Simone

Na een amusante tweede helft is een gelijkspel het terechte resultaat. Spelers en publiek bedanken elkaar voor de inspanningen en de steun na afloop van een moeizaam verlopen seizoen.