Afgelopen zaterdag scoorde Finn Stokkers de openingstreffer in de verloren uitwedstrijd tegen VVV Venlo. Daarmee bereikte hij de mijlpaal van 25 doelpunten in Sittardse dienst. Voor ons fanatieke statistici een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen twee jaar en deze 25 treffers eens nader te analyseren.


Stokkers wordt in de winterstop van het seizoen 2016-2017 op transfer deadline day  vastgelegd. Fortuna bereikt een akkoord met Sparta over de huur voor de rest van het seizoen. Drie dagen later komt Fortuna in Dordrecht op een 2-0 achterstand. In de hoop nog iets aan die achterstand te kunnen doen, brengt Sunday Oliseh Stokkers direct na rust in het veld voor Sjoerd Ars. Even later komt ook Roald van Hout in de ploeg. Die wissels pakken goed uit: door treffers van de twee invallers sleept Fortuna alsnog een punt uit het vuur.


Bij zijn debuut weet Finn meteen het net te vinden

In de weken na zijn debuut toont Stokkers meteen aan een echte aanwinst te zijn. Fortuna speelt in februari binnen drie weken tijd vijf wedstrijden. Finn weet in elke wedstrijd te scoren en doet dat in het uitduel tegen Emmen zelfs twee keer. Uiteindelijk komt de spits zestien keer in actie, waarin hij zeven keer scoort. Isitan Gün heeft genoeg gezien en legt Stokkers nog voor het eind van het seizoen voor de komende twee jaar vast.

Stokkers begint het seizoen 2017-2018 met twee doelpunten in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Dordrecht. Het blijkt een geweldig seizoen te worden, zowel voor Stokkers als voor Fortuna. Finn is onomstreden in de spits en speelt in alle competitie- en bekerwedstrijden mee. In achtendertig wedstrijden treft hij dertien keer doel, waaronder de enige treffer in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Jong PSV. In drie bekerwedstrijden voegt hij nog één treffer aan zijn totaal toe.


Ook AZ leert Stokkers’ doelgerichtheid kennen

Fortuna doorgaat na de promotie een ware transformatie. Er wordt van diverse spelers afscheid genomen en een aantal nieuwe krachten wordt verwelkomd. Onder de nieuwe krachten bevindt zich ook spits Andrija Novakovich en die krijgt bij de start van de competitie de voorkeur voor de spitspositie. Stokkers moet het in de wedstrijden tegen Excelsior, PSV, Den Haag en Ajax telkens doen met invalbeurten van tien minuten. In de wedstrijden tegen Utrecht, NAC en Willem II wordt hij zelfs helemaal niet ingebracht. Alleen in het bekerduel bij Helmond Sport start Stokkers in de basis.

Als Fortuna bij Emmen op een 3-1 achterstand is gekomen, probeert het duo Hofland en Eijer iets te forceren en brengt Stokkers een kwartier voor tijd in het veld. Vier minuten later kopt hij de 3-2 binnen waarna Rodriguez in blessuretijd alsnog voor de gelijkmaker zorgt. De goede invalbeurt en het belangrijke doelpunt zorgen er echter niet voor dat Stokkers een nieuwe kans krijgt. In de wedstrijden tegen De Graafschap en Vitesse kijkt hij, ondanks de afwezigheid van Novakovich, negentig minuten vanaf de bank toe.

Wanneer Fortuna op 1 november in Nijmegen op bezoek gaat voor het bekertreffen met NEC is Novakovich nog steeds geblesseerd. Nu krijgt Stokkers wél de kans en hij schaadt dat vertrouwen niet. Met een mooie goal heeft hij een belangrijk aandeel in de overwinning. Drie dagen later staat Finn weer aan de aftrap. Binnen drie minuten verschalkt hij de Zwolle-doelman met een heerlijk afstandsschot en legt daarmee de basis voor de 3-0 overwinning.


De eerste treffer van buiten het strafschopgebied is onderweg

Afgelopen zaterdag profiteert Stokkers van een slippertje van VVV-verdediger Promes en tekent daarmee voor zijn vijfentwintigste treffer in officiële wedstrijden voor Fortuna. Daarmee stijgt Finn naar de gedeelde twintigste plek op Fortuna’s Schutterslijst aller tijden. Hij deelt deze plek met Wasiu Taiwo, Anton Janssen en Wout Holverda. De nummers 16 tot en met 19 van deze lijst die nu Finns hete adem in hun nek voelen? Robert van der Weert, Aziz Khalouta (beide 28 treffers), Dennis Gerritsen (27) en Patrick N’Koyi (26).

Hoog tijd om naar de statistieken te kijken.

Verdeling van doelpunten naar competitie
Competitie Wedstrijden Doelpunten
Eerste divisie 54 20
Eredivisie 7 3
KNVB beker 5 2
Totaal 66 25

 

Resultaten gespeelde wedstrijden
Gespeeld Winst Gelijk Verlies Dlp. voor Dlp. tegen
66 36 13 17 137 85

 

Resultaten wedstrijden waarin Stokkers scoorde
Gespeeld Winst Gelijk Verlies Dlp. voor Dlp. tegen
21 14 3 4 65 28


Enkele weetjes:

  • 66 wedstrijden had Stokkers nodig om tot deze 25 doelpunten te komen.
  • Maar liefst 24 van de 25 treffers werden gemaakt van binnen het strafschopgebied. Finn heeft dus écht een neusje vóór de goal.
  • 14 keer scoorde Stokkers met rechts, 5 keer met links en 6 keer met zijn hoofd.
  • 16 van de 25 treffers scoorde Finn in ons eigen stadion. 9 keer in uitwedstrijden.
  • In de wedstrijden waarin Stokkers meespeelde, won Fortuna in 54% van de gevallen en behaalde in 20% van de gevallen een gelijkspel. In 26% van de wedstrijden verloor Fortuna.
  • Scoorde Stokkers, dan steeg het winstpercentage naar 67% en daalde het verliespercentage naar 19%. In twee van de drie wedstrijden waarin Finn scoorde werd er uiteindelijk dus ook gewonnen.
  • 18,2% van Fortuna’s doelpunten in de wedstrijden waarin Stokkers meespeelde, kwamen van zijn voet (of hoofd).
  • Speelde én scoorde Stokkers, dan nam hij 38,5% van Fortuna’s productie voor zijn rekening.

Wat deze cijfers zeggen over Finns’ prestaties in de komende periode? Geen flauw idee, want ook hier bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Zeker nu Fortuna op een hoger niveau acteert dan de voorgaande seizoenen. Wat het echter wél aantoont, is dat Stokkers een heel groot aandeel heeft gehad in Fortuna’s opmars van de afgelopen twee jaar. Daar verdient hij uiteraard alle krediet en dank voor. Natuurlijk hopen we de komende periode nog veel van zijn scoringsdrift te mogen genieten. Finn, succes!