Zo, de kop is er af. Zwolle staat te boek als de sterkste tegenstander die we in de nacompetitie treffen, maar dat viel reuze mee. Fortuna was de iets betere ploeg, maar vergat dat te doen waar deze sport voor bedoeld is: scoren!


3 Juni 2001

Fortuna vergeet een overwicht in de score uit te drukken

FC Zwolle 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (73. Landerl), Van Halst, Haeldermans, Kool, Gerritsen, Bjekovic.
Toeschouwers: 4.950
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Gerritsen
Rood (Fortuna): –

Rond 10.15uur melden we ons bij het stadion voor de eerste uitwedstrijd in de nacompetitie. De kortingsactie van Fortuna Sittard zorgt ervoor dat er zo’n 300 supporters mee gaan naar Zwolle. 6 Bussen dus, wij zitten in bus 3. Om onduidelijke redenen zijn de drie uitwedstrijden in de nacompetitie allemaal verplichte buscombi‘s. Mij zijn de zwaarwegende argumenten om tot deze maatregel over te gaan onbekend? Zoals te verwachten valt, zijn er weinig bekende gezichten in de bus. Zelfs de chauffeur is ons onbekend, maar gelukkig stelt hij zich voor: hij komt uit Haelen en vertelt dat hij vandaag liever op de kermis was geweest in zijn dorp. Weten we dat ook weer….

De heenreis verloopt redelijk soepel, alhoewel de muziekkeuze weer behelpen is. Het lijkt wel een cassettebandje met de “best of Sky radio“. Dat is natuurlijk even doorbijten. Op een gegeven moment ga je zelfs verlangen naar Sky radio zelf. Daar is tenminste nog af en toe reclame op! Verder is eigenlijk weinig te melden over deze busreis. Het enige wat echt opvalt is een aantal bushaltes op de snelweg voorbij Arnhem. Laat me raden, er was nog overheidsgeld over en wat moet je daarmee? Daarmee bouw je enkele nutteloze bushaltes….

Voor de rest dus niks speciaals, dus ook niet dat onze bussen steevast ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd aankomen op de plek van bestemming (met dank aan de politie). Vandaag zijn we al om 13.00uur in Zwolle. Nu zou je kunnen denken, ach wat maakt dat uit, anderhalf uur wachten in de zomer? Dat klopt inderdaad, maar we hebben hier te maken met typisch Nederlands zomerweer: koud, winderig en nat!

Als we uitstappen blijkt al snel dat Zwolle niet echt berekend is op een supportersschare van 300 man. Iedere supporter moet door een 40cm brede opening in een hek, om vervolgens eens grondig gefouilleerd te worden. Zelfs mijn kraag is binnenste buiten gedraaid. Dan maar door naar het stadion. Daar kunnen we vrij kort over zijn: niet eredivisiewaardig! Slechts de hoofdtribune ziet er aardig uit, de rest kan niet meer in het hedendaagse voetbal. Een club die de oude staantribunes volpropt met stoeltjes en dan denkt daarmee de toekomst veilig te hebben gesteld, heeft ergens een denkfout gemaakt. Oh ja en dan hebben we het nog niet gehad over de naamgeving van de tribunes. De hoofdtribune heet de Johan Cruijff tribune en het vak tegenover ons heet de feesttribune. Wie heeft dit verzonnen?

Nou ja daar staan we dan, anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd. Maar eens even kijken bij de snackbar. De Goodyear commissie had eigenlijk al lang en breed met de noorderzon vertrokken willen zijn, maar dat gaat dus dit jaar niet door. Ach, ook voor de commissieleden geldt dat het testen van snackbars tijdens de nacompetitie nu eenmaal ons werk is, voor sommige leden is het zelfs een hobby.

We nemen de menukaart eens door en constateren tot onze verbijstering dat er weinig keuze is. Het is een broodje frikadel of niets. We besluiten maar niets te nemen. Op de tribune vernemen we dat dat geen slechte keuze is, de frikadel schijnt koud te zijn. Het zal duidelijk zijn dat we hier geen sterren uitdelen….

Op het veld is er zowaar enige actie te bespeuren. Ronald Hamming is daar onder leiding van Cooky Voorn een training aan het afwerken. Ondersteund op de klanken van Big Benny (ja ja in Zwolle hebben ze hun huiswerk gedaan!) vliegen de ballen er stuk voor stuk mooi in, dat belooft wat. Helaas niet voor vandaag, want hij speelt zeker niet. De training zorgt er wel voor dat we tijd kunnen doden, want als Hamming naar binnen gaat begint de warming-up van de spelers. Van Halst komt terug van een schorsing en wie moet daarvoor het veld ruimen? Joos van Barneveld….

Het middenveld ziet er sowieso een beetje vreemd uit, want Thijssen heeft ook voor Heering en Kool een plekje ingeruimd. Van der Hoeven, Van Barneveld en Landerl beginnen dus op de bank! Voor de rest geen verrassingen. Over de tegenstander kunnen we kort zijn: buiten Roelofsen ken ik niemand!

En als je de spelers en het niveau van de tegenstander niet kent, wordt het vrij lastig om een voorspelling te doen. Dus of we hier met een punt tevreden moeten zijn of toch echt voor de winst moeten gaan is onduidelijk. Zeker is dat ze met een hoop strijdlust op de proppen zullen komen en Fortuna heeft het afgelopen seizoen laten zien daar niet of nauwelijks mee om te kunnen gaan. Opvallende gasten in ons vak zijn Krijgsman, Geerinckx en Tychon. Dat kunnen we natuurlijk altijd waarderen!

Het stadion is aardig volgelopen, alhoewel de feesttribune vrijwel leeg is. De verwachtingen in Zwolle voor deze wedstrijd zijn dus niet overdreven groot. De harde kern van Zwolle neemt netjes naast ons plaats op de hoofdtribune (waar zie je dat nog de harde kern op de hoofdtribune!!). Zwolle trapt af en heeft de toch wel forse wind in de rug. Zoals verwacht begint Zwolle erg strijdlustig aan de wedstrijd. De vraag is, zijn de Fortunezen ook bereid om tot het uiterste te gaan?

In het eerste kwartier lijkt het antwoord op die vraag ontkennend. Met name Kool is er weer een zooitje van het maken. Iemand een bal door de benen spelen is leuk, maar doe dat maar op de training of als we 5-0 voor staan, maar niet in de nacompetitie graag. In dat eerste kwartier noteren we drie kansen voor Zwolle. Een kopbal van Roelofsen, een vrije schietkans voor Bosschaart die gelukkig hopeloos mist en een schot van Wijnands vliegt ook langs de goal van Hesp. Vanuit ons vak is slecht te zien of die laatste bal nu ruim naast gaat of rakelings. Nee het comfort in dit stadion is redelijk waardeloos.


In de eredivisie gaat zo’n bal er geheid in!

Als de eerste storm (als je dat zo wil noemen) van Zwolle is overgewaaid, komt Fortuna ook wat beter in het spel. Niet dat we een overwicht krijgen, maar het elftal staat wat beter en we komen verdedigend niet echt meer in de problemen. Mede ook, omdat Bjekovic weer lekker bezig is. Onze Joegoslaaf is erg balvast en dat voetbalt een stuk makkelijker. Niettemin lukt er opbouwend gezien weinig bij ons. De tegenwind helpt daar zeker niet bij, maar dat kan niet het enige excuus zijn. Alles gaat in deze eerste helft bijvoorbeeld over links. Kool herstelt zich wel gedurende de eerste helft, maar mag Heering aan de andere kant ook eens een bal krijgen?

Toch krijgen we in het restant van die eerste helft twee dikke kansen. De eerste is voor Bjekovic die schuin voor de goal vrij komt, maar hij heeft net te veel tijd nodig, zodat een verdediger zijn schot kan blokken. Dat was toch al een mooie kans, maar die valt in het niet bij de tweede kans die voor Gerritsen is. Hij komt vrij voor de keeper, maar in plaats van rustig doorlopen naar de goal besluit hij van een metertje of 20 uit te halen. Een verwoestende knal dat zeker, maar de bal verdwijnt wel uit het stadion. Man man, een beetje beheersing kan geen kwaad op zo’n moment. En zo eindigt deze eerste helft, waarin Zwolle het betere van het spel had.


Gerritsen troost Bjekovic nadat ie een kans gemist heeft, uit solidariteit besluit Gerritsen de rest van de kansen ook maar te missen…

In de rust is er in Zwolle niets te doen. We brengen maar eens een bezoek aan het toilet. Waar is het toilet? Ik wilde het eerst niet geloven maar na enig aandringen kan men mij er toch van overtuigen dat een grijze plastic bak met een gootje in Zwolle dienst doet als toilet. Had ik al gezegd dat ik niet echt onder de indruk was van het serviceniveau van het Oosterenk Stadion?

De tweede helft dan maar. Ik weet niet wat er gezegd is in de rust, maar de juiste snaar is geraakt bij de Fortunezen. Ineens zien we strijd met een hoofdletter S. Voeg daar aan toe dat we nu wind mee hebben en je vindt het ineens niet vreemd da er nog maar één ploeg speelt: Fortuna. In dit eerste half uur van de tweede helft ontstaat er onder aanvoering van de Fortuna support een ware belegering van de Zwolle goal. Zwolle komt een half uur lang niet over de middenlijn. Iedere bal die ze krijgen gaat over de zijlijn. Met name de keeper heeft er een handje van om ballen over de zijlijn te trappen. Hoeveel ballen moeten er rechts over de zijlijn waaien voordat hij in de gaten heeft dat het misschien verstandiger is om de ballen naar links te trappen?

Hoe dan ook, Fortuna is heer en meester en moet deze wedstrijd in haar voordeel gaan beslissen. Ons middenveld speelt goed, zelfs Haeldermans speelt een goede wedstrijd. Het gaat zelfs zo goed dat spelers elkaar de huid vol schelden als er iets mis gaat (dat heb ik nog niet eerder gezien dit seizoen). Zo’n overwicht moet wel tot een goal leiden, of niet soms?

Nou dat moet natuurlijk niet, vooral niet als je de mooiste kansen stuk voor stuk verprutst…. We zien mooie kansen voor Hermans die vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings naast schiet, voor Haeldermans die in het strafschopgebied alle ruimte en tijd krijgt om te schieten, maar begint de kappen en te draaien terwijl hij gewoon binnen moet trappen. En de fraaiste kans noteren we voor Bjekovic die vrij kan inschieten vanuit het vijf meter gebied. Ik heb geen idee waarom hij het niet doet?

Verder zijn er nog de nodige vrije trappen rond het strafschopgebied, maar die worden door Kool en Gerritsen vakkundig verprutst. Steeds is het Bjekovic die de vrije trappen versiert.


Er binnen of er buiten?

Alles wordt dus gemist en zodoende blijft het hier voorlopig 0-0. Dan komt er eindelijk eens een wissel. Landerl vervangt Heering, maar daar blijft het bij, Van Barneveld komt er dus niet in. De Sittardse suprematie ebt in dit laatste kwartiertje enigszins weg. Zwolle krijgt zelfs nog een dikke kans, maar Volmer gooit zich met gevaar voor eigen leven voor de bal zodat het hier 0-0 blijft. De laatste vijf minuten zijn dan weer voor ons. Onze pressie levert in blessuretijd nog een niet te missen kans op voor Gerritsen. De man met de grote mond. Daar heb ik geen probleem mee, maar die grote mond moet je wel waarmaken op het veld door bijvoorbeeld deze voor een spits simpele kans te benutten. Want veel simpeler dan dit kan niet. Hij komt vrij voor keeper Van der Werff die niet echt goed staat opgesteld. Het is duidelijk vanuit ons vak dat een schuiver links van de keeper altijd een doelpunt oplevert. Maar de man op de zilveren schoenen heeft het lef niet om te schieten en gaat wat kappen en draaien: weg kans, weg overwinning.


Ja hoor, Dennis heeft het weer voor mekaar, ook deze kans helpt ie om zeep…

Niet veel later fluit Van Dijk af en eindigt deze wedstrijd zoals ie begon. Voor de wedstrijd had je daar wellicht voor getekend omdat de kracht van Zwolle onbekend was. Achteraf moet je constateren dat er meer in had gezeten. We hadden deze wedstrijd gewoon moeten winnen, maar ja dan moet je wel de kansen benutten. Hopelijk is Hamming fit aanstaande woensdag, want hij benut gegarandeerd wel enkele van deze kansen.

Nadat de spelers het (dominante) Fortuna publiek hebben bedankt, maken we ons op voor een drie uur durende terugreis. Die verloopt vrij snel. Tot onze grote schrik is er slechts Heineken pils aanwezig in onze bus en daar kunnen wij niet vrolijk van worden. Verder ben ik nu op de hoogte van de voor- en nadelen van “MSN-en” en “ICQ-en”. Deze hele discussie aanhorende kom ik tot de conclusie dat ik van beide communicatietechnieken voorlopig gevrijwaard wens te blijven!

Rond 19.30uur arriveren we in Sittard. Enerzijds teleurgesteld omdat we niet gewonnen hebben, anderzijds opgelucht, want de kracht van Zwolle viel toch wel tegen. Het vertrouwen dat we deze nacompetitie gaan overleven is enigszins gegroeid!