Vrijdag 23 April 2010, vandaag is het D-Day in de Jupiler League. Welke ploeg degradeert naar de topklasse? FC Oss, Telstar, of toch ons geliefd Fortuna, waarvoor degradatie een zekere doodsteek lijkt te zijn? Vrijdagavond 21.45 uur, het uitvak in Zwolle barst uit haar voegen. Ondanks een volstrekt kansloze 3-0 nederlaag, is klassebehoud een feit. Niet in de minste plaats te danken aan die eeuwige rivaal, die zich op het meest precaire moment in de Sittardse historie, ontpopt tot een goede buur. Ruim acht jaar na de degradatiewedstrijd tegen Feyenoord blijkt de gifbeker eindelijk leeg te zijn.


23 April 2010

The enemy of my enemy is my friend

FC Zwolle 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 26. Lopes 1-0; 50. Rojer 2-0; 90. Schreurs 3-0.
Opstelling: Wintjens, Simone, Facenna, Geenen, Vanek (83. Diaz), Kotbani (59. Rychlik), Linssen,• Voorn, Di Lallo, Gommans (75. Traore), Mboua.
Toeschouwers: 6.325
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een week geleden, na de nederlaag in eigen huis tegen Veendam, geeft vriend noch vijand ook nog maar een cent voor de kansen van de oudste profclub van Nederland. Alhoewel vijanden? De enige opbeurende, bemoedigende en strijdbare woorden in de aanloop naar D-Day, komen uit het kamp van de club waar al jaren een haat-liefde verhouding mee bestaat. MVV en Fortuna, een rivaliteit die moeilijk te omschrijven is. Op wedstrijddagen kunnen beide kampen elkaars bloed wel drinken, maar blijkbaar heeft de een de ander toch nodig om echt gelukkig te zijn. Hoe dan ook, de rivaliteit tussen ons en ‘De Sjengen’ zal voor mij na deze memorable vrijdagavond in April, nooit meer hetzelfde zijn.

De tussenliggende week heeft veel gevergd van de Fortunezen. De spanning lijkt menigeen teveel te worden en de inbox van mijn mobiele telefoon staat dan ook roodgloeiend van de vele sms’jes die ik binnen krijg. Onze eigen nummer 14, staat met stip op 1. Hele lappen tekst worden me voorgeschoteld als ik zijn berichten open. Hoe zit dat eigenlijk JC, wordt er ook nog wel eens gewerkt?

Voordat we ‘s middags vertrekken richting de Trendwork Arena, begeven we ons eerst naar Gronsveld, om een bezoek te brengen aan het graf van ‘TMD’. Een bezoek waar we alle drie behoefte aan hebben. Voor de Geusselt staat een kilometerslange file. Hopelijk de enige tegenslag die we deze dag uit Maastricht te verwachten hebben. De terugweg verloopt een stuk voorspoediger en na een pitstop bij de McDonald’s, melden we ons met een goed gevulde maag bij de overige busreizigers.

Ondanks de grote spanning, is de sfeer op de heenweg redelijk relaxed te noemen. Iedereen is het er wel over eens, dat de wedstrijd waar wij naar op weg zijn, slechts bijzaak is. De kans dat Fortuna vanavond over haar eigen lot gaat beslissen, is gerust nihil te noemen. Men kan over onze trainer veel zeggen, maar hij bezorgt je wel een realistisch zelfbeeld. Geen enkele reden voor het geven van valse hoop op dagen als deze.

Aangekomen bij het stadion van Zwolle zien we al heel wat geel/groene attributen in de daar geparkeerde auto’s. Als we het uitvak betreden is duidelijk dat de yellow/green army vandaag in full force aanwezig is. Een uitpuilend bezoekersvak voor een club in de marge van het betaald voetbal, achtervolgd door jaren van sportieve en financiële ellende. Er zullen weinig clubs zijn in de Jupiler League die ons dat zullen nadoen. Dat de levensvatbaarheid van deze club echter niet aan haar support ligt, is echter niets nieuws. Ondanks de vaak geringe publieke belangstelling bij de trainingen.

Fortuna begint vandaag op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Veendam. Gino Facenna maakt zijn rentree voor de Sittardse ploeg na een kuitbeenbreuk, die hij opliep in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Hij neemt de plaats centraal achterin over van de rood geschorste Yoann de Boer. Ook een debutant in de basis vanavond. De van Cambuur gehuurde Mark M’Boua is in de laatste wedstrijd van het seizoen eindelijk fit genoeg om te starten. Zijn basisplaats gaat ten koste van Demba Traoré. Ten slotte keert Edwin Linssen terug van zijn schorsing. De aanvoerder neemt de plaats over van Pieter Nys. De volledige opstelling van Fortuna luidt als volgt: Wintjens, Simone, Facenna, Geenen, Vanek, Linssen, Kotbani, Voorn, Gommans, M’Boua, Di Lallo.

Zijn er ook nog mensen bij Zwolle met een verleden bij Fortuna? Hmm, eentje ja, en niet de minste. Voormalig publiekslieveling Danny Schreurs speelt immers sinds dit seizoen voor de Overijsselse club. Danny, die eerder deze week in de kranten aangaf op te zien tegen de ontmoeting met Fortuna. Ondanks het blauw/wit gestreepte shirt om zijn schouders, voelt Danny zich overduidelijk nog Fortunees.

De eerste de beste kans van de wedstrijd is voor Zwolle. Cecilio Lopes weet de bal echter net niet achter Wintjens te tikken en dat voorkomt een achterstand binnen de eerste vijf minuten. Even later krijgt mijn buurman een sms-je. Heel kort en simpel, ‘1-0’. De eerste vreugde explosie van de avond is een feit, MVV neemt een voorsprong tegen Oss. Nog groter is de feestvreugde als de naam van de doelpuntenmaker bekend wordt. Tom Daemen is de naam. Drie minuten later neemt de feestvreugde nog verder toe, als doorsijpelt dat Eindhoven in Velsen op 0-1 is gekomen. Geruchten van een 2-0 voorsprong van MVV blijken echter niet te kloppen, dus het leven tussen hoop en vrees duurt voort.

Even later krijgt ook Fortuna haar eerste kans, maar helaas lukt het Mark M’Boua niet om Diederik de Boer te passeren. Het blijft 0-0 en de spanning in het uitvak is om te snijden. Dat wordt er zeker niet beter op als Zwolle de wedstrijd onder controle begint te krijgen. Fortuna wordt steeds verder achteruit gedrukt en zoals gebruikelijk is het wachten op het onvermijdelijke. In de 26ste minuut krijgt Zwolle dan loon naar werken. Een afgemeten voorzet van Danny Schreurs bereikt Cecilio Lopes, die zo’n buitenkansje zelden laat liggen. Ook nu niet, 1-0 dus voor de thuisploeg. Geen nood, zoals eerder gezegd ligt onze hoop vanavond zeker niet bij de ploeg van trainer Roger Reijners.

Die nood wordt wel hoger, als eerstvolgens Melvin Plet Telstar in de veertigste minuut op gelijke hoogte brengt in Velsen en enkele minuten later ex-Fortuna speler Aziz Moutawakil, de 1-1 op het scorebord brengt in De Geusselt. Dit zijn tevens de ruststanden en Fortuna is ondanks het laffe en afwachtende spel nog een helft verwijderd van overleving in de Jupiler League. Een eerste helft overigens waarin Fortuna vrijwel geen enkel moment de indruk wekte om nog te geloven in eigen kracht. Met hetzelfde laffe, afwachtende en voorspelbare voetbal, zo kenmerkend onder Reijners hoopt men op clementie van de voetbalgoden.

In de rust ditmaal geen Goodyear commissie. Eerlijk is eerlijk, ondergetekende is door de spanning dit onderdeel van het wedstrijdverslag geheel ontschoten. Mijn oprechte excuses aan de catering van Zwolle, voor het verzaken van mijn taak. Ik besef dat een bezoek van de Goodyear commissie het jaarlijks hoogtepunt is voor deze eetgelegenheden.Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft, zowel in opstelling als instelling. Onvoorstelbaar dat een ploeg die vecht voor haar laatste kans in het betaalde voetbal, weigert voluit te gaan om een resultaat te behalen. Blijkbaar legt men liever het lot in handen van andere clubs, waar men alleen van mag hopen dat ze hun sportieve plicht vervullen.

In de vijftigste minuut komt Zwolle dan ook volledig verdiend op een 2-0 voorsprong, Eldridge Rojer is de doelpuntenmaker. Het blijft een vreemde avond. Waarschijnlijk de meest onwerkelijke avond in de ruim dertig jaar dat ik Fortuna nu volg. Drie minuten geleden is Eindhoven in Velsen op een 2-1 voorsprong gekomen en we zijn nog niet uitgejuicht alvorens onze eigen ploeg de feestvreugde toch weer weet te temperen.

Enkele minuten later krijgt Rick Geenen een uitgelezen kans om Fortuna tegen alle verhoudingen terug in de wedstrijd te brengen, maar zijn kopbal mist alle precisie. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de geel/groenen en FC Zwolle neemt het heft nu nog steviger in handen. Zonder zelfs tot groots voetbal te komen zijn de Zwollenaren nu heer en meester op het veld en het mag aan de onnauwkeurigheid van met name Danny Schreurs (of is het mededogen) worden geweten dat de score geen bedenkelijk niveau haalt.

Toch is ergste spanning bijna geleden. Opeens gaat het snel in Maastricht. In de 60ste minuut sijpelt door dat de Sjengen op een 2-1 voorsprong zijn gekomen, doelpuntenmaker Brian Linssen. Beide spelers komen de belofte aan hun oude club meer dan na en schijnen persoonlijk Fortuna te behoeden voor de ondergang. Het eerste voorzichtige feestje is nog niet afgelopen, of het wordt duidelijk dat Tom Daemen de Maastrichtenaren op 3-1 heeft gezet. Dit is het teken voor een Sittards volksfeest in een uitvakje ergens in Overijssel. Zoals eerder aangegeven in dit verslag, de gifbeker is eindelijk leeg voor de Sittardse club. Presentjes worden nu links en rechts uitgedeeld. 69ste minuut Tom Daemen zet MVV op 4-1, hattrick Tommie en de oudste profclub van Nederland is gered voor het betaalde voetbal. De meegereisde aanhang is imiddels dronken van geluk en Tom Daemen en Brian Linssen krijgen spontaan de status van culthelden toebedeeld. Het “Glory, glory Mvv’ke” en “Sjengen bedankt!” schalt massaal door het uitvak.

Vrijwel elke song in het aanzienlijke Sittardse repertoire wordt inmiddels aangehaald en ook Henk Kessler, de Godfather van de KNVB ontspringt de dans niet. “Henkie Kessler, je krijgt ons niet kapot, je krijgt ons niet kapot…” is de duidelijke boodschap aan het adres van een van de meest gehate personen uit de historie van Fortuna Sittard.Het aftellen is begonnen, Fortuna blijft in de Jupiler League, vooral dankzij de lovenswaardige instelling van die rivaal uit de Limburgse hoofdstad en natuurlijk ook FC Eindhoven. Als MVV vlak voor tijd op 5-1 komt, verschijnt er zelfs iets van schaamrood op mijn kaken. Kan niet herinneren ooit meegemaakt te hebben dat een 3-0 nederlaag zo uitbundig wordt gevierd. In het feestgedruis scoort Danny Schreurs ook nog ergens de 3-0 en ook hij krijgt een staande ovatie vanuit het uitvak. Inderdaad een zeer vreemde avond, die Vrijdag de 23ste April 2010.

Even later fluit scheidsrechter Sanders voor het einde en is handhaving voor de geel/groene trots van de Westelijke Mijnstreek een feit. Na de wedstrijd komen de spelers de handhaving vieren voor het uitvak. De sfeer is uiteraard uitbundig, maar de champagne die er vloeit is in mijn ogen ietwat overdone. Kan me de ontlading heel goed voorstellen, maar die champagne had men beter aan onze buurman uit Maastricht kunnen schenken, of in ieder geval hebben gewacht tot in de kleedkamer. Ach ja, we zijn in een vergeeflijke bui deze avond.

Terug in de bus ontkurken we onze eigen fles champagne ook maar. Het antwoord op de eerste vraag in dit wedstrijdverslag is dus FC Oss. Het sms-je dat ik ontvang vanuit Australië dekt de lading dan ook perfect. “HdK heeft zijn finale opblaasact dan toch voltooid.” Inderdaad, dag Koning Hans. Miep, miep…BOEM!!!

Fortuna dus wederom gered van de ondergang. Als de kat met negen levens, maar dan toch zeker wel in de nadagen van dat negende, na afgelopen vrijdag. Hopelijk kan het nieuwe bestuur nu eindelijk in alle rust gaan bouwen aan de toekomst van het nieuwe Fortuna. Een Fortuna waar wat mij betreft absoluut geen plaats meer is voor Roger Reijners. In geen enkele hoedanigheid. Heb niets dan respect voor de speler Reijners, maar als trainer heeft hij het voortbestaan van de club in groot gevaar gebracht. Uiteindelijk hebben we overleefd bij de gratie van MVV en FC Eindhoven, niet door het belangeloze optreden van onze trainer coach.

Groeten en tot volgend seizoen, waarin alles beter zal moeten zijn.

Guido Erens

MVV bedááánk!