Vrijdag 06 April 2007. Ondanks dat het vandaag goede vrijdag is, wordt er gewoon gevoetbald. Vandaag staat de uitwedstrijd tegen FC Zwolle op het programma. Een vrijdag zoals alle andere zou je dus zeggen, maar dat is toch niet helemaal waar. Namelijk voor het eerst sinds bijna vijf jaar staat er weer eens iets op het spel voor onze geliefde geel/groene formatie. Op 19 April 2002 verloor Fortuna namelijk officieel haar eredivisieschap na een 1-2 thuisnederlaag tegen Feyenoord.


6 April 2007

1-0 Verlies in Zwolle, Fortuna weer terug in dampkring

FC Zwolle 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 13. Oravainen 1-0
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi (79′ Paridaans), Simone, Heinrichs, Garritsen, Cornelia (68′ E. Güvenç), Olondo
Toeschouwers: 3.314
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): Dassen
Rood (Fortuna): Van Driel

Zoals gezegd nu bijna vijf jaar later, die ons behalve bedroevend slechte resultaten en bijna faillisementen ook een wisseltrofee in de vorm van een rode lantaarn opleverde, kan men vanavond eindelijk weer eens positief in het (sportieve) nieuws komen. Bij winst in en tegen Zwolle, komt de periodetitel namelijk wel heel dichtbij voor de trots van de Westelijke Mijnstreek.

Na de verrassende winst in Dordrecht voorspelde ondergetekende minimaal 300 Fortuna supporters in de hoofdstad van Overijssel te verwachten. Deze voorspelling werd door mijn mede buspassagiers redelijk sceptisch ontvangen, maar begin deze week bleek al snel dat ik waarschijnlijk dicht in de buurt zou komen. Binnen no-time waren de eerste drie bussen volgeboekt en na het maken van wat reclame kon ook busje 4 gereserveerd worden. Aangezien ook altijd een aanzienlijk deel van een supportersschare de voorkeur geeft aan eigen vervoer beloofde het druk te worden in het uitvak van het Oosterenk Stadion.

Nadat ik met mijn rode bolide eerst de materiaalman van de Lateral Boys heb opgepikt, zet dit ook als invalide-taxi te gebruiken vervoersmiddel koers richting de buitenwijken van dit Fortuna bolwerk. Hier is het even wachten op mijn tweede passagier die al strompelend naar buiten komt en zich met een beetje moeite op de achterbank weet te nestelen. Ruimschoots op tijd vertrekken we richting Sittard, alwaar de eerste 3 bussen reeds klaarstaan. Busje 4 is echter nog in geen velden of wegen te bekennen en even gaat het gerucht rond dat dit ook niet gaat gebeuren. Gelukkig blijkt dit mee te vallen en met een kwartier vertraging zet de kleine colonne zich in beweging.

In de bus valt al snel op dat de ‘jongere garde’ onder de Fortunezen deze wedstrijd behoorlijk serieus neemt. Volgens een van hen is deze wedstrijd zijn hoogtepunt als supporter van Fortuna. Nu kunnen er in het verleden best wel eens spanningen zijn geweest tussen de jongere en de oudere garde van de Fortuna-support, maar ik heb bewondering voor het feit dat ze ondanks de al jaren durende ellende toch hebben gekozen voor het volgen van hun hart ipv de easy way out.

De heenreis verloopt rustig en zonder files  en met inlassing van een plas annex peukenpauze bereiken we rond 19.20 uur onze eindbestemming. Na enig gegraaf in de tifo artikelen van Fortuna United ontwaren we onze eigen étendards en spoeden we ons naar de ingang. Ruimschoots op tijd bereiken we onze plaatsen en bereiden we ons voor op de ‘moeder aller wedstrijden’.

Als vlak voor 20.00 uur beide ploegen het veld opkomen blijkt de formatie van Fortuna op slechts een plaats gewijzigd te zijn ten opzichte van vorige week. Zoals bekend is Serdal Guvenc disciplinair geschorst door trainer Frans Körver. Blijft een vreemde manier om te proberen een nieuw contract te verdienen bij je club. Ondanks dat ik een voorstander ben van een contractverlenging voor Serdal, keur ik dergelijk gedrag ten zeerste af en schaar ik me voor een zeer spaarzame keer aan de zijde van trainer Frans Körver. De plaats van Serdal wordt logischerwijze overgenomen door ras-Fortunees Ronald Dassen. Raschid El Hammouchi (b)lijkt voldoende hersteld te zijn van zijn blessure en ons Duits/Marokkaanse Kampfschwein behoudt dan ook zijn plekje in het elftal. De volledige opstelling van Fortuna is als volgt: Arjan Christianen; Ronald Dassen; Zarko Grabovac; Joep op den Kamp; Mels van Driel; Angelo Simone; Cedric Olondo; Raschid El Hammouchi; Florencio Cornelia; Jürgen Heinrichs; Koen Garritsen.

Fortuna begint redelijk aan de wedstrijd, maar weet geen kansen af te dwingen. Al snel weet Zwolle de zaken onder controle te krijgen en de eerste de beste fatsoenlijke aanval van de gastheer heeft dan ook al meteen effect. Een lange haal van Albert van der Haar bereikt Stefan Jongsma. Zijn inzet weet Arjan Christianen nog te keren, maar in de rebound is het de Fin Petri Oravainen die de bal in het lege doel weet te werken…1-0 na 13 minuten.

Ondanks of misschien juist door de ruim 350 toeschouwers (handmatig tellen was onmogelijk) in het uitvak is de sfeer vrij matig en het spel van onze favorieten is ook al niet echt bevorderlijk voor een uitbundige stemming.

Na de 1-0 controleert FC Zwolle de wedstrijd zeer eenvoudig. Ze spelen nu het spelletje dat Fortuna zo graag en de laatste weken ook zeer succesvol pleegde te spelen. Helaas voor de Sittardse ploeg heeft Cedric Olondo ook vanavond niet zijn dag, zodat er vrij weinig tot geen creativiteit zit in de aanvallen van de geel/groenen. Aangezien ook Zwolle niet echt aandringt, wordt de rust bereikt met ‘slechts’ een 1-0 achterstand.

In de rust trekkken we als Goodyear commissie onze witte jassen aan en begeven we ons naar het culinaire servicepunt in het Oosterenk stadion. Helaas, daar aangekomen zien we dat de catering van FCZ niet heeft ingespeeld op het gegeven dat het vandaag goede vrijdag is. Met andere woorden, er is geen vegetarische hap aanwezig en aangezien de redactie van FO diep gelovig is, kunnen we niets anders dan oordelen…geen Goodyearster! Een gemiste kans voor FC Zwolle aangezien we momenteel in een goede periode verkeren.

Fortuna begint met dezelde elf spelers aan de tweede helft, maar ook nu komt Zwolle nooit echt in de problemen, alhoewel de Sittardenaren nu meer dadendrang tonen dan in de eerste helft. De slag wordt vooral verloren op het middenveld, alwaar Angelo Simone, Raschid El Hammouchi en Jürgen Heinrichs nooit hun gebruikelijke niveau halen. Helaas doet Koen Garritsen dat zonder problemen. Sorry TMD, maar ik heb inmiddels ook mijn harnas aangetrokken!In de 68ste minuut komt dan eindelijk publiekslieveling Emrullah Guvenc in de ploeg. Helaas betekent zijn introductie einde wedstrijd voor Florencio Cornelia. Jammer, aangezien ik ervan overtuigd ben dat Cornelia een man van momenten is en daardoor iedere onbewaakte seconde kan toeslaan.

Hoe dan ook, met de inbreng van Emmo komt er ontegenzeggelijk meer agressie in het spel van de uitploeg en lijkt het allemaal net iets dreigender. Maar tot meer dan enkele plaagstootjes komt Fortuna echter niet. In de 79ste minuut wordt de niet geheel fitte Raschid El Hammouchi vervangen door centrale verdediger Sjors Paridaans en wordt Zarko Grabovac naar voren gedirigeerd. Deze gok pakt in de 85ste minuut bijna goed uit als Grabovac, Jürgen Heinrichs weet te bereiken. Zijn inzet komt echter via de paal weer terug in het veld.

In de 87ste minuut krijgt Fortuna de genadeklap toegedeeld, als de over de gehele wedstrijd gezien waardeloos fluitende Nijhuis, Fortuna aanvoerder Mels van Driel de rode kaart voortovert. Mels van Driel haalt de doorgebroken Tjeerd Korf onderuit en ondanks dat deze zeer gemakkelijk naar de grond gaat besluit Nijhuis dat hij niets anders kan doen dan het tonen van de rode kaart. Hoe dan ook, Mels van Driel pakt in mijn ogen veel te vaak onnodig gele en rode kaarten en daar zal hij hoe dan ook aan moeten werken. De daaropvolgende vrije trap wordt door de inmiddels tot absolute uitblinker uitgegroeide Arjan Christianen overgetikt.

Dit is meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd en dus verliest Fortuna niet alleen de wedstrijd, maar ook vrijwel alle uitzicht op een periodetitel. Na de wedstrijd wordt afscheid genomen van de spelers die ondanks het verlies een staande ovatie in ontvangst mogen nemen. Grootste winstpunten van deze periode blijven, dat het vertrouwen van en in de spelersgroep van Fortuna terug is en dat gebleken is dat Fortuna nog steeds leeft bij haar achterban. En dat is uiteindelijk veel belangrijker dan een periodetitel.

De terugweg verloopt ook zeer voorspoedig en rond 01.00 uur bereiken we het W&P stadion. Nadat we onze FU collega’s even hebben geholpen met het opruimen van de vrachtlading aan tifospullen, vertrekken we richting ons bedevaartsoord in Rekem.

Groeten,

Waldorf