Vier maanden moesten we wachten tot Fortuna eindelijk weer eens een echte wedstrijd moest spelen. Vier maanden waarin de verwachtingen langzamerhand opgeschroefd werden. Onder de bezielende leiding van Frans Körver moet dit seizoen alles anders worden. De ouverture tegen FC Zwolle stelde niet teleur, maar liet wel zien dat hooggespannen verwachtingen niet terecht zijn. En dat trainer Körver in de eerste plaats realist is.


11 Augustus 2006

Dag één van het seizoen waarin alles anders moet worden

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Christianen, Dassen, Voigt, Paridaans, Van Driel, Bouhadan, Simone, El Hammouchi, Van Barneveld, Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 4.143
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): Simone
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 11 augustus 2006 is een sombere, natte en soms zelfs koude dag. Typisch een vrijdag waarop je denkt ‘Fortuna zal vanavond wel moeten voetballen.’ En inderdaad, vanavond staat de eerste wedstrijd in de Jupiler League op het programma. Wanneer we ons om kwart voor acht bij het stadion melden, mogen we twee wonderen aanschouwen. In de eerste plaats staat er een rij voor de kassa bij de Noord- en Oost-tribunes. In de tweede plaats trekt de hemel open en breekt er een bleek zonnetje door. Wat gebeurt hier allemaal? Eten naast het Sittardse publiek zelfs de weergoden uit de hand van Frans?

In het stadion zoek ik mijn vaste stekje in vak C, waar het verder gezellig druk is. In totaal komen er volgens de officiële opgave 4.143 toeschouwers op de openingswedstrijd af, maar dat lijkt mij wat overdreven. Mijn persoonlijke schatting is zo’n 3.000 toeschouwers, toch meer dan ik verwacht had. Op Noord veel tifo met vlaggen, doppelhalters en vuurwerk bij de start van de wedstrijd. Het is nog niet de Doppelhalterhölle van Fürth, maar het begint ergens op te lijken. De Lateral Boys kiezen deze keer voor een XL-étendard waarin zij het stoplicht op groen zetten voor de eerste overwinning van Fortuna. Met gevaar voor eigen leven trotseren zij de beruchte valwinden van Nijpels en houden zij de XL-étendard hoog in de lucht. Wat een bewijs van clubliefde!


LB trotseert de valwinden van Nijpels

Nadat de naar tegenstander FC Zwolle vertrokken Marcel Akerboom met een bloemetje en een applaus van het publiek bedankt is voor vijf jaar trouwe dienst, kunnen de vijandelijkheden op het veld beginnen. Fortuna begint in de verwachte opstelling. Christianen debuteert op doel, Dassen is dit seizoen onze rechtsback, Voigt en Paridaans vormen het nieuwe centrum en Van Driel heeft Hermans links achterin verdrongen. Op het middenveld zijn Simone en El Hammouchi de controlerende mensen met aanvoerder Van Barneveld in een vrijere rol voor hen. Bouhadan mag naar gelang het verloop van de wedstrijd de rechter- of linkervleugel bestrijken. Voorin vormen Taiwo en Olondo het aanvalsduo. Trainer Körver heeft maar liefst zes nieuwkomers opgesteld, terwijl voor Angelo Simone in tegenstelling tot vorig seizoen een serieuze rol op het middenveld lijkt weggelegd. Grootste slachoffer van de vernieuwing is naast Hermans Koen Garritsen, die vanaf de bank moet toekijken.

De wedstrijd begint leuk. De eerste minuten zijn duidelijk voor FC Zwolle, dat Fortuna meteen onder druk zet. Een paar kordate ingrepen van Voigt voorkomen echter dat de Zwollenaren, die net als Fortuna aan een nieuw elftal bouwen, echt gevaarlijk worden. Fortuna krijgt daarna meer grip op de wedstrijd en dat resulteert in een paar redelijke kansen.


Hier die bal!

Op rechts haalt Bouhadan de achterlijn, zijn voorzet is goed, maar net iets te scherp voor Olondo, die de bal vlak voor het doel niet kan raken. Vijf minuten later zet Joos van Barneveld met een knappe pass Taiwo vrij achter de Zwolsche verdedigingslinie, maar de Nigeriaan speelt de bal iets te ver voor zich uit, zodat doelman Boer redding kan brengen. Even later stuurt Van Driel Bouhadan weg op rechts. Deze speelt zijn tegenstander uit en creëert een vrije schietkans voor zichzelf, maar het schot eindigt in de handen van Boer.De duels tussen Akerboom en Taiwo zijn in het eerste half uur levendig. Taiwo is ook in de lucht duidelijk sterker dan zijn oud-ploeggenoot, maar Fortuna ontbeert de inventiviteit om gevaar te stichten uit de gewonnen duels. Akerboom heeft veel overtredingen nodig om Taiwo in bedwang te houden; voor scheidsrechter Steegstra na zo’n 25 minuten aanleiding de Noordwijker geel te geven. Fortuna heeft de zaken tot nu toe goed onder controle, maar is na de openingsfase niet echt meer in staat zelf voor veel gevaar te zorgen.


Taiwo schermt af

Het laatste kwartier begint FC Zwolle weer wat meer aan te dringen. Stefan Jansen en Duncan van Moll beproeven Christianen, die echter geen moeite heeft met de zwakke schoten. De grootste kans krijgt FC Zwolle een minuut of tien voor rust. Silvino Soares profiteert van een misverstand tussen Paridaans en Van Driel, maar Christianen redt knap op de inzet van de rechtsbuiten. De lange doelman is nog niet altijd even gelukkig met zijn spelhervattingen, maar laat verder een goede indruk achter.

We gaan rusten met nul-nul. Fortuna kan terugkijken op een redelijke eerste helft. De ploeg is zeker niet de mindere van FC Zwolle, dat vooraf kwalitatief toch wel wat hoger werd ingeschat. De verdediging staat op een paar mindere momenten na goed, terwijl het middenveld dankzij de inbreng van Simone en vooral El Hammouchi aanzienlijk aan duelkracht heeft gewonnen. Enige minpunt: Fortuna kan zelf weinig gevaar stichten. Vanuit de counter lukt het allemaal nog wel redelijk, maar het aanvalsspel wordt machteloos zodra de tegenstander zich op de eigen helft terugtrekt.


Troepenovermacht tegen El Hammouchi

De rust zelf passeert in diepe rust. Wij hadden stiekum een beetje gehoopt op een optreden van Saskia, maar kennelijk zijn de prioriteiten binnen de club ook op muziekgebied verlegd. De lichtkrant kondigt een optreden van Van Dik Hout op 15 september rond de wedstrijd tegen VVV aan. Wat moeten wij met deze nederpopshit? Voor mij is een bandje waarop René Maessen de namen van de sponsoren voorleest voldoende entertainment. Maar goed, de Westerhout Groep wikt en beschikt in deze, dus wij bereiden ons de komende weken maar voor op een rol als recensent van nederlandstalige popgroepen die het nooit hebben gehad en nooit zullen krijgen.

Beide trainers zien geen reden om te wisselen in de tweede helft, die voor Fortuna minder florissant verloopt dan de eerste helft. Het eerste kwartier zijn beide ploegen nog in evenwicht en krijgt Fortuna enkele kleine kansjes. Olondo gaat aan de rechterflank met veel misbaar tegen de grond en bezorgt Fortuna daarmee een vrije trap aan de rand van de zestien en zijn tegenstander Van der Haar een gele kaart.


Christianen pareert

Het is niet de eerste foute beslissing van scheidsrechter Steegstra, die Simone geel geeft, terwijl juist diens tegenstander met twee benen het duel ingaat en doorglijdt. In enkele situaties ontneemt hij Fortuna het zicht op een kans doordat hij de voordeelregel niet toepast of doordat hij een snel genomen vrije trap laat overnemen. Het optreden van Steegstra is warrig en leidt tot onnodige irritaties in het veld. En dat terwijl de wedstrijd uitermate sportief en rustig verloopt.


Körver begrijpt er niets van

De vrije trap van El Hammouchi na de overtreding op Olondo belandt goed in de zestien, maar geen Fortunees weet er raad mee. Even later is FC Zwolle gevaarlijk weg. Linksbuiten Korf kapt tegenstander Dassen uit, zijn schot belandt in de korte hoek, maar Christianen pareert bekwaam. Even later maakt Christianen zijn enige fout van de wedstrijd. Een schuiver van opnieuw Korf glijdt onder hem door, maar Van Driel kan op de lijn redding brengen. Fortuna is na een uur spelen het spoor even bijster. De spelers slagen er niet in de bal in de ploeg te houden, terwijl het eerder zo solide ogende centrum met Voigt en Paridaans achterin en Simone en El Hammouchi vlak voor hen nu regelmatig uit elkaar gespeeld wordt. Ook Van Driel en Dassen moeten hun man nu af en toe laten lopen. Het offensief van FC Zwolle leidt echter niet tot hele grote kansen. En als er kansen komen, zoals voor spits Stefan Jansen, staat Christianen paraat.


Harde duels tussen Simone en Van Moll

De mindere fase van Fortuna is voor Körver geen reden om te wisselen. Hij vertrouwt op zijn tactiek en op deze elf spelers. Het vervolg van de tweede helft geeft hem gelijk. Zo’n kwartier voor tijd krijgt Fortuna weer greep op de wedstrijd en het offensief van Zwolle ebt weg. Op links komt zelfs Brahim Bouhadan weer eens in het spel voor. Hij bereikt de achterlijn, voor het doel staan Taiwo en Olondo, maar de voorzet belandt helaas achter het doel. Bouhadan laat deze wedstrijd zien dat hij aardig kan voetballen, maar komt helaas veel te weinig in het bedrijf voor. Een paar minuten voor tijd krijgt Taiwo nog een kansje, maar diens kopbal belandt gemakkelijk in de handen van keeper Boer.


Voorzet Olondo

Na drie minuten blessuretijd zit het erop. Het publiek beloont de spelers met een dankbaar applaus en dat is terecht. Het elftal heeft hard gewerkt en de tactiek van Körver naar behoren uitgevoerd. Maar spectaculair was het allemaal niet. Körver heeft gekozen voor een vrij verdedigende speelwijze met vier verdedigers zonder offensieve bedoelingen en twee zuiver controlerende middenvelders. Vanaf de flanken is er alleen incidenteel via Bouhadan dreiging, terwijl de aanvallers Taiwo en Olondo, wier samenspel nog verbetering behoeft, grote delen van de wedstrijd geïsoleerd staan.

Misschien toont Körver zich met deze speelwijze gezien het beschikbare spelersmateriaal realist. Het heeft weinig zin om met aanvallender spel tegen kansloze nederlagen aan te lopen. Maar dit voetbal wordt alleen gepruimd als het gepaard gaat met goede resultaten. De komende weken zullen wij zien of die resultaten er inderdaad komen. Vooralsnog sluiten we af met de opmerking dat we vorig seizoen in deze fase van de competitie twee punten meer hadden.