In hun voorbereiding op de tweede competitiewedstrijd van het seizoen hebben de dames van Fortuna Sittard een zware 1-11 nederlaag geleden tegen de B1 Van SV Meerssen.

Nochtans begint de wedstrijd erg goed voor de Sittardse dames. Er wordt snel drukgezet en dat heeft al vlug resultaat als Gwen Kuijer de bal aan de linkerzijde van het speelveld verovert. Ze legt de bal even goed voor haar rechtervoet en krult deze onhoudbaar in de kruising. Daarna is het verzet van de dames echter snel gebroken.

De ‘jongens’ van SV Meerssen steken technisch iets boven hun tegenstander uit, maar zijn vooral fysiek veel sterker. Via een snelle combinatie vanuit het middenveld tekenen de geel/zwarten al snel voor de gelijkmaker. Vooral Loes Plantaz beleeft een lastige avond. De rechtsbuiten van Meerssen houdt het veld goed breed, is behoorlijk snel en heeft oog voor zijn medespelers. Via een snelle counter over Meerssens rechterkant wordt het dan ook al gauw 1-2 en 1-3.

De Fortuna Dames proberen steevast spits Annika Pluymen te zoeken, maar als dat al lukt zijn de afspeelmogelijkheden beperkt. Aan de linkerkant kan ze Gwen Kuijer nog wel bereiken, maar Colette van Aalst heeft het aan de rechterkant een stuk lastiger. Ook voor de dames die het middenveld bevolken ligt het tempo juist iets te snel.

Meerssen jaagt over het hele veld flink door en dat zorgt ervoor dat de dames nooit in hun spel komen en grossieren in onzuiver spel. En juist dat is a-typisch voor het elftal, dat de laatste tijd zo liet zien onder alle omstandigheden te kiezen voor een voetballende oplossing.

Niet veel later mag doelvrouw Katja Demacker zich een vierde maal omdraaien als de spits van Meerssen er na een technisch hoogstandje 1-4 van maakt. Demacker onderscheidt zich weliswaar bij schoten uit de tweede lijn, maar bij een ziedend schot dat richting de hoek van het doel vliegt is ze desalniettemin kansloos, waardoor de ruststand 1-5 wordt.

De tweede helft begint uiterst slecht als de ingevallen Mayke Ploemen meteen na de aftrap balverlies leidt. De verdediging wordt op snelheid geklopt, waarna ook Katja Demackers vervangster, Marloes van der Vlugt, de bal uit het net mag halen: 1-6.

Grootste gevaar aan Fortuna’s zijde komt van Shirley Kocacinar, al mag dat amper een naam hebben. Samen met Soraya Gulpen (die Colette van Aalst heeft vervangen) brengt zij snelheid in het spel, maar veel grote kansen kunnen niet worden afgedwongen. Verder dan een schot dat hoog over doel gaat komt Kocacinar niet.

Meerssen daarentegen snijdt diverse malen door de verdediging van de Sittardse dames en tilt de stand via messcherpe counters naar 1-7, 1-8 en 1-9.

Heel even lijkt het erop dat dubbele cijfers uitblijven, maar die hoop mag maar even worden gekoesterd. Een listige pass bereikt de rechteraanvaller van Meerssen en hij kopt de tiende treffer binnen. Een mooie individuele actie van de spits van SV Meerssen zorgt voor het slotakkoord: 1-11.

Het verschil in niveau tussen de B1 van SV Meerssen en de Fortuna Dames is evident. Zaterdag staat de lastige uitwedstrijd tegen Saestum op het programma. Hopelijk is het niveauverschil dan vele malen kleiner.

Scoreverloop:
1-0 Kuijer, 1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5, 1-6, 1-7, 1-8, 1-9, 1-10, 1-11.

Opstelling:
Demacker (46. Van der Vlugt); Keulen (60. Schings), Vromen, Schepens (46. Ploemen), Plantaz (46. Butink); Kisters (60. Esseling), Heijnen, Schings (46. Wanrooij); Van Aalst (46. Gulpen), Pluymen (46. Kocacinar), Kuijer.