De tweede garnituur van Fortuna Sittard heeft vanavond met 1-3 gewonnen van EHC, uitkomend in de landelijke Hoofdklasse B. Na een ruststand van 0-1 liep Fortuna in de tweede helft uit naar 0-3, maar moest in de laatste minuten van de wedstrijd nog een tegentreffer incasseren.

Fortuna treedt vanavond aan met de selectiespelers die afgelopen vrijdag tegen FC Dordrecht niet hebben gespeeld. En dan blijkt EHC geen niemendalletje. Sterker nog: het duel gaat op en neer, al gebeurt er voor beide doelen niet veel. En niet in de minste plaats omdat onze toekomstige spelmaker Ufukcan Engin totaal niet in het spel voorkomt en amper een bal raakt.


Bij EHC draait veel om nummer 10 Lars Gulpen

Pas halverwege de eerste helft veert iedereen op als kapitein Clint Essers aan de rechterzijde aan een solo begint. Hij passeert twee verdedigers en zet de bal hoog voor. De bal zeilt over de doelman van EHC en landt op het hoofd van André Vidigal. De Portugese aanvaller kopt de bal richting doel, maar deze ketst via de paal weer in het speelveld. Bo Breukers is goed gevolgd en kan de bal simpel in doel tikken: 0-1


Bo Breukers bedankt André Vidigal

Na de 0-1 probeert EHC op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar ver komen de Hoensbroekenaren niet. Het verdedigingsduo Tinnemans-Heerings houdt de deur dicht en kan altijd nog rekenen op de snelheid van Stefan Askovski. En dus krijgt Aykut Özer weinig te doen.


Kai Heerings kijkt zijn pass in de diepte na

Aan Fortuna-zijde valt vooral Vidigal op die de tegenstander keer op keer door middel van trucjes probeert uit te spelen. En dat werkt behoorlijk op het gemoed van EHC. Als Vidigal de bal wegtrapt nadat hij deze in duidelijke buitenspelpositie heeft aangenomen is de maat voor de EHC-doelman vol. ‘Schop hem alsjeblieft zometeen eens onderuit!’, zo bijt hij zijn verdedigers toe.


André Vidigal legt zijn kijk op het spel uit aan Sunday Oliseh; Mo Kourouma luistert mee

Met Vidigal als prooi en EHC als jager haalt Fortuna met 0-1 de rust.

Vlak na de rust krijgt de doelman van EHC zijn zin: Vidigal voelt aan zijn linker hamstring, trekt een pijnlijk gezicht en wandelt naar de bank. Voor hem zit de wedstrijd erop. Vreemd genoeg brengt Oliseh geen vervanger in het veld. Fortuna speelt met 10 man en komt nauwelijks in gevaar. EHC heeft daarentegen wel gewisseld: oud-Fortunees Dennis Dengering versterkt het Hoensbroekse middenveld en completeert het trio voormalig Fortuna-spelers. Want ook Gavrey Villareal speelt de hele wedstrijd al mee.

En ondanks dat Fortuna niet in de problemen komt, voetbalt het zelf ook nauwelijks een kans bijeen. Verder dan een schot van Sander Rau en een vrije trap van Engin komen de Sittardenaren niet. Maar toch wordt het 0-2 als Kourouma aan de tweede paal binnenkopt.

Fortuna laat het hier niet bij zitten en zet aan om de kloof verder uit te diepen. Hierdoor geeft de verdediging steeds meer ruimte weg voor counters. Maar verder dan een paar vrije trappen (na het bruusk afbreken van counters) komt EHC niet.


Deze Spielmacher wijst arrogant in welke hoek hij zijn vrije trap gaat trappen

Terwijl de wedstrijd op zijn eind loopt brengt Oliseh de gewisselde doelman Özer in als aanvaller. Met zijn zwarte broek en kousen ziet de doelman er een beetje sjofel uit en het wordt onmiddellijk duidelijk dat voetballen niet zijn ding is. Dat is het ook niet voor de doelman van EHC. Want als hij de bal wilt wegtrappen, trapt hij deze tegen Breukers aan waarna de bal in het doel rolt: 0-3.


Özer probeert voet aan de grond te krijgen bij Olaf Rompelberg

Als de wedstrijd er bijna op zit ligt Engin plotseling op de grond. Engin is bij lange na niet fit, want de middenvelder is geveld door kramp. Het zal vermoedelijk dan ook nog even duren vooraleer de middenvelder toe is aan een basisplaats.


Ufukcan Engin wordt terug opgelapt

Slotakkoord is voor Lars Gulpen. Vanaf de rand van het strafschopgebied redt de middenvelder de eer voor EHC door via een omhaal voor 1-3 te zorgen. Meteen na Gulpens doelpunt fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Fortuna’s wisselspelers tonen vanavond aan dat er een wereld van verschil zit tussen hen en de basiself. Maar zulke wedstrijden zijn wel van belang om hun kunnen te tonen en ritme op te doen. Maar de wedstrijd van vanavond zal Oliseh waarschijnlijk niet van gedachte doen veranderen in het kiezen van zijn basiselftal voor de uitwedstrijd tegen Jong Ajax.

EHC – Fortuna Sittard 0-3
0-1 Breukers, 0-2 Kourouma, 0-3 Breukers, 1-3 Gulpen.

Fortuna Sittard:
Özer (Van de Walle); Essers, Tinnemans, Heerings, Askovski; Malsa, Engin, Rau; Breukers, Kourouma, Vidigal (Özer).