De nog immer populaire Sittardse troubadour Jo Erens (1928-1955) zong ooit het welbekende ‘Limburg Allein’. Oorspronkelijk luidde de tekst ‘Zitterd Allein’. Deze tekst plus haar melodie worden regelmatig aangeheven tijdens wedstrijden van Fortuna. Voor ons de perfecte tekst om een spandoek te sieren. Lees mee over de achtergronden van Jo Erens, zijn ‘Zitterd Allein’en  ‘la prépa’ van ‘Zitterd Allein’…


I Historie
Op 24 februari 1928 wordt Joseph Antonius Gertud te Sittard geboren. Van zijn prille jeugd af aan is duidelijk dat Jo(seph) erg muzikaal is, hetgeen blijkt uit het feit dat hij reeds op jonge leeftijd zichzelf leert hoe gitaar te spelen. Ook in zijn directe omgeving vielen zijn talenten op, waardoor hij reeds op jeugdige leeftijd op zittingen van de Sittardse Vastelaovesvereiniging ‘De Marotte’.


Jo Erens heeft een eigen standbeeld aan het Tempelplein

In 1953 krijgt Jo Erens ook landelijke bekendheid nadat hij zijn televisie-debuut maakt in een uitzending ten bate van het Anjerfonds. Erens krijgt de smaak blijkbaar te pakken, want hij gaat studeren aan het Amsterdamse Conservatorium. Hij gaat zich voornamelijk richten op klassieke muziek in het algemeen en opera in het bijzonder. De bariton treedt niet lang daarna op in het Sittards Mannenkoor. In die tijd schreef hij ook muzeik en tekst voor de liederen ‘Limburg mie Landj’ en ‘Limburg Allein’. De oorspronkelijke tekst van ‘Limburg Allein’ luidde trouwens ‘Zitterd Allein’, maar daarmee is Jo Erens niet zo bekend geworden.

Jo Erens overlijdt (veel te jong) op 21 januari 1955 te Amersfoort als gevolg van een hersenbloeding. Zoals zo vaak wordt na zijn leven pas duidelijk hoe geliefd hij wel niet was. In 1959 wordt er zelfs een film gemaakt over Jo Erens en in 1985 wordt er een speciale voorstelling van de ‘Zittesje Revuu’ ten tonele gebracht. Op dat moment is op het Tempelplein reeds een standbeeld onthuld van de Sittardse troubadour (zie foto). Dit heeft plaats in 1985.

II Ontwerp en afmetingen
Na aankoop van het stof op de Geleense weekmarkt kan begonnen worden met het bepalen van de afmetingen. Het is dus zaak even te kijken hoe lang de tekst is die je op het spandoek wilt zetten en hoe hoog het hele zaakje wordt. Nadat alles op maat is geknipt kan de naaister (in ons geval dan) aan haar werk beginnen


Het valt niet mee zo een hoeveelheid stof aan elkaar te naaien

Nadat het stof van (tunnels en) zoom is voorzien, kan de tekst worden aangebracht.

II Overzetten ontwerp
Vooraleer je de letters op het stof kunt tekenen is het handig over mallen te beschikken. Die kun je laten maken bij een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt ook zelf aan de slag. Wij hebben in Microsoft Word letters geprint op een A4’tje. Die hebben we vervolgens uitgesneden en op de overhead projector gelegd.


De letters worden via een overhead projector op een wand geprojecteerd

Dit is niet zo lastig. Je dient gewoon met een potlood de randen na te gaan. Als je het licht van de overhead projector uitdoet zie je, als het tenminste goed is, op het papier de letter getekend. Het papier van de wand halen, de letter uitknippen en je mal is klaar! Je kunt de letters ook in één keer op het stof projecteren, maar dat was in onsgeval, gezien de grootte van het stof, niet zo handig.

Het is aan te bevelen over een grote(re) ruimte te beschiken, zodat je het stof kunt uitleggen. Nadat je dat hebt gedaan meet je de plek op waar je de letters wilt aanbrengen. Desgewenst kun je de mal vastplakken met een stukje plakband of wat tape, zodat deze niet verschuift tijdens het optekenen. Dat is jammer, want zo ontstaat er een knoeiboel. Hoe groter de mal, des te beter de mal vast te plakken. Als je de tape voorzichtig loshaalt van het stof, zul je zien dat deze nauwelijks is beschadigd, mocht daar al sprake van zijn.


Alles is opgetekend; de schilderploeg kan aan de slag!

III Inkleuren ontwerp
Eindelijk, de schilderploeg kan aan de slag. De opgetekende letters kunnen worden ingekleurd. Probeer binnen de lijntjes te blijven, dat zorgt voor een mooier eindresultaat. Onder het stof leg je karton of kranten. Tenzij je natuurlijk een vloer wilt met de tekst op je spandoek. Dan er gewoon niks onder leggen. Wellicht ook een goed idee om te zorgen voor wat ventilatie. Dat is wel zo prettig.Weliswaar afhankelijk van de soort verf die je gebruikt, maar doorgaans is verflucht niet de meest gezonde lucht.


Met een kwast en een roller worden de letters ingekleurd

In ons geval was het zaak het spandoek zo snel mogelijk te laten drogen. In geval van tijdsdruk kun je wel eens in zo een situatie terecht komen. Probeer dus een goede planning van de werkzaamheden te maken. Dat is wel zo prettig voor je gemoedsrust.


Het warmtekanon wordt ingezet om het drogingsproces te bespoedigen

Nadat alles een beetje is opgedroogt ben je klaar. Wij gebruiken we het spandoek als een soort étendard. De buizen dienen nog op maat te worden gezaagd en het project is afgerond!