Naam: Andy MacLeod
Geboortedatum: 14-03-1969
Geboorteplaats: Glasgow

 

 

 

 

Staat van Dienst (tot 01-11-2003):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
1989-1990 Aberdeen FC Smith 1 0
1990-1991 Fortuna Sittard Berger 12 1
1991-1997 Ross County Wilson, Cooper 80 18
1997-1998 Brora Rangers ??
1998-1999 Wick Academy ??
1999-2003 Forres Mechanics Connelly
Totaal

Klik op het vlaggetje voor de Engelse vertaling: nr_fsc_fce-09

Pre Fortuna Sittard periode

Voordat je bij Fortuna tekende speelde je voor Aberdeen FC. Tijdens jouw periode bij Aberdeen liep een succesvolle periode in de geschiedenis van Aberdeen ten einde, waarin de club twee landstitels, twee Schotse bekers en de Europacup der Bekerwinnaars veroverde ten koste van Real Madrid in de finale. Sir Alex Ferguson trainde Aberdeen in de periode, wat maakte hem zo succesvol?

“Sir Alex werd succesvol door hard te werken en betrokkenheid te tonen; hij had ook een uitstekend oog voor talent!”

Op het eind van het seizoen 89/90 besloot je Aberdeen te verlaten? Waarom verliet je Aberdeen?

“Ik had het gevoel dat ik een nieuwe uitdaging nodig had en ik wilde in het buitenland spelen.”

Aberdeen verlaten is tot daarentoe. Schotland verlaten is van een andere orde. Wat was je eerste reactie toen je hoorde van belangstelling vanuit het vaste (Europese) land? En had je andere aanbiedingen?

“Ik was opgetogen te horen dat Fortuna in mij geïnteresseerd was, ik had goede berichten gehoord over Fortuna van Theo Snelders. Ik had enkele andere aanbiedingen; één uit Portugal en enkele vanuit Schotland en Engeland.”

Hier in Sittard kwam jouw transfer als een volslagen verrassing. Maar hetzelfde geldt voor alle Britse spelers die voor ons gespeeld hebben (voor en na jouw periode bij Fortuna). Heb je enig idee hoe Fortuna jou op het spoor is gekomen?

“Ton van Dalen was makelaar voor een paar Nederlandse clubs en hij was ook de spelersmakelaar van Theo Snelders, Ik denk dat hij het contact heeft gelegd.”

Periode bij Fortuna Sittard

Fortuna begon het seizoen 90/91 aardig. Wellicht de beste wedstrijd van het seizoen en ook jouw beste wedstrijd was de competitiewedstrijd tegen Feyenoord waarin jij de tweede Sittardse treffer scoorde in een 3-2 overwinning. Wat herinner je je nog van die wedstrijd?

“Die wedstrijd is waarschijnlijk de beste herinnering die ik aan het profvoetbal heb overgehouden! Ik herinner me mijn goal nog en de winnende treffer van Roger Reijners, ik herinner me ook nog dat het publiek geweldig was die avond.”

Na een aardige start, zakte Fortuna dat seizoen weg. De resultaten bleven achter bij de verwachtingen en ook jij verloor je plek in het elftal. Denk je dat er een verband is tussen die twee zaken of waarom denk je dat je dat seizoen zo weinig speelde?

“Ik had het gevoel dat ik leed onder de ‘buitenlander regel’ (slechts drie buitenlanders mochten op het wedstrijdformulier staan). De trainer vond dat anderen meer speeltijd verdienden dan ik.”

De weinige wedstrijden die je speelde, speelde je als vleugelaanvaller. Was dat jou ideale positie of kon je ook (had je moeten!) spelen op een andere positie?

“Ik had moeten spelen als een spits en niets anders dan een spits!”

Alhoewel het seizoen 90/91 het best beschreven kan worden als grauwe middenmoot, moet de samenstelling van de selectie een levendig seizoen hebben verzekerd! Welke verhalen herinner je je nog over spelers als Doufikar, Maessen, Hesp, Frijns, Meijer, De Jong, Sneekes, Liesdek en niet te vergeten Linford?

“Deze spelersgroep was volgens mij de beste waarvan ik ooit deel heb uitgemaakt, een erg getalenteerde groep spelers en vrienden. Ik zal Aziz Doufikar nooit vergeten die Engels probeerde te leren! En ik had een paar magische nachten met Linford!!!!”

Sommige van deze spelers moeten jou hebben geïntroduceerd in de Sittardse cafés. Wat denk je van het Sittardse uitgaansleven? Nog herinneringen?

“Een heleboel herinneringen en het uitgaansleven was geweldig, ik herinner een specifiek café, Schtadt Zitterd geloof ik.”

In de loop van het seizoen 99/00 verhuisde Fortuna naar een nieuw stadium en dus verlieten we “Stadion De Baandert”. Fortuna supporters hebben gemengde gevoelens bij die verhuizing. Het nieuwe stadion ontbeert de echte voetbalsfeer in tegenstelling tot Stadion De Baandert. Wat zijn jouw herinneringen aan “De Baandert”?

“Ik heb veel dierbare herinneringen aan De Baandert, de thuiswedstrijd tegen Ajax met een uitverkocht stadion en natuurlijk de wedstrijd tegen Feyenoord.”

Je tekende een tweejarig contract in Sittard, maar speelde slechts een jaar voor ons. Aan de start van het seizoen 91/92 was je plotseling verdwenen, zonder dat iemand (in ieder geval de fans) wisten waarom je weg was. Er ging een gerucht dat je ontslagen was omdat je naar Schotland was gegaan om de begrafenis van je broer bij te wonen. Een verhaal dat moeilijk te geloven valt, dus wat was de echte reden voor je vertrek?

“Ik was teruggezet naar het tweede elftal en het management sprak niet meer met me en dat was moeilijk te accepteren voor me, mijn broer was ziek en dus besloot ik enige tijd naar huis te gaan. Daarop besloot Fortuna me te ontslaan!”

Ondanks dat, een jaar in Nederland is lang genoeg om typische Nederlandse trekjes (van inwoners en de maatschappij) te observeren. Wat zou je typisch Nederlands willen noemen?

“Chocolade (pasta) eten op je brood!”

Hoe kijk je terug op je verblijf in Nederland? Was het de moeite waard alhoewel het voetballend enigszins tegenviel?

“De hele ervaring was geweldig en ik heb er geen spijt van!”

Post Fortuna Sittard periode

Als we goed zijn geïnformeerd, ging je na het vertrek bij Fortuna spelen voor Ross County. Tegenwoordig is dat een Schotse League club, toendertijd speelde Ross County in de Highland League. Sinsdien heb je voor verschillende clubs uit de Highland League gespeeld. Hier in Nederland weten we niets over de Highland League. Kun je ons eens iets vertellen over de specifieke eigenschappen van de Highland League (bijvoorbeeld het niveau van het voetbal en de invloed van weersomstandigheden op de wedstrijden)?

“De Highland League is een semi professionele competitie; via een apart bekertoernooi kun je je kwalificeren voor de Schotse Beker, iets wat ik meerdere malen als speler en eenmaal als trainer heb bereikt.”

De bedrijfstak voetbal is momenteel in zwaar weer. Vooral de kleinere clubs hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden in een klimaat dat wordt gedicteerd door geld. In dat licht bezien, hoe schat je het toekomstperspectief van een club als Forres Mechanics in? En heeft de club de ambitie om de Highland League te verlaten (voor de eerste keer in 100 jaar!)?

“Clubs die in de Highland league spelen zijn tevreden daar te spelen. Ze hebben geld zat en verheugen zich in de gedachte dat ze niet succesvol hoeven te zijn om te kunnen overleven.”

Je speelde niet alleen bij Forres Mechanics, je zat ook in de technische staf (assistent trainer van Gordon Connelly) van de club. Heb je de ambitie om hoofdcoach te worden bij een (prof?) club in de nabije toekomst?

“Dat zou geweldig zijn en ik ben altijd ambitieus.”

Spelen in de Highland league leidt waarschijnlijk niet tot financiële onafhankelijkheid. Dus wat doe je in het dagelijkse leven naast het voetbal?

“Ik ben manager van twee recreatie centra en twee zwembaden in Schotland.”

Als je niet geïnteresseerd bent in voetbal, is er dan nog een reden om het Moray District te bezoeken? En hoe zou je de mensen in die regio willen omschrijven?

“Moray is een erg mooie regio in Schotland en de mensen zijn erg vriendelijk.”

Algemene vragen

Hier in Nederland associëren we Schotten met veel tijd besteden aan whisky drinken in hun favoriete café. Klopt dat in het algemeen voor Schotten en in het bijzonder ook voor jou?

“Beide vragen: ja.”

Vorig jaar werd Berti Vogts benoemd tot bondscoach van Schotland. “Experts” hadden onmiddellijk twijfels of hij wel de juiste man was voor die functie. Een 2-2 gelijkspel tegen de Faroer deed het broze vertrouwen in hem geen goed. Wat denk jij, is het zijn schuld at het Schotse voetbal in een crisis zit?

“Ik heb het idee dat de crisis waarin het Schotse voetbal zich bevindt niets met Berti te maken heeft.”

Een belangrijk onderwerp in het Schotse voetbal is de dreiging van Glasgow Rangers en Celtic om naar de Engelse Premier League te verkassen. De mening van Rangers and Celtic is bekend, maar wat vinden de kleinere clubs van die mogelijke overstap?

“Een ramp die er aan zit te komen.”

De overeenkomsten tussen de Nederlandse en de Schotse eredivisie zijn opvallend. Kleine landen met een paar grote clubs (twee in Schotland; drie in Nederland) verdelen de prijzen. De rest maakt de competitie mede mogelijk. Je hebt in beide competities gespeeld. Er moeten verschillen zijn, zoals?

“De Nederlandse competitie was veel technischer dan de Schotse; ook de voorzieningen (stadions, trainingscomplexen e.d.) zijn duidelijk superieur aan de Schotse troep.”

Euro of Pound en waarom?

“Euro – laten we allemaal als één gemeenschap leven.”

Nog een slotopmerking richting Fortuna fans?

“Ik vind het jammer dat ik MOEST vertrekken zonder een fatsoenlijk afscheid. De fans maakten mijn periode in Nederland erg speciaal!!!!”