Naam: Koen Garritsen
Geboortedatum: 25 maart 1983
Geboorteplaats: Winterswijk
Bijzonderheden: Koen Garritsen is geboren in Winterswijk, Oost-Nederland. Als jeudig spelertje kwam hij via De Graafschap in de opleding van het grote PSV terecht, alwaar hij de aandacht op zich verstigde door de selecties voor diverse nationale jeugdelftallen. Koen redde het niet bij PSV en keerde terug naar de vertrouwde regio, bij AGOVV. Ondanks alle minder florissante voorspiegelingen durfde Koen de stap naar Sittard toch aan. Bovendien is hij vlotte prater en een sympathiek mens. TMD ging op onderzoek en voelde hem aan de tand

Staat van Dienst (tot 06-01-2006):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-2002 PSV (jeugd)
2002-2005 AGOVV Koolhof 58 4
2005-…. Fortuna Sittard Dekker 29 2
Totaal 87 6

 

Als we kijken naar de clubs waar je hebt gespeeld, springt natuurlijk meteen PSV in het oog. Hoe ben je er terechtgekomen en wat zijn je ervaringen?

“Nou, ik ben gescout door PSV in de tijd dat ik bij De Graafschap speelde. Ik zou in de winterstop een contract gaan tekenen bij De Graafschap en toen belde hoofdscout Gerrit van Tilburg namens PSV me op. PSV heeft een uitgebreid scoutingsnetwerk en ik ben een aantal malen bekeken. Ik heb bij PSV samengespeeld met onder andere Klaas-Jan Huntelaar, Paul Verhaegh, Jassar Takak, Erik van Adelberg, Willem-Jan Thijssen en Suat Usta. Uiteindelijk heb ik het het tweede elftal gehaald en mogen meetrainen bij het eerste elftal onder leiding van Guus Hiddink. Op techniek kon ik het allemaal wel bijbenen, maar fysiek en qua snelheid schoot ik toch wel tekort. In de winterstop van het seizoen 2002-2003 mocht ik mee op trainingskamp naar Turkije, maar helaas ben ik er ziek geworden en voelde ik me niet fit. Desondanks moest ik van Hiddink toch spelen. Ik heb drie wedstrijden meegedaan, maar het ging hartstikke slecht en ik heb er bovendien kritiek geuit op Willy van der Kuijlen (toenmalige trainer PSV 2) en dat is mij niet in dank afgenomen. Ik ben daarna teruggezet naar PSV 2 en heb verder ook geen kans meer gekregen.”

Opvallend is ook dat je voor twee clubs uit dezelfde regio hebt gespeeld waartussen ook nog eens enige animositeit speelt: De Graafschap en AGOVV. Hoe is de beleving bij deze clubs?

“Bij AGOVV zijn voor de mensen vooral de wedstrijden met Go Ahead Eagles bijzonder, tegen De Graafschap viel dat wel mee. Het is niet echt een derby. Voor mij was het natuurlijk wel speciaal, omdat ik voor beide clubs heb gespeeld.”

De stap van AGOVV naar Fortuna is ook best opvallend en op zich in sportief opzicht niet echt een vooruitgang. Waarom toch de keuze voor Fortuna?

“Het belangrijkste was dat ik hier weer als middenvelder kon spelen. Bij AGOVV kon nog wel in aanmerking komen voor een nieuw contract, maar daar mocht ik alleen linksback spelen. Ik kan me op die plaats wel redden, maar ik heb niet het idee dat ik er hogerop kan komen. Voor het overige was er weinig belangstelling van andere clubs en toen was de keuze eenvoudig gemaakt, zeker omdat ik mezelf ook wil blijven ontwikkelen. Sportief is het inderdaad geen verbetering, maar de afstand met Apeldoorn was voor mij niet onoverkomelijk, dacht ik. Ik had immers ook al in Eindhoven gespeeld. Bovendien kende ik Willem-Jan Thijssen al en ook Paul Verhaegh woont hier redelijk in de buurt, dus ik hoefde mij niet echt te vervelen.”

Je hebt dus ondanks je nog jonge leeftijd al een aardige reis door voetballand gemaakt. Ben jij iemand die zich makkelijk kan aanpassen?

“Ik denk dat ik wel iemand ben die zich makkelijk kan aanpassen, alleen heb ik wel tijd nodig om tot prestaties te komen. Vooral de dingen naast het voetbal vergen toch enige aanpassing. Dat was bij PSV zo en ook nu speelt dat een rol, omdat ik toch in een volkomen vreemde leefomgeving terecht kwam en je in het begin niet zo veel sociale contacten hebt.  In Eindhoven heb ik eerst in een gastgezin gewoond en daarna samen met Klaas-Jan Huntelaar. Nu zit ik dan alleen, maar ik volg momenteel wel een golfcursus, Je moet toch wat doen en het is een leuke sport, hahahaha.”

Wat voor soort speler ben jij eigenlijk?

“Vrij nuttig, weinig balverlies en mijn sterke punt is dat ik iemand vrij voor de keeper kan zetten ofwel het geven van een assist. Ik denk dat ik verder tactisch en technisch wel redelijk onderbouwd ben. Maar voor mijn eigen gevoel heb ik nog niet mijn beste spel laten zien bij Fortuna. Ik vind dat ik nog niet een echt hele goeie wedstrijd heb gespeeld en bovendien heb ik ook nog nog niet gescoord en zeker dat moet beter. Uiteraard moeten we als team ook veel beter kunnen en ik kan zeker mijn steentje aan bijdragen.”

Je blijft samen met Wasiu Taiwo als laatste hangen na de warming up om nog een aantal ballen op doel te trappen. Is dat een soort bijgeloof of ritueel?

“Sinds ik bij AGOVV ben, doe ik dat. Ik neem vaker vrije trappen in een wedstrijd en dan moet ik toch het juiste gevoel hebben, vandaar nog even die paar ballen op doel trappen. Voor Wasiu geldt dat eigenlijk ook, hij is spits en moet scoren en heeft daar ook een bepaald gevoel bij nodig.”

Heb je een speciale band met Wasiu Taiwo in het veld, omdat jullie al samenspeelden bij AGOVV?

“Ja, ergens wel. Je kent elkaar vrij goed en gaat dan in het veld ook sneller naar elkaar op zoek, omdat je weet hoe de ander in een bepaalde situatie gaat reageren. Verder kunnen we ook goed met elkaar praten. Maar een speciale band heb ik eerder met Willem-Jan Thijssen, aangezien ik hem al sinds mijn PSV-tijd ken.”

Hoe bevalt Fortuna je?

“Sportief gezien is het uiteraard een tegenvaller. Ik had vooraf gehoopt dat we rond plaats 12 konden meedoen. We hebben ook wel wat pech gehad met bijvoorbeeld meerdere tegendoelpunten in de laatste minuten, maar dat heeft ook met kwaliteit te maken.”

Was jij op de hoogte van de situatie bij de club, toen je tekende?

“Ja, Fortuna wilde mij al sinds de winterstop van vorig seizoen hebben en ik heb het allemaal zijdelings gevolgd. Verder bleef ik via mijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer goed op de hoogte en we hebben aanvankelijk ook de boot afgehouden. Toen er meer zekerheid kwam en ik uitleg van de club kreeg, heb ik de keuze toch gemaakt om hier te komen met als achterliggende gedachte dat ik mijn salaris netjes uitbetaald zou krijgen en niet na drie maanden transfervrij op straat zou staan, omdat de club failliet was. Uiteindelijk heb ik ook altijd netjes mijn salaris gekregen.”

Kan Fortuna zich sportief nog herpakken dit seizoen?

“Ik denk van wel. Een aantal jongens heeft door blessures nog vri j weinig gespeeld en die moeten ook iets extra’s kunnen toevoegen, ik vind dat ook voor mijzelf gelden. Natuurlijk moet iedereen ook een stap extra gaan zetten en dan kunnen we ons optrekken aan bijvoorbeeld een club als TOP Oss, want die winnen ook een periodetitel.”

Wat vind je van de nieuwe competitieopzet, m.a.w. clubs die niet meedoen aan de play offs zijn vrij per 7 april 2006, waardoor er een soort leemte van 4 maanden ontstaat als je buiten de boot valt.

“Ik mag niet hopen dat de competitie elk jaar zo vroeg is afgelopen. Nu is het vrij druk, je speelt veel wedstrijden in een korte tijd. Mij maakt het persoonlijk niet zo veel uit, want ik speel liever wedstrijden dan dat ik train. Maar er moet wel iets gedaan worden aan die periode na de competitie, je kan niet zomaar vier maanden niks doen. Maar hoe dat opgelost moet worden? Misschien een soort mini-competitie met MVV en Duitse clubs uit de regio. Ook voor de club is het niet echt gunstig, want die moet de salarissen doorbetalen.”

Wat zou Koen Garritsen doen als hij geen profvoetballer was geworden?

“Dan zou Koen Garritsen student zijn geweest, hahahaha. Ik heb de HAVO afgemaakt en heb daarna een profcontract bij PSV getekend en toen bleef er voor studie weinig tijd meer over. Fysiotherapie en vastgoedmakelaardij trekken mij, dus dan had het iets in die richting moeten zijn. Ik zou natuurlijk ook kunnen gaan golfen, hahahahaha. En vroeger wilde ik ook graag tennissen, maar ik heb er niet zo veel aanleg voor als voor voetbal, moet ik je bekennen.”

Slotvraag: Wie moet mee naar het WK in Duitsland, Salomon Kalou of Klaas-Jan Huntelaar?

“Uiteraard zou ik voor Klaas-Jan kiezen, omdat hij een goede vriend van mij is. Bovendien zie ik dat ook jongens als Vlaar en Vennegoor hun kans krijgen en dan vind ik hem zeker niet de misstaan. Hij heeft voldoende kwaliteit. Inkoppertje, hahahaha.”

TMD