Hmmmm, dit smaakt naar meer! Het heeft lang geduurd, het was niet al te best en we hadden de hulp van de scheids nodig maar een kniesoor die daar over zeurt. De drie punten zijn binnen en dat is verschrikkelijk belangrijk voor ons op het moment. We staan zo vlak voor carnaval weer eens boven de fatale streep en dat geeft een gerust gevoel!


26 Februari 2000

Fortuna met hulp van scheids langs Willem II

Fortuna Sittard 2 Willem II 0
Doelpuntenmakers: 26. Gerritsen 1-0; 75. Van der Schaaf 2-0
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest, Hermans, Landerl (89. Evers), Volmer, Van der Schaaf, Kool, Gerritsen (81. Hamming), Amoah.
Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Landerl, Van der Schaaf
Rood (Fortuna): –

Het begon eigenlijk allemaal erg spectaculair. We verlaten even na zevenen het supportershome en staan in een rij bij de ingang van het stadion. Gelukkig is die rij vooral bestemd voor bezoekers van de Noord tribune en niet voor onze Oost tribune, maar toch ook wij moesten even wachten.

En wat gebeurt er dan: tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één en zowaar een heuse bestorming van de ingang van de Noord tribune. Een groep van een twintig à dertig Willem II supporters bestormt de ingang van het stadion. Een stuk of twintig slagen er daadwerkelijk in om binnen te komen, voordat de Fortuna stewards de poortjes dicht krijgen gemaakt.

Nou nou, een geweldige actie toch weer van de Kingsiders!!! Nou ja was dat de Kingside? Als ik moet schatten was er geen enkele de twintig gepasseerd. En als ze een beetje lef hadden gehad waren ze niet de Noord tribune opgerend maar de Oost tribune. Ik schat dat ze er dan ook weer linea recta vanaf gevlogen waren, want dat soort grappen wordt niet zo gewaardeerd op Oost!

Even later werden ze trouwens weer van de tribunes geplukt door de stewards. Toch heb ik het idee dat er meer Willem II’ers de Noord tribune zijn opgerend dan dat ervan afgehaald zijn. Enkelen hebben dus gratis een nederlaag van hun favorieten mogen aanschouwen! Gefeliciteerd, met deze geweldige actie!

De wedstrijd dan, want er wordt ook nog gevoetbald! Thuis tegen Willem II, gegeven onze precaire positie op de ranglijst moeten we op zijn minst een punt overhouden aan dit duel en liefst drie.

Fortuna komt zeer gemotiveerd uit de startblokken. Heel fel, soms te fel. Zo heeft Landerl al na vijf minuten volkomen terecht een gele kaart aan zijn broek. Hij moet met Gentile een luchtduel aangaan, maar heeft helemaal geen oog voor de bal, alleen maar voor Gentile. Daar loopt ie dan ook frontaal tegenop.

De toon is nu wel gezet. Gelukkig laat Landerl ook zien dat ie kan voetballen. Met enkele mooie passeerbewegingen legt ie zijn tegenstanders af en toe in de luren. Echter hij gaat me toch wat vaak opzoek naar de overtreding. Ik weet niet wat ik met hem moet. Het is wel een goeie voetballer, maar de komedie die hij af en toe produceert (hij is natuurlijk niet voor niets een halve Duitser!) is toch iets wat ik liever niet zie. Daar moet ie toch eigenlijk maar eens mee gaan ophouden.

Het verwondert dan ook niet dat ie zich binnen de kortste keren heeft ontpopt tot het “populairste” Fortuneesje bij de Willem II spelers.

Ondertussen zijn we aanbeland in de 15de minuut, een cruciale minuut voor deze wedstrijd. Opnieuw een kopduel tussen Gentile en Landerl. Gentile wint maar Landerl gaat gestrekt neer. Vrije trap voor ons en wat? Een rode kaart voor Gentile?? Niemand had echt gezien wat er nou precies gebeurd was, maar ja Gentile zal wel een elleboogstoot hebben uitgedeeld. Dat paste ook wel in het beeld van de wedstrijd, Landerl speelde op het randje van de fatsoensnormen en het was gewoon wachten op een wraakactie. En Gentile heeft in het verleden vaker laten zien dat je hem voor dat soort klusjes wel op pad kunt sturen.

De TV beelden wezen uit dat Gentile absoluut geen elleboogstoot heeft uitgedeeld. Voor de camera zei hij dat hij zich niet liet provoceren door Landerl en al zeker niet na vijftien minuten (hoezo, wel vijf minuten voor tijd dan??). Het was dus niet Gentile die in de provocaties van Landerl trapte, maar de scheids! Die had blijkbaar ook in de gaten dat Landerl erg irritant bezig was en was zeer alert op vergeldingsacties en zag er één waar er geen was….

Een cruciale blunder zoals in het verloop van de wedstrijd zou blijken. En dat allemaal vanwege dat vervelende gedrag van Landerl. Ik weet het, het is professioneel gedrag, het hoort er nu eenmaal bij in het hedendaagse voetbal en het kwam ons verschrikkelijk goed uit maar toch ik krijg er een vreemd bijsmaakje van. Ik weet niet hoe ik het moet typeren, misschien als volgt: het zou me niet verbazen als hij zich al in de warme belangstelling van Roda JC mag verheugen!!

De wedstrijd gaat verder, 75 minuten tegen tien man spelen dus. Als ik Van Marwijk was geweest, had ik trouwens Landerl onmiddellijk gewisseld. Die speelde echt op het randje en met al één gele kaart op zak en een dubieuze rode kaart aan de andere kant (die vroeg om een goedmakertje?) balanceerde die nadrukkelijk op een zeer slap koord!

Maar goed, het koordje is nooit gebroken, want hij is zich wat rustiger gaan houden na dat incident. Ook dat is alweer professioneel van hem. Tegen tien man dus, wat moet je dan doen? Veld breed houden! En ja hoor, dat deed Fortuna. Willem II kwam niet onmiddellijk onder zware druk, maar hun aanvallende aspiraties konden definitief de koelkast in.

Het was gewoon wachten tot die bal een keertje goed zou vallen tussen die kei- en keihard werkende Tilburgers. Dat duurde dus tien minuten, Gerritsen kapt zich mooi vrij en produceert een slap rollertje dat redelijk centraal richting doel rolt. En toch blijkt dat teveel gevraagd voor Van Fessum: 1-0.

Ik zit niet meer achter de goal, maar vanaf mijn plek kon ik toch duidelijk zien dat die bal absoluut houdbaar was. Die Jimmy van Fessum maakte toch al een onzekere indruk gedurende de wedstrijd. Wat is er met hem gebeurd? Hij werd toch een jaartje of vijf geleden gezien als één van de grotere talenten in Nederland.

Nou ja als Adriaanse de ene na de andere keeper aantrekt zal dat ook wel gaan vreten aan het zelfvertrouwen van Van Fessum. Ach ja waar maak ik me druk om, we staan 1-0 voor en dat is o zo belangrijk.

De wedstrijd kabbelt rustig verder, Fortuna domineert geeft niks weg maar creëert ook nauwelijks iets. 1-0 Bij de rust dus.

Het eerste halfuur van de tweede helft kan ik typeren aan de hand van de volgende gebeurtenis. Adriaanse wil twee nieuwe krachten inbrengen voor een alles of niets offensief. Maar ja dan zal het spel toch eerst stil moeten worden gelegd. Opties: de bal over de zij- of achterlijn, een overtreding, buitenspel of een doelpunt. Nou het duurde zeker vijf minuten voor die wissel uiteindelijk plaats vond.

Was wel grappig eerst stonden die twee spelers rustig te kijken, een minuutje later begonnen ze zich op de plaats weer wat op te warmen en twee minuten later kwam de assistent met de trainingsjasjes aanzetten. Die moesten ze weer aandoen. Dat was gewoon typerend voor dat eerste half uur, Fortuna had de bal, geen Willem II speler die daar iets aan kon doen, maar Fortuna was ook niet in staat / wilde niet teveel risico’s nemen om de 2-0 maken.

Deze periode werd abrupt afgesloten na een half uur, want toen scoorde Fortuna toch de alles beslissende 2-0. Uit een corner kopte Van der Schaaf binnen. Opnieuw een blunder van Van Fessum, die die bal had moeten wegstompen. 2-0, Einde wedstrijd zou je denken. Toch niet zo bleek, want Willem II had de moed nog niet opgegeven. Er kwamen nog wat halve en één hele kans voor Willem II. Landzaat mocht vanaf de rand van het strafschopgebied vrij inschieten maar schoot hopeloos over. Als die er in was gegaan….

Aan de andere kant had ook Hamming zijn rentree kunnen vieren met een treffer. Gelukkig is ie weer terug, dat kan wel eens heel belangrijk worden in de eindfase van de competitie. Goed, de wedstrijd eindigt dus 2-0 voor ons, de eerste overwinning in het nieuwe stadion en eigenlijk ook nog een hele simpele.

Snel door naar het supportershome waar de stemming uiteraard opperbest is. Na een uurtje worden daar nog drie spelers met een staande ovatie ontvangen (Hermans, Volmer, Krijgsman), waarbij het opviel dat Krijgsman het nog zeker anderhalf uur uithield (dat zien we graag, Dennis!).

Resumerend kunnen we stellen dat we op het psychologisch belangrijke moment net voor carnaval onze hoofd weer eens boven de degradatiestreep uitsteken. We zijn daarvoor dank verschuldigd aan scheidsrechter Van Egmond die ten onrechte Gentile uit het veld stuurde. Voor het eerst dit jaar, hebben we voordeel van een scheidsrechtelijke dwaling. Zelfs wat dat betreft kunnen we misschien spreken van een ommekeer in het seizoen!