Wij van Fortuna Online blijven graag een beetje op de hoogte. En daarom praten wij dus geregeld even bij met de trainer. Nu lijken wij wel wat op de doorsnee Fortuna-speler: liever lui dan moe. Daarom praten wij bij voorkeur even bij via Fortuna Kicks. Dan kunnen wij rustig achterover leunen, terwijl Hans ons even bijpraat.

Wij hadden gehoopt op deze wijze op gezette tijden, zo eens in de twee weken, even bij te praten met de trainer. Maar ja, manager wedstrijdzaken Will van Ree van de KNVB, laat dat helaas niet toe. Zo praatten wij aan het begin van het seizoen in vier dagen twee keer bij met de trainer en zo dreigden wij vervolgens drieëneenhalve week te moeten wachten voor we weer eens even bij konden praten.

En zolang willen wij niet wachten. Dus besloten wij de feestavond van de supportersvereniging te gebruiken om even bij te praten met de trainer. Ik toog als beginnend redacteur met de webmaster, intussen een geroutineerd beoefenaar van de Zaanse Methode, mee naar het tafeltje waar Hans Verel stond. Het werd een prettig gesprek, waarvan ik jullie een impressie niet wil onthouden.

Fortuna Online: “Heb je een verklaring voor afgelopen zondag?”

Trainer: “Afgelopen zondag?”

Fortuna Online: “De wedstrijd tegen Den B….”

Trainer: “Dat heb je toch kunnen zien.”

Fortuna Online: “..osch.”

Fortuna Online: “Wat?”

Trainer (bars): “Je hebt zelf kunnen zien. Vier fouten van ons.”

Korte stilte.

Fortuna Online: “Nou die eerste goal vi..”

Trainer (barser): “Ook een fout van ons. Duidelijk.”

Iets minder korte stilte.

Fortuna Online: “Maar je zoekt dus geen excuses in het warme weer of zo?”

Trainer (barst): “Heb je me dat dan horen doen?”

Het wordt langzamerhand duidelijk dat de trainer de Zaanse Methode niet helemaal heeft begrepen. Het is de bedoeling dat deze op de ondervraagde wordt toegepast en niet op de ondervrager. De ondervrager staat intussen bijna op instorten, maar waagt toch nog een poging.

Fortuna Online: “En de volgende wedstrijd. Tegen eh…”

Trainer (behoorlijk bars): “Weet je niet tegen wie we de volgende wedstrijd moeten?”

De toorn die op ons neer zal dalen als we niet snel het juiste antwoord geven, lijkt ons zo angstaanjagend groot dat we van de zenuwen bijna Willem II stamelen. Gelukkig roept de trainer zelf PSV.

Fortuna Online: “PSV… Champions League… twee interlands achter de rug… misschien niet kansloos..”

Trainer (op voorbeschouwende toon): “Het zal duidelijk zijn dat het niet gemakkelijk wordt. Maar je bent natuurlijk niet kansloos. Vorig jaar heeft Fortuna er ook gewonnen.”

Fortuna Online: “Gelijk.”

Trainer (nog net iets barser): “Nee, gewonnen.”

Een omstander schiet de ondervrager, die op het punt stond toe te geven dat Fortuna vorig jaar gewonnen had van PSV, te hulp en zegt: gelijkspel.

Trainer (gaat onverstoorbaar verder): “Ja, iedereen zeurt wel over vorig seizoen, maar dat was toch een hele goede wedstrijd.”

Fortuna Online overweegt nog even uit te leggen waarom iedereen zeurt over vorig seizoen, maar de voorzitter van de supportersvereninging behoedt ons voor deze misstap. Jo Delil neemt de microfoon in de hand om Ralf Landerl tot pechvogel en Roland Hamming tot speler van het jaar uit te roepen. Fortuna Online maakt van de gelegenheid gebruik om met de staart tussen de benen en een smadelijke nederlaag op zak af te druipen.

Weer drie punten voor Hans Verel. Louis van Gaal, move over. We hebben een betere gevonden.

PM