De eerste oefenwedstrijd van enige betekenis zit erop. In Reuver was Eredivisionist VVV Venlo met 2-0 te sterk. Na rust strafte de ploeg van Ton Lokhoff twee onachtzaamheden in de onuitgegeven Sittardse defensie genadeloos af, al is het de vraag wie zich meer zorgen moet maken met het oog op de naderende competitie. VVV of Fortuna…


14 juli 2012

Fris Fortuna verliest oefenduel

VVV Venlo 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 65. Nwofor 1-0, 79. Van Haaren 2-0 (penalty).
Opstelling: Kaya; Hendrickx (46. Turan), De Boer (46. Janssen), Dreesen (46. Incilli), Schroyen (46. Sekkour); Voorn (60. Gulpen), Ricksen (60. Hodselmans), Secerovic (46. Briels); Khalouta (46. Nieuwland), Burhenne (46. Kalis), Diaz (46. Dahmani).
Toeschouwers: 1.250
Scheidsrechter: Van der Graaf
Geel:  –
Rood:  –

In de loop van de week wordt duidelijk dat een aantal mensen het idee hebben opgevat om de wedstrijd VVV Venlo – Fortuna Sittard per trein te gaan bezoeken. Iets dat tijdens de reguliere competitie schier onmogelijk is, kan in de voorbereiding nog wel. En dus verzamelen zaterdagmiddag rond 16.30 uur een 40-tal Fortuna-supporters op het Sittardse station.

Nadat café ‘De Gats’ in de voormiddag al wat extra omzet heeft gedraaid is het nu de beurt aan de stationswinkel. Een onbekend aantal pakketten bier worden aangekocht en dat zullen ze niet elke zaterdagmiddag meemaken. Aan de snelheid waarmee blikken bier, gebrouwen in het Waalse Jupille, van de plastic verpakking worden ontdaan valt af te lezen dat deze drinkebroers dit varkentje vaker hebben gewassen. Niet veel later arriveert de Intercity richting Alkmaar en enkele minuten later zijn we op weg.


Trainspotting

De volgende halteplaats is Roermond en dat is meteen ook de plek waar we dienen over te stappen. Op het perron staan een alom bekende kwakzalver plus ‘die andere Bart’ ons al op te wachten waarna we ons spoeden naar het Veolia-treinstel.

Als deze trein eenmaal rijdt wordt het bekende ‘handjes’ weer van stal gehaald en iedereen doet vrolijk mee. Met andere woorden: de sfeer zit er goed in. Na een korte stop in Swalmen bereikt de trein Reuver en daar dienen we uit te stappen.

Het weer is hier een kleine spelbreker, want het begint aardig te regenen. Maart roert zelfs in juli nog zijn staart. Na het legen van enkele blazen stappen we in strak tempo door richting Sportpark Dijckerhof van VV Reuver. Het eerste slachtoffer lijkt Thies te worden, want als de kop van het peloton de groep op een lint trekt bungelt hij minutenlang aan de staart van het peloton. Nochtans was er gewaarschuwd voor waaiervorming.

Bij het filiaal van Lidl slaan we rechtsaf, even later weer linksaf en merken dat er langs de weg al aardig wat auto’s staan geparkeerd. We zijn dus in de buurt. Bij de ingang van het complex is het best druk. Ook VVV brengt blijkbaar heel wat mensen op de been. Na het overhandigen van € 6 en het weigeren van een ‘Alles heej is VVV’-boekje lopen we de eerste bekende van de dag tegen het lijf: steward Adrie oefende haar hobby jarenlang uit bij Fortuna, maar heeft de overstap naar Noord-Limburg gemaakt. Volgens haar is het pas de tweede maal dat ze als steward wordt ingezet tijdens een treffen tussen Fortuna en de Venlonaren. Een bewuste keuze; last van hartzeer.

Na het keuren van het thuispubliek belanden we uiteindelijk in de kantine van VV Reuver. Daar staat heel wat schoon volk bijeen, waaronder een bekende internetfanaat die de laatste tijd iets minder van zich laat horen.


Waarom draagt ‘Barry de Baffer’ een VVV-trainingspak?

Het is ook het moment dat de Goodyear-Commissie in haar huidige samenstelling een laatste maal een broodje kroket bestelt. Na enkele minuten wachten wordt ons een vers broodje met dito kroket in de handen gedrukt. We mogen hiervoor één jetonneke afrekenen; een schappelijke prijs. Broodje en kroket smaken prima, al heeft dat alles te maken met de perfect afgewogen hoeveelheid curry waarmee broodje en kroket zijn gekruid. Dat is absoluut goed voor een ster, ware het niet dat we broodje en kroket zelf hebben voorzien van curry. Verder dan een eervolle vermelding in de analen van de Goodyear-Commissie zit er niet in voor de cuisinières van VV Reuver.


Smetteloos frietkot ‘oppe Ruiver’

Als we achter één van beide doelen lopen zien we in een hoek van het complex de aanwezige Fortuna-supporters samentroepen. In een doel zijn vlaggen opgehangen en er zijn al wat gezangen waar te nemen. Als uiteindelijk de spelers het veld opkomen kleurt ook een deel van het complex geel en groen. Aan Venlose zijde wordt amper één spandoek aan een hek vastgemaakt. Mocht er al sprake zijn van een tifo-battle, dan winnen we die zonder veel moeite te doen.


Het veld ligt er al bij al prima bij

Als we naar het veld kijken valt sowieso op dat Fortuna in het uittenue speelt. Dat is hetzelfde tenue waarin men verleden jaar speelde. Verder heeft trainer Wil Boessen Mark Voss ernaast gezet en staat nieuwkomer Ferhat Kaya in doel. Hij mag laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Voor hem vormen Yoann de Boer en Timothy Dreesen het verdedigingsduo. Jonathan Hendrickx (rechts) en Joeri Schroyen (links) bezetten de flanken. Op het middenveld spelen Fernando Ricksen en Ramon Voorn als ‘Doppelsechs’. Adnan Secerovic maakt het spel.

Doordat Prince Rajcomar uit voorzorg aan de kant wordt gehouden speelt Chris Burhenne Jr. als diepe spits. Kévin Diaz speelt op rechts, Abdelaziz Khalouta speelt linksbuiten.

Aan de kant van VVV heel wat grote namen, zoals Marcel Meeuwis, Robert Cullen, Uche Nwofo. Ismo Vostermans en natuurlijk Bryan Linssen. Ook Ricky van Haaren speelt mee.


Reuver kleurt geel en groen

Als de wedstrijd op gang wordt befloten neemt Fortuna het heft in handen. VVV lijkt dat nauwelijks te deren, want het is iets dat ze dit seizoen wel vaker gaan meemaken. Achterin gaat de bal behoedzaam van voet tot voet en dat zal Boessen wel bevallen. Hij is een groot voorstander van een opbouw van achteruit.

VVV doet eigenlijk amper iets. Het kantelt van links naar rechts en wacht voornamelijk af. Het komt pas in actie als Fortuna in de buurt van het strafschopgebied komt. Omdat het maar niet lukt om een bres te slaan in de verdediging, lopen we de kans naar een oersaaie wedstrijd te moeten gaan kijken.


Fortuna domineert

En dat is wel een beetje zo. Eerste wapenfeit noteren we pas na een kwartier als een Sittardenaar aan de rand van het strafschopgebied onderuit wordt gehaald. De vrije trap van Ricksen raakt de opgetrokken muur. De corner die daaruit volgt levert niks op.

Meteen valt ook de andere rolverdeling op ten opzichte van verleden seizoen. Toen waren vrije trappen en corners iets voor strateeg Wouter Scheelen. Zo’n ouderwetse nummer 10 mist Fortuna node op dit moment. Van Ricksen en Voorn mag je niet verwachten dat ze Scheelen even vervangen en Secerovic lijkt nog niet helemaal klaar voor die rol.

VVV kruipt na het openingskwartier ietwat uit haar schulp. Zeker als Meeuwis wat meer naar voren gaat spelen. Hij kapt op 20 meter afstand Ricksen vakkundig uit en trapt de bal op doel. Kaya warmt zich er zijn handen aan.

Verder probeer VVV via steekballen de eenzame spits Nwofor te bereiken, maar dat levert amper iets op. Fortuna is scherper in de duels en dat levert prompt een kans op voor Ramon Voorn. Hij stormt op Niki Mäenpää af, maar zijn lob kan makkelijk worden gekeerd. Niet veel later krijgt Fortuna een corner en die wordt perfect op het hoofd van Burhenne Jr. gelegd. Hij kopt de bal richting verre hoek, maar helaas gaat de bal 10 centimeter naast het doel.

Ondanks dat Nwofor het vooraan alleen mag uitzoeken is de Nigeriaan een echte handenbinder, want hij is een paar maal de Sittardse verdediging te snel af. Eénmaal besluit hij naast, een andere keer keren de benen van Kaya zijn schot. In de slotfase draait Van Haaren nog een vrije bal richting doel, maar ook die bal verdwijnt in Kaya’s handen.


Paniek in het Sittardse strafschopgebied

In de rust wordt met dezen en genen wat bijgekletst. Ook redactielid Peter heeft na een maandenlange zomerslaap rendez-vous gegeven en we kletsen wat bij over de naderende vakanties en de status van het huidige Fortuna. Omdat de eerste keuze het voor bekeken houdt mag de tweede garnituur de tweede helft aanvatten en we voorspellen tegengoals. Mogelijke tegengoals worden vastgelegd door Ger Putters, die de hele tijd op het kantinedak staat te filmen. Zo onderhand steekt hij wijlen Jo Erkens en Maurice Nijsten naar de kroon.

VVV, dat ook enkele wisselingen ondergaat, dicteert niet of nauwelijks en de Venlonaren hebben veel moeite met de beweeglijke Fortunezen. En dat levert ook vrij snel kansen op. De ingevallen Dean Kalis ontfrutselt Marcel Seip de bal, maar kan deze niet goed controleren. Jordie Briels is echter prima gevolgd en pikt op. Zijn boogbal zeilt helaas een halve meter over het Venlose doel, maar zorgt wel voor enthousiasme in de Naturtribüne waar inmiddels meer dan honderd Fortuna-supporters staan.

Het eerste kwartier van de tweede helft zien we dat de jeugd van Fortuna goed meevoetbalt met VVV. Ook beide testers Bahadir Incilli en Hamdi Dahmani blazen hun partijtje mee. Van Niels Vets geen spoor meer. Ook Ramazan Cevik heeft Fortuna alweer verlaten. Hij gaat voor een pan spek meer aan de slag in Turkije.

Dahmani en Incilli zijn beide stevige jongens en zullen qua kracht wel iets aan de selectie toevoegen. Incilli speelt centraal aan de zijde van Roel Janssen en valt verder niet veel op. Dahmani speelt aan de linkerkant en mist de snelheid om als een typische linksbuiten te fungeren. Benieuwd hoe de technische staf hierover denkt.


Ferhat Kaya speelt niet slecht

Niet veel later komt Fatih Turan mee naar voren en geeft een prima voorzet af. Kalis kruipt voor zijn verdediger en trapt via een volley op doel. Niet tussen de palen, maar ernaast. Als even later Briels besluit op de paal denkt iedereen dat er wellicht een overwinning inzit.

Daar denken misschien wel de Weergoden anders over, want als er plotseling een flinke donder klinkt is aan Fotuna-zijde iedereen ietwat verrast. Nwofor is echter wél attent en pikt de bal van Walid Sekkour op. Hij omspeelt Kaya en schiet de bal in doel: 1-0. Janssen probeert de bal nog te keren, maar zonder enig resultaat.

Het verschil tussen Ere- en Eerste Divisie wordt nu wel duidelijk, want VVV probeert het duel te beslissen. Erg is dat ook niet, want routiniers Voorn en Ricksen zitten al in de dug-out.

Aan Venlose zijde is het geraamte van het elftal uit de eerste helft blijven staan en dat betaalt zich ook uit. Nadat in de eerste helft tal van steekballen niet aankwamen, is het nu Linssen die wél profiteert. Hij snijdt door de defensie, maar zijn stiftbal wordt gekeerd door doelman Kaya, die een degelijke indruk maakt.

Niet veel later maakt Janssen ongelukkig hands in het strafschopgebied hetgeen VVV een strafschop oplevert. Van Haaren gaat achter de bal staan en trapt onberispelijk binnen: 2-0.

Ondertussen regent het steeds harder en wordt ook duidelijk wie voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten. Links en rechts sneuvelen wat paraplu’s, al kan dat ook te maken hebben met het correct gebruik ervan.

Na nóg een flits, een donder en een flink pak regen fluit scheidsrechter Van der Graaf af en verlaten we betrekkelijk ongeschonden de Reuverse Naturtribüne weer. Rondom de kantine zien we nog wat coryfeeën rondschuifelen, maar voor ons primeert het halen van onze trein.

Nadat we Bart hebben gesommeerd over te steken naar het juiste perron arriveert enkele minuten later het Veolia-treinstel dat ons naar Roermond gaat brengen. In Roermond dienen we van perron te wisselen en leren we de akoestiek van de stationshal kennen. Eenmaal een plekje te hebben gevonden in de bovenetage van Intercity vervolgen we onze reis richting Westelijke Mijnstreek.

Ondertussen weerklinkt de ene na de andere klassieker en worden enkele dansjes geplaceerd. Vervelend wordt het nooit, ook niet voor de medereizigers. Comme il faut. Desondanks valt enige opluchting van hun gezichten te lezen als we Sittard bereiken. En daarmee eindigt een leuke namiddag.

Donderdag volgt een nieuwe test tegen KRC Genk. Benieuwd wie er dan bereid zijn een Aan ‘M-truitje aan te trekken.

Michel Hennen