Het steekspel is begonnen. Fortuna wil 9 spelers ontslaan en daar geen afkoopsom voor betalen. De belangenorganisatie van de spelers, de VVCS, wil zoveel mogelijk geld proberen te vangen voor Krijgsman en consorten.
De centrale vraag is natuurlijk: is Fortuna echt platzak en kan de club dus echt geen afkoopsom betalen?
Fortuna zegt dat dat zo is, maar de VVCS twijfelt daaraan. Als voorbeeld geeft de VVCS aan dat Fortuna de spelers Van Barneveld en Gommans niet laat vertrekken terwijl er wel belangstelling voor beiden is. Fortuna heeft dus wel geld om het – ook niet geringe – salaris van Van Barneveld en Gommans te betalen en is dus niet platzak zoals de club zelf beweert.
De VVCS stelt dus in feite voor dat Fortuna deze twee spelers van de hand doet. Uiteraard transfervrij zoals iedere speler bij de club transfervrij mag vertrekken en het vrijgekomen salaris van deze twee spelers kan dan gebruikt worden om Krijgsman en consorten een leuke afkoopsom te bieden.

Concreet komt het er dan op neer, dat de VVCS de sportieve toekomst van Fortuna wil opofferen voor een afkoopsom van enkele sportief falende vedetten die vast behoren tot de 5% rijkste inwoners van dit land. Want dat onze club sportief gezien lichtjaren wordt teruggeworpen als we Van Barneveld en Gommans gratis moeten laten vertrekken lijkt ons duidelijk. Niet alleen raken we twee kwalitatief goede voetballers kwijt, we krijgen er ook geen transfervergoeding voor en die zouden we uitstekend kunnen gebruiken om schulden af te lossen. Vangen we geen transfervergoeding voor deze twee spelers, dan zal onze sportieve lijdensweg veel langer duren.

Maar goed, is de tactiek van de VVCS laakbaar? Helaas, moet daar het antwoord nee op zijn. De VVCS komt op voor de belangen van de spelers. Dat Opgenoord en co. er een zooitje van hebben gemaakt in Sittard is niet het probleem of de fout van de VVCS. Maar cru is het natuurlijk wel, dat de VVCS ervoor pleit dat Fortuna maar enkele jaartjes extra op de blaren moet zitten, zodat Krijgsman zijn “welverdiende” afkoopsom krijgt.

Bron: Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad