Fortuna heeft betrekkelijk eenvoudig de nieuwbakken Tweedeklasser VV Sittard opzij gezet. Fortuna maakte het verschil in de eerste helft, terwijl de tweede van een heel ander niveau was. Testspeler Lisandro Semedo speelde de hele wedstrijd en maakte vooral tijdens de eerste helft een gretige indruk. Nieuwkomers André Vidigal en Kai Heerings kwamen niet in actie maar zagen wel hoe de score opliep tot 0-8…

8 juli 2017

Fortuna eenvoudig langs VV Sittard

VV Sittard 0 Fortuna Sittard 8

Doelpuntenmakers: Semedo 0-1, Vlijter 0-2, Dianessy 0-3, Vlijter 0-4, Stokkers 0-5, Stokkers 0-6, Semedo 0-7, Dianessy 0-8.
Opstelling: Santos (46. Cummins (70. Van de Walle)); Braun (46. Kourouma), Schuurs, Essers, Ospitalieri; Smeets (46. Tinnemans), Saddiki, Vlijter (46. Askovski); Semedo, Stokkers, Dianessy.
Toeschouwers: onbekend.
Scheidsrechter: Tjitte Ploegstra.
Geel (Fortuna): –

De eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2017 – 2018 speelt Fortuna op Sportpark ‘De Kroa’ van VV Sittard en niet in Munstergeleen bij SVM. Niet dat het de aanwezigen iets lijkt te deren. De opkomst is niet anders dan vorige seizoenen.

En die toeschouwers zien al gauw dat Fortuna een vrij trap krijgt die wordt genomen door de nieuwe aanvoerder van Fortuna, Perr Schuurs. Maar de Sittardse doelman staat voorlopig zijn mannetje en houdt zijn netten schoon.

Enige tijd later is het wel raak. Lisandro Semedo (die vandaag als rechtsbuiten speelt) ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied, loopt enkele meters en trapt de bal hard langs de doelman: 0-1.

Het is al snel 0-1

VV Sittard biedt weinig tegenstand en ontsnapt aan de 0-2 als een vrije trap van Jorrit Smeets naast het doel wordt gekopt. En ook Djibril Dianessy zorgt niet voor 0-2 als hij faalt, oog in oog met de doelman van ‘De Kroaje’.

Minuten later is hij wel de aangever voor Gavin Vlijters doelpunt. Een voorzet van Finn Stokkers bereikt de Franse aanvaller; hij legt af op Vlijter die de bal droog in doel trapt.

Zowat de mooiste pass van de avond komt op naam van Smeets. De bal snijdt door twee linies en bereikt Dianessy. Hij neemt aan, draait en zorgt voor 0-3. VV Sittard heeft het zwaar en incasseert ook nog een vierde doelpunt. Linksachter Marco Ospitalieri levert een strakke voorzet af die door Vlijter in doel wordt getikt.

Lisandro Semedo laat zich van zijn beste kant zien

Vervolgens is het de beurt aan Finn Stokkers. Allereerst werkt hij een vrije trap van Vlijter in doel via de doelman en vervolgens kopt hij Fortuna’s zesde doelpunt binnen het kader.

Tijdens de rust wijzigt trainer Sunday Oliseh zijn elftal op drie plaatsen. Christopher Braun verlaat het veld waarna centrale verdediger Clint Essers naar de positie van rechtsback verhuist. Essers’ positie wordt niet overgenomen, maar Oliseh posteert Mohamed Kourouma op het middenveld. Daar neemt Luc Tinnemans de positie van Smeets in. Gavin Vlijter wordt op de linker flank vervangen door Stefan Askovski. Doelman Miguel Santos wordt vervangen door Eric Cummins.

Het is niet duidelijk of het slappe spel tijdens de tweede helft het resultaat is van de wissels, maar het spel verloopt niet zo vlotjes als tijdens de eerste helft. Lange tijd gebeurt er eigenlijk vrij weinig. Sterker nog: VV Sittard krijgt een prachtkans om een eretreffer te scoren. De nummer 11 van VV Sittard ontsnapt aan de verdediging en creëert een één-tegen-één situatie met Cummins. Cummins blijft rustig en wacht af waardoor hij de bal vrij simpel kan vangen.

Finn Stokkers ziet hoe een verdediger zonder aarzelen de bal wegtrapt

Het meeste gevaar komt nog van de linkerflank waar Askovski enkele goede voorzetten aflevert. Bij één van die voorzetten scoort Semedo en zorgt voor 0-7. Vlak na Fortuna’s zevende goal wisselt Oliseh een laatste keer: Cummins verlaat het speelveld en wordt vervangen door Job van de Walle.

Het gaat er soms bitsig aan toe

Askovski blijft voorzetten produceren, maar Stokkers staat niet (altijd) op de juiste plek, waardoor het 0-7 blijft. Fortuna’s achtste wordt komt op naam van Dianessy. Hij ontvangt de aan de rechterzijde van het veld, dribbelt naar binnen en schiet in de korte hoek raak: 0-8.

En daarmee is Fortuna’s honger nog niet gestild. Dries Saddiki mag een vrije trap nemen die door kapitein Schuurs in doel wordt gekopt. Maar de assistent-scheidsrechter stelt vast dat er sprake was van een buitenspelsituatie, waarna scheidsrechter Tjitte Ploegstra het doelpunt annuleert.

Hetzelfde gebeurt als Essers een prima voorzet aflevert tot bij Dianessy. De Franse aanvaller glijdt de bal in doel, maar ook deze treffer gaat niet door.

En zo blijft het 0-8. Duidelijk is dat de selectie nog niet op punt is, maar met het aantrekken van Kai Heerings en André Vidigal (weliswaar aanwezig, maar speelden niet mee) zet de club daar al enige stappen in.

Maandag vertrekt de selectie naar Turkije voor een trainingskamp waar het de degens kruist met het Saoedische El-Ettifaq en Al-Batin (eveneens uit Saoedi Arabië).