De winterstop zit er weer bijna op. Een enerverende winterstop waarin Fortuna Sittard gelinkt werd aan Jos Alberts, KNVB’er Mark Boetekees, een complottheorie rondom Roda JC, Petrolul Ploiesti, huurlingen van Genk en een zijn vertrek aankondigende Willy Boessen. Dat is weer eens wat anders dan een winterstop die gaat over financiële tekorten, waarvoor hulde.

Desalniettemin is het tijd om de focus weer terug te brengen naar het voetballende gedeelte met een vooruitblik op het duel tegen FC Oss van aanstaande zaterdag.

FC Oss staat een-na-laatste op de ranglijst en laatste op de ranglijst als je clubs die niet kunnen degraderen uit de ranglijst haalt. Dat is waarschijnlijk niet de plek waar de Ossenaren op het eind willen staan, dus oriënteert algemeen directeur en belangrijker oud Fortunees Mischa Rook zich op versterkingen. Twee proefkonijnen in Oss hebben een Sittards verleden, de ene een lang verleden (Harrie Gommans); de ander een erg kort verleden (Nelson Vieira Tavares da Veiga). De verdere overeenkomst tussen beide spelers is dat ze ondertussen alweer vertrokken zijn bij FC Oss zonder een contract te tekenen.

Het lijkt er dan ook op dat FC Oss de tweede seizoenhelft met dezelfde selectie start als voor de winterstop. Niet vergeten dat die ploeg goed genoeg was om Fortuna met 1-0 te verslaan eerder dit seizoen in Oss. Bij een herhaling van zetten komende zaterdag komt FC Oss op 6 punten van Fortuna Sittard en is het degradatiespook in Sittard-Geleen dichterbij dan de play-offs.

Maar zover zullen Willy Boessen en zijn mannen het vast niet laten komen. De selectie is weer wat breder in vergelijking tot voor de winterstop, want in de ziekenboeg is het stil geworden. Alleen Niels Vets houdt zich daar nog op. Dat betekent dat in ieder geval Timothy Dreesen en Jeffrey Vlug en wellicht ook Fatih Turan en Jordie Briels opnieuw beschikbaar zijn. Dat zal Boessen toch weer wat meer mogelijkheden geven. De enige afvaller is waarschijnlijk Patrick Amoah die vanzins is een punt te zetten achter zijn Sittardse avontuur.

Mocht Charly Chudik nog nieuwe spelers naar Fortuna halen (Genk huurling Muhammed Mert?) dan wordt het nu toch een beetje kortdag om die spelers nog klaar te stomen voor het duel van aanstaande zaterdag. Fortuna begint de tweede competitiehelft dus met een nagenoeg fitte selectie en dat is ook wel eens anders geweest.

De ambitie van Boessen en de selectie is kwalificatie voor de play offs. De achterstand op teams die nu op play-offs-gerechtigde plaatsen staan, zal ongedaan gemaakt moeten worden in de eerste zes duels, want dan treffen we de nummers 19 (FC Oss), 11 (FC Den Bosch), 6 (De Graafschap), 18 (SC Telstar), 20 (Achilles ‘ 29) en 12 (Jong FC Twente) van de ranglijst. Om de ambitie waar te maken, kunnen we ons weinig puntverlies veroorloven in deze duels, te beginnen tegen FC Oss.

Sommige dingen zijn overigens niet veranderd, bijvoorbeeld de wijze waarop het aanvangstijdstip van wedstrijden in de Jupiler league wordt bepaald. Dat gaat via Russische roulette: Fortuna’s balletje is deze week gevallen op zaterdagmiddag om 16.30uur. Neem het avondeten maar gewoon mee naar het Offermans Joosten Stadion!