De dames van Fortuna Sittard hebben vanavond met 6-2 verloren van de B1 van Almania uit Broeksittard. Fortuna trad aan met een experimenteel elftal, aangezien het enkele basispionnen miste. De vrijgevallen plaatsen werden overigens opgevuld door een viertal testspeelsters. 

De wedstrijd is amper een paar minuten oud als Almania een eerste maal gevaarlijk wordt en de bal op de paal mikt. Niet veel later doet Fortuna iets terug. Liv Aerts is de verdediging te snel af, loopt richting doel, maar mikt eveneens op de paal. De rebound die wordt weggeven door de Broeksittardse doelman komt evenwel weer bij Liv terecht, maar het lukt haar niet de score te openen.

Dat lukt Vera Wanrooij wél als ze Almania stoort bij het uitverdedigen. Ook zij mag alleen op de doelman aflopen en kiest, oog in oog met de doelman, rustig voor een hoek: 0-1.

Deze voorsprong kunnen de dames niet lang vasthouden. Een uittrap van Marloes van der Vlugt belandt in de voeten van de spits van Almania. Hij bedenkt zich geen moment en trekt de stand gelijk.

Nog voor de rust komt de B1 van Almania op voorsprong. Een schot vanaf de zijkant zeilt prachtig in het zijnet: 2-1. Ook aan de basis van de 3-1 ligt een afstandsschot. Een vrije trap van zeker 30 meter spat op de lat uiteen en komt terecht bij een Broeksittardse speler. Van dichtbij schiet hij de 3-1 tegen de netten. Tijd voor rust en tijd om drie testers een kans te geven.

Daar waar Sharon Zagar al enigszins vertrouwd is met het spelen voor Fortuna (zij speelde al eerder mee tijdens oefenwedstrijden), is voor het trio Lizzy Kolen, Charlotte Dierkx en Carmen Kuijer alles nog nieuw. Zij trainen met de Sittardse beloften en krijgen de kans de technische staf te overtuigen van hun kwaliteiten.

Annika Pluijmen en Charlotte Schings verruilen het veld voor de zaal en Colette van Aalst wordt met het oog op de wedstrijd van zaterdag gespaard. Maar ook zonder deze drie vaste krachten leggen de dames enkele mooie combinaties op de mat.

Na een overtreding in het strafschopgebied kent de scheidsrechter Fortuna een strafschop toe. In eerste instantie kan de doelman nog redding brengen op het schot van Liv Aerts, maar in tweede instantie is hij kansloos.

Daarna proberen de Fortuna Dames de gelijkmaker te forceren, maar krijgen het deksel op de neus. Allereerst scoort Almania uit een counter, ondanks dat Katja Demacker in eerste instantie nog redding kan brengen. Vervolgens is een fraaie lobbal haar te machtig. De stand wordt in de slotfase nog naar 6-2 getild door een diagonaal schot dat in de hoek van het doel valt.

De dames maakten kennis met een tegenstander die voetballend niet bijzonder was, maar enkele snedige counters plaatste en zich efficiënt toonde voor het doel. Tussendoor werden ook nog enkele pittige overtredingen gemaakt waarvan Loes Plantaz en met name Liv Aerts het slachtoffer werden.

Dat dit gebeurt is inherent aan het voetbal, maar dat de tegenstander het niet eens kan opbrengen om na het maken van een dergelijke overtreding een handje te geven is er natuurlijk ver over.

Almania B1 – Fortuna Sittard:
0-1   Vera Wanrooij, 1-1 …, 2-1 …, 3-1 …, 3-2 Liv Aerts, 4-2 …, 5-2…, 6-2 ….

Fortuna Sittard:
Marloes van der Vlugt (46. Katja Demacker); Charlotte Schings (46. Charlotte Dierkx), Maartje Keulen, Loes Plantaz, Sharon Zagar; Gwen Kuijer, Annika Pluijmen (46. Carmen Kuijer), Vera Wanrooij; Liv Aerts, Simone Heijnen, Colette van Aalst (46. Lizzy Kolen).