Niet voor het eerst, en waarschijnlijk ook niet voor het laatst heeft Fortuna zich niet kunnen ontworstelen aan de druk van “het moeten winnen”. Psychologisch sterk zijn is naast voetballend vermogen ook een kwaliteit, en daar schort het bij Fortuna flink aan.


11 Mei 2001

Fortuna gaat ten onder aan de druk

Fortuna Sittard 0 FC Twente 2
Doelpuntenmakers: 20. Booth 0-1; 89. De Witte 0-2
Opstelling: Zegers, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Van der Hoeven (79. Kool), Van Halst, Van Barneveld (61. Gerritsen), Haeldermans (46. Landerl), Bjekovic, Hamming.
Toeschouwers: 7.700
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur lopen we richting het stadion op deze zomers aandoende vrijdagavond. Vrijdagavond? Waarom spelen wij op vrijdagavond? Nou, het blijkt dat morgen in het teken staat van de herdenking van de vuurwerkramp in Enschede. Eindelijk dus eens een zinnige reden om een wedstrijd uit het weekend te halen. Canal Plus heeft er deze keer dus niks met te maken. Die houden er een geheel eigen filosofie op na, vandaag zijn ze bijvoorbeeld bij de allesbeslissende kraker: RBC Roosendaal-PSV!

In het stadion aangekomen, constateren we dat het voor het eerst dit seizoen lekker toeven is op de tribunes. De temperatuur is aangenaam en het zonnetje schijnt heerlijk, jammer dat de belangen vanavond erg groot zijn, anders had hier sprake kunnen zijn van een typisch geval van zomeravondvoetbal.


Geen vuiltje aan de lucht!

Maar ja, Fortuna moest zonodig winnen bij Feyenoord, waardoor er zowaar een mogelijkheid ontstaat om het vege lijf zonder nacompetitie te redden. Het scenario is simpel, win je thuiswedstrijden en hoop op een misstap van De Graafschap of AZ. Vanavond komt FC Twente op bezoek, een ideale tegenstander, want voor hen telt deze jaargang nog maar één ding: de bekerfinale.

Strategie: voetballen op het randje van het toelaatbare, dan zullen de Tukkers hun pootjes wel terugtrekken en dan kunnen we deze wedstrijd winnen.

Als we naar de opstelling kijken zien we dat er niet veel is veranderd ten opzichte van Feyenoord. Alleen Roest keert terug van een schorsing, dit ten koste van Akerboom. Dat er voor Twente niet al te veel meer op het spel staat zien we ook aan het uitvak. Welgeteld 32 Twente supporters zijn aanwezig bij deze wedstrijd. Dat is ook al eens anders geweest, bijvoorbeeld vier maanden geleden!

Door naar de wedstrijd. Fortuna opent redelijk fel. Vooral Emeran heeft er zin in, want hij maakt een aantal rushes aan de rechterkant. Omdat De Witte geen zin heeft om mee te lopen, mag Sjaak Polak het allemaal oplossen bij Twente aan de linkerkant en dat gaat niet! Sjakie begint al snel de botte bijl te hanteren en als ie na een paar minuutjes al volkomen terecht geel krijgt, ziet het er niet naar uit dat we lang tegen 11 Twentenaren moeten spelen.

Ondanks een paar leuke voorzetten van Emeran kunnen we niet echt gevaarlijk worden voor de goal van Boschker. Dit openingsoffensiefje sterft dus al snel een vroege dood. Het meest opmerkelijke in die eerste minuten is eigenlijk wel dat Pothuizen al na 6 minuten wordt gewisseld. Een volkomen terechte wissel want Potje bakte er niks van, hij zat totaal niet in de wedstrijd en werd al de hele wedstrijd compleet overlopen door Haeldermans. Nou ja de echte reden zal wel zijn geweest dat er een haartje op zijn kleine teen gekneusd was. Uit voorzorg dus maar wisselen. En dat geeft wel aan met wat voor instelling Twente hier naartoe is gekomen: geen fysieke schade oplopen. En geef ze eens ongelijk!


Stijntje heeft dus nu geen tegenstander meer, maar zelfs die komt ie niet voorbij!

Als we deze wedstrijd niet gaan winnen, dan weet ik het ook niet meer! Na 20 minuten komt dan de eerste indicatie dat Fortuna ook nu weer het onmogelijke gaat klaarspelen: 0-1. Een voorzet van Houwing wordt door Booth licht gedevieerd. Of dit is een dekkingsfout van Roest, of het is een beoordelingsfout van Zegers, of ze gaan allebei niet vrijuit, maar het is in ieder geval weer zo’n soft goal waarvan we er al vele gezien hebben dit seizoen.

Ondertussen is op onze tribune nog een buslading Tukkers gearriveerd. Ze zijn stront zat en dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ze frieten halen bij dat kraampje buiten het stadion. Zoveel smerigheid heb ik nog niet vaak gezien, zelfs de Goodyear commissie past hiervoor…

Op het veld is het bar en boos, er lukt helemaal niks. En dan ga je je al snel afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is om zo goed te spelen in Rotterdam tegen Feyenoord en een weekje later zo slap thuis tegen Twente. Ik kan nog maar één reden verzinnen: de spelers kunnen niet omgaan met de druk. In Rotterdam werd er niks verwacht van Fortuna en dus konden ze vrijuit spelen en als Fortuna vrijuit kan spelen dan blijkt er best wel voetballend vermogen in deze selectie te zitten. Het houdt natuurlijk niet over, maar kom dat wat ze in Rotterdam lieten zien was alleszins acceptabel. Vandaag spelen we thuis tegen Twente, een wedstrijd die we absoluut moeten winnen. Er staat dus een flinke druk op de spelers en die kunnen ze niet van zich afwerpen. Te veel spelers maken een verkrampte indruk en halen geen enkel niveau. Het omzetten van druk in kwaliteit vereist een zekere mentaliteit. Dat is naast voetballend vermogen ook een kwaliteit en daar schort het bij te veel spelers aan.

Gevolg: het restant van deze eerste helft is het aanzien nauwelijks waard. Twente beperkt zich tot het verdedigen van de voorsprong. Boschker toont dat tijdrekken één van zijn specialiteiten is en Scott Booth werkt aan zijn schwalbes. En Fortuna? Geen idee eigenlijk. De snelheid van handelen is gelijk aan die van een aangespoelde potvis. Er hangt een ongelooflijke waas van loomheid over het elftal, die er schijnbaar niet vanaf te krijgen is. Nou ja, volgens mij is het dus de druk die de spelers verlamt.

Het geschutter levert Twente zowaar ook nog een tweede kans op. Volmer doet Vennegoor of Hesselink de bal cadeau en die gaat met het kleinood aan de haal. Hij omspeelt Zegers, waardoor hij de bal in een leeg doel kan deponeren. Nu wil het geval dat de bal vele malen kleiner is dan het doelvlak, hetgeen als voordeel heeft dat missen nu moeilijker is dan scoren. Toch niet!

Nu maar hopen voor Vennegoor of Hesselink dat hij dit soort kansen niet over een paar weekjes in de Kuip mist, want dan gaat ie nog een paar weekjes slecht slapen….

Pas op het eind van de eerste helft zien we de eerste kans voor Fortuna, niet toevallig voor de hardwerkende Bjekovic. Het is eigenlijk de mooiste actie van de wedstrijd. Hij houdt op onnavolgbare manier een bal die dreigt over de zijlijn uit te lopen toch nog in en terwijl zijn tegenstander vol ongeloof staat toe te kijken gaat Bjekovic alleen op de keeper af. Helaas verdwijnt zijn schot in de handen van Boschker. Dat is dan het enige Sittardse wapenfeit van 45 minuten geploeter…..


Nenad is de enige die “niveau” etaleert

In de rust dan eindelijk een lichtpuntje, het “BikersparadiseFreeridebikeandboardshop” spel wordt gewonnen door Jeffrey! Als die er nu nog eens bij was, dan ging het wellicht een stuk beter….

In de tweede helft zien we dat Haeldermans vervangen wordt door Landerl, die na maandenlang blessureleed eindelijk terug is. Onder aanleiding van Landerl begint die tweede helft zoals de eerste begon: Fortuna zet druk. Druk is er wel, maar kansen levert het niet op en na zo’n tien minuten zie je Fortuna dan weer wegzakken.

De wedstrijd zakt nu naar een peil dat je tot voor kort voor onmogelijk had gehouden. Niets, maar dan ook niets lukt bij Fortuna. Twente begint zich nu toch een beetje te schamen dat ze slechts staan te verdedigen terwijl daar geen noodzaak voor is en ze voelen zich moreel verplicht ook in aanvallend opzicht iets te gaan doen. Het behoeft weinig uitleg dat de 2-0 nu dichterbij is dan de 1-1.

Thijssen past enige wanhoopswissels toe (Gerritsen voor Van Barneveld en Kool voor Van der Hoeven). Bij dit soort onderbrekingen probeert de speaker de supporters te mobiliseren: hij wil de twaalfde man horen. Vrij kansloos, want de supporters liggen al minuten lang aan de zuurstoffles na zoveel onkunde op het veld. Maar kijk, die twaalfde man komt er toch en luistert naar de naam Haverkort. En voor wie het niet weet, dat is de scheidsrechter van deze avond. Wat deze man allemaal presteert is ongelooflijk. We pikken er twee momenten uit.

Vennegoor of Hesselink kan alleen doorlopen naar Zegers. Zegers komt uit zijn doel en blokt het schot. Een mooie safe, tenminste als je dat binnen het strafschopgebied doet, maar hij stopt die bal buiten het strafschopgebied en ik dacht toch echt wel dat ie dat met zijn handen deed. Maar goed, de scheids stond er beter voor dus stel dat ie hem niet met zijn handen heeft gestopt. Het spel gaat verder, Vennegoor of Hesselink heeft nog steeds de bal en omspeelt opnieuw Zegers en kan nu zo naar de goal doorlopen. Wat doet Zegers? Hij springt gewoon in de nek van Vennegoor of Hesselink en trekt hem neer. Ik ben geen judospecialist, maar dat leek me een zuivere nippon. Haverkort gebaart gewoon doorspelen. Nou ja!

Tweede moment, De Witte gaat links het strafschopgebied binnen en wordt daar getorpedeerd door Emeran. Veel zuiverder kun je een penalty niet krijgen. Haverkort? Niets aan de hand, doorspelen! Ja zeg, zo krijgen we nooit meer een penalty te zien in een wedstrijd van Fortuna dit seizoen…

De tegenstander is redelijk mak, de scheids is op onze hand, kunnen we dan niks afdwingen?? Nee niet echt, slechts tweemaal zijn we gevaarlijk voor Boschker. Hamming staat bij wijze van uitzondering eens niet buitenspel en kan zomaar doorlopen. Helaas pindakaas, de grens heeft die vlag toch niet voor niks meegenomen! Vlaggen dus!


Zelfs Hamming lukt helemaal niets…..

Cookie Voorn kan daar niet tegen en wil de grens naar de keel vliegen. Toont er tenminste nog iemand strijdt vandaag! De tweede Sittardse kans valt voor de voeten van Bjekovic. Helaas kan Boschker knap met zijn benen redden anders was het hier zomaar 1-1 geworden.

Maar zover komt het niet. Aan de andere kant begint De Witte steeds lastiger te worden. Hij kan profiteren van de ruimte die Fortuna noodzakelijkerwijs weggeeft. Eerst treft ie de lat, maar vlak voor tijd scoort ie de 2-0. Waarom hij dan nog provocerend naar de N-side gaat is mij volstrekt onduidelijk. Sommige spelers hebben geen flauw idee waar ze mee bezig zijn, Chris de Witte is er daar één van.

Het stadion stroomt nu leeg en het gedeelte dat nog achterblijft ziet dat de scheids nog vijf minuten blessuretijd bijtrekt waarin niks gebeurt.

Wat moeten we hier nu van vinden? Geen idee, mij lijkt het tijd voor een mental coach, die naast Thijssen zijn werk doet. Thijssen doet het technische en tactische werk en de mental coach haalt de spelers uit hun sleur (of doet in ieder geval een poging), want zo gaat dat niet goed. De druk in de nu vrijwel onvermijdbare nacompetitie zal alleen maar groter worden en als we zo spelen tegen toppers uit de eerste divisie, tja daar wil ik nog niet eens aan denken…

In het supportershome verschijnen Akerboom en Roest. Robert is compleet “total loss”. We staan zeker een uur met hem te praten, maar hij weet het ook niet meer. Het is duidelijk dat hem dit zeker niet koud laat. En toch durf ik te stellen dat we volgende week in Arnhem weer die andere versie van Fortuna krijgen te zien. De versie die knokt voor wat het waard is. Waarom? Simpelweg, omdat er volgende week geen druk op de ploeg staat en dat scheelt een slok op een borrel bij dit Fortuna.