Nu de kruidampen zijn opgetrokken is het tijd voor reflectie. Wat ging er goed, wat ging fout en welke lering kan worden getrokken uit transferperiode? Op Transfer Deadline Day allerlei deals voor elkaar boksen is meestal niet de beste optie.

Celtic-trainer Ange Postecoglou gaat op een persconferentie in op de transferperiode en haalt daarbij de interesse van Fortuna in middenvelder Ismaila Soro aan.

Even terug naar maandagavond. Het is al laat als ‘Football Scotland’ met het nieuws komt dat Fortuna geïnteresseerd is in de 23-jarige Ivoriaanse middenvelder Ismaila Soro. Op dat moment is er nog voldoende tijd om de deal rond te krijgen, maar dan moeten Fortuna en Celtic wel opschieten.

Gaan Fortuna en Celtic voor een ‘major upset’ zorgen?

Maar de tijd tikt verder weg en met nog ongeveer één uur te gaan komt SkySports News met alarmerend nieuws. Er zijn meerdere kapers op de kust en die zijn niet aan de Europese transfermarkt gebonden. De MLS (New York Red Bulls is één van Soro’s opties) begint pas over een maand en de transfermarkt is nog even open.

SkySports News zorgt voor een fikse tegenvaller

Uiteindelijk lukt het Fortuna niet een akkoord te bereiken met ‘The Bhoys’ en is een transfer van de baan. Celtic-trainer Postecoglou geeft vandaag verdere uitleg:

‘Het gaat er bij jongens zoals Soro om dat ze elders speeltijd moeten zien te krijgen en dat wij als club ze daarbij helpen. Het probleem met de Nederlandse club had betrekking op de werkvergunning. Die had hij blijkbaar nodig en daarom ketste de overgang af.’

En het verkrijgen van een werkvergunning is inderdaad noodzakelijk indien een werknemer niet uit de Europese Unie of Zwitserland afkomstig is. Jammer voor Fortuna, maar voor Soro is er niet direct iets aan de hand. Postecoglou hierover:

‘We bereikten geen overeenkomst, maar voor Soro en enkele andere spelers die Celtic mogen verlaten zijn er nog altijd markten open. Hij traint goed en is beschikbaar.’

Naast het verkrijgen van een werkvergunning wordt ook verondersteld dat een optie tot koop onderdeel uitmaakte van de deal. En het is aannemelijk dat Celtic een deel van de £ 2M wilde terugzien, een bedrag dat ze twee seizoenen geleden betaalde aan Bnei Yehuda Tel Aviv FC.

Bron: Football Scotland / The Scotsman