Soms kan voetbal een heel vervelend spelletje zijn. Na Gemert wint Fortuna opnieuw een wedstrijd die het zonder enig greintje inzet gespeeld heeft van een tegenstander die vol overgave speelde en de overwinning meer dan verdiende. Maar ja een lullige goal en de scheidsrechter beslisten anders.


20 September 2000

Opnieuw wordt een wanprestatie beloond

Ter Leede 1 Fortuna Sittard 2 (sudden death)
Doelpuntenmakers: 41. Langeveld 1-0; 52. Van Barneveld 1-1; 97. Kool 1-2
Opstelling: Hesp, Pfennings, Volmer, Roest, Hermans, Landerl, Paciorek (60. Heering) (81. Dassen), Kool, Haeldermans (46. Van Barneveld), Krijgsman, Hamming.
Toeschouwers: 800
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Om 13.00uur vertrekt er een goed gevulde auto vanuit Sittard richting Sassenheim. De verwachtingen zijn niet al te hoog, want wie Fortuna de laatste jaren heeft zien spelen in de beker tegen amateurs of eerste divisionisten weet dat je dan niet te veel moet verwachten. En toch gaan we er naartoe op deze woensdagmiddag (stelletje idioten…).

Maar goed, na een twee uur durende, niet door files gestoorde reis komen we aan in Sassenheim. Sassenheim zelf stelt geen flikker voor, mocht de zeespiegel gaan stijgen door het broeikaseffect dan hoeven we hier wat Sassenheim betreft niet rouwig om te zijn. Toch is het Sportpark “De Roodemolen” niet onaardig. Ze hebben er een zeer ruime kantine en zelfs een snackbar. Tsja en wie had daar nog op gerekend?

Doet er niet toe, we trekken nu de Goodyear jas aan en gaan op keuring. Eens kijken, de keuze is ruim. Kroketten, frikandellen een patatje oorlog, zelfs een patatje vrede. De prijzen zijn zeer laag, want een knaak voor een broodje kroket vind ik een schijntje. Zeker als dat ook nog zo goed smaakt als dit exemplaar!! Jammer dat ze niet in de eredivisie spelen anders was dit ruim voldoende geweest voor een Goodyear ster.

Opvallend is, dat de twee amateurverenigingen die we dit seizoen in het kader van de Amstelcup hebben bezocht, beiden beschikken over een uitstekende keuken. Daarnaast is het ook nog vrij goedkoop. Neem nou Ajax. Daar kreeg ik een broodje kroket dat nog niet in de schaduw kan staan van wat ik hier geserveerd krijg en dat ook nog eens voor de dubbele prijs. Moeten betaald voetbalclubs dan overal geld aan verdienen?

Na nog enige pilsjes achterover geslagen te hebben gaan we maar eens richting veld. We besluiten om een plekje te nemen op de zittribune, die aan de overkant van de kantine is. We maken dus een rondje om het veld en dat biedt de mogelijkheid om een goed overzicht te krijgen van het aantal aanwezige Fortunezen. Het blijken er in totaal 19 te zijn. Opvallend is dat er zich een hoog webmasters gehalte onder deze afvaardiging bevindt!

Tijd voor een analyse van de tegenstander. Ter Leede is een fusieclub tussen (en nu niet schrikken) Roda en Poellaan. Ze hebben zich in vijf jaar tijd opgewerkt van vierde klasse amateurs naar de Hoofdklasse zaterdag amateurs, waarin ze vorig jaar vijfde werden. Een blik op de opstelling leert dat er enkele ex-profs actief zijn. Tenminste de namen Langeveld en Kalkema zeggen mij iets. Bij ons zijn Geerinckx en Van der Hoeven er niet bij, waardoor respectievelijk Pfennings en Krijgsman in de basis staan. Verder constateren we dat Fortuna vandaag in het blauw speelt. Het is iets lichter blauw dan voorgaande jaren.

Al vrij snel in de wedstrijd blijkt dat er bij Fortuna geen enkele interesse voor deze wedstrijd te bespeuren valt. Een wedstrijd alla Gemert tekent zich af. Het is Ter Leede dat de bal heeft, het is Ter Leede dat aanvalt, het is Ter Leede dat ons vastzet op onze helft en het is Ter Leede dat kansen krijgt. Pas in de 20ste minuut komen we voor het eerst serieus over de middenlijn en dat resulteert in een schot van een metertje of 25 van Kool. Hij raakt Akerboom. Onze Amsterdammer is blijkbaar sponsor van Ter Leede want hij heeft een reclamebord gehuurd bij deze club. Niet dat hij veel geld steekt in de club, want dan had hij wel een reclamebord gekregen dat dicht in de buurt van de goal staat. Met andere woorden dit schot van Kool gaat meters naast….

Ondertussen gaat het gepruts bij ons rustig verder en als de ploeg zonder inzet speelt dan blijkt pas echt dat we kwaliteit missen. Hoe het ook zij, de scheidsrechter kan het gepruts niet meer aanzien en denkt: “weet je wat, ik ga Fortuna in het zadel helpen, bij de eerste de beste overtreding van een Terlediaan geef ik gewoon rood, dan zullen de Fortunezen toch wel met de schrik vrij komen!!!”.

En ja hoor, op het half uur mag Dennis Kramer gaan douchen. Officieel heet dat dan een tackle van achteren. Natuurlijk hij tackelde van achteren, dus volgens de regels zal het wel kloppen, maar als dat rood is dan moet een scheidsrechter veel rode kaarten trekken in een wedstrijd.

Hoe het ook zij, Fortuna krijgt nu de mogelijkheid om ondanks de waardeloze instelling toch nog simpel te gaan winnen hier in Sassenheim. Grijpen ze die kans met beide handen aan? Nee! Wij schijnen dus een man meer te hebben, maar ik zie alleen maar vrijstaande rood-gelen.

Het offensief van Ter Leede gaat dus gewoon vrolijk door en als het elf minuten na de rode kaart 1-0 wordt voor Ter Leede is dat logisch en volkomen terecht. Een mooie goal overigens van ex-Hagenees Pim Langeveld. Een bekeken lobje over Hesp. Zo, daar staan we dan, volledig in ons hemd gezet daar de profs van Sittard.

Omdat het zo erg is zal ik één van de hoofdrolspelers in dit drama er eens uitlichten (niet dat hij de enige is). Hij luistert naar de naam Haeldermans en beschikt over één bijzondere gave: hij kan feilloos positie kiezen. 45 Minuten lang stelt deze man zich verdekt op, zodat de mogelijkheid dat ie aangespeeld zal worden uitgesloten is. Consequentie: hij heeft geen bal geraakt in 44 minuten spel. In de 45ste minuut raakte hij zijn eerste bal of beter gezegd de bal raakte hem nadat iemand de bal tegen zijn hoofd schiet. Dit heeft waarschijnlijk een vlekje op zijn bandana opgeleverd en dat heeft hem zo van streek gemaakt dat hij om een wissel gevraagd heeft. Een eerste helft dus om gauw te vergeten.

De tweede helft dan, Van Barneveld is er in gekomen voor Haeldermans. Voor alle duidelijkheid we spelen nog steeds tegen tien amateurs. Toch ontstaat er iets van Sittardse druk op de Ter Leede goal. Dat kunnen we in zijn geheel op het conto van Joos van Barneveld bijschrijven. Die jongen heeft tenminste zin om deze wedstrijd te spelen (hetzelfde geldt voor Pfennings).

Een paar minuten heeft Van Barneveld slechts nodig om de stand gelijk te trekken. Wie dan denkt dat Fortuna zal doordrukken komt van een koude kermis thuis. Tien minuten later wordt het pas weer interessant. We bevinden ons op het middenveld en vriendjes voor het leven Langeveld en Paciorek vervullen de hoofdrollen. Die twee waren al een tijdje bezig, maar Langeveld heeft nu iets gedaan (geen idee wat, maar het zullen wel enkele onfrisse woorden zijn geweest) dat bij Paciorek de stoppen door laat slaan. Jarda begint gewoon een ordinaire kloppartij. Ach ja, Langeveld is al de hele wedstrijd irritant bezig dus die vroeg er ook om, maar om daar nu onze numerieke meerderheid op het veld voor op te geven?

Maar nee hoor, ik heb weer buiten de scheids gerekend. In plaats van diep rood voor Paciorek komt hij met geel aanzetten. Op de tribunes ontstaat er nu enige animositeit, er vliegt zelfs een rookbommetje het veld op!! Hierop volgt de tweede en laatste verstandige beslissing van Duut hij haalt na Haeldermans nu ook maar snel Paciorek van het veld.

Heering komt erin en zowaar gebeurt er wat in de zestien van Ter Leede. Heering is veel te snel en te handig voor zijn back die hij keer op keer passeert. Zijn passing is oké, maar de afwerking van Hamming, Krijgsman en Van Barneveld is ondermaats. Om te onderstrepen hoe desolaat de prestatie is gaan Heering en Van Barneveld wanhopig opzoek naar een penalty. Ze moeten gedacht hebben als we 10 amateurs niet reglementair kunnen verslaan dan maar onreglementair. Twee schwalbes later (plus geel voor Heering maar niet voor Van Barneveld want die had al geel en dan had de scheids hem er vanaf moeten sturen en dat kan toch echt niet!!!) staat het nog steeds 1-1.

Invaller Heering moet het veld (ernstig??) geblesseerd verlaten en op zijn plek komt Dassen. Een jongen die we volgens Duut niet nodig hebben, want de bank is breed genoeg (ehhh vraagje, als de bank zo breed is waarom valt Dassen dan in??). Nog vijf minuten te gaan en dan denk je amateurs trainen minder dus conditioneel moeten ze er nu toch doorheen zitten temeer daar ze al een uur met tien man spelen? Fout, de laatste kans van de reguliere speeltijd is voor Ter Leede. Martin de Louw mag vrij op Hesp af, die met een mooie redding de verlengingen er voor ons uitsleept….

In de pauze voor de verlenging wordt het verschil tussen beide ploegen zichtbaar. Waar Ter Leede spelers zich het zweet van het voorhoofd vegen en zich laten masseren staan de Fortunezen enigszins verveeld te luisteren naar Duut. Geen spoortje van vermoeidheid. Dat kan natuurlijk aan onze superieure conditie liggen, maar ik zit meer te denken aan een collectieve wanprestatie.

Sudden death dus, het had al na tien seconden afgelopen kunnen zijn als Van Barneveld een dikke kans had benut. Het had ook na 3 minuten afgelopen kunnen zijn als Rbii gescoord had. De frustraties die hij bij die misser vertoont, leveren hem een twee gele kaart op zodat we nog 9 rood-gelen op het veld hebben. De vraag dringt zich dan op, welk elftal heeft nu meer amateurs op het veld staan? De wedstrijd is daadwerkelijk afgelopen na 8 minuten.

Vrije trap van Kool van een metertje of 20. Een stijlvol slot, want die bal is absoluut houdbaar, maar keeper Barthez die toch al geen zekere indruk achterliet, laat nu de bal gewoon tussen zijn handen glippen. En plotseling is Ter Lede dood! 

En zo eindigt dit debacle in een overwinning voor Fortuna Sittard. Dat is gezien het spelbeeld en de geleverde strijd onterecht. Enkele Sassenheimers kunnen dat niet verkroppen en hebben in de scheids een (terechte) schuldige gevonden. Hij krijgt een paar pilsjes in zijn nek. Jammer dat dat gebeurt, want hoe slecht hij ook was vandaag dat doe je dus niet! In de kantine moeten we dan maar enkele troostende woorden gaan uitspreken.

Na de hele geschiedenis van het voetbal in de bollenstreek en de financiële situatie van Ter Leede aangehoord te hebben gaan we rond 19.30uur maar naar huis, want de Fortunezen vertonen zich niet in de kantine (mag zeker niet van Duut). Rond 22.30uur eindigt het avontuur weer in Sittard. Het was een draak van een wedstrijd die we niet snel zullen vergeten, maar wel om de verkeerde redenen….