Tsjonge jonge, alweer een overwinning op een Engelse premierleague club. Oké het was niet echt verdiend, maar drie maal scoren terwijl je vijf maal over de middenlijn bent geweest is ook een kunst!

8 Augustus 2000

Fortuna verslaat zelfs het sterker geachte Sunderland

Fortuna Sittard 3 Sunderland 2
Doelpuntenmakers: 16. Kool 1-0; 40. Makin 1-1; 58. Dichio 1-2; 69. Gerritsen 2-2; 89. Gerritsen 3-2
Opstelling: Zegers, Geerinckx (46. Dassen), Volmer, Roest, Hermans, Landerl (74. Krijgsman), Van der Hoeven (62. Heering), Kool (77. Akerboom), Van Barneveld (46. Averdijk), Gerritsen .
Toeschouwers: 1.900
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de wedstrijd tegen Derby County op zaterdag speelde Fortuna vanavond opnieuw tegen een Engelse premierleague club. Terwijl Derby County zich pas op de voorlaatste dag veilig speelde, was deze tegenstander (Sunderland) lang in de strijd om een UEFA-cup ticket.

Met andere woorden, zo vlak voor de aanvang van de competitie kreeg Fortuna een zeer sterke tegenstander voorgeschoteld. Dat Sunderland een iets grotere club is dan Derby bleek al snel uit de publieke belangstelling, waar Derby kon rekenen op een man of 75, daar kon Sunderland terugvallen op zo’n 200 supporters. En dat voor een onbenullige oefenwedstrijd ver van huis. Er zijn veel eredivisieclubs die afgelopen jaar tijdens de competitie geen 200 man mee brachten naar Sittard!

De Sittardse belangstelling was weer magertjes. Net als tegen Derby waren er geen 2.000 man. Redenen? Waarschijnlijk speelt de vakantieperiode een rol en het feit dat er Champions’ league voetbal werd uitgezonden zal ook wel mee spelen, maar ach bij Fortuna komen eigenlijk nooit meer dan 2.000 man kijken naar een vriendschappelijke wedstrijd.

Hoe het ook zij, aanstaande vrijdag beginnen we met de bekercompetitie en dit was de laatste testcase. Van der Hoeven kwam terug uit de ziekenboeg terwijl Paciorek dezelfde ontwikkeling doormaakte maar dan de andere kant op.

Er waren dus geen excuses meer, de mensen die nu in de basisopstelling staan maken een grote kans ook aanstaande vrijdag eerste keus te zijn.

Bij Sunderland waren er drie grote afwezigen. Ten eerste de Engelse topscorer en international van het afgelopen seizoen Kevin Phillips. Verder diens maatje in de spits Niall Quinn en good old Steve Bould. Deze drie internationals waren er niet bij en dan denk je wat blijft er dan over?

Nou om de kracht van deze ploeg nogmaals te onderstrepen naast die drie herbergt de selectie nog 9 (!!) internationals.

Fortuna kon haar borst dus nat maken. Fortuna begint goed aan de wedstrijd en de eerste 20 minuten gaat het gelijk op. Dat resulteert in twee kansen voor Fortuna. De eerste is een vrije trap voor Ruudje Kool (niet te verwarren met Andy Cole). Ondanks dat het een scherpe hoek is gaat ie er toch in. Een duidelijke fout natuurlijk van het muurtje dat niet goed stond. Maar toch, dan nog moet je het gaatje vinden!!

Twee minuten later krijgt Van Barneveld de kans op 2-0. Een mooie dieptepass van Hermans zet Joos vrij voor de keeper. Twee opties, of je haalt ineens uit met alle risico’s van dien, of je kapt je tegenstander nog een keer uit en schiet dan binnen. Van Barneveld kiest optie twee, maar het lukt hem net niet om te scoren. Toch weer een goeie actie van hem.

Daarna vindt Sunderland het toch wat te gek worden. Ze schakelen een tandje bij en Fortuna moet terug. Na een paar halve en hele kansen trekt Sunderland in de 40ste minuut de stand weer gelijk. Na een prachtige solo van Kilbane (één van die internationals) die een stuk of vier Fortunezen passeert, kan Zegers zijn schot nog pareren, maar de rebound valt voor de voeten van Makin die daar geen problemen mee heeft. Een aardige eerste helft wordt zodoende op 1-1 afgesloten, alhoewel je bij ons toch iets meer verwacht van de dragende spelers zoals Gerritsen, Landerl en Van der Hoeven.

In de tweede helft komen Dassen en Averdijk respectievelijk de opnieuw tegenvallende Geerinckx en Van Barneveld vervangen. Sunderland neemt nu duidelijk het initiatief. Het kwaliteitsverschil wordt nu duidelijk en Fortuna komt er niet meer uit.

En als Sunderland dan na een uur spelen de leiding neemt is dat een logische consequentie van het veldspel. Een mooie voorzet en dito kopbal van Dichio laten Zegers kansloos.

Bij ons blijft het prutsen op het middenveld. Haeldermans komt weer niet uit de verf aan de linkerkant. Als hij centraal gaat spelen wordt het iets beter, maar overtuigend is anders. Hij viel nog het meest op omdat hij twee keer gepoort werd.

Toch komt Fortuna opnieuw terug. De spaarzame keren dat we de middenlijn overkomen, is het meteen levensgevaarlijk. Eerst is er een solo van Van der Hoeven. Overigens zijn enige geslaagde actie van de wedstrijd, maar wel een hele mooie. Een rush van veertig meter tussen allerlei tegenstanders door besluit hij met een mooi passje op de vrijstaande Averdijk. Averdijk kan direct schieten, maar de bal ligt blijkbaar voor zijn verkeerde voet dus hij kapt de bal voor zijn andere voet maar het schotje dat daaruit voort komt, doet mij hopen dat zijn “eerste voet” toch zijn beste is! Maar kom, die jongen houdt de verdedigers van Sunderland in de tweede helft redelijk bezig en dat stemt tot tevredenheid.

De tweede keer dat we de middenlijn overschrijden is het wel raak. En wat voor een goal! We schrijven de 68ste minuut en we wanen ons op de Copa Cabana. De bal raakt een halve minuut de grond niet maar gaat van Sittardse voet naar voet. Ik weet niet wie er allemaal betrokken was bij deze voetvolley vertoning maar de voorlaatste was Averdijk die de bal via de hak doorstuurt naar Gerritsen. En Dennis trapt die bal volley in de kruising. Sommige Sunderland spelers moeten zich nu nog afvragen wat daar precies gebeurde…. Was deze goal gescoord in de competitie dan hadden we het doelpunt van het jaar gezien!

Hoe het ook zij, het is 2-2 en daar mogen we niet over mopperen. Doen we ook niet, want het wordt nog mooier. Nadat Krijgsman bij de derde maal dat we de middenlijn passeren een fantastische solo gestuit ziet door een mooie reflex van de keeper, wordt het bij de vierde maal dat we middenlijn over mogen in die tweede helft ook nog 3-2 voor ons! Gerritsen rondt zijn tweede actie van de wedstrijd (lekker effectief Dennis!) koelbloedig af. Oké de keeper liet wel een erg groot gat aan de eerste paal, maar Gerritsen schoot gedecideerd binnen.

En dat zat die Engelsen echt niet lekker. In de resterende tijd gingen ze verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Scheidsrechter Hennie de Graef deed niet moeilijk en toverde 5 minuten blessuretijd uit zijn hoge hoed, maar verder dan een kopbal van Butler op de lat kwam Sunderland niet. En zo eindigde de wedstrijd in een onverdiende 3-2 overwinning voor de Fortunezen.

Bleef er eigenlijk nog maar één mysterie over en dat was het grote Engelse spandoek met de illustere woorden: “Vi er alle enge om at Tommy er bedre end Schmeichel”. Daar hebben we tijdens de wedstrijd toch redelijk over zitten filosoferen. Is dat een Sunderlands dialect?

Tommy is Tommy Sörensen de keeper van Sunderland en gedoodverfd opvolger van Schmeichel bij het nationale elftal. Navraag onder Engelsen leerde dat Deense fans die waren overgekomen voor deze wedstrijd, dit spandoek hadden meegenomen. Maar de Engelsen wisten ook niet wat er stond. Nou is mijn Deens niet meer wat het geweest is, maar met een beetje creatief nadenken zou je tot de volgende vertaling kunnen komen: “Wij zijn allen enig dat Tommy beter is dan Schmeichel”. Ik weet niet of het klopt, maar het verklaart in ieder geval wel dat Sörensen helemaal kapot zat na de wedstrijd. Zijn fouten bij het eerste en laatste doelpunt trekken de tekst op dit spandoek toch enigszins in twijfel…