De spanning in de eerste divisie is om te snijden. Fortuna kan zich nog steeds plaatsen voor de play-offs, maar heeft plaatsing niet in eigen hand. Fortuna is afhankelijk van de resultaten van FC Eindhoven, FC Volendam en De Graafschap. Het relevante programma op de slotdag ziet er alsvolgt uit:

FC Emmen – Fortuna Sittard

VVV Venlo – FC Volendam

Achilles ’29 – FC Eindhoven

De Graafschap – Jong Ajax

Voor FC Emmen, Achilles ’29 en Jong Ajax staat er niets meer op het spel. VVV Venlo strijdt voor de vijfde plek in de rangschikking, die vrijstelling betekent voor de eerste ronde in de play-offs.

Als Fortuna verliest in Emmen, kwalificeren we ons voor de play-offs als De Graafschap thuis van Jong Ajax verliest met minimaal vijf doelpunten verschil. Dat gaat vast niet gebeuren, dus verliezen is geen optie.

Als Fortuna gelijk speelt in Emmen, kwalificeren we ons als of De Graafschap of FC Volendam verliest. Het is zeker een scenario om rekening mee te houden. Mocht gedurende Fortuna’s wedstrijd blijken dat bijvoorbeeld VVV gaat winnen van FC Volendam, dan hoeft Fortuna niet noodzakelijkerwijs opzoek te gaan naar een winnende treffer (als Fortuna zich in die situatie bevindt).

Als Fortuna wint van FC Emmen, dan kwalificeren we ons voor de play-offs als FC Eindhoven, FC Volendam of De Graafschap verzuimt te winnen. Onze hoop is vooral gericht op Venlo. VVV is namelijk de enige ploeg in dit verhaal die nog iets te verliezen heeft en is ook de zwaarste tegenstander.

Wint Fortuna, maar doen FC Eindhoven, FC Volendam en De Graafschap dat ook, dan zijn we uitgeschakeld en gaan de gedachten vast nog eens terug naar afgelopen vrijdag of naar het oude twee-punten systeem of naar het systeem waarbij bij een gelijk aantal punten in de ranglijst, het onderlinge resultaat doorslaggevend is in plaats van het doelsaldo. Beide systemen zouden Fortuna kwalificatie hebben opgeleverd.