En dat zijn dus vier overwinningen op rij! 12 Punten dus uit 4 wedstrijden of 17 punten uit de acht wedstrijden na de winterstop. Dat zijn cijfers die voor zich spreken en zeker niet wijzen op de prestaties van een degradatiekandidaat. Dat zijn we van nu af aan dan ook niet meer. Deze overwinning was een typische overwinning van het Fortuna na de winterstop. Hadden we deze wedstrijd voor de winterstop gespeeld dan was het vast 3-3 geworden in blessuretijd.


19 Maart 2000

Fortuna wint terecht van Sparta in wedstrijd om niks

Sparta Rotterdam 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 13. Gerritsen 0-1; 20. Amoah 0-2; 30. Elkhatabbi 1-2; 60. Amaoh 1-3; 80. Inia 2-3
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest, Hermans, Landerl (86. Gesthuizen), Volmer, Van der Schaaf, Kool, Amoah (90. Krijgsman), Gerritsen (72. Hamming).
Toeschouwers: 6.568
Scheidsrechter: Van Beek
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Op deze zonnige zondag (d.w.z. in Rotterdam, niet in Sittard waar het mistig was) vertrokken twee bussen richting Rotterdam om te bezien of Fortuna ook vier keer op rij kon winnen.

Het was geen verplichte buscombi dus het aantal Fortunezen in Rotterdam kon nog oplopen tot boven de 100. Dat bleek ook uiteindelijk het geval te zijn. Ik schat dat er zo’n 160 man aanwezig waren.

Het vertrek was stroefjes. De politie had aanwijzingen dat wij afspraken hadden gemaakt met Roda supporters (die op weg naar RKC waren) om ons ergens in Brabant te ontmoeten voor een bokswedstrijdje. En gegeven de slechte reputatie van beide supporterskernen dien je dit soort vermoedens natuurlijk serieus te nemen.

Gevolg: uitgebreid fouilleren voordat we de bus in konden. De busreis zelf verliep uiteraard zonder problemen, maar ja dat kwam natuurlijk vooral omdat de politie de mogelijke problemen in de kiem gesmoord had! De stemming in de bus was redelijk.

Tja wat moet je van deze wedstrijd verwachten. Fortuna heeft zojuist Ajax verslagen en zou wel eens een beetje naast de schoenen kunnen gaan lopen daar op Spangen (of moet ik het ENECO stadion zeggen, ik hou het maar op Spangen!).

Sparta is veilig en kan helemaal niks meer op de ranglijst, dus ook van Sparta zijde verwacht je geen hoog gemotiveerde wedstrijd. Het komt er dus op aan iets minder lamlendig te spelen dan de tegenstander!

Alle trammelant met de politie blijkt toch ook nog een voordeel te hebben. Het fouilleren heeft zolang geduurd, dat we slechts een half uur voor aanvang op Spangen aankomen.

Na ook nog een kwartiertje voor de ingang te hebben gestaan, ontstaat er zowaar enige haast. Het snackbar item dient namelijk ook nog afgehandeld te worden. Snel door dus naar de snackbar. Er is keuze uit een broodje frikadel/kroket/hamburger. Een broodje kroket of frikadel kost 3,50, de hamburger moet iets heel speciaals zijn want die kost 5 gulden. Voor deze rubriek is het echter belangrijk om het slechtste product te kiezen. Als dat goed is, dan zullen de duurdere snacks dat ook wel zijn. Een broodje kroket dus. Jakkes, dat is niet al te best kasteelheren! Nee, ik moet hier een onvoldoende uitdelen. Opnieuw geen Goodyear sterren deze week.

Snel de tribune op om eens te bekijken hoe het nieuwe Sparta stadion eruit ziet. Het ziet er erg knus uit. Het lijkt erg klein, maar dat komt met name door het FC Zwolle effect. Daarmee bedoel ik stoeltjes in twee kleuren uitvoeren (bij Zwolle blauw wit). Dus een rij witten stoelen (horizontaal) en een rij rode. Optisch maakt dat het stadion kleiner dan het in werkelijkheid is. Maar voor de rest is niks mis met dit stadion, alhoewel het behoud van het kasteel een beetje geforceerd overkomt. Dat had beter gekund.

Uit spelen bij Sparta, betekent ook spelen op zondagmiddag. En dat is toch iets heel anders dan spelen op zaterdagavond. Ten eerste dient er gewend te worden aan voetballen bij daglicht. Omdat de zon scheen en er witte reclameborden stonden achter de (voor ons) verre goal, heb ik niet al te veel mee gekregen van wat daar gebeurde.

De beide doelpunten die aan die kant vielen heb ik dan ook nauwelijks gezien. Je gaat maar af op de rest van het publiek of op juichende spelers….

Verder hangt er op zo’n zondagmiddag altijd een ongedwongen sfeertje. Een beetje zomeravond-voetbal-gevoel. Nu was het daar ook de wedstrijd voor maar toch, ook een paar weken geleden tijdens de uitwedstrijd in Waalwijk bekroop me dit gevoel. Ik had niet echt het gevoel dat het ergens om ging.

Goed de wedstrijd dan. Wie speelt er het minst lamlendig? Nou wij dus! Fortuna is heer en meester in de eerste twintig minuten. Gerritsen en Amoah mogen doen en laten wat ze willen van de Sparta verdedigers en als Fortuna na 12 minuten de leiding neemt via Gerritsen is dat volstrekt logisch.

Ook dat doelpunt is voor Sparta blijkbaar geen reden om wakker te worden, want het blijft rommelen in de Rotterdamse defensie. Kansen voor Amoah en Gerritsen worden gemist, voordat Amoah na twintig minuten alsnog toeslaat. 0-2 Dus na twintig minuten.

Hoe goedkoop kun je eigenlijk aan de punten komen in de eredivisie??? Het hele seizoen al moeten we ploeteren om een paar puntjes bij elkaar te sprokkelen en hier krijg je ze gewoon in de schoot geworpen. De Sparta trainer kan het allemaal niet meer aanzien en besluit in te grijpen. De rechtsback wordt gewisseld. Tenminste dat is de bedoeling, maar die man staat te slapen en ziet het bordje met zijn rugnummer dus niet.

Wat doet Fortuna met de ongekende luxe van een 2-0 voorsprong? Die verspeel je natuurlijk! Wedstrijden van Fortuna dienen per definitie spannend te zijn en deze wedstrijd is niet spannend meer. Fortuna stapt dus van het gaspedaal af (stel je voor het wordt dadelijk 0-3, wat dan??) en laat Sparta ook weer meedoen.

Bij Sparta loopt ten minste één goede voetballer en dat is Elkhatabbi. Geef de man geen kans want hij benut hem, Fortuna geeft hem desondanks een kans, en die benut hij dus! Half uur gespeeld, 1-2, de spanning is terug.

Hè hè zo ken ik Fortuna weer. Tot aan de rust keert de rust weer terug (lees gezapigheid troef).

Tijdens de rust moet Van Marwijk de manschappen weer wakker hebben geschud en gevraagd hebben of ze a.u.b. weer zouden willen gaan voetballen. Goed trainer, doen we. 60 Minuten gespeeld 1-3. Amoah benut weer een door Gerritsen aangeboden kans. Toegegeven hij staat me toch weer bommetje vrij daar op de rand van het zestienmetergebied, maar aan zijn afwerking mankeert niet veel.

Zeven doelpunten dus al in acht wedstrijden voor hem. Ik zou willen spreken van een gouden zet van het bestuur om hem te halen. Vergeet niet dat die man voor niks voetbalt bij ons (voor niks gehuurd van Vitesse dat ook nog zijn salaris betaalt).

De wedstrijd kabbelt rustig verder, Sparta heeft een abonnement genomen op corners, maar geen enkele van die corners levert acuut gevaar op. Fortuna doet nu eigenlijk niks meer, behalve kijken hoe Sparta staat te prutsen.

Een kwartiertje voor tijd gaat Sparta maar alles of niks spelen. Stormram Inia komt erbij, we kunnen ons dus gaan opmaken voor een kwartiertje lange ballen richting Van Zwam. Eén van die ballen valt stomtoevallig voor de voeten van Inia en die trapt de aansluitingstreffer binnen. Dit alles gebeurt tien minuten voor tijd.

De resterende 15 minuten (er waren vijf terechte blessureminuten) kunnen het beste omschreven worden als één grote uitgerekte scrimmage voor ons doel. Voor de winterstop zou deze wedstrijd geheid in 3-3 (of 4-3 voor Sparta) zijn geëindigd. Maar na de winterstop is alles anders, dus die gelijkmaker viel niet!

Ik heb kansen gezien voor Sparta dat wil je gewoon niet geloven. Het hoogtepunt was wel toen er twee Spartanen op ons doel afgingen met alleen Van Zwam nog op hun weg. Oh ja, ook Hofland lag nog geblesseerd op de grond. Daarom was het ook geen buitenspel. Je raadt het misschien al, beide Spartanen waren niet in staat om de voor pampus liggende Hofland te passeren! De ene wilde de andere aanspelen, maar trapte de bal tegen Hofland op!! Zoveel onkunde heb ik al lang niet meer gezien.

Nee, er ging dus niks meer mis en ik was ook helemaal niet bang dat het mis zou gaan. We werden namelijk ondersteund door een zeppelin die al de gehele tweede helft boven het veld hing met als sponsornaam: Goodyear! Onze oud shirt sponsor (en huidig sponsor van de snackbarprijzen), waarmee we in 1995 kampioen werden. Dat was een goed jaar en 2000 lijkt dat ook te worden!

De naspeeltijd wordt geen vijf minuten maar zeven minuten maar wat maakt het allemaal uit Sparta is toch niet van zins om te gaan scoren! De drie punten zijn binnen, terug naar Sittard.

De busreis terug is zeer geslaagd. De laatste carnavalsliedjes komen maar weer eens langs en rond zeven uur zijn we weer terug. Snel naar het supportershome om te zien of die overwinning echt is, of dat de KNVB besloten heeft dat de wedstrijd over moet omdat het slechts een karikatuur van een wedstrijd is geweest.

Na een uurtje komt ook de spelersbus aan en de heren Heering en Roest doen ons het genoegen nog even na te komen praten in het supportershome. Roest wist eigenlijk ook niet wat het allemaal voor had moeten stellen daar in Rotterdam, maar kom laten we lekker pragmatisch gaan doen: de punten zijn binnen! Vervolgens hebben we ons op kosten van Heering en Roest maar vol laten lopen. Die beide heren weten trouwens ook wel raad met gele rakkers!!