Datum: Vrijdag 3 september 2010
Aanvangstijd: 20.00 uur
Plaats van handeling: Het Kasteel, Spangen, Rotterdam
Wedstrijd: Sparta Rotterdam vs Fortuna Sittard

 

 

 


3 September 2010

Fortuna vecht zich naar welverdiend punt op Spangen

Sparta Rotterdam 3 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 7. Duarte 1-0; 28. Caracciolo (pen) 1-1; 37. Knol (pen) 2-1; 60. John 3-1; 69. Grabovac 3-2; 76. Caracciolo 3-3.
Opstelling: Wintjens, Geenen (22. Facenna), Grabovac, Liard, Kotbani (22. Diaz), Di Lallo, Voorn, Hofstede, De Boer, Dadda (50. Marcos), Caracciolo.
Toeschouwers: 7.743
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Grabovac, Liard, Diaz, Voorn
Rood (Fortuna): –

Bij het aanschouwen van dit affiche, zullen de gedachten van de meeste 25+ onder de Fortuna aanhangers ongetwijfeld afdwalen naar inmiddels lang vervlogen tijden. Tijden, waarin dit affiche stond voor spanning en strijd tussen twee historie-rijke clubs in de hoogste klasse van het Nederlandse betaalde voetbal. Sparta, opgericht in 1888 en daarmee de oudste club in het betaald voetbal, tegen Fortuna Sittard, wiens voorloper Fortuna’54 de eerste profclub van Nederland vormde.

Anno 2010, staat deze wedstrijd weer eens opgenomen in de jaarkalender van de Nederlandse voetbalbond. Alleen nu is de Jupiler League de plaats van handeling. Het trotse Sparta, degradeerde afgelopen seizoen voor de tweede keer in tien jaar tijd naar de kelder van het betaald voetbal. Nog pijnlijker voor alle Spartanen was de manier waarop. Wederom was stadsgenoot Excelsior – dat onooglijk klein gedrocht van Woudestein, dat zijn ziel verkwanselde aan Sparta’s aartsrivaal Feyenoord – de hoofdverantwoordelijke voor dit feit.

Voor een gedeelte van de Fortuna Online redactie betekent deze wedstrijd alweer de vijfde in acht dagen tijd. Als je afgelopen weekend sfeer, traditie en historie mag snuiven op allerlei niveaus in Engeland, is dit natuurlijk een mooie afsluiting.

De laatste uren van de transfermarkt verliepen afgelopen dinsdag zonder noemenswaardige incidenten. Clubs in binnen en buitenland die mogelijk belangstelling konden hebben in onze toppers, werden buiten de deur gehouden. Anderzijds slaagde de club er ook niet in om ons toch aanzienlijke potentieel aan spelers verder uit te breiden.

Gelukkig krijgt Fortuna van de almachtige voetbalbond nog tot 15 september de kans om te scouten naar briljantjes onder het arsenaal van transfervrije en clubloze spelers. Daarnaast bleken de aanvragen voor een arbeidsvergunning voor de van Botafogo gehuurde Diogo Pinheiro en Joao Marcos eindelijk succesvol door de bureaucratische molen te zijn gedraaid.

Om 16.30 uur vertrekt de supportersbus vanaf de voorkant van de Trendwork Arena. Vandaag maar 34 inzittenden in deze bus. De keuze voor een bus met extra zitplaatsen is dan ook niet geheel logisch te noemen. Door deze ongelukkige actie ben ik – wegens gebrek aan beenruimte – gedwongen mijn plaats links achterin op te geven en een plaats door te schuiven richting gangpad. Geloof het eerste puntje van kritiek dat ondergetekende ooit heeft geleverd richting het alom geprezen buscomité.

De busreis verloopt voorspoedig en heeft meer weg van een bierproeverij dan van een voetbalreisje. Erdinger Weissbier, Wieckse Witte en Jupiler staan vandaag op de drankenkaart en alle drie beschikken ze over een bijzonder goede afdronk. Plotseling ontstaat er tumult, als JC besluit een sigaretje op te steken. Een gedeelte van het SV bestuur weet dat gebaar niet echt te appreciëren en even dreigt er een splitsing te onstaan binnen de gelederen van Vak C. Een gedoofde sigaret en een paar verbrande vingertoppen verder, wordt de vrede echter weer snel getekend.

Enige tijd later arriveren we op Spangen bij het Kasteel. De voorkant van het Sparta stadion blijft nog altijd even mooi. De club is er perfect in geslaagd de link naar het verleden vast te houden tijdens de grondige renovatie van het onderkomen in ‘98/‘99. Alles bij de Rotterdamse club straalt nog eredivisie uit, en eerlijk is eerlijk, een club als Sparta hoort ook gewoon thuis in de hoogste klasse van het betaald voetbal, al was het alleen maar op basis van historie en nostalgie.

Aangezien ik sinds het middaguur niets meer te eten heb gehad, besluit ik om deze keer de keuringsjas tbv de Goodyearcommisie maar wat eerder aan te trekken. Zoals eerder opgemerkt, alles bij Sparta straalt eredivisie uit, zo ook de catering. Een opmerkelijk schoon en opgeruimd verkooppunt, heeft een voor de begrippen van voetbalstadions uitgebreide menukaart.

Ik besluit te gaan voor een broodje hamburger. De vriendelijke bediening vraagt of dat met alles erop en eraan is. Uitstekend, dat is nog eens wat anders dan het broodje ‘kale hamburger’dat ik afgelopen weekend bij Aston Villa geserveerd kreeg.

De hamburger smaakt uitstekend, het broodje is vers, de hamburger eerder heet dan warm en de mix van mayonaise, ketchup en ui is perfect afgesteld. Wel jammer, dat je dan weer buiten Limburg verblijft, waardoor de ketchup steevast de vervanger is van de meer verfijnde curry saus. Echter aangezien ik zeer onder de indruk ben van de geboden waar, besluit ik dit minpunt niet mee te nemen in de uiteindelijke beoordeling.

Een ander detail, dat de Gooyearcommisie zeer op prijs weet te stellen is het werken volgens de norm voedselveiligheid. Na iedere bestelling wordt de counter afgenomen met een schone vochtige doek. Nee, het risico dat je bij deze club een voedsel danwel bacteriële vergiftiging oploopt wordt door het bekwame personeel tot het uiterste gereduceerd.


De Sparta catering gaat in de herkansing

Nadat de honger na het verorberen van het broodje hamburger nog niet volledig is gestild, besluit ik om ook nog even het broodje worst aan een test te onderwerpen. Ook hier is wederom vrij weinig tot niets op aan te merken. De worst is gloeiend heet, de bijgeleverde pistolet krakend vers. Daarnaast is er keuze uit Unox saus en Remia mosterd, die naar eigen smaak gedoseerd kan worden.

Ahum, wat zei ik daar, Unox en Remia? Zonde, zonde, zonde, de catering van Sparta strandt in het zicht van de haven. Waar ik bereid was de ketchup nog door de vingers te zien, rest me bij het gebruik van A-merken geen enkele keus. Helaas, ook geen Goodyear ster voor de Spartanen, maar wel een uiterst eervolle vermelding.

Nadat de keuringsjassen weer keurig zijn opgeborgen, begeven we ons naar onze plaatsen op de tribune, daar de wedstrijd op punt van beginnen staat. De teller van meegereisde supporters stokt vandaag bij 103. Toch heel wat meer dan de 15 personen, die Sparta trainer Jan Everse eerder deze week voorspelde. Ook blijkt de door Sparta in allerijl aangelegde rolstoel en rollaterlift in het uitvak bij nader inzien overbodig, aangezien zelfs de jongste bezoeker de 83 jaar nog niet eens enigszins benadert.

Fortuna begint ten opzichte van de verloren wedstrijd van afgelopen vrijdag, in en tegen Eindhoven met dezelfde basis elf. De twee speelgerechtigde Brazilianen beginnen daardoor beiden op de reservebank. De volledige opstelling luidt als volgt: Wintjens, Geenen, Grabovac, Liard, Kotbani, De Boer, Di Lallo, Voorn, Caracciolo, Hofstede en Dadda.


De Rotterdamse hangjeugd wordt steeds jonger

Bij tegenstander Sparta komen we twee bekende namen tegen. Naast Sparta Piet, die ondanks zijn geel/groen verenkleed, zijn hart heeft verpand aan de rood/witten van Spangen, zijn dat René van Dieren en Yesse Mayele. Middenvelder Van Dieren speelde in het seizoen 2001/2002 voor de Sittardse club. Hij maakte daardoor dus deel uit van de selectie die dat seizoen roemloos degradeerde uit de eredivisie. Yesse Mayele tenslotte, is een voormalige jeugdspeler van Fortuna, die de club vorig seizoen de rug toekeerde ten tijde van de licentie perikelen.


Uit naar Het Kasteel blijft een mooie ervaring

Bij opkomst van de spelers ontrollen de Sparta supporters op de Denis Neville tribune een spreekband met de tekst: “Met Feyenoord in zee, seizoenkaart in twee.” De supporters protesteren daarmee tegen het geopperde idee, om nauw te gaan samenwerken met Feyenoord en Excelsior. Denk dat iedere Fortunees de weer
zin van de Sparta aanhangers tegen dit idee maar al te goed kan begrijpen. Sparta is volgens deze trouwe aanhangers immers de club van Rotterdam. Iets waar de schrijver van dit wedstrijdverslag zich eigenlijk al sinds jaar en dag in kan vinden.


Een gefrustreerde Feyenoordsupporter lucht zijn hart

Ondanks dat spelen tegen Sparta veel gevoelens van nostalgie oproept, zijn we natuurlijk niet met al te veel vertrouwen naar Rotterdam afgereisd. Was het niet Johan Voskamp die twee weken geleden maar liefst acht keer scoorde bij zijn debuut voor de Rotterdamse club? En kreeg Almere City tijdens die wedstrijd niet maar liefst twaalf doelpunten te incasseren?

Gezien de start van de competitie en de onzekere indruk die onze defensie daarin achterliet, zijn veel Fortunezen vooraf bevreesd dat een telraam deze avond wel eens onmisbaar kan gaan blijken.

Het begin van de wedstrijd biedt geen reden om deze wedstrijd met meer vertrouwen te gaan bekijken. Sparta combineert naar hartenlust en de buitenspelers Lerin Duarte en Joshua John, geven de Fortuna backs Rick Geenen en Badre Kotbani keer op keer het nakijken. Nadat Sparta al een paar keer gevaarlijk is opgedoken voor de goal van Danny Wintjens, is het in de twaalfde minuut dan toch raak.

Het doelpunt van de Spartanen valt uit een counter, na een kans van Caracciolo voor de Sittardse ploeg. Helaas is de meegelopen Anthony di Lallo niet attent genoeg, nadat Caracciolo de bal voorbij Sparta keeper Krul heeft getikt. De Rotterdammers schakelen razendsnel om en via Michiel van den Berg komt de bal bij de geheel vrijgelaten Joshua John. Deze weet met een afgemeten voorzet Lerin Duarte te bereiken, die vanuit de rug van Badre Kotbani de bal achter Danny Wintjens kopt, 1-0.

Wederom een tegendoelpunt uit een onbedachtzaam moment in de verdediging. Ondanks de vroege achterstand laat Fortuna ditmaal de kopjes niet hangen en krijgt de Sittardse formatie langzaam aan wat meer grip op de wedstrijd. Toch blijven met name de beide buitenspelers van de rood/witten een plaag voor Geenen en Kotbani, die beiden aangeven naar de bank, niet geheel fit te zijn. Lang hoeven beiden niet te wachten totdat ze uit hun lijden verlost worden. In de 22ste minuut grijpt Wim Dusseldorp en haalt beide spelers naar de kant ten faveure van Gino Facenna en Guliano Diaz.

Na een schitterende redding van doelman Wintjens, die een inzet van verdediger Knol onschadelijk maakt, is het Fortuna dat eens probeert de aanval te zoeken. In de 28ste minuut krijgt Bernard Hofstede de bal toegespeeld op de rand van de zestien en met René van Dieren in zijn nek gaat hij richting doel van Sparta. In het strafschopgebied volgt er een lichte aanraking met Van Dieren en de ervaren Hofstede gaat meteen naar de grond. Scheidsrechter Gözübüyük kan niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Fabio Caracciolo laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en schiet onhoudbaar binnen, 1-1. De Italo-Belg viert het feestje voor het uitvak met de meegereisde supporters.


André Krul krijgt visles

Lang kan Fortuna niet genieten van de gelijkmaker, want na een onbesuisde actie van Zarko Grabovac op de rand van de zestien meter gaat ook aan de andere kant de bal op de stip. Verdediger Ruud Knol faalt niet oog in oog met Danny Wintjens en knalt de 2-1 tegen de netten.

Zes minuten heeft de ploeg van trainer Wim Dusseldorp mogen genieten van een 1-1 tussenstand en wederom een slordigheid in de defensie doet de voorgaande arbeid teniet. Gescoord wordt er in de resterende tijd niet meer en met een 2-1 op het scorebord zoeken beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust komt Fortuna goed uit de startblokken. Een voorzet van Soufiane Dadda wordt door Anthony di Lallo richting Sparta doel gewerkt. Helaas mist het schot de benodigde kracht om doelman Krul echt in de problemen te brengen. Even later valt Dadda, met naar het uitziet een vrij ernstige knieblessure uit en komt Joao Marcos in het veld voor zijn eerste officiële speelminuten in het geel/groen van Fortuna.

Enkele minuten later moet Danny Wintjens redding brengen op een schot van Joshua John. Ook in de rebound weet Wintjens de bal nog weg te tikken. Helaas slaagt de defensie van Fortuna er niet in om de bal weg te werken en Grabovac is te laat om Johan Voskamp van de bal af te houden. Deze weet Joshua John te bereiken, die op het moment dat hij wil uithalen wordt gestuit door Guliano Diaz. Onreglementair oordeelt Gözübÿük en wederom gaat de bal op de stip.

Dit tot woede van de Fortuna aanhang, die toch al niet echt te spreken was over de prestaties van de goede man. Dat wordt onze Turkse vriend dan ook vrij duidelijk gemaakt door middel van enkele spreekkoren. Veel verschil maakt dat natuurlijk niet en Ruud Knol mag voor de tweede keer deze avond aanleggen vanaf elf meter. Bij de eerste penalty zat Wintjens al dicht bij de bal en nu doet de doelman het nog enkele stappen beter. Met een katachtige reactie weet de sluitpost van Fortuna zijn doel schoon te houden.

Uitstel van executie blijkt enkele minuten later. Invaller Gino Facenna overschat zijn eigen voetballende capaciteiten weer eens schromelijk en laat zich de bal ontfutselen door Michiel van den Berg. De verdediger blijft kermend van de pijn (of is het van de schaamte?), op de grond liggen en Sparta countert razendsnel. Via Johan Voskamp komt de bal bij Joshua John, die de bal met een geplaatst schot Danny wintjens kansloos laat: 3-1 over en uit! Tenminste dat is de algehele gedachte op de tribunes.

Gek genoeg is de kansloos lijkende achterstand de motivatie die Fortuna deze avond nodig lijkt te hebben. De Sittardse ploeg weigert zich over te geven en gaat op zoek naar de aansluitingstreffer. In de 70ste minuut krijgt men een vrije trap, die door Ramon Voorn het strafschopgebied wordt ingepompt. Doelman Krul beoordeelt de bal volledig verkeerd en laat hem uit de handen glippen. De mee opgekomen Zarko Grabovac laat zich dat buitenkansje niet ontnemen en tikt attent de 3-2 binnen.

Voor een bestuurslid van de SV blijkt het telraam toch onmisbaar te zijn, als hij te kennen geeft weinig vertrouwen te hebben dat Fortuna een 4-2 achterstand inloopt. Ho wacht, 3-2 zeg je? Dat verandert de zaak.

Na de 3-2 komen er kansen over en weer. Fortuna gooit nu alle schroom van zich af. Toch is het geluk deze avond eindelijk eens met de Fortunezen. In de 76ste minuut is het wederom een inzet van Voorn die verwarring sticht in de Sparta defensie. Nu vindt hij het hoofd van Fabio Caracciolo, die hoog boven iedereen uitkomt en zijn tweede doelpunt van de avond tegen de touwen kopt, 3-3.

De sfeer in het uitvak was de hele avond al bijzonder goed en nu gaat men volledig uit zijn dak. Na de gelijkmaker kan het alle kanten op en beide ploegen proberen om alsnog de volle buit binnen te halen. In blessuretijd krijgt Ramon Voorn nog een uitgelezen kans om Fortuna na ruim een jaar weer eens een uitoverwinning te schenken, maar dat is de Sittardenaren toch niet gegund.

Toch wordt het gelijkspel als een overwinning gevierd. Zowel op het veld als in het uitvak. Op basis van inzet en vechtlust meer dan verdiend en iedere Spartaan die het daar mee oneens is, mag zichzelf toch wel eens wat vragen beginnen te stellen. Het belangrijkste ingrediënt van Jupiler League voetbal is werklust en daar was Fortuna vandaag absoluut de winnaar in. Het voetballend superieur Sparta zal dat aspect snel onder de knie moeten krijgen, anders kon het verblijf in de Jupiler League wel eens langer duren dan gepland. En voor bewijzen wat dat met een voetbalbolwerk kan doen, hoefde men in Rotterdam deze avond niet ver te kijken.

Guido Erens