Fortuna houdt het (om onduidelijke redenen) hoog aangeslagen Sparta keurig van zich af in een zeer onderhoudend duel dat gespeeld werd onder erbarmelijke omstandigheden.


3 Oktober 2003

Waterpolo in Sittard eindigt onbeslist

Fortuna Sittard 1 Sparta Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 62. Van der Hoeven 1-0; 69. Levchenko 1-1
Opstelling: Baart,Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Tychon, Daemen, Cagnazzo, El Gaaouiri (80. Joosten), Brusselers, Gommans.
Toeschouwers: 2.900
Scheidsrechter: Van der Hilst
Geel (Fortuna): El Gaaouiri
Rood (Fortuna): Steegs

Het is vrijdagavond en we haasten ons richting het stadion. Haasten ja, want de regen komt met bakken uit de lucht. En dat is mooi: we krijgen dus een waterpolo wedstrijd met hopelijk meterslange slidingen!

Het was een roerig weekje in Sittard, maar blijkbaar zijn de rangen weer gesloten. Koning bleek niet tevreden te zijn over de instelling van de ploeg. Er zouden maatregelen volgen. Als we naar de opstelling kijken, zien we dat het met die maatregelen wel meevalt. Slechts één speler is gesneuveld en dan ook nog geen gevestigde waarde: Prince Rajcomar.

Toch zijn er in het veld wel enkele wijzigingen. Geert Brusselers verhuist naar de spits, zodat we twee aanspeelpunten hebben voorin. Op de linkshalfpositie mag Samir El Gaaouiri laten zien wat hij waard is op zijn favoriete stek.

We bladeren door de Fortuna kicks en lezen: “Vanavond krijgen we opnieuw een sterke ploeg op bezoek. Ik heb Sparta een paar keer aan het werk gezien en ze beschikken over een team met veel eredivisiewaardige spelers”.

Eerlijk gezegd heb ik schoon genoeg van dit soort teksten. Iedere week moeten we maar weer aanhoren hoe sterk de tegenstander wel weer niet is (en dus omdat het woord ‘sterk’ een vergelijking aangeeft, hoe zwak wij wel niet zijn). Is Koning een Belg? Die hebben daar namelijk ook een handje van!

Waarom niet eens met wat meer zelfvertrouwen over de eigen ploeg spreken? Waarom steeds in de rol van de underdog? De wedstrijd wordt notabene in Sittard gespeeld. En in Sittard behoren wij de dienst uit te maken. Dat dat niet altijd lukt is vers twee, maar die intentie moet er toch zeker zijn. Laat de tegenstander zich maar druk maken over ons.

En het zou nog tot daarentoe zijn als Koning gelijk had met al zijn loftuitingen aan het adres van die Champions League waardige tegenstanders. Maar hebben De Graafschap, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport ons alle hoeken van het veld laten zien? Ik dacht het niet. Maar goed, Sparta beschikt dus over veel eredivisiewaardige spelers. We zullen zien of we nu dan eindelijk wel eens een keertje van de mat gespeeld worden (zoals in Arnhem tegen een echte eredivisionist), maar ik ben zo vrij om er niets van te geloven.

Genoeg gezeur over het programmaboekje. Zitten er tussen de eredivisiewaardige spelers van Sparta nog oud Fortunezen? Nee, maar assistent trainer Nico Jalink kennen we dan weer wel!

Aan onze kant heeft Jochem van der Hoeven een rood/wit verleden. In het uitvak tellen we een kleine 200 Spartanen, een mooie groep dus.

Tijd voor de wedstrijd. De regen komt nog steeds gestaag naar beneden en alhoewel het de laatste maanden weinig heeft geregend zie je nu al dat dit veld deze watermassa niet kan verwerken. Dit zou nog wel eens tot kolderieke situaties op het veld kunnen gaan leiden.

In tegenstelling tot het duel tegen Go Ahead vandaag geen wandeltempo. Fortuna zoekt middels opportunistisch voetbal de twee aanspeelpunten voorin en probeert dan bij te sluiten. Maar ook Sparta gooit de beuk erin in deze wedstrijd die naarmate de eerste helft vordert, steeds meer weg heeft van een waterpolo duel. De slidings vliegen je om de oren en de scheids heeft besloten om maar niet overal voor te fluiten.


De tackles vliegen je om de oren!

Van de ene kant is dat wel leuk omdat je zo spektakel krijgt. Van de andere kant is het ook verwarrend. Er zijn namelijk verschillende momenten in de wedstrijd dat de 22 spelers stoppen met spelen in de stellige overtuiging dat er een overtreding gemaakt is. Maar een fluitje van de scheids blijft uit, waarna de spelers maar weer verder gaan!

Fortuna is de iets betere ploeg in de eerste helft. Het levert een paar halve en één hele kans op. Die hele kans is voor Brusselers, die netjes vrij wordt gezet voor keeper Kooiman. Maar helaas voor ons maait Brusselers finaal over de bal heen. Gleed Brusselers uit? Bleef de bal liggen in een plas water? Geen idee, maar dat was DE kans van de eerste helft, die dus op 0-0 eindigt. Misschien hadden we wel iets meer verdiend.

In de rust is er eindelijk weer eens penalty schieten. Goed dat het terug is, het weer leende zich er ook uitstekend voor.

De tweede helft. Fortuna gaat onverdroten door met het opportunistische spel. Niet echt geschikt voor technisch begaafde middenvelders die het van veel balcontacten moeten hebben, zoals Tom Daemen die dus letterlijk en figuurlijk verzuipt, maar het is wel effectief want Sparta moet zowaar terug. Ja ja, volgens mij kun je het aantal eredivisiewaardige spelers bij Sparta op de vingers van één – door vuurwerk verminkt – hand tellen.


Strijdlust met een hoofdletter S.

Levert het kansen op? Nee, nauwelijks, maar het had wel een penalty moeten opleveren. Brusselers gaat aan de rechterkant het strafschopgebied in en wordt dan getorpedeerd. Veel zuiverder kun je volgens mij een penalty niet hebben. Maar Van der Hilst wuift van 30 meter afstand alles weg. Klasse scheids! Zou hij soms vorige week Brusselers een schwalbe hebben zien maken en gedacht hebben: ‘die vent krijgt van mij geen penalty’?


Nascimento kan ook niet geloven dat de bal niet op de stip ging…

Nou ja, zuur voor ons, want we scoren toch al zo lastig. Dit was een buitenkansje geweest. Maar Fortuna gaat verder en na een minuutje of twintig in de tweede helft volgt de beloning. Fortuna krijgt een corner. Tom Daemen neemt de bal, Dario Cagnazzo kopt door aan de eerste paal en Van der Hoeven tikt de bal binnen: 1-0!!

Eindelijk lukt deze corner variant!


De bal slaat binnen in het dak van het doel!!

De verdiende beloning is daar, voor de niet aflatende strijd van de geel/groenen. Sparta is even de weg kwijt, want hun aftrap leidt onmiddellijk tot een levensgrote kans op 2-0 voor ons. El Gaaouiri komt namelijk vrij voor Kooiman, maar kan hem helaas niet passeren. Die had er wel in gemogen…


Zou toch moeten lukken, zou je zeggen?

Gaan we daar een prijs voor betalen? Helaas is het antwoord ja, want nog geen vijf minuten later ligt de gelijkmaker alweer in het net. Een vrije trap wordt voorgeslingerd, die knap wordt binnengekopt door Levchenko: 1-1.

Met nog twintig minuten op de klok kan de wedstrijd weer opnieuw beginnen. En nu, wat gaan we doen? Zijn we tevreden met een punt of gaan we gewoon opzoek naar de overwinning? Koning gokt op het eerste, want Rajcomar komt er niet in ondanks dat Georges Tychon en eigenlijk ook El Gaaouiri er helemaal doorheen zitten. Waarom nou niet een beetje meer lef tonen en gewoon gaan voor die overwinning met Rajcomar erbij? Tuurlijk de krachten waren waarschijnlijk ten einde, maar Sparta was vast ook niet okselfris meer.

De wedstrijd gaat verder, maar eigenlijk ook niet, want voetballen is op deze grasmat nauwelijks nog mogelijk. Dat wil zeggen op sommige plekken. Voor de hoofdtribune is het waterballet, aan de andere kant is er redelijk goed te spelen. Maar de spelers hebben besloten voornamelijk voor de hoofdtribune te willen spelen. Vreemde keuze!

Nou ja, van voetbal is geen sprake meer en de wedstrijd lijkt dood te bloeden. Maar dat gebeurt niet. Tycho Steegs doet namelijk iets wat niet zo slim is: een behoorlijke overtreding maken terwijl je al geel op zak hebt. Nu zullen de condities van het veld zeker debet zijn geweest aan die wat ongecontroleerde overtreding die Steegs maakt en de scheids had ook nu (zoals de hele wedstrijd) coulant kunnen zijn geweest, maar dat deed ie niet. Hij trekt geel en dus rood. Nou ja, regeltechnisch valt daar niet veel tegen in te brengen.

Coocky is witheet en roept iets naar de scheids waar hij nu vast al spijt van heeft: ook inrukken.


Tycho kan het niet geloven….

Goed, dan moeten we dus de laatste twintig minuten met tien man verder. Samir El Gaaouiri gaat eruit en een debutant in het geel/groen komt erin: Dave Joosten. Joosten kwam over van VVV en speelde tot dusverre in Jong Fortuna, maar hij zou binnenkort de definitieve stap naar de A-selectie wel eens kunnen gaan maken.

Sparta heeft een man meer, maar gelukkig duurt dat niet lang: tien minuten. Dan is het evenwicht qua veldspelers weer hersteld. Wat gebeurt er. Harrie Gommans wordt diepgestuurd. Kooiman komt uit zijn doel en lijkt de bal voor de neus van Gommans weg te gaan trappen, echter de bal remt plotseling af in een plas water, waardoor de rollen plotsklaps omgekeerd zijn: Gommans is het eerste bij de bal; niet Kooiman. Gommans tikt de bal langs Kooiman en met een mooie snoekduik duikt hij over Kooiman heen in een poging de scheids te overtuigen dat het een overtreding van Kooiman was. En de scheids trapt erin, overtreding en dus rood voor Kooiman.


Ai een pijnlijke foto, Harrie…

Moeten we hier blij mee zijn? Nou ja, dat moet iedereen maar voor zichzelf beslissen, maar ik vind het helemaal niks. Als we zo moeten winnen, dan hoeft het voor mij niet. Het deed me denken aan Rolf Landerl die Marco Gentile ooit een rode kaart aannaaide. Kon ik ook al niet vrolijk van worden. Bovendien had Gommans ook nog een redelijke kans op een treffer als hij op zijn benen was blijven staan.

Blijven er nog zes minuten over. Beide elftallen stropen de mouwen nog eenmaal op en gaan weer verder in dit energievretende duel. Levert het nog een kans op? Ja, nog eentje diep in blessuretijd als eindelijk iemand heeft begrepen dat als je wilt voetballen, je dat niet voor de hoofdtribune moet doen. De bal wordt voorgezet van links en dan hoeft Renfurm (leeft die ook nog!) maar in te knikken. Gelukkig voor ons kopt ie over, want dat had me toch een anticlimax geweest die Fortuna absoluut niet verdiend had.

De wedstrijd eindigt dus in 1-1. Daarmee krijgt Fortuna misschien iets te weinig, maar toont het vooral voor de zoveelste keer aan dat het (zeker thuis) niet hoeft onder te doen voor deze zogenaamde toppers.

In het supportershome is de verkoop gestart van het boek ’35 Jaar Fortuna Sittard’. Kevin Hofland en Rene Maessen krijgen het eerste exemplaar overhandigd.


Auteur Martijn Schwillens, Hofland en Maessen

Volgende week naar Maastricht en alhoewel zo’n waterballet wel komisch is, hopen we toch maar dat het dan droog is.