Het zwaar gehavende Fortuna, leek zich weer eens zelf om zeep gebracht te hebben. Maar deze keer was er veerkracht, zelfs met tien man.


7 Februari 2003

Fortuna vecht zich naar een punt tegen Sparta

Fortuna Sittard 1 Sparta Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 29. Hosé 0-1; 56. Daemen 1-1
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen (88. Cagnazzo), El Gaaouiri (79. Mészáros), Brusselers, Rajcomar (64. Gommans), Hamming.
Toeschouwers: 3.550
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): Brusselers

Het is vrijdagavond: tijd voor Baantj.. ehh Fortuna Sittard. We zitten een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd en lopen voor het eerst dit jaar het W&P Stadion binnen. Aan de buitenkant is er niets veranderd, aan de binnenkant ook niet echt. We zien wel, dat de grasmat er behoorlijk slecht bij ligt. Dat wil zeggen, het nieuwe gedeelte van de grasmat: dat ligt er wel heel erg glibberig bij….

Op het veld zien we de warming-up en dan wordt duidlijk dat Koning vast houdt aan het elftal dat vorige week gelijk speelde in Venlo. Niet dat het zo geweldig was in Venlo, maar de jonkies kunnen blijkbaar op enig krediet rekenen. Slechts Cagnazzo raakt zijn plek kwijt, omdat Brusselers terugkeert van een schorsing. Maar voor de herstelde “basisspelers” Gommans en Mészáros is geen basisplek weggelegd. Tieners als Daemen, Geraerts, Rajcomar en El Gaaouiri krijgen dus opnieuw een kans. Mede natuurlijk ook omdat we nog steeds een compleet elftal aan spelers missen vanwege blessures.

De tegenstander van vanavond is Sparta. De parallellen tussen Fortuna en Sparta zijn natuurlijk legio. Twee clubs met een aardige staat van dienst in het betaalde voetbal, maar ook twee clubs die ten onder zijn gegaan aan financieel wanbeleid in de afgelopen jaren en nu moeten uithuilen in de kelder van de eerste divisie. Maar blijkbaar is dat besef nog niet helemaal doorgedrongen in Rotterdam-west, want Sparta ontsloeg afgelopen week haar trainer. Denken ze daar echt dat ze mee kunnen doen om de prijzen? Dat is dus waarschijnlijk weer weggegooid geld aan afkoopsommen. Geld dat Sparta vast beter had kunnen besteden…

In de selectie van Sparta zien we drie namen die ooit in verband zijn gebracht met Fortuna, maar om wat voor reden dan ook nooit naar Fortuna zijn gekomen: Kenneth Cicilia, Ousmane Sanou en Danny Schenkel. Verder vernamen we afgelopen week dat keeper Frank Kooiman Sparta verlaten heeft en dus gloorde er enige hoop bij de reizende Fortunees. Eindelijk een kans om af te rekenen met een grote frustratie: Fortuna is de enige club in het betaalde voetbal die er niet in slaagde Victor Kros in een volledige wedstrijd te passeren…. U kent hem nog wel, de kleine krabber die absoluut niet kan keepen. De man die zelfs ballen die naast dreigen te gaan in zijn eigen doel slaat. Dat mannetje heeft één “clean sheet” op zijn naam staan: 03-03-02, Sparta Rotterdam – Fortuna Sittard 0-0. Niet omdat hij toen boven zichzelf uitsteeg, maar meer omdat we in die wedstrijd slechts 1 Sittardse doelpoging telden. Cramb’s shot ging een metertje over, en daar kon zelfs Kros niet bij….

Maar ja, onze hoop wordt al snel de grond ingeslagen. Kros keept niet. Waarschijnlijk zullen we deze schande eeuwig mee moeten sleuren….

Verder zien we dat het uitvak aardig gevuld is. Daar zitten toch mooi zo’n 125 Spartanen. Ere- of eerste divisie, voor de uitsupporter maakt het blijkbaar niet uit. Datzelfde zie je overigens ook bij ons. Bij uitwedstrijden zijn er nog steeds evenveel supporters op de been, thuis is dat een ander verhaal. Vorig jaar nog 7.000, vandaag bijvoorbeeld 3.550. En die officiële schatting zou ik nog erg optimistisch willen noemen, want hier zijn geen 3.550 man…

Genoeg voorbeschouwd: de wedstrijd. Sparta trapt af en laat onmiddellijk zijn hier niet gekomen te zijn om te verdedigen. Echter, een paar Rotterdamse speldenprikjes kunnen Fortuna niet verontrusten. Fortuna heeft vandaag namelijk de wekker ook eens om 20.00uur gezet.

Gedurende die eerste helft wordt Fortuna geleidelijk de betere ploeg. Met name de vrijheid die we aan de zijkanten krijgen van Sparta is opmerkelijk. Tychon en de vaak naar de linkerkant uitwijkende Rajcomar kunnen zich daar uitleven. Rajcomar trekt de trukendoos open, maar verslikt zich tot tweemaal toe in zijn eigen passeerbeweging. Maar toch, de jongen is aardig bezig. Tychon aan de andere kant heeft helemaal geen passeerbegwegingen nodig om zijn “tegenstander” te passeren. Toch is het eindresultaat van zijn acties teleurstellend, hij manoevreert zich meerdere keren in een kansrijke positie, maar zijn voortzetting laat te wensen over. Maar kom, Fortuna is de betere ploeg en zo af en toe zie je leuke combinaties. Dat is dus al winst ten opzichte van het duel in Venlo.

De enige dissonant is scheidsrechter Vink. De man heeft de zaken niet onder controle, terwijl er eigenlijk niets te controleren valt in deze vriendschappelijke wedstrijd. We noteren zelfs een fluitsignaal waarbij beide teams denken een vrije trap mee te krijgen. Niemand snapt er nog iets van…

Paul Janssen heeft dan overigens al een gele kaart ontvangen. Dat ligt niet aan de scheids, maar aan Paul. Die zou toch zo onderhand wel moeten weten hoe ver je kunt gaan met schelden op een scheids… Terug naar de wedstrijd. Fortuna heeft dus een overwicht, maar hoe stabiel is dat eigenlijk? We verdedigen wel erg ver van onze goal en dat vraagt om geconcentreerd voetbal waarbij ieder foutje dodelijk kan zijn. En tja, die foutjes hebben we dit seizoen al vaak genoeg gezien. Helaas is vandaag niet alles anders, want na een half uur gaat Daemen in de fout. Hij speelt terug op Paul Janssen die er vanuit gaat dat als hij aangespeeld wordt, hij dan ook vrij staat. Niet dus, Koevermans komt er tussen en stormt af op Baart, hij legt de bal breed op Brutil Hosé die van dichtbij binnen kan tikken. Tussenstand: 0-1.

Dat is een koude douche voor de Fortunezen en zoals gebruikelijk dit seizoen ook een mentale mokerslag. Het aardige voetbal van de eerste 20 minuten is onmiddellijk ten einde. Paniek regeert weer onder de groen gelen en Sparta krijgt de kans om deze wedstrijd in het slotkwartier van de eerste helft op slot te doen. We tellen twee, drie mooie kansen voor Sparta die je zelfs op dit niveau niet mag missen, maar goed keeperswerk van Baart en gepruts van de Sparta voorwaartsen houden de 0-1 ruststand op het scorebord.


Baart houdt Fortuna weer eens in de race

In de rust neemt de Goodyear commissie de Sittardse versnaperingen onder de loep. We gaan voor de hamburger inclusief (nog steeds) koude uien. Een paar seizoenen geleden kreeg uw verslaggever een zeer slecht (want aangebrand) exemplaar aangeboden. Deze keer een beter exemplaar. En dus kunnen we de Sittardse snackbar enigszins opwaarderen: middenmoot.

Tijd voor de tweede helft. Koning ziet geen aanleiding tot een wissel en dus zien we dezelfde elf Fortunezen. Fortuna trapt af en gaat een poging doen iets aan de achterstand te doen. Dat wil zeggen, tien van de elf… De elfde luistert naar de naam Geert Brusselers. Gepokt en gemazeld in het betaalde voetbal, maar bezig aan een pover optreden. Wellicht daarom – maar dat mag nooit een excuus zijn – raakt hij geïrritteerd in gesprek met scheids Vink. Enkele scheldwoorden later slingert Vink Brusselers op de bon. Hoe zullen we dat eens noemen? Onprofessioneel misschien? Als het Tommy Daemen was gebeurd, had iedereen er vrede mee kunnen hebben, maar de 33-jarige Brusselers?

Maar helaas, houdt daar de affaire “Brusselers” niet op. Geert gaat gewoon driftig verder. En ja hoor, Vink slingert hem nog eens op de bon: tweemaal geel is rood. Wegwezen… De laatste Fortunees die dit flikte was Colin Cramb. En dat zegt alles. Misschien moet ma Cramb nog maar een rolletje tape opsturen… Zo, daar staan de jonkies van Fortuna dan. Weer een leermoment rijker, maar dan wel een moment van hoe het niet moet.


Hamming en El Gaaouiri op audiëntie bij Vink

En dus moeten we verder met 10 man. En hoe gaat dat? Uitstekend! Komen er onvermoede krachten vrij bij Fortuna of liep Brusselers toch al hinderlijk in de weg? Wie zal het zeggen, maar aan de hand van de jongste voetballer uit het betaalde voetbal staat Fortuna op. Daemen trekt namelijk de regie van dit duel naar zich toe.

Het duurt niet lang voordat de gelijkmaker in het net ligt. We noteren een vrije trap van een metertje of dertig. Daemen staat aan het kanon, maar een rechtstreekse poging op doel ligt niet echt voor de hand. Zo denkt ook keeper Vandenbussche, die op een voorzet rekent.


Daemen ziet dat Vandenbussche een opening laat

Maar om die bal in de goal te krijgen, heb je toch wel een aardige traptechniek nodig. Nou, die heeft Daemen dus, want die bal draait machtig mooi over de muur, bij de eerste paal binnen: tussenstand: 1-1.


Ja keeper, daar doe je niets meer aan!

Zeker, die bal had de keeper (jammer dat Kros niet keepte…) mogen hebben, maar we hebben geen zin om iets af te dingen op dit mooie schot van Daemen: prachtig!

Maar goed, we staan nog steeds met tien man op het veld en er is nog zo’n 35 minuten te spelen. Sparta heeft dus nog tijd zat om orde op zaken te stellen. Alleen komt daar voorlopig niets van terecht. Bij ons doet iedereen ineens een stapje extra en dat blijkt voldoende om de nummerieke meerderheid van Sparta te neutraliseren. Of sterker nog, meer dan dat. Overal staan ineens Fortunezen vrij in plaats van Spartanen.


Yip, we zijn sterker. Bewijs: een tunnel!

Die periode van Sittardse onverwachte hegemonie duurt een kwartier. In die periode zijn we gewoon sterker ondanks de man minder. Helaas levert ons dat niets op, op het scorebord. Maar kom, een puntje overhouden na dat geklungel van Brusselers is ook al een overwinning. Maar helaas herpakt Sparta zich. Ze realiseren zich ineens hoe je een gereduceerde tegenstander moet aanpakken: bal rond laten gaan en de extra man zoeken. En dat doen de Spartanen niet slecht. Met name Roeland Geraerts loopt zich kapot op rechts.

Met hangen en wurgen probeert hij zich overeind te houden, maar er komen kansen voor Sparta. Gelukkig heeft Baart vandaag een uitstekende dag, want hij houdt voorlopig zijn goal schoon. Ook een keertje met hulp van de lat, maar zonder geluk vaart niemand wel. Aanvallend lukt er bij ons niet veel meer. Gommans is er voor Rajcomar ingekomen. Hij doet zijn stinkende best, maar kan ook niet voorkomen dat Fortuna terug moet.


Gommans probeert de bal vast te houden

En toch krijgen we nog één dikke kans op een onverdiende (maar wie maalt daarom?) overwinning. We krijgen nog een corner die via via terechtkomt bij de geheel vrijstaande Paul Janssen. Het is tien meter voor de goal, hij krijgt hem voor zijn favoriete linker, maar de bal gaat rakelings over. Die had er toch wel in gemogen…

Het blijft dus 1-1, maar de wedstrijd is nog niet voorbij. De dikste kans van de tweede helft moet nog komen en is voor Sparta. Hosé mag van dichtbij uithalen, maar Baart houdt die bal nog tegen. Vraag niet hoe hij het deed, maar vraag of het deed? Antwoord: ja! En dus eindigt deze toch wel amusante wedstrijd in een gelijkspel. Fortuna vecht zich naar een puntje en alhoewel dat op de ranglijst niets oplevert, is dat de winst van de avond.