Schijndel deed zijn uiterste best om er een draak van een wedstrijd van te maken en slaagde wonderwel. Gelukkig bleef de “beloning” uit, omdat Emeran het op zijn heupen kreeg.


10 Augustus 2002

Fortuna verslaat Schijndel maar zonder franje

Fortuna Sittard 1 Schijndel Datelnet 0
Doelpuntenmakers: 53. Emeran 1-0
Opstelling: Bertjens, Emeran, Akerboom, Steegs, Klimek (71. T. Janssen), Meszaros, Van der Hoeven, Van Barneveld (83. El Gaaouiri), Cagnazzo, Hamming, Tychon (60. Gommans).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond een uur of zeven betreden we het Wagner&Partners Stadion voor de eerste officiële wedstrijd van het voetbalseizoen 02/03. Een tijd lang heb ik gedacht dat ik dit zinnetje nooit meer zou opschrijven en dan is het toch wel mooi dat het er uiteindelijk toch nog van gekomen is.

Wat minder mooi is, is dat Vak C gesloten is vandaag. Dan maar op de N-side. En op die N-side blijkt het redelijk druk. 1.500 Man is voor Fortuna begrippen niet gek als je het over de voorronde van het bekertoernooi hebt.

De opstelling van het “nieuwe” Fortuna kent nauwelijks verrassingen voor degenen die de oefencampagne hebben gevolgd. Bertjens vervangt de nog altijd geblesseerde Baart. Achterin Emeran, Akerboom, Steegs en Klimek. Op het middenveld Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld en Cagnazzo en voorin Tychon en Hamming. En dan is Fortuna wel zwaar verjongd, er staat toch slechts twee debutanten in de basis: David Klimek en Davy Bertjens.

De tegenstander van vandaag luistert naar de naam Schijndel/Datelnet. En daar houdt onze kennis van deze hoofdklasser wel zo’n beetje op. Op de spelerslijst komen we de naam Remco Evers tegen. En dat is toch wel een bekende naam uit het profvoetbal. Zeker weggekocht bij VVV….

En Fortuna dan, wat moeten we daar van denken? Een hoop strijd is ons beloofd door Koning en voor de rest niks. Nou ja, we zullen wel zien. Wat we wel zien zijn de nieuwe shirts, zowaar met vaste rugnummers, namen en sponsoring in het groen. Jammer alleen dat er iemand met witte verf geknoeid heeft op de shirts.

Schijndel trapt af en besluit met elf man voor de goal te gaan liggen. Dat belooft dus al weinig amusementswaarde, maar daar zijn de Brabanders blijkbaar niet voor naar Sittard gekomen. Dat is natuurlijk hun goed recht.

Fortuna moet dus opzoek naar een gaatje en besluit dat te gaan zoeken door de bal rond te spelen in een aardig tempo. De bal gaat van links naar rechts, van voor naar achter en weer terug. Iedere Fortunees heeft na een minuutje of twintig de bal een keer of tien geraakt, maar het vervelende is: de keeper van Schijndel heeft de bal nog niet geraakt. Nog steeds 0-0 dus….

Op zo’n moment hoop je dat één van de ervaren spelers bij zichzelf ten rade gaat en denkt: “Hmm, dit getik is wel leuk, maar Schijndel wordt er niet warm of koud van. We moeten iets anders gaan doen!”.

Wat te denken bijvoorbeeld van een metertje of tien minder diep gaan spelen, zodat er wat ruimte ontstaat? Of wat te denken van een afstandschot als je er al breiend niet doorheen komt?

 

Nee, de spelers volharden in de combinaties en azen op dat ene foutje dat Schijndel vast wel zal maken. Voor alle duidelijkheid, aanvallend stelt Schijndel helemaal niks voor. De spaarzame pogingen die Schijndel doet om eruit te komen, worden in de kiem gesmoord door Fortuna. Nee, dit is 100% éénrichtingsverkeer, maar na 45 minuten staat er wel nog steeds 0-0 op het bord. De enige ingreep van keeper Bouwmans van de eerste helft volgt nota bene op een gevaarlijke terugkopbal van één van zijn verdedigers.

In de tweede helft lijkt er niet zo gek veel te veranderen, de 11 Brabanders staan nog steeds in de eigen zestien en Fortuna voert weer een omsingeling op. Dat gaat zo’n minuutje of zeven door, totdat Emeran er schoon genoeg van heeft. Van zeker dertig meter schiet hij op doel en verrek, het eerste schot op doel gaat er nog in ook: 1-0!!

Is dat reden voor Schijndel om uit de loopgraven te komen? Ben je gek, die loopgraven hebben ze net aangelegd, dan zou het toch zonde zijn als je ze zou verlaten.

Nou ja, als zij tevreden zijn met een 1-0 nederlaag, wie zijn wij dan om daar iets van te zeggen?

Fortuna gaat dus rustig verder met de omsingeling, maar net als in de eerste helft levert dan bar weinig op. Gommans komt Tychon aflossen en omdat Gommans iets doelgerichter is dan Tychon levert dat een lichte verbetering op. Helaas bestaat er bij Gommans nog een verschil tussen op het doel richten en het daadwerkelijk raken van het doel, maar ach misschien kom dat nog wel.

De wedstrijd rommelt rustig verder en dus is het tijd voor de randverschijnselen. Het oog valt al vrij snel op de grensrechter aan de linkerkant, die zich wanneer het spel zich aan de rechterzijde afspeelt een aantal meters binnen het speelveld opstelt. Komt de bal naar hem toe, dan stapt ie weer snel uit het veld. Moeten we hieruit concluderen dat wanneer het spel zich een metertje of 30 van hem vandaan afspeelt, hij het niet goed ziet?

Het maakt ook allemaal niet uit, want Schijndel komt toch nauwelijks over de middenlijn. Klimek verlaat het veld voor Thomas Janssen en daarmee betreedt de tweede en laatste debutant het veld. Later komt ook nog El Gaaouiri voor Van Barneveld in het veld. En dan hebben we de wapenfeiten wel zo’n beetje genoemd, want kansen komen er aan beide kanten niet meer. Eindstand: 1-0.

Fotuna wint dit duel dus verdiend, al was het maar omdat Schijndel maar één ding verdiende: een nederlaag. Mede door de negative houding van Schijndel telde dit duel in totaal aan beide kanten precies nul kansen. Een zondagschot van Emeran zorgde voor de beslissing.

Aanstaande dinsdag gaat het bekertoernooi verder. Dan spelen we tegen VVV. Daar zullen we wél wijzer van worden, want we gaan er vanuit dat tenminste één van de V’s in VVV voor “voetbal” staat. En als we ergens behoefte aan hebben dan is het wel aan een ploeg die voetbalt tegen ons. Dan weten we ook meteen wat onze defensie waard is.